BUCURIA NATURII – VARZA VERDE. Ce efecte benefice are asupra organismului uman?

Varza este o plată originală din Europa, cultivată de milenii. Există numărate varietăţi, consumate peste tot în lume. Numeroase studii epidemiologice au arătat utilizarea consumului regulat de varză: legumă anticancerigena prin excelenţă, ea previne în mod eficient îmbătrânirea prematură a celulelor, dată să atârne în balanţă calorică.

 

CALITĂŢI NUTRITIVE

Cu puţine calorii (sunt 18 kcal/100g), varza este totuşi bogată în substanţe utile:

e bogată în beta-caroten, mai ales partea colorată, şi reprezintă una dintre cele mai bune surse alimentare de acid folic (antianemice şi indispensabilă dezvoltării fătului). Chiar şi după ce a fost fiartă, varza este o bună sursă de vitamina C (20mg/100 g).

  • un conţinut bogat în minerale îndeosebi în calciu, potasiu şi magneziu.
  • conţine fibre alimentare eficiente pentru luptă împotriva constipaţiei, deoarece sunt pline de apă şi cresc volumul fecal.
  • substanţele sale sulfurate (glucozinolatii) au un efect demonstrat în prevenirea cancerului.

 

EFECTELE ŞI IMPACTUL VERZEI ASUPRA ORGANISMULUI

Diferite studii au arătat o corelaţie pozitivă între consumul de varză şi o mică incidenta a cancerului şi a maladiilor cardiovasculare.

Pe de altă parte, varza este utilizată în medicină naturistă de foartă multe vreme. Antibacteriana, favorizând cicatrizarea, ea este folosită în aplicare externă (compresii, cataplasme). Efectul drenor de la nivel digestiv face din ea un bun depurator general.

BENEFICIAZĂ LA MAXIM DE PROPRIETĂŢILE ACESTEI LEGUME MIRACULOASE

Varza poate fi consumată crudă dau fiartă, după gust. Este întotdeauna preferabil să alegem o varză tânără şi foarte proaspătă, va fi mai puţin fibroasa, cu un gust mai puţin tare şi aşadar mai bine tolerată la nivel digestiv. Se mai recomanda alternarea tipurilor de varză, ca să profitaţi de binefacerile fiecărei proprietăţi.

DE REŢINUT:

Varza rosie este bogată în antocieni, pigmenţi polifenolici roşii sau violeţi, deosebit de protectori.

Varietăţile de varză asiatică, mai moale şi dulceagă, sunt perfecte pentru reţetele familiale, deoarece savoarea lor sulfurata este mai puţin pregnanta. De preparat sub formă de salată sau tăiate fin în preparatele culinare în wok, cu tăieţei sote.

VARZA VERDE - RETETE DE SANATATE (3)

 

Foto Credit: REȚETE SE SĂNĂTATE

Lasa un comentariu aici!

Lasă un răspuns