Connect with us

Festivaluri

7 februarie – Ziua Trandafirilor! Ce semnificație are și cum o puteți sărbători?

Sursă foto - Pixabay.com

Ziua trandafirilor este o sărbătoare celebrată în fiecare an pe 7 februarie și marchează începutul săptămânii îndrăgostiților. În această zi romantică, trandafirii sunt dăruiți acelei persoane speciale pentru a sărbători dragostea și afecțiunea. Începutul acestui obicei de a oferi trandafiri, datează din epoca victoriană când oamenii au început să ofere flori celor dragi pentru a-și exprima sentimentele, iar trandafirii erau simboluri ale celor mai intime și pasionale tipuri de iubire.

Fiind atât de iubiți în întreaga lume, trandafirii au devenit un simbol al iubirii, al frumuseții, bucuriei și fericirii, astfel că nu întâmplător ziua de 7 februarie a devenit ziua trandafirului, cea care anunță oficial sărbătorile săptămânii îndrăgostiților. Fiecare zi a săptămânii are o semnificație specială și începe pe data de 7 februarie cu Ziua Trandafirilor, urmată de Ziua Propunerii ( 8 februarie), Ziua Ciocolatei ( 9 februarie), Ziua Plușurilor ( 10 februarie), Ziua Promisiunii ( 11 februarie), Ziua Îmbrățișării (12 februarie), Ziua Sărutului (13 februarie) și se încheie pe 14 februarie cu Ziua Îndrăgostiților.

De Ziua Trandafirilor, puteți oferi celor dragi trandafiri roșii, roz, galbeni, portocalii, albi, mov și chiar albaștri. Fiecare culoare a trandafirului semnifică o emoție diferită. De asemenea, puteți sărbători Ziua Trandafirilor purtând oricare dintre aceste culori, plantând trandafiri sau chiar cumpărând o bijuterie din aur roz.


Pe măsură ce ne pregătim să sărbătorim săptămâna iubirii, iată tot ce trebuie să știți despre ziua trandafirilor, semnificația acesteia, cum o putem sărbători și mai ales de ce!

Cultivarea trandafirilor pare să fi început cu mii de ani în urmă în China. Maestul filozof și politician asiatic, Confucius, a fost îndrăgostit de trandafiri și a scris despre modul în care i-a crescut în Grădinile Imperiale în jurul anului 500 i.Hr.  Mai mult decât atât, biblioteca împăratului conținea sute de cărți doar pe tema acestor frumoase flori.

Ziua Trandafirilor este asociată cu Ziua Îndrăgostiților, o sărbătoare veche de cel puțin 1500 de ani care a luat naștere ca o sărbătoare creștină în cinstea unui martir creștin pe nume Sfântul Valentin.  Potrivit datelor, Sacramentarul Gelasian din secolul al VIII-lea a consemnat sărbătorirea Sfântului Valentin la data de 14 februarie. În secolul al XVIII-lea în Anglia, ziua a devenit o ocazie în care cuplurile și-au exprimat dragostea oferind flori, cadouri și trimițând felicitări. Deși Ziua Îndrăgostiților se reduce la o singură zi, în trecut sărbătoarea iubirii începea cu o săptămână înainte. Astăzi, luna februarie s-a transformat în luna iubirii, asta pentru că în Romania, ziua dragostei sau Dragobetele este sărbătorită pe data de 24 februarie.

Ziua Trandafirilor este o zi dedicată exprimării iubirii și afecțiunii, de cele mai multe ori prin schimbul de trandafiri. Sărbătorirea Zilei Trandafirilor poate avea mai multe semnificații. În primul rând, ajută la întărirea relațiilor, oferind oamenilor șansa de a-și exprima sentimentele și afecțiunea unul față de celălalt. De asemenea, îi încurajează pe oameni să se concentreze pe pozitivitate și dragoste, mai degrabă decât pe evenimente negative sau stresante.

În plus, Ziua Trandafirilor poate fi, de asemenea, o oportunitate excelență de a sărbători frumusețea și simbolismul trandafirilor care adesea sunt asociați cu dragostea, pasiunea și admirația, facandu-i modalitatea perfectă de a exprima aceste emoții.  Trandafirul este unul dintre cele mai importante semne de dragoste, care definește în sine de ce este important și face parte din săptămâna îndrăgostiților.

Se crede că oferirea trandafirilor celor dragi în această zi specială este primul pas în exprimarea iubirii. Legendele spun că povestea zilei trandafirilor a început când zeul grec Eros îi oferea trandafiri soției sale Atena. Zeița iubea trandafirii, motiv pentru care Eros obișnuia să-i dăruiască trandafiri ca simbol al iubirii.

Un trandafir roșu definește pasiunea și dorințele față de cealaltă persoană. Aceasta culoare de trandafir este definită ca simbolul iubirii, așadar aceasta ar putea fi cea mai bună zi pentru a vă exprima sentimentele și a spune „te iubesc” celor dragi. Cu toate acestea, trandafirul roșu a fost un simbol al iubirii și pasiunii, dar există și multe alte nuanțe și fiecare culoare este diferită în exprimarea iubirii.

Iată câteva dintre semnificațiile culorilor de trandafiri:

Trandafirii Roșii – Culoarea dragostei adevărate, a pasiunii și a intensității, trandafirul roșu transmite cu siguranță mesajul care spune „Te iubesc”.

Trandafirii Roz – Culoarea roz a trandafirului este folosită ca semn al admirației, recunoștinței, blândeței și aprecierii. Nuanța subtilă de roz simbolizează grația și eleganța, acest trandafir ar putea fi folosit și pentru a exprima fericirea.

Trandafirii Galbeni – Reprezentând sentimente de prietenie și optimism, trandafirul galben este, de asemenea, considerat a fi un simbol al bucuriei, puterii și bucuriei.

Trandafirii Albi – Culoarea pentru puritate și liniște, trandafirii albi reprezintă ideea de inocență și loialitate. Trandafirul alb poate fi oferit pentru a marca începutul unei noi povești de dragoste. În același timp, este o culoare perfectă de oferit în Ziua Trandafirului pentru cineva care este logodit și pe cale să se căsătorească.

Și pentru că Ziua Trandafirilor celebrează, de asemenea, semnificația culturală a florii, este momentul perfect pentru a vă pune la încercare abilitățile de grădinărit. Deși este începutul anului și încă iarnă, ziua trandafirilor ar putea fi un moment excelent pentru a vă planifica să plantați niste trandafiri. Fie că abia începeți prin a planta o tufă de trandafiri sau continuați cultivarea în gradina de trandafiri construită de-a lungul anilor, acesta este un moment minunat pentru a afla mai multe și pentru a începe planificarea. Dacă plantați un trandafir în Ziua Trandafirilor, vă veți bucura de parfumul său dulce pe tot parcursul anului.

Puteți opta pentru trandafirii celebri pentru cel dedicat Prințesei Charlene de Monaco. Un trandafir minunat ce aduce un aer regal în orice gradină, o apariție elegantă și fermecătoare de fiecare dată. Florile sale roz-pal, cu aproximativ 68 de petale, beneficiază de un parfum puternic, suav și delicat. Este un trandafir remarcabil în gradină și magic în mâna florarilor specializați în decorațiuni florale.

Dacă vă plac operele de artă atât în casă cât și în gradinta, trandafirul pomișor Leonardo da Vinci este alegerea perfectă. Creatorul de opere de artă, creatorul de natură încântătoare, Meilland Richardier, a dorit să complimenteze grădinile tuturor iubitorilor trandafir cu un pomișor bogat și romantic, care abundă de flori mari, pitate într-un formidabil roz deschis. Vă puteți bucura de frumusețea trandafirului pomișor Leonardo da Vinci pe toată perioada sezonului, mai ales dacă îl plantați în ghivece mari. Desigur poate fi plantat și direct în sol sau în spatele unor borduri de trandafiri pentru a crea înălțime într-o anumită zona a grădinii.

Dacă vă doriți un trandafir celebru în ghiveci sau în gradină, intrați în lumea magică a trandafirilor pe https://www.famousroses.eu/. Aveți de ales dintre peste cele 100 de soiuri de trandafiri medaliați și celebri în întreaga lume. De la trandafiri cățărători și parfumați până la trandafiri de dulceață, de la cei mai mari creatori ai lumii. Medaliați, celebri și cu garanție pentru prindere, soi și culoare, Famous Roses vă oferă cei mai calitativi și rezistenți butași de trandafiri de pe piață. Acești trandafiri de colecție, adevărate opere de artă pentru totdeauna, sunt cele mai inspirate cadouri cu flori care rezistă an de an.

Trandafirii au trecut de la a fi simbolurile speranței, păcii și iubirii la un simbol al războiului. Chiar dacă trandafirul a avut o istorie sângeroasă, este sărbătorit astăzi ca o floare ce reprezintă dragostea și prietenia. Fie că este Ziua Îndrăgostiților sau Ziua Trandafirilor, ar trebui să încercați să faceți lucruri cât mai speciale și minunate pentru cei dragi, iar un trandafir este modalitatea perfectă de a transmite sentimentele cele mai profunde. Pentru că trandafirii au fost și vor rămâne un simbol internațional al iubirii!

top-shop.ro%20

Festivaluri

Noaptea Albă a Filmului Românesc revine pe 16 septembrie în București, Cluj-Napoca și Timișoara

Cea de-a 13 ediției a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc pe 16 septembrie, în trei orașe din țară: București, Cluj-Napoca și Timișoara. Gândită ca un maraton de filme românești, Noaptea Albă va aduce în sălile de cinema cele mai așteptate producții ale anului, alături de actori, regizori și scenariști. Programul include peste 20 de proiecții simultane, în 11 cinematografe și spații alternative din cele trei orașe. 

Spectatorii vor avea ocazia să urmărească în avanpremieră filme precum Capra Cu Trei Iezi, regizat de Victor Canache și bazat pe bine-cunoscuta poveste scrisă de Ion Creangă, cu Maia Morgenstern și Marius Bodochi în rolurile principale (câștigător al Premiului Publicului la TIFF 2022). Regizorul Victor Canache și producătoarea Luana Georgiță vor fi prezenți la eveniment și vor răspunde întrebărilor publicului la finalul proiecției. Filmul Om-Câine debutul regizorului Ștefan Constantinescu, cu Bogdan Dumitrache și Ofelia Popii va fi prezentat în premieră, în prezența echipei. Programul include și proiecția în avanpremieră a filmului documentar Regele Mihai: Drumul spre casă, în regia lui Trevor Poots, film care face parte din “Turneul Național de Educație Istorică“, comedia Nunți, botezuri, înmormântări (r. Alexandru Lustig), cu Șerban Pavlu, Ilona Brezoianu și Anca Sigartău sau Glasul care strigă-n pustie în regia lui Ciprian Mega.

În București, filmele vor putea fi văzute la Cinema Elvire Popesco (interior și în aer liber), Cinema Muzeul Țăranului, Amfiteatru TNB – Open Air, Cinemateca Union, Hollywood Multiplex – București Mall, Grădina cu filme CREART, Muzeul Național al Literaturii Române – Sala Iosif Naghiu, Unteatru – Open Air, J’ai Bistrot. 


La Cluj-Napoca și la Timișoara, cinefilii se vor bucura de filme românești la Cinema Victoria.

Biletele și programul complet se găsesc pe https://eventbook.ro/program/noaptea-alba-a-filmului-romanesc-bucuresti și la casieriile cinematografelor. Excepție face Hollywood Multiplex (*Bilete pe hmultiplex.ro, cinemagia.ro și la casierie).

top-shop.ro%20
Continue Reading

Festivaluri

Nicu Bocancea a câștigat locul 4 la Europa Cup 2022, cea mai importanta competitie de floristică din Europa

Nicu Bocancea a fost desemnat al patrulea cel mai bun florist al Europei, în urma participării la Europa Cup 2022, cea mai importantă competiție de floristică din Europa, care a avut loc între 26 și 28 august, în orașul Katowice, din Polonia, iar România ajunge astfel în elita industriei de flori, în TOP 5, alături de țări occidentale, cu istorie lungă, precum Olanda, Germania, Belgia sau Italia.

 „Au fost zile extrem de intense, cu multă adrenalină, dar, în primul rând, am fost mândru că am putut urca steagul României pe scena celei mai importante competiții de floristică din Europa. Europa Cup nu este, așa cum probabil pare în ochii iubitorilor de flori, un concurs de frumusețe dedicat florilor, ci unul în care timpul, conceptul, designul și tehnica se împletesc pentru a crea mixul perfect. Este multă rigoare într-un astfel de concurs, foarte mult efort fizic și mental depus, multe criterii de notare și foarte multe elemente de care juriul ține cont în acordarea punctajului.”, declară Nicu Bocancea, care a fost, alături de asistenta sa, Linda Nielsen, unul dintre marii favoriți ai publicului pe tot parcursul zilelor de competiție.

Europa Cup 2022 a adunat în competiție cei mai buni 16 floriști din Europa care au avut de trecut, pe parcursul celor doua zile de eveniment, 6 probe de concurs, dintre care 4 cu teme anunțate și 2 cu temă-surpriză. Peste 2000 de persoane din toate colțurile Europei au vizitat standurile spectaculoase ale concurenților și aproape 1000 au asistat la seara de gală a marei finale unde s-au desfășurat ultima probă din concurs și ceremonia de decernare a premiilor.


Prima probă de concurs a avut ca tema pregătirea unei mese de reuniune de școală, iar Nicu Bocancea a gândit o creație inedită pentru absolvenții unei Facultăți de Medicină, inspirată din melodia „Inimă, nu fi de piatra!”, pentru care a construit un corp uman din tuburi de perfuzii și sârme, cu o inima de piatra din care porneau sute de fire de flori gri, roz, crem și albe, așezate în 250 de seringi de diferite dimensiuni la baza cărora au fost puse sute de pastile.

Creația „Dancing in the rain” a lui Nicu Bocancea a luat al doilea cel mai mare punctaj al probei și a constat în recreerea unui copac dansator printr-o instalație de irigare, care susura apă peste zeci de picături de ploaie decupate dintr-un burete special de culoare neagră îmbrăcate în flori tropicale și interconectate prin crengi de copac, în urzeala cărora au fost așezate 3 mere, construite manual din 25 000 de spini de trandafiri, la care s-a muncit peste 3 săptămâni.

Buchetul inspirat dintr-o melodie a unei trupe poloneze din anii 70 a fost gândit de master floristul Nicu Bocancea ca desprins din valuri, având baza creată din policarbonat topit și modelat vălurit din care porneau flori în culorile mării inspumate, așezate în forma unor vele de vapor purtat de vânt.

„Dancing queen” în arta gândită și creată de Nicu Bocancea așeza pe un manechin un corset plutitor creat din mii de mărgele negre, unele dintre ele cu aplicații manuale de aur, pe care se putea remarca o floare de protea reconstruită printr-o tehnică inovativă.

Prima probă-surpriză l-a provocat pe Nicu Bocancea sa creeze în maxim 60 de minute un aranjament impresionant de scenă de operă din plante de iederă și orhidee, iar cea de-a doua, la care au putut participa doar primii 6 clasați, în doar 45 de minute, un aranjament din flori tropicale.

România se află, cu Nicu Bocancea purtător de drapel, la a doua participare la Europa Cup, el reușind acum, în 2022, să-și depășească performanța de loc 7, din 2016 șă să pună numele țării pe harta lumii în industria floristică, alături de forțe occidentale cu tradiție și istorie îndelungată în domeniu. „Avem mare potențial în floristica românească, avem oameni talentați, creativi care iubesc florile și lucrează minunat cu ele. Am reușit cu toții să împingem industria noastră în elita mondială, să devenim cunoscuți în lume și nu ne oprim aici.”, declară Nicu Bocancea, denumit de către colegii floriști cu care se întâlnește la competițiile internaționale „the rock star” pentru gradul mare de popularitate și magnetism pe care îl are în breaslă și în rândul pasionaților de flori.

Nicu Bocancea este cel mai premiat master florist din Romania pe plan local si international, cu o expertiza de peste 20 de ani in industria florilor, membru al Asociatiei Floristilor din Romania si al FLOOS, organizatia celor mai buni 30 de floristi din intreaga lume. De-a lungul anilor, a fost invitat sa sustina cursuri de floristica in zeci de tari de pe mai multe continente, a castigat trofee la competitii internationale in Europa si Asia, iar lucrarile lui de design floral au fost publicate de cele mai importante publicatii de floristica din lume.

top-shop.ro%20
Continue Reading

Festivaluri

26 de scurtmetraje în competiție și 7 experiențe VR inedite la BIDFF ‘22

Bucharest International Dance Film Festival 2022 (BIDFF) anunță filmele ce vor concura în competițiile națională și internațională de scurtmetraje, precum și alte evenimente organizate sub tema festivalului, (UN)SAFE ZONES – ZONE (NE)SIGURE.

„Bucharest International Dance Film Festival, ediția a VIII-a” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN* și de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022** și se va desfășura în perioada 8 – 11 septembrie la București.

26 de filme au fost selectate din cele peste 330 de proiecte depuse de cineaști și coregrafi din întreaga lume.


Competiția de scurtmetraje românești cuprinde cinci producții cinematografice create de regizori si coregrafi cu experiențe și interese diverse. Artiștii și artistele prezentați/te de festival privesc corpul ca o forță reacționară – corpul devine oglinda unor realități ascunse, tăcute, care se luptă să iasă la suprafață și să se facă auzite. Cum poate corpul să restabilească un echilibru necesar într-o societate presărată de zone ipotetice si (ne)sigure? – este una din întrebările asupra căreia ne invită să reflectăm cinci scurtmetraje surprinzătoare, reunite în secțiunea HYPOTHETICAL ZONES:

  • „Dancen” (r. Corina Andrian)
  • „I had been sleepwalking when I saw all those colors” (r. Bogdan Balla)
  • „You who never arrived” (r. Marius Olteanu)
  • „PIETÀ” (regie și coregrafie Oana Maria Moczulski)
  • „It’s a clown’s life” (r. Ioachim Stroe)

Competiția românească va fi prezentată pe 9 septembrie, la Fabrica Grivița, în intervalul 21:00 – 22:30. Accesul spectatorilor este gratuit.

În Competiția internațională se regăsesc 21 de titluri, ce surprind prezența corporală și aparențele ei subsumate unui univers al zonelor (ne)sigure, acolo unde se împletesc realitatea și imaginarul. Regizori și coregrafi din 25 de țări prezintă publicului documentare diverse, provocatoare sau poetice, animații, experimente performative, juxtapuneri de formă, lumină, culoare și mișcare, prin care călătorim în ținuturi și contexte primejdioase, ne imaginăm noi moduri de a ne mișca și privim multifațetat conceptul de graniță – geopolitică, emoțională, estetică și transpersonală. Structurate în patru secțiuni tematice, scurtmetrajele din Competiția internațională sunt:

THRESHOLD ZONES

  • „Tehura” (r. Wei Li, c. Nahema Charles, CA/FP)
  • „Isn’t It a Beautiful World” (r. Joseph Wilson, UK)
  • „SHE” (r. Emil Dam Seidel, c. Dorotea Saykaly, SE/DK)
  • „PASSAGE” (r. Ann Oren, DE)
  • „La Nostra Terra” (r. Thomas Born, c. Dalton Jansen, IT)

Filmele vor putea fi vizionate în aer liber pe 8 septembrie la Grădina cu filme – Cinema & More, în intervalul 21:00 – 22:30. Accesul se face pe bază de bilet.

DANGER ZONES

  • „Amani” (r. Alliah Fafin, c. Taïgue Ahmed, CA/TD)
  • „Quiver” (r. Joanna Różniak, c. Benedykt Król, PL)
  • „Trumpets in the Sky” (r. Rakan Mayasi, PS/LB/FR/BE)
  • „Techno, Mama” (r. Saulius Baradinskas, c. Kipras Chlebinskas, LT)
  • „TARJETA ROJA” (r. & c. Ana Albornoz, CL)

Filmele vor putea fi vizionate pe 9 septembrie la Cinema Elvire Popesco, în intervalul 18:30 – 20:00. Accesul se face pe bază de bilet.

ECTOPIC ZONES

  • „The Wall” (r. Vladyslav Detiuchenko, c. Vladyslav Detiuchenko, UA )
  • „Fist” (r. Thomas Bos, c. Erik Bos, NL)
  • „Variedades” (r. Marlyn Attie și Mauro Colombo, c. Marlyn Attie, PA)
  • „Hanging On” (r. Alfie Barker, UK)
  • „Ag:Au” (r. Alex Cantouris, UK)
  • „Abyss” (r. Google’s Image Recognition AI și Jeppe Lange, DK)

Filmele vor putea fi vizionate pe 10 septembrie la Cinema Muzeul Țăranului, în intervalul 18:30 – 20:00. Accesul se face pe bază de bilet.

HIP ZONES

  • „Shells” (r. Marie Magdalena Kochová, c. Jarek Lambor, CZ)
  • „Neon Phantom” (r. Leonardo Martinelli, c. Soraya Bastos, BR)
  • „Sauna” (r. Anna Lena Spring și Lara Perren, CH)
  • „Nicholas Brothers: Stormy Weather” (r. Michael Shevloff și Paul Crowder, USA)
  • „SOAP” (r. & c. Ting-tong Chang și Hsuan-kang Tsai, TW)

Filmele vor putea fi vizionate în ultima zi a festivalului, pe 11 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, în intervalul 20:30 – 22:00. Accesul se face pe bază de bilet.

Juriul ediției din acest an este format din Omari ‘Motion’ Carter, creator de filme de dans din UK, alături de scenarista și regizoarea Monica Stan (RO), precum și de actrița și activista pentru drepturile omului, Katia Pascariu (RO).

BIDFF încurajează excelența, noutatea și discursul artistic curajos și oferă premii în valoare de 1.500 de euro, pentru Cel mai bun film internațional și Cel mai bun film românesc.

Într-o lume în criză, formatele artistice suferă mutații obligatorii: filmul iese din cinematograf, dansul părăsește scena, iar realitatea este transformată radical de imaginația artiștilor.

Astfel, alături de /SAC @ MALMAISON, BIDFF prezintă Expoziția BIDFF VR ‘22, o selecție de șapte lucrări cinematografice imersive, premiate internațional:  „After the Fallout” (r. Sam Wolson & Dominic Nahr, CH/USA,), „Anandala” (r. Kevin Mack USA), „Glimpse” (r. Benjamin Cleary & Michael O’Connor, UK/FR/IE,), „Kusunda” (r. Felix Gaedtke & Gayatri Parameswaran, DE/NP/SW/CH/TW), „Red Tail Ep.1” (r. Fish Wang, TW), „Reeducated” (r. Sam Wolson, USA/KZ), „Replacements” (r. Jonathan Hagard, JP/ID/DE).

Vernisajul Expoziției BIDFF VR va avea loc pe 8 septembrie (18:00 – 20:00). Expoziția va rămâne deschisă publicului în zilele de 9, 10 și 11 septembrie, în intervalul orar 14:00 – 21:00. Accesul se face pe bază de bilet, cu programare prealabilă.

Expoziția BIDFF VR este susținută de Conceptual Lab by Theo Nissim.

Bucharest International Dance Film Festival reușește în fiecare an să surprindă publicul cu producții spectaculoase în care arta se îmbină perfect cu tehnologia și filmul prinde viață cu ajutorul realității virtuale. Ne bucurăm să continuăm acest parteneriat de tradiție cu BIDFF și să fim parte dintr-un proiect tot mai relevant și necesar peisajului cultural românesc”, declară Theo Nissim, fondatorul Conceptual Lab.

În cadrul BIDFF Community, cea mai nouă secțiune a festivalului, au fost comisionați artiști români pentru a crea experiențe dedicate comunităților din București. Astfel, prin intermediul unui parteneriat cu Asociația ADO – Artă pentru Drepturile Omului, BIDFF prezintă “Dans pe film pentru vârsta a patra, la Centrul Rezidențial pentru persoane vârstnice „Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen”, o selecție curatoriată de Paula Dunker. Tânărul scenarist Adrian Ionescu va purta publicul printr-o călătorie în timp în cartierul Obor pe 9, 10 și 11 septembrie, prin facilitarea unor Tururi ghidate în Bucureștiul cinematografic”.

Detalii despre evenimente, program, acces și bilete sunt disponibile pe website-ul festivalului la PROGRAM BIDFF ‘22 ( http://www.bidff.ro/romana#program-2022)

top-shop.ro%20
Continue Reading




Trending