Carmen Ivanov, volum unic pe piața de carte din România, ”Străfurnica și prietenii săi”

Premieră pe piața de carte din România! Carmen Ivanov a lansat volumul ”Străfrurnica și prietenii săi”, care se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 12 ani, dar și părinților care sunt interesați ca cei mici să vorbească cât mai corect.

Dacă cei mai mari se confruntă cu exerciții precum ”Un caricaturist care caricaturizează caricaturi caricaturistice nu poate caricaturiza caricatura sa” în manualul de dicție ”Șase sași în șase saci”, micuții vor trebui să se ”lupte” în noul volum cu exerciții precum ”Prichinelul prichindea prichinduța pricopsită cu un pricomigdal luat de o altă prichinduță mai drăguță”.

Pe lângă cele 20 de poveşti captivante, cartea conţine şi peste 400 de exerciţii de dicţie care vor dezlega limbile micuţilor şi îi vor ajuta să comunice mai clar, mai deschis şi mai frumos.

De ce o carte de dicție pentru copii?

În primul rând, pentru că România avea nevoie de un astfel de manual. Suntem în 2015 și până la lansarea ”Străfurnicii și a prietenilor săi”, copiii nu aveau un manual dedicat de dicție.

În al doilea rând, pentru că peste 2.000 de copii sunt diagnosticaţi anual cu tulburări de vorbire sau de scriere în România. Pentru ei, e vital ca părinţii să-şi dea seama că lucrurile nu stau tocmai bine şi să-i ducă din vreme la un specialist. Foarte multe dintre defectele de vorbire pot dispărea cu totul prin exerciţiu sau pot fi măcar atenuate dacă sunt identificate la timp.

În al treilea rând, pentru că eu predau cursuri de dicție pentru cei mici și pentru că nu mai doresc să tot printez foi cu exerciții pe care copiii le vor pierde până la ora următoare. Așadar, mi-am scris un manual de dicție pentru copii. E mult mai simplu acum.

Pentru copiii cărora le e lene să pronunţe răspicat şi să-şi formuleze corect şi complet propoziţiile sau vorbesc prea repede şi nu pronunță complet cuvintele cititul cu voce tare, povestitul şi exerciţiile amuzante de dicţie și de tip încurcă limba pot face minuni.

Cartea e concepută pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 12 ani. Cei care încă nu ştiu să citească pot fi ajutaţi de părinţi, iar lectura cu voce tare a Străfurnicii poate fi cu adevărat distractivă. Pentru părinţii prea ocupaţi am creat şi un audiobook cu poveştile Străfurnicii. E foarte important să menționăm că manualul de dicție nu se adresează doar copiilor cu defecte de vorbire. Manualul e conceput pentru toți copiii care vor să aibă o dicție impecabilă.

Partenerii pentru proiectul primului manual de dicție pentru copii din România sunt Radio Gold FM și Școala de Televiziune Junior.

Care sunt cele mai întâlnite greșeli de dicție întâlnite la cei mici?

Cea mai des întâlnită problemă e faptul că nu deschid gura suficient de mare, de lene, lucru ce duce la înghiţirea silabelor şi la „mototolirea” sunetelor, ceea ce conduce la un discurs disonant şi foarte greu de urmărit.

O altă mare problemă a copiilor de azi este faptul că nu comunică suficient. Tabletele şi telefoanele mobile, jocurile video şi canalele de desene animate sunt metodele de divertisment moderne, aşadar copiii preferă să interacţioneze mai mult în acest mod ceea cea duce la o comunicare precară. Bagajul lingvistic al copiilor care preferă interacţiunea cu tehnologia este unul destul de mic.

Ai avut un caz mai dificil, dar pe care ai reușit în cele din urmă să-l ajuți?

Am avut multe cazuri dificile, însă exercițiile și metodele pe care am ales să le aplic au fost personalizate pentru fiecare copil în parte, în așa fel încât pachetul de exercții să fie cel potrivit. Rezultatele au fost uimitoare.

Cum au reacționat copiii atunci când au avut prima lecție cu tine?

În general copiii se distrează la orele de dicție, pentru că exercițiile propuse sunt ascunse în spatele unor jocuri sau chiar în poveștile pe care le conține și manualul de dicție ”Străfurnica și prietenii săi”.

De obicei pleacă foarte mândri de faptul că reușesc până la finalul orei să spună diversele exerciții pe care le propun, în mod corect.

Unde te pot găsi cei mici care vor să-și îmbunătățească dicția?

Tot pachetul de cursuri este listat pe dicție.ro, un site resursă, pe care pot găsi la liber o mulțime de exerciții de dicție pentru cei mici, dar și site-ul de pe care pot comanda manualul de dicție pentru copii: ”Străfurnica și prietenii săi”, dar și audiobook-ul cu același nume. Pe el vor descoperi o mulțime din poveștile Străfurnicii, citite… ca la carte de mine și Mihai Crăciun (consilier științific pentru acest manual).

 

ivanov

11537806_10153286097429333_194002813731116496_n

ivanov 4

 

CITEȘTE ȘI:

Lasa un comentariu aici!

Lasă un răspuns