Connect with us

UTILE

Aparat ortodontic & Implant dentar – cand ai nevoie de aceste tratamente?

Published

on

Modificările în ceea ce privește poziția dinților pot cauza cel mai adesea o aliniere incorectă a arcadelor dentare, acumularea plăcii bacteriene și multe alte complicații. În cele mai multe cazuri, malpozițiile dentare sau orice alt tip de modificare la nivelul dinților pot fi corectate cu ajutorul unui aparat dentar. Dacă ești interesat despre această metodă de tratament stomatologic, iată tot ceea ce trebuie să știi despre aparat dentar și în ce situații este folosit acesta. 

Care este rolul aparatelor ortodontice?

Pe lângă situațiile de mai sus, aparatele ortodontice sunt folosite dacă există spațiu interdentar care interferează cu formarea contactului interdentar între doi dinți adiacenți. Pe de altă parte, aparatul dentar este folosit pentru a crea suficient spațiu pentru implantul dentar dacă poziția inițială a dintelui împiedică acest lucru. Corectarea poziției dinților pentru aplicarea punților dentare se face cu ajutorul aparatelor ortodontice.

Tipuri de aparate ortodontice

În general, aparatele ortodontice se împart în două tipuri: fixe și mobile. Aparatele ortodontice fixe sunt realizate din diferite materiale (metal, safir) și pot fi purtate mai mult timp, de la 6 luni la 2 ani sau mai mult. Aparatele ortodontice mobile ajută la dezvoltarea normală a arcadei dentare și la menținerea spațiului interdentar până la erupția dinților. Sunt utilizate în special la copiii cu dentiție mixtă și nu pot corecta modificările de poziție ale dintelui.

Etapele tratamentului ortodontic

În funcție de caz, medicul dentist decide asupra planului de tratament, tipul de aparat ortodontic folosit și dacă este necesară o intervenție chirurgicală înainte de începerea tratamentului. Cu toate acestea, etapele tratamentului stomatologic pentru fiecare pacient sunt următoarele:

Advertisement
  • Vizită la cabinetul stomatologic;
  • Stabilirea unui plan de tratament; 
  • Montarea aparatului dentar; 
  • Verificarea periodică;
  • Îndepărtarea bracket-urilor de pe arcadă; 
  • Purtarea aparatului de contenție.

Tratamentele stomatologice cu implant dentar

Tratamentul stomatologic simplu presupune refacerea funcției și formei coroanei anatomice a dintelui atunci când structura dentară a fost afectată foarte puțin. Atunci când rădăcina dintelui este și ea afectată, se creează un spațiu edentat și pot fi selectate tratamente mai complexe precum utilizarea unui implant dentar pentru a reface dintele lipsă.

Ce sunt implanturile dentare? 

Implanturile dentare sunt rădăcini artificiale realizate din diverse materiale dentare precum titan sau zirconiu, funcția lor principală fiind aceea de a sprijini viitoarele lucrări de restaurare. Prin urmare, implanturile dentare sunt rădăcini artificiale folosite pentru a înlocui zonele edentate.

Când am nevoie de implant dentar? 

Implantul dentar se recomandă în cazul în care pacientul are zone de edentație parțială sau este edentat total, iar zonele edentate nu pot fi restaurate cu ajutorul unor punți dentare, dispozitive corono-radiculare sau alte tratamente endodontice. În general, pacienții cu o vârstă mai mare de 17-18 ani, moment în care perioada de creștere osoasă se încheie, sau sunt sănătoși și au maxilarul parțial sau complet lipsit de dinți, sunt buni candidați pentru tratamentul cu implant dentar. Datorită evoluției stomatologiei, implanturile dentare pot fi folosite și la pacienții cu multe afecțiuni comune, atâta timp cât aceste boli sunt cunoscute și se adoptă protocoale de tratament adecvate. Din acest motiv, pentru a reduce riscul de complicații, pacienții trebuie să fie supuși unei serii de analize înainte de a începe tratamentul cu implanturi dentare.

top-shop.ro%20
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.




Trending