Capcanele din diete

Dragi cititori, înainte de a discuta despre capcanele de pe etichetele produselor, trebuie să menționez că, în momentul în care dorim să efectuăm o reducere de greutate prin reducerea ţesutului adipos excesiv, scădem aportul de carbohidraţi din alimentaţie, în special a celor rafinaţi.

 

Mai specific, scădem Zahărul (aceasta este de principiu recomandarea de bază dată de orice medic, nutriţionist, dietetician, health coach sau chiar şi antrenor personal). “Marele alb”, după cum îl numesc la Nutrigo, este MULT mai nociv pentru organism decât maiestuasa creatură oceanică care-i poarta numele…

 

Totuși, ce facem dacă am redus Zahărul din alimentație şi nu scădem în greutate…. chiar din contră – avem o tendinţă uşor crescătoare?

 

Aici sunt de vină capcanele de pe etichete… Problema apare la cumpărături, când citim o etichetă pe care nu găsim zahăr şi, fericiţi, achiziţionăm produsul respectiv cu inima şi sufletul împăcate. MAI MULT, pentru că “nu am cumpărat nimic cu zahăr”, ne permitem chiar să ridicăm puţin porţiile!

 

Ceea ce nu mulți știu, însă, este tocmai faptul că există peste 60 de denumiri înregistrate oficial pentru zahăr și înlocuitori de zahăr, așa că devine dificil să îi depistezi corect, mai ales dacă nu au nume care sună cunoscut, cum este „sirop de porumb bogat în fructoză”, de exemplu. Uită-te cu atenție după cuvinte ca fructoză, îndulcitor, zaharoză, sucroză, sorbitol, manitol, xilitol, isomalt, lactitol. Noi ne dorim să reducem nivelul de carbohidrați rafinați în corp, pentru a crește sensibilitatea la insulină și a reduce nivelul caloric zilnic, prin eliminarea zahărului, dar achiziționăm produse cu o componență similară zahărului, cu același IG și aprox acelasi nivel caloric!

 

Cumpărăm de la raionul de “produse dietetice” şi, deşi pe nici o etichetă nu găsim zahăr sau înlocuitor de zahăr, omitem să citim partea cu numărul de carbohidraţi şi/sau numărul caloric total foarte crescut, de obicei. Trebuie să reţinem, dragi cititori că, reducerea de ţesut adipos excesiv se efectuează printr-un regim hipo-caloric ce crează un deficit caloric, obligând corpul să folosească “resursele” stocate – mai precis, ţesutul adipos! Achiziţionarea alimentelor de la secţia produse dietetice – nu implică nici pe departe acest fapt şi totul se rezumă tot la deficitul caloric creat. Matematică pură!

 

Cabinetul de nutriție și dietetică NutriGo recomandă cu căldură ca produs similar, cu aceeaşi textură şi gust, dar 0 calorii si 0 indice glicemic – dulcele natural din stevie sau Green Sugar, cum mai este cunoscut.

 

Ionuț Ignat, medic nutriționist, dietetician

NutriGo

Lasa un comentariu aici!

Lasă un răspuns