UTILE
Amenajarea casei în stil-clasic: cum începi? Trei idei cu care spargi gheața
Published
5 ani agoon
Deși există multe stiluri de amenajare interioare (tradițional, midcentury, victorian, vintage, minimalist, modern, shabby chic, rustic sau baroc), decorarea casei în stilul clasic este încă în topul preferințelor pentru designeri, datorită eleganței și rafinamentului sau.
Trăsătura definitorie a acestui stil este dată de simplitatea mobilierului care este mult mai ușor, compact și elegant, cu elemente simple de decor și atenție la detalii care vor face diferența în amenajarea casei. Rozete, ferestre cu ancadramente maiestuoase și perdele dense, paleta de culori echilibrată, mobilier din lemn masiv și candelabre – ar putea sintetiza mood-ul specific amenajărilor în stil clasic.
Stilul clasic aduce în amenajările interioare promisiunea unor spații elegante, în care confortul este un element esențial. O amenajare interioară clasică are cromatică matură, echilibrată, mobilierul este sofisticat și simetric, perfect echilibrat. O casă decorată în stil clasic este primitoare și chiar familiară, distingându-se printr-o caracteristică aparte: nu se demodează niciodată.
Originar din cultura europeană, stilul clasic cuprinde numeroase influențe din tradiția Imperiului Român și a Greciei antice. Acesta s-a format că o reacție la curentul baroc, fantezist și bogat în detalii, opunându-i forme clare, inspirate din natură, simplitate și stabilitate.
Pare complicat la prima vedere să începi pe cont propriu o amenajare în stil clasic, însă, dacă ar fi să începi de mâine, iată câteva reguli care te pot ajuta să te organizezi mai eficient:
- Începe cu paleta de culori: stilul clasic presupune paleta neutră de culori vibrante. Poți alege bej, verde, albastru, galben pal, pentru a crea un contrast cu mobilă.
- Fii foarte atent la proporții. Corpurile de mobilier și accesoriile se aleg în funcție de înălțimea spațiului destinat amenajării. La înălțime mică, mergi cu nuanțe deschise, perdele și draperii din plafon pentru a oferi înălțime, evita imprimeul strident (micșorează și mai mult spațiul). La înălțime mare, mergi tot cu nuanțe deschise dar culori contrastante. Poți alege imprimeuri pentru țesături (perdea, draperii).
- Acordă o atenție sporită ferestrelor, perdelelor și mobilierului. Pentru decorarea ferestrelor, este recomandat să folosești materiale și texturi prețioase și fine precum catifeaua, taftaua sau mătasea naturală, în culori uni sau alte modele discrete și elegante. Dacă ai o casă generoasă spațial, poți încerca ancadramentele ferestrelor pentru a un aer compact și elegant. Stilul clasic cere piesele de mobilier de cele mai multe ori fabricate din lemn masiv de nuc, mesteacăn, stejar sau vișin.
De evitat folosirea a mai mult de două culori contrastante deoarece poate crea un dezechilibru și dă senzația unui spațiu sufocant.
Partajează asta:
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă) Facebook
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă) WhatsApp
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă) LinkedIn
- Dă clic pentru a partaja pe X(Se deschide într-o fereastră nouă) X
- Dă clic pentru a partaja pe Reddit(Se deschide într-o fereastră nouă) Reddit
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă) Telegram
- Dă clic pentru a partaja pe Pocket(Se deschide într-o fereastră nouă) Pocket
- Dă clic pentru a partaja pe Tumblr(Se deschide într-o fereastră nouă) Tumblr
- Dă clic pentru a partaja pe Pinterest(Se deschide într-o fereastră nouă) Pinterest
- Dă clic pentru a imprima(Se deschide într-o fereastră nouă) Imprimare
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă) Email
Similare
“Urmează-ţi fericirea şi Universul îţi va deschide uşi acolo unde erau doar ziduri” –Josep Campbell
