Sănătatea dentară, esențială pentru organism

De multe ori, o carie sau probleme mai serioase ale dinților pot avea efecte devastatoare asupra întregii sănătăți a organismului. Specialiștii spun că masticația este extrem de importantă în întreg procesul de digestie al organismului.

 

Spre exemplu, știați că dacă vă lipsesc dinți îngreunați digestia stomacului? Pentru că nu mestecați cum trebuie bolul alimentar. “Sanatatea dentara este importanta pentru sanatatea intregului organism. Dintii sunt la fel de importati precum orice alt organ, deoarece ei nu au doar un rol estetic ci te ajuta sa te hranesti. Cele mai frecvente probleme dentare sunt: caria dentara cu complicatiile ei, afectiuni parodontale (gingivita, parodontoza), edentatiile”, spune stomatologul Andreea Troncea.

 

Este simplu insa sa evitati doua din cele mai frecvente afectiuni ale civilizatiei moderne: cariile dentare si bolile parodontale prin schimbarea dietei. Sanatatea dintilor si a altor tesuturi orale aparent atat de greu de distrus pot fi puse sub amenintare atat de usor de placa bacteriana si produsii de sinteza ai acestora. “Fiecare afectiune are tratamentul specific. In cazul unei carii dentare ideal ar fi sa o tratam inca din stadiul in care nu a afectat nervul. In afectiunile parodontale initiale se recomanda detartraj, chiuretaje dentare, aplicatii cu solutii antiseptice. In cazul lipsei dintilor se recomanda completarea imediata a acestora fie cu punti dentare fie cu implanturi dentare (in functie de caz)”, adauga stomatologul Andreea Troncea.

 

Si, atentie, alimentatia proasta afecteaza intregul sistem imunitar, crescand sensibilitatea la multe afectiuni. In plus, studiile au aratat o legatura intre sanatatea orala si boli sistemice, cum ar fi diabetul si bolile cardio – vasculare. A manca o varietate de alimente la un regim alimentar bine echilibrat va imbunatati sanatatea dentara si o crestere de fibre si vitamine reduce riscul altor boli.

 

 

Lasa un comentariu aici!

Lasă un răspuns