Cand vine vorba despre silueta, femeile, dar si barbatii, apeleaza adesea la diete ce presupun diferite regimuri alimentare. Din ce in ce mai multa lume ia in considerare, in ultimul timp, aplicarea Dietei Rina. Ce este Dieta Rina? Cand a aparut si care sunt avantajele si dezavantajele ei?
Dieta Rina, cunoscuta si sub numele de Dieta Rina 90, s-a nascut din pasiunea si cercetarea a celor doi autori sloveni ai revistei Rina, Breda Hrobat si Mojca Poljansek. Rina este o dieta disociata care vizeaza pierderea in greutate majora pe o perioada de 3 luni. Sub supravegherea doctorului Stefan Celan, cei doi autori amintiti mai sus au studiat o dieta care se intinde pe o perioada de 90 de zile. Din aceste cercetari a luat nastere o carte care a avut un succes impresionant, atat de mult incat a fost tradusa in peste zece limbi.
Dieta Rina nu tine cont de calculul caloriilor care trebuie consumate in fiecare zi, ci se concentreaza pe tipurile de mancare, impartindu-le in 4 blocuri. Se sprijina pe un model care prevede rotatia celor 4 blocuri alimentare pe parcursul a 4 zile si, la sfarsitul zilei a 4-a, pornim de la inceput. Este posibil sa consumam alimente bogate in apa doar o data pe luna. Prin urmare, este un regim disociat la care este necesara combinarea activitatii fizice constante si care va permite sa pierdeti in greutate, chiar si pana la 20 kg in 90 de zile.
Dieta Rina are ca obiectiv principal sa excluda anumite asocieri de alimente care le-ar putea face sa nu fie pe deplin digerabile. Dimpotriva, intentioneaza sa recomande consumul unor alimente care sa permita activarea metabolismului si astfel sa se asimileze mai bine principiile nutritive ale fiecarui aliment. Acest tip de dieta nu este unul dintre cele drastice, dar, ca orice dieta, este necesar sa respectam schema de baza, sa bem multa apa si, in limita posibilitatilor, sa facem exercitii fizice.
Schema alimentara din dieta Rina prezinta urmatoarea defalcare a alimentelor, un tip pentru fiecare din cele 4 zile:
-prima zi: dedicata proteinelor;
-a doua zi: dedicata alimentelor pe baza de fibre;
-a treia zi: dedicata consumului de carbohidrati;
-a patra zi: dedicata vitaminelor.
Acest ciclu merge iar si iar pana la a 28-a zi, iar in ziua 29 se ve tine post pentru purificare.
Avantaje si dezavantaje
Ca in cazul tuturor dietelor, se aplica un sfat general: cereti sfatul medicului dumneavoastra inainte de a incepe orice dieta. Desi nu este o dieta drastica sau una dintre acele diete de tip fulger, care trebuie efectuata in cateva zile, este intotdeauna bine sa acordati atentie modului in care va simtiti zi de zi, daca simtiti beneficii sau, daca aveti probleme. In cazul in care experimentati neplaceri, opriti-o imediat.
In sfarsit, nu uitati ca pentru bunastare, indiferent de pierderea in greutate, ar fi un lucru bun si corect sa gasiti modalitati de a fi mai putin sedentari si sa gasiti timpul si vointa pentru a avea activitate fizica, poate chiar o plimbare zilnica de cel putin 30 de minute. Este bine pentru corp si, de asemenea, pentru spirit.
Regulile de urmat pentru Dieta Rina
-Intervalele stabilite trebuie urmate corect.
-Activitatea fizica regulata este importanta si trebuie asociata cu alimentatia corecta a planului alimentar. De asemenea, este necesara mentinerea hidratarii corpului la niveluri optime.
-Trebuie sa introduceti zilnic alimentele enumerate in planul nutritional, fara a renunta sau a omite vreo masa.
-Nu exista nicio limita in ceea ce priveste aportul de calorii, nici zilnic, nici lunar, trebuie doar sa urmati combinatia de alimente furnizata de planul alimentar.
Un exemplu? Nu trebuie sa combinati carbohidratii din cartofi, paine sau paste cu proteine din peste, oua sau carne, deoarece exista o diferenta in pH-ul mediului in care sunt digerate aceste alimente. Prin urmare, Dieta Rina tinde sa imbunatateasca functia metabolica si sa consolideze sistemul imunitar pentru a aduce progres, nu doar in greutatea corporala, ci si in bunastarea mentala si fizica.
Similare