Şezătoare pe prispa casei lui Brancuși! (galerie foto)

Cum probabil ştiţi, valoroasele lucrări ale lui Brâncuşi din Tg.Jiu, parcurse într-o anumită ordine, şi anume: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului, şi în final, trecând pe la Biserică Sfinţii Apostoli, Coloana fără sfârșit, reprezintă o cale spre înălţarea Sufletului. 

Ceea ce nu ştiţi, este că, în Comună Peştişani, Judeţul Gorj, locul natal al marelui artist, există oameni de o valoare inestimabilă, care, sub egida Asociaţiei “Tradiţii de pe Valea Bistriţei” , nu precupeţesc nici un efort în a continua tradiţiile şi obiceiurile locului. Această “comoară” a României a fost descoperită de dna. Cristina Chiriac, fondatoarea proiectului Flori de Ie, proiect care îşi propune să adune şi să ducă mai departe tradiţia minunatei ie româneşti.

Deşi tara trece prin momente de grele încercări, iar la nivel internaţional imaginea României este din ce în ce mai alterată, aceşti oameni cu Suflete de aur continua să producă bucurie fiecărui străin care poposeşte prin acel loc.

CRISTINA CHIRIAC FLORI DE IE
CRISTINA CHIRIAC
FLORI DE IE

În perioada 7-8 noiembrie, de Sfinţii Mihail şi Gavril, am avut fericirea să participăm la una din şezătorile organizate de Flori de ie, de data asta chiar în Satul Hobita, şi chiar acasă la Brâncuşi, unde gazda ne-a fost Vasile Brâncuşi. 

Împreune cu copiii satului, am învăţat de la meşterul olar cum se produce o cană, de la femeile mai în vârstă cum să ţesem şi să coasem, să facem pâine şi să lucrăm covoare la război. Timp în care, am fost “bombardaţi” din toate părţile de gogoşi calde, de castane coapte, de plăcinte, şi mai ştiu ce bunătăţi…

SEZATOARE HOBITA JUD. GORJ
SEZATOARE HOBITA JUD. GORJ

Deşi maestrul nu mai este printre noi, se pare că Spiritul lui m-a însoţit în tot acest timp. Şi spun asta pentru că, la finalul zilei, eram cu Sufletul plin de bucurie şi de speranţă, că, atâta timp cât portul popular, obiceiurile şi tradiţiile sunt păstrate, cât mai există oameni care se preocupă de promovarea lor, România nu-şi va pierde identitatea, şi va rămâne acolo unde îi e locul, în frunte.

În scurt timp dl. Victor Rădulescu ne va arăta şi un material video excepţional cu tot ce s-a întâmplat la Hobita.

CASA MEMORIALA CONSTANTIN BRANCUSI
CASA MEMORIALA CONSTANTIN BRANCUSI

Foto Credit: RADAR DE MEDIA

Sursa: RADAR DE MEDIA

Video Credit: VICTOR RADULESCU

Lasa un comentariu aici!

Lasă un răspuns