Sanatatea dintilor poate afecta starea generala de sanatate

Intreaga dantura, facand parte din aparatul masticator, intra in angrenajul bunei functionari a organismului. O afectare a acesteia are implicit efecte asupra starii generale de sanatate. Deasemenea , exista si situatia inversa, cand  o stare generala proasta afecteaza atat dintii cat si gingiile si suportul de sustinere al acestora in osul maxilar.

 

Multe studii au dus de-a lungul timpului la concluzia ca infectiile din sfera oro-dentara pot afecta si alte parti ale corpului. Aceste probleme care pot aparea sau mai ales, se pot inrautati in cazul in care acestea sunt deja prezente, sunt reprezentate de accidente vasculare, boli de inima, afectiuni ale plamanilor, diabet, afectarea sarcinii.

Faptul ca persoanele care prezinta boli parodontale si afectiuni ale gingiilor prezinta un risc mai mare de accident vascular sau infarct miocardic , este evidentiat de multe studii in acest sens.  Deasemenea, la oamenii cu afectiuni ale gingiilor (boli parodontale), bacteriile din gura pot ajunge in vasele de sange si de aici pot fi transportate catre inima. Pacientii cu boli ale gingiilor sunt de doua ori mai predispusi la afectiuni cardiace decat cei cu gingii sanatoase si o igiena foarte buna.

dinti-bolnavi

Bolile parodontale au implicatii grave si in sarcina. Femeile insarcinate care prezinta afectiuni ale gingiilor prezinta un risc mult mai mare de a naste prematur sau de a avea un copil sub greutatea normala. Studiile arata ca femeile insarcinate la care starea de sanatatea a gingiilor se inrautateste pe parcursul sarcinii prezinta un risc si mai crescut de a avea o nastere prematura.

Anumite infectii pulmonare pot fi determinate tot de bacteriile prezente in cavitatea bucala in timpul afectiunii gingiilor. Aceste bacterii pot fi aspirate de la nivelul gurii sau gatului, determinand unele infectii ale plamanilor. Astfel, persoanele cu probleme gingivale si deci un nivel crescut de bacterii, sunt mai predispusi la afectiuni pulmonare.

 

Persoanele cu diabet reprezinta o categorie aparte in legatura dintre afectiunile sistemice si cele ale danturii. Pacientii care sufera de diabet sunt mai predispusi la infectii, deci si riscul de a se produce imbolnaviri ale gingiei este mai mare.  Deasemenea studiile au aratat ca pacientii cu diabet se vindeca mai greu (de exemplu sangerarile se opresc mai greu). Astfel exista o corelatie cu dublu sens intre diabet si probleme dentare, in acest caz recomandandu-se controale foarte amanuntite la medicul dentist , care sa analizeze si monitorizeze permanent starea pacientului.

Alte probleme care pot fi mentionate sunt reprezentate de lipsa dintilor. Aceasta poate determina probleme digestive, deoarece alimentele nu sunt masticate sufficient iar formarea bolului alimentar este deficitara. Problemele estetice, atat dentare cat si faciale sunt determinate de pierderea dintilor deasemenea. Problemele de ocuzie (angrenajul dintre cele doua maxilare) pot determina dureri de cap si dureri ale articulatiei temporo-mandibulare.

 

De aceea , sanatatea orala este foarte importanta si trebuie mentinuta prin controale periodice si o igiena impecabila. Afectarea dintilor si parodontiului poate determina probleme majore de sanatate, iar prevenirea acestora reprezinta un lucru foarte important.

 

Foto Credit: Punto Dental

Autor: Dr. Vlad Sandolache

punto-dental-logo

 

 

 

 

Lasa un comentariu aici!

Lasă un răspuns