Otita – când devine aceasta o problemă serioasă?

Otita externă si otita medie sunt infecții ale urechii ce apar frecvent, în special la copii. Diagnosticul este ușor de stabilit datorită simptomatologiei specifice ce include durere intensă, în special noaptea, precum și scăderea auzului. La acestea se pot adauga febra ridicată și o stare generală proastă a pacientului.

Iata ce spune medicul specialist  al Centrului Medical „DR FURTUNA DAN”, Dr. Curca Ana Maria

 

La otita externă este vorba despre o infecție a conductului auditiv extern, provocată de bacteriile sau ciupercile prezente în general la acest nivel. Afecțiunea apare ca urmare a unei leziuni a pielii ce poate fi generată de expunerea neprotejată și îndelungată a urechii la apa din piscină, curațarea neadecvată, inclusiv folosind bețisoare de urechi sau orice altă acțiune ce provoacă o deteriorare a pielii de la nivelul urechii externe. Apariția otitei externe este favorizată  de afecțiuni ce scad imunitatea organismului. Deși este cea mai ușoară și frecventă formă de otită, evoluția bolii este determinată de corectitudinea tratamentului.

Otita medie este o inflamatie acuta a mucoasei urechii medii, ce afectează și timpanul. Poate fi însoțită de secreții purulente ce ies la suprafață in urma perforarii membranei timpanice.

Otita medie poate fi de natură virală sau bacteriană. Ea apare frecvent ca și complicație a infectiilor acute de cai respiratorii superioare,rinitelor sau sinuzitelor netratate corespunzător.

Tratamentul necorespunzător poate duce la răspândirea infecției spre osul din spatele urechii  sau chiar la infecții cerebrale. Un alt risc este cronicizarea otitei medii acute, astfel încât episoadele ajung să se repete frecvent, auzul este influentat iar infecția devine rezistentă chiar și la tratamente aplicate corect.

Agravarea otitei poate conduce la pierderea auzului. Complicațiile  acestei afecțiuni includ mastoidită (inflamația osului din spatele urechii), meningită, pareză facială sau abcese cerebrale.

Având în vedere riscurile prezentate de netratarea corespunzătoare a otitei, o vizită la medicul specialist este absolut necesară în cazul durerilor otice persistente, a modificării culorii secrețiilor nazale, recidivelor frecvente ale episoadelor de otită acută sau rezistența simptomatologiei la tratamentul prescris de medicul dumneavoastră.

Lasa un comentariu aici!

Lasă un răspuns