Reteta unica de papanasi

Toamna se apropie cu pasi repezi iar la moda in materie de dulciuri, revin celebrii papanasi. Bucatarul chef de la restaurantul Cocosu Rosu ne invata cum sa pregatim acasa cei mai deliciosi papanasi.

 

Papanasi  (9 bucati) – Ingrediente

 

•300 g branza de vaci

•200 g faina

•1 ou mediu

•50 g zahar

•1 lingurita praf de copt (4 g)

•1 lingurita plina coaja rasa de portocale

•1 varf cutit sare

•1 pastaie vanilie/1 plic zahar vanilat

•500 – 600 ml ulei de arahide sau ulei de floarea soarelui

 

Papanasi prajiti – Mod de preparare

 

•Punem branza de vaci la scurs, intr-o sita tapetata cu tifon, pentru 1 ora. Chiar daca branza pare bine scursa, este bine sa facem acest lucru. Dupa ce branza s-a scurs, o punem intr-un vas, adaugam oul, sarea coaja rasa de portocale, semintele unei pastai de vanilie, zaharul si sarea. Amestecam pana la omogenizare.

•Amestecam faina cu praful de copt si o dam de doua ori prin sita. O adaugam treptat aluatului de papanasi si amestecam pana cand obtinem un aluat moale, dar compact. Eu, la inceput, amestec cu lingura, apoi framant aluatul cu mana usor pudrata cu faina.

 

Papanasi prajiti, preparare aluat

 

•Este foarte important ca aluatul final sa aiba o consistenta moale, usor lipicioasa. Daca aluatul are o consistenta prea densa, papanasii nu vor fi pufosi.

•Punem aluatul pe planul de lucru pudrat cu faina. Il aplatizam cu mana, apoi il intidem, cu grija, cu facaletul pudrat cu faina, intr-o foaie de cca 1.5 cm grosime. Cu o forma rotunda de cca 4 cm , decupam papanasii si apoi, cu o forma mai mica, decupam centrul fiecarui papanas.

•Punem uleiul intr-o cratita cu fund gros pe foc mic si, cand s-a incalzit, adaugam papanasii. Eu am prajit cate doi papanasi deodata. Ii prajim pe ambele parti, pana cand se rumenesc uniform.

 

Papanasi prajiti, pufosi si deliciosi

 

•Ii scoatem pe o farfurie tapetata cu hartie absorbanta de bucatarie si ii lasam sa se scurga bine.

•Servim papanasii cu smantana si dulceata de fructe de padure sau cirese amare. Eu am ales dulceata de cirese amare si i-am pudrat cu scortisoara.

Lasa un comentariu aici!

Lasă un răspuns