Connect with us

Stiri

6 aprilie. Aniversare GHEORGHE ZAMFIR, Regele naiului împlineşte 74 de ani

Published

on

Gheorghe Zamfir, născut pe 6 aprilie 1941, în Găești, județul Dâmbovița, este un naist virtuoz și compozitor român, supranumit Regele naiului.

Exprimându-se artistic printr-un instrument aproape uitat (naiul, numit și fluierul lui Pan), reușește să cucerească aplauzele întregii planete.

Modifică forma, construcția și tehnica naiului, lărgindu-i considerabil paleta de interpretare. Introduce naiul în toate stilurile și genurile muzicale, revoluționând sunetul la scară universală și aducând naiul în atenția publicului modern.

Manifestă înclinații muzicale din copilărie, când este atras de muzica lăutarilor, una din dorințele sale cele mai arzătoare fiind să cânte la acordeon cu taraful de țigani.

În 1955, la vârsta de 14 ani, tatăl său îl înscrie la Școala de muzică nr. 1 din București (astăzi Liceul de Muzică Dinu Lipatti), cu intenția de a studia acordeonul, dar este acceptat la clasa de nai a profesorului Fănică Luca, unde demonstrează o abilitate extraordinară pentru acest instrument.

În 1961, după bacalaureat, se înscrie la Conservatorul de Muzică Ciprian Porumbescu din București, pe care îl absolvă cu o dublă specializare, în Pedagogie (1966) și în Dirijorat pentru cor și orchestră (1968). Pe 24 martie 2005 își susține doctoratul, obținând calificativul summa cum laude pentru teza intitulată Naiul – geneză, evoluție și semnificație, coordonată de profesorul universitar Gheorghe Oprea.

Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, se manifestă ca artist și în domeniul literar și al artelor plastice, publicând versuri, eseuri și o carte autobiografică și expunând picturi proprii în țară și în străinătate.

După o carieră muzicală de succes, în 1982, în plin comunism, dedică un concert lui Dumnezeu. Cade în dizgrația cuplului Ceaușescu. Este nevoit să plece în exil.

Cariera sa continuă și în exil, bucurându-se de succes mondial. Primește numeroase premii și distincții. În 1986, în Canada, din relația cu Susan Nichols, i se naște unicul fiu, Emmanuel Teodor Zamfir, actualmente baterist într-o formație rock din Montreal.

În 1995 se căsătorește cu Marie Noëlle, la Paris. Revenit în România după Revoluția din 1989, traversează o perioadă de dificultăți financiare din cauza datoriilor acumulate față de fiscul francez, care îi confiscă posesiunile din Franța. Acest fapt nu îl împiedică să își continue cariera artistică.

Gheorghe Zamfir aduce schimbări inovatoare naiului tradițional românesc de 20 de tuburi, înlocuindu-l cu noi variante conținând succesiv 22, 25, 28 și 30 de tuburi, pentru lărgirea domeniului tonal, astfel: naiul alto (22 de tuburi), tenor (25 de tuburi), bas (28 de tuburi) și naiul contrabas (30 de tuburi – apărut în 1972).

Reușește să obțină câte nouă tonuri pentru fiecare tub, prin modificarea ambușurei. În acest fel devine posibilă interpretarea melancolică la nai a doinelor, cântecelor de leagăn, bocetelor și chiar a unor inflexiuni ale vocii umane.

Își asamblează singur naiurile, din lemn de bambus, și le acordează cu ajutorul unei mici cantități de miere de albine introdusă în tuburi. În 2003 confecționează naiul numit Gigantul, având 42 de tuburi, 1,35 m înălțime și 1,2 m lățime.

În domeniul artelor plastice, Gheorghe Zamfir se exprimă în pictură, având la activ, până în 2007, 4 expoziții de pictură în țară și în străinătate.

În perioada iunie-august 2009, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a fost deschisă expoziția Doi pictori, două epoci, două gândiri, două simțiri, doi români.

Gheorghe Zamfir și Petru Beca, cuprinzând lucrări ale lui Gheorghe Zamfir și ale lui Petru Beca, pictor și scriitor din Alba Iulia.

De-a lungul întregii cariere, Gheorghe Zamfir primește numeroase premii, distincții și medalii, printre care:

Medalia Vaticanului
Ordinul Meritul Cultural al Franței
Titlul de Ofițer și Cavaler al Franței, Belgiei și Luxemburgului
Ordinul Comandorului în Columbia
Diploma Universității Don Bosco din Roma, de două ori
Medalia de aur a Asociației din cadrul Academiei de Artă, Științe și Litere a Franței, de două ori
Premiul Academiei Charles Cros
Premiul Țitera de aur în Franța
Premiul Săgetătorul de Aur, în Italia
Premiul Internațional Omnia pentru întreaga operă muzicală, în cadrul premiilor anuale ale Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”, ediția 2009

Gheorghe Zamfir si frantuzoaica Andree Noelle Marie Boitel de Morisel s-au casatorit in 1994, insa, potrivit femeii, violentele si infidelitatile din partea artistului ar fi pus stapanire pe acest mariaj la doar trei ani de la nunta.

Marie Noelle si Gheorghe Zamfir s-au cunoscut in 1989, in Franta, la un concert, cand Zamfir s-a indragostit de ea. Pe atunci, Marie Noelle era casatorita cu primul ei sot si nu a raspuns in niciun fel avansurilor lui Zamfir.

Ulterior, la revenirea acestuia in Franta, dupa cativa ani, cand Marie Noelle era divortata si singura, relatia s-a infiripat repede.

S-au casatorit de Sfanta Maria Mica, in 1994, la primaria din Flagy, Franta. Cei doi au locuit fie in Franta, fie la Bucuresti, insa in 2005 s-au separat. Marie Noelle a povestit ca el ar fi inselat-o si ca devenise violent.

Actiunea de divort a fost introdusa de catre sotie, in primavara anului 2010, dupa 16 ani de casatorie.

In timpul divortului a avut o relatie cu cântăreaţa de muzică populară Nicoleta Beca, mai tânără decât el cu 44 de ani. Zamfir şi Beca s-au cunoscut în 2008, la o emisiune de la Etno TV, la scurt timp dupa ce Zamfir îşi încheiase relaţia cu naista Gina Tănase, o relatie de aproape 7 ani si pentru care, de asemenea, încercase să divorţeze de Marie Noelle.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Stiri

Chiuveta care promite

Published

on

Granitul poate sa nu mai fie alegerea numarul unu in tendintele de amenajare ale bucatariei, pentru blaturile de bucatarie, insa chiuvetele din granit raman optiunea perfecta, nefiind nicidecum o alegere invechita, asa cum ar parea la prima vedere. Aceste chiuvete sunt compuse dintr-un amestec realizat cu grija, din piatra naturala si rasina pentru a rezista la o utilizare continua, iar rezultatul este unul absolut fabulos.

Chiuvetele de bucatarie realizate din granit sunt incredibil de rezistente si fara indoiala pentru multi, elementul indispensabil din bucatarie. Aceste chiuvete exista pe piata intr-o varietate de forme, dimensiuni, culori si finisaje mate pentru a da personalitate bucatariei tale mult visata.

In cele ce urmeaza, sunt enumerate cateva considerente ce te-ar putea ajuta sa decizi ca este momentul sa faci o schimbare si sa alegi o chiuveta de bucatarie, din granit.

Trebuie avut in invedere un aspect foarte important cand vorbim de montarea unei chiuvete granit de bucatarie. Este grea. Ofera-i suportul de care are nevoie. Chiuvetele granit nu pot fi „atarnate” pe blat, precum o chiuveta conventionala din otel inoxidabil. Este de preferat sa apelati la un specialist care sa va ajute in montarea sigura a chiuvetei.

Este unica si de neegalat. O chiuveta de bucatarie din granit, deoarece este realizata din piatra naturala, are o unicitate si o individualitate care nu pot fi replicate. In primul rand, nu toata lumea are o chiuveta de granit. Dar mai mult decat atat, nu exista doua dale sau blocuri care sunt identice. Chiuveta ta va fi literalmente unica.

Blatul si chiuveta potrivite. Daca ai optata si pentru blaturi din granit, poti monta o chiuveta de bucatarie din granit fabricata din acelasi tip de granit ca blatul. Rezultatul este un aspect vizual perfect in toata bucataria. Desigur, in masura in care preferi acest tip de decor unitar. Granitul natural completeaza multe stiluri de design. O chiuveta de bucatarie, din granit completeaza diverse stiluri de bucatarie. Astfel ca, chiuveta din granit este compatibila atat cu stilul casual cat si formal si se incadreaza minunat cu diverse culori si materiale ale mobilierului.

Exista multe magazine online care vand chiuvete de granit. Acestea sunt specializate in toate tipurile de produse de casa si bucatarie, inclusiv chiuvete, robinete si o serie de alte articole. Totul devine mai usor cu cat ne gandim la avantajele pe care le aduc comenzile online. In primul rand, ai la dispozitie o gama larga de produse pe care, daca ai alege sa le vezi in magazinele fizice, ar fi aproape imposibil. Pe internet totul e sub ochii tai. In al doilea rand, costurile ar putea fi mai mici, ai exclude costurile de transport, deoarece multi comercianti online nu percep taxe de transport. Castigi timp si bani, investesti in produse durabile si beneficiezi de servicii rapide si de calitate.

Continue Reading

Stiri

Importanta igienei dentare pentru tine si cei din jurul tau

Published

on

Igiena orala zilnica corecta este singura cale de a elimina placa bacteriana si de a preveni acumularea acesteia inainte de a putea genera tulburari problematice si enervante, cum ar fi halitoza, cariile si boala parodontala.

Pentru a asigura o curatare perfecta, precum si pastrarea dintilor si gingiilor in stare excelenta, este esential implementati in fiecare zi o strategie de actiune, care incepe cu alegerea si utilizarea corecta a celor mai eficiente instrumente de igiena orala. Este necesara indepartarea mecanica a reziduurilor alimentare dupa fiecare masa cu o periuta de dinti si ata, pentru a ne garanta protectie completa si de durata. In plus, a merge regulat la cabinetul stomatologului, ar trebui sa fie o practica pe care sa nu o neglijezi. Poti sa alegi clinica Omega Omnident, daca vei avea urgente medicale, ce nu sufera amanare.

Pentru o buna igiena dentara, medicul stomatolog poate ajuta in educarea pacientului in utilizarea corecta a instrumentelor disponibile in functie de nevoile diferite, dar si pe baza varstei si a starii orale.

Inamicul numarul unu al sanatatii dintilor si gingiilor este placa. Este o amenintare care ramane adesea chiar si dupa ce va spalati pe dinti bine. Problema este cauzata partial periutelor, tehnicii deficitare, ci si formei gurii – diferita de la caz la caz – ceea ce face ca placa sa se acumuleze zi de zi in zone greu accesibile cu o periuta de dinti traditionala.  Zonele cele mai frecvent afectate sunt cele din si de-a lungul granitei gingivale si cele dintre spatiile interdentare, care sunt, de asemenea, cele mai frecvent asociate cu gingivita si boli parodontale: atunci trebuie sa insistam cu o actiune de periere eficienta, dar si blanda, deoarece este vorba de gingii, deci un tesut care ar putea fi deteriorat de o actiune prea agresiva.

In acest scop, exista o tehnica de periaj, recomandata tocmai pentru o igiena mai precisa a spatiilor interdentare, care sugereaza o pozitionare a periutei de dinti orientata la 45 ° in raport cu marja gingiilor. Dar si tipul de periuta de dinti utilizat poate face si diferenta. Pentru a rezolva problema zonelor delicate si dificil de periat, puteti folosi o periuta de dinti mai performanta, care este alcatuita din perii traditionale si extrem de conice. Acestea din urma, gratie unui diametru terminal de doar 0,01 mm, sunt capabile sa indeparteze usor stratul bacterian sub si de-a lungul granitei gingivale si sa patrunda in spatiile interdentare la o adancime mai mare.

Mai exista si alte metode de ingrijire a dintilor, pe care le poti face acasa. Pe langa spalatul pe dinti, de cel putin 2 ori pe zi, desi ideal ar fi sa faci asta dupa fiecare masa, trebuie sa acorzi atentie si alimentatiei. Primul pas pentru a ne trata dintii in mod natural este sa urmam, deci, o alimentatie adecvata. Daca, pe de o parte, alimentele zaharoase sunt rele pentru dinti, pe de alta parte, exista mai multe alimente care ne pot ajuta sa prevenim durerile de dinti si sa avem o igiena orala buna. Iata cateva exemple care ne vor permite sa ne tratam dintii intr-un mod natural, fara a cheltui o avere.

1.Morcovi si mere. Daca le mancam crude, ne permit sa ne curatam dintii in mod natural si sa prevenim, pe cat posibil, problemele gingivale.

2.Afinele. Conform cercetarilor, afinele ar putea reduce formarea placii, protejand sanatatea dintilor. Ingredientele active, continute in afine, ar putea impiedica depunerea bacteriilor care provoaca leziuni ale dintilor.

3.Citrice. Consumul sucului de portocale, grapefruit sau lamaie este o metoda excelenta pentru a intari gingiile si a preveni inflamatiile, durerea si sangerarea gingiilor. Citricele, printre altele, sunt bogate in vitamina C, foarte importante pentru sistemul nostru imunitar.

4.Ceai verde. Contine polifenoli, care contracareaza placa si contribuie la igiena orala zilnica. Asadar, o ceasca de ceai verde este buna pentru dintii nostri.

5.Usturoiul si ceapa. Poate parea ciudat, dar aceste doua alimente, pe care le folosim in general pentru condimente, ajuta, de asemenea, la igiena dentara. Proprietatile lor antibacteriene distrug germenii, dezinfectand gura si reduc riscul de durere a dintilor.

6.Lapte. A bea in mod regulat ajuta la intarirea dintilor, deoarece este bogat in calciu. Este o componenta nutritiva care este fundamentala in dezvoltarea dintilor la copii si previne formarea cariilor la adulti.

De ce este igiena ta dentara importanta pentru tine si ceilalti

Gura este o cavitate deschisa la exterior: acest lucru permite bacteriilor sa o foloseasca ca “usa”

de intrare in corp. Bacteria responsabila de boala parodontala poate intra in fluxul sanguin si poate sa genereze un raspuns inflamator cu modificari departe de cavitatea bucala. Printre acestea, ar trebui mentionate bolile cardiovasculare si chiar probleme ale sarcinii.

In timpul bolii parodontale exista productia de mediatori ai inflamatiei, care sunt capabili de a ajunge la sistemul circulator si de a provoca leziuni vasculare de la distanta. Aceasta implica eliberarea de celule endoteliale (care aliniaza arterele, venele si capilarele), de substante care contribuie la depunerea lipoproteinelor si a colesterolului la nivelul peretilor vasculari ai arterelor, facandu-i mai putin elastici si, prin urmare, crescand riscul de boli cardiovasculare. Boala netratata la femeile gravide poate fi un factor de risc pentru nasterile premature. Mecanismul care conduce la acest lucru este rezultatul producerii de toxine de catre bacteriile si medierea substantelor produse de corpul mamei, cum ar fi prostaglandinele si interleukina. Un nivel ridicat al acestor substante din tractul genitourinar poate stimula nasterea.

Cu alte cuvinte, ai grija de dantura ta si a familiei tale. Este mai important decat crezi!

Continue Reading

Stiri

Experienta gastronomica libaneza – simplu, sigur, savuros

Published

on

Aproape toata lumea pe care o intalnim a incercat mancarea libaneza. Din Orientul Mijlociu pana in Australia, trecand prin Europa si Asia si ajungand in America, aceasta mancare a castigat un loc special in toate inimile de pe toate continentele.

Bucataria libaneza are o istorie lunga care dateaza de acum mii de ani si este colorata cu diversele nuante de culturi care ocupa pamantul sau frumos. Intrucat tara este de facto mediteraneeana, acest lucru a influentat mult bucataria sa. Efectul Marii Mediterane se reflecta in ofertele bogate de fructe de mare. Pe de alta parte, maslinii ocupa o suprafata semnificativa. Acest lucru face ca uleiul de masline sa fie unul dintre cele mai bune, daca nu cel mai bun.

Intrarea intr-un restaurant libanez in orice tara, te duce inapoi intr-o calatorie in frumoasa tara din Liban, care se afla intre o priveliste minunata asupra marii si muntii verzi.

Mancarea libaneza este una dintre cele mai renumite si populare alimente din Orientul Mijlociu, precum si din lume. Bucataria libaneza se concentreaza pe ierburi, condimente si ingrediente proaspete. Uleiul de masline, lamaia si usturoiul, precum si menta, patrunjelul, condimentele si scortisoara sunt unele dintre cele mai obisnuite ingrediente.

Mancarea este servita de obicei comandand o varietate de meze calde si reci, ceva salata langa ea si bineinteles carnea frageda la gratar.

Painea, un aliment de baza din Liban, este servita la aproape fiecare masa, cel mai adesea ca o paine plata, spre deosebire de ceea ce puteti vedea si gusta in gastronomia maghiara. Este atat de importanta pentru bucataria libaneza, incat unele dialecte arabe se refera la „esh”, adica „viata”.

Dulciurile libaneze sunt savuroase, aromele exotice de floare de portocal si apa de trandafir, amestecate cu nuci de fistic crocante, stropite cu sirop libanez, creeaza o adevarata sarbatoare pentru simturile tale.

Experienta gastronomica ar trebui sa fie incheiata cu o cafea libaneza aromata cu cardamom, care este considerata ca un digestiv pentru a incheia masa. Sau daca preferi ceaiul cu aroma de cardamom servit in stil arab, e ceva ce nu trebuie sa ratezi.

Apropierea de prieteni si familie este una dintre valorile fundamentale in cultura libaneza. Impartasirea, amabilitatea si generozitatea sunt pilonii culturii libaneze, care intotdeauna reuneste oamenii: prieteni vechi, persoane dragi si familii.

Poporul libanez stie sa sarbatoreasca viata si face acest lucru adesea impartasind o masa impreuna. Bucura-te de viata impreuna cu cei dragi tie si alege meniul preferat din mancarea libaneza. Ce poate fi mai simplu si mai sigur decat sa comanzi mancare libaneza la domiciliu?  

Continue Reading
Life Styleo lună ago

Cum o sa arate Secret Santa in pandemie si ce cadouri sunt disponibile de Craciun

Naturiste4 luni ago

Branca ursului – Planta vitalitatii si energiei

Frumusete4 luni ago

Cum să ai grijă de sănătatea ta?

Evenimente4 luni ago

Comunitatea Bahá í aniversează 30 de ani de recunoaștere în România

Culinar5 luni ago

Beneficiile comenzilor online de torturi

Culinar6 luni ago

Tagliatelle cu dovleac copt – o reteta sanatoasa pentru orice sezon

Stiri6 luni ago

Chiuveta care promite

Frumusete6 luni ago

Acneea adolescentului

Stiri7 luni ago

Importanta igienei dentare pentru tine si cei din jurul tau

Stiri7 luni ago

Experienta gastronomica libaneza – simplu, sigur, savuros

Stiri7 luni ago

Cumpărături online – ce categorii de produse poți să comanzi online cu livrare direct acasă

Psiho8 luni ago

De ce sa alegi un psiholog online

Culinar9 luni ago

Ce mâncare nu te plictisește? Cea care conține pește!

Life Style9 luni ago

HISTORY transmite în premieră un serial documentar despre „Mâncarea pe care s-a întemeiat lumea”

Life Style9 luni ago

Cum să alegi comoda tv perfectă pentru living

Culinar9 luni ago

De ce sunt oalele din inox preferatele bucatarilor

Life Style12 luni ago

Cu ce curățăm pardoselile? Soluții profesionale sau homemade?

Antreprenoriat12 luni ago

Cum îți administrezi banii? 3 idei care te vor ajuta să îți gestionezi eficient bugetul personal

Culinar1 an ago

Pan Food lansează napolitanele spirală cu gust de copilărie

Evenimente1 an ago

Când vrei să faci lumea puțin mai frumoasă, donează!

Trending