Connect with us

Stiri

Bolile consumului de zahăr

Published

on

Am crescut cu gustul dulce al zahărului încă din copilărie. Chiar primele amintiri pe care le avem sunt legate de prajiturile, dulcețurile, gemurile sau alte preparate delicioase pe care mama sau bunica ni le pregătea.

Totuși, astăzi știm că pe cat de dulce este zaharul, pe atat de nocive sunt efectele sale secundare. Numarul celor care dau crezare avertismentelor medicilor in privinta riscurilor consumului de zahar este inca foarte mic, dar, din fericire, in crestere, iar principiile alimentatiei sanatoase incep sa devina tot mai cunoscute. Majoritatea persoanelor, insa, depasesc cu foarte mult cantitatea acceptabila de zahar pe care o consuma, astfel incat isi pun in pericol propria sanatate.

Trebuie stiut ca zaharul consumat zilnic nu este doar cel pe care il adaugam in cafeaua sau ceaiul de dimineata, ci este cel continut de produsele consumate cu regularitate. Acesta este chiar mai periculos decat zaharul granulat, fiind supus unor procese multiple. Astfel, un adult poate ajunge sa consume nu mai putin de 50 de lingurite de zahar pe zi, toata aceasta cantitate fiind “ascunsa” exclusiv in produsele alimentare obisnuite.
Consumul mare de zahar are efecte negative atat asupra sanatatii si a felului in care aratam, dar si asupra comportamentului si starii de spirit. Exista, insa, cateva boli foarte grave care pot ameninta foarte grav sanatatea.

Diabetul

Daca in mod frecvent consumam bauturi dulci, pline de zahar, riscul de a face diabet de tip 2 este mult mai mare decat in cazul celor care nu beau sucuri, ceaiuri indulcite, bauturi energizante si alte lichide pline de zahar.

Un studiu recent aparut in Jurnalul de diabet, realizat cu ajutorul a 310.000 de subiecti, a aratat ca cei care beau 1-2 cani de lichide dulci pe zi sunt cu 26% mai predispusi la diabet fata de cei care se feresc ce acestea si nu le consuma mai des de doua ori pe luna. Mai mult decat atat, cercetatorii de la Universitatea din California estimeaza ca toate cazurile noi de diabet, aparute intre 1990 si 2000, sunt cauzate de consumul acestor lichide. Ele duc la luarea in greutate, fapt ce se afla printre primele cauze ale producerii diabetului. Multi oameni tin diete si se abtin de la mancare, dar uita ca lichidele pot avea mult mai multe calorii.

 

Acnee

In timp ce dermatologii au avertizat multi ani la randul ca grasimile nesanatoase si ciocolata pot cauza adevarate crize acneice, un studiu din 2008 atesta, in mod clar, faptul ca ceea ce manancam afecteaza si calitatea pielii.

Toate bauturile si alimentele rafinate ce contin zahar in exces, dar si fructele consumate in cantitati prea mari pot duce la probleme ale tenului. Cercetatorii spun ca persoanele care si-au corectat dieta si au eliminat zaharul in exces au observat o ameliorare cu 50% a acneei de care sufereau, in timp ce aceia care au continuat cu o dieta hiperglicemica s-au confruntat cu probleme si mai mari la nivelul tenului.

 

Probleme de inima

 

Nu doar grasimile afecteaza inima, ci si zaharul. Jurnalul American de Sanatate spune ca persoanele care isi iau 17,5% din calorii din zahar sunt cu 20-30% mai predispuse la ridicarea nivelului de trigliceride, un tip de grasime nociva care se gaseste in sange.

Atunci cand consumam mai mult zahar decat arde corpul, acesta este stocat in celule si, in timp, face foarte mult rau. Acelasi studiu arata ca oamenii care isi iau 25% din calorii din zahar sunt de 3 ori mai predispusi la scaderea colesterolului “bun”, HDL, care previne depunerea placilor de grasime pe artere, fata de cei care iau doar 5 procente calorii din zahar.

 

Risc mai mare de depresie

Consumul de zahar si carbohidrati poate imbunatati pe moment starea de spirit, ducand la eliberarea de serotonina. Cercetatorii de la Colegiul de Medicina Baylor au gasit o legatura, insa, intre zahar si depresie, dupa cum o arata studiile lor realizate in 6 tari.

Iar un raport publicat in Jurnalul Britanic de Psihiatrie arata ca persoanele diagnosticate cu schizofrenie si care mancau mult zahar aveau un risc de doua ori mai mare sa fie spitalizate in decursul a 2 ani. “Schimbarile de comportament sunt destul de mult influentate de zahar”, spune dr. Teitelbaum, caci pe cat de repede creste bucuria in momentul consumului, pe atat de rapid si dramatic scade apoi.

 

Infectii

 

Infectiile cresc hranindu-se cu zahar, astfel incat candidozele, atat la nivelul organelor genitale, cat si nivel bucal vor fi mult mai puternice si greu de tratat.

Bacteriile care provoaca Candida se gasesc in mod normal in organism, dar sistemul imunitar le tine sub control. Totusi, atunci cand ai prea mult zahar in sange, acesta creaza mediul propice pentru dezvoltarea bacteriei.

 

Cancer

 

Legatura dintre cancer si zahar este destul de infricosatoare, fiind indicata de studiile in vitro, care arata in mod clar ca substanta dulce duce la inmultirea mai rapida a celulelor tumorale.

Mai multe studii arata o relatie intre acestea doua. Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au monitorizat peste 60.000 de pacienti de peste 14 ani, dintre care unii beau mai mult de doua portii de suc dulce pe saptamana. Acestia aveau un risc cu 87% mai mare de a face cancer pancreatic fata de restul. In plus, cei de la Universitatea din Buffalo au descoperit ca femeile diabetice prezentau un risc cu 39% mai mare de a face cancer la san decat celelalte.

Cancerul, in special cel de colon. Studii recente au evidentiat faptul ca cei care consuma multe dulciuri si alte produse cu zahar sunt mult mai predispusi la cancer localizat mai ales in tubul digestiv. Incidenta cancerului de colon (intestin gros) este de pana la cinci ori mai mare la consumatorii de dulciuri decat la persoanele care consuma foarte rar sau deloc zahar.

 

Caria dentara

 

Daca la inceputul secolului al XX-lea doar 5-10% din populatia sub treizeci de ani era afectata de aceste probleme, pe masura ce zaharul a fost adoptat in alimentatie s-a ajuns ca in tarile “dezvoltate” aprox. 95% din populatie sa sufere de afectiuni ale danturii.

Popoarele care din motive de traditie sau dezvoltare economica slaba nu consuma acest produs, prezinta o incidenta a cariei de 10-20 de ori mai mica, in schimb se confrunta cu o explozie a problemelor dentare atunci cand ajung sa consume zahar.

 

Obezitatea

 

Obezitatea se instaleaza frecvent la marii consumatori de dulciuri. Acest lucru se produce desi zaharul nu este atat de bogat in calorii pe cat se crede dar are capacitatea de a afecta echilibrul hormonal, ceea ce duce la cresterea apetitului si la dezvoltarea tesutului adipos si a celulitei.

 

Osteoporoza si probleme legate de asimilarea calciului

 

Una din problemele majore generate de consumul de zahar este dereglarea metabolismului calciului. S-a constatat in schimb, la persoanele care renunta complet la zahar si trec la o dieta cu multe fructe si legume crude, ca treptat calciul este din nou bine asimilat.

 

Scaderea imunitatii

 

Scaderea imunitatii concretizata in cresterea receptivitatatii organismului la diverse boli: viroze, candidoze, cistite, dermatoze infectioase etc. Se pare ca zaharoza afecteaza sinteza unor hormoni direct implicati in coordonarea activitatii sistemului imunitar.

 

 

Alte boli cauzate de consumul mare de zahar sunt: alergiile, scleroza, cardiopatiile, gastrita, colita de fermentatie, tulburarile de ciclu menstrual la femei, reumatismul, anemia, astenia, sinuzita, rinita. La copii consumul frecvent de dulciuri influenteaza procesele de crestere, duce la aparitia rahitismului si a fragilitatii osoase, declanseaza pubertatea prematura, genereaza probleme de comportament(scaderea vointei, predispune la violenta, scade capacitatea de concentrare etc.)

Cea mai sanatoasa alternativa la consumul de zahar este Green Sugar, un indulcitor 100% natural, pe baza de stevia rebaudiana care, spre deosebire de alti indulcitori pe baza aceluiasi ingredient principal, este singurul de pe piata cu gustul stabilizat. Acest lucru inseamna ca indulceste precum zaharul, dar fara sa schimbe gustul alimentelor in care este folosit, fie reci sau calde, si are 0 calorii si 0 indice glicemic.

Green Sugar este o combinatie de produse naturale: stevioside extrase din Stevia si eritritol, un zahar non-caloric obtinut prin fermentatie biologica si cativa compusi naturali ai borului, care au fost identificati de Institutul nostru in Stevie. Aceasta combinatie ii confera atat gradul de dulce similar zaharului dar cel mai important lucru este ca asigura un necesar zilnic de nutrienti antioxidanti si antiinflamatori. Personal cred, ca in secolul XXII, oamenii nu vor mai cultiva sfecla si trestie de zahar, ci Stevie! Exista studii clinice care arata ca extractul de Stevie si eritritolul, sunt agenti nutritivi puternic antioxidanti, iar borul natural continut in Stevie este puternic antiinflamator.”, afirma domnul Dl. Romulus Ioan Scorei, profesor la Universitatea din Craiova, cercetator si fondator al Institutului de cercetare Bioboron (Podari, jud. Dolj).

 

Stiri

La cine apelam pentru auditul de mediu

Published

on

Auzim tot mai des vorbindu-se despre audit de mediu. Multi dintre noi sunt familiarizati cu un anume tip de audit, cel financiar, care se face in institutii sau marile companii. Auditul de mediu este, in schimb, cu totul altceva. Auditul de mediu a fost introdus relativ tarziu in Romania, desi in lume exista de la inceputul anilor ‘70. Toate tarile civilizate au adoptat practica auditului de mediu.

Prin acest audit se face o verificare si se sprijna procesul de imbunatatire a cerintelor si performantelor de mediu. Toate marile companii si institutii, dar si firmele mai mici au responsabiliatea, in primul rand morala, de a respecta anumite obligatii si de a lua masuri pentru protejarea si punerea in practica a legislatiei in vigoare, in ceea ce priveste mediul.

 

Atunci cand se face un astfel de audit trebuie sa se respecte anumite cerinte cum ar fi o documentatie foarte clara, sa se stabileasca partile care sunt obligate sa supuna auditului un anumit obiectiv si definirea precisa a acestui obiectiv. Pentru efectuarea auditului se va numi un sef ce va constata daca toate informatiile si resursele sunt adecvate, suficiente si corecte. In plus, cel care este supus auditului de mediu va trebui sa coopereze, lucru ce va fi consemnat de seful de audit.

 

Aceasta actiune trebuie efectuata cu o firma specilizata in asa ceva, care sa lucreze profesionist, competent, sa aiba proceduri metodice si sa stabileasca bine obiectivele. O astfel de firma este Auditeco Ges. Echipa de consilieri experti va va ajuta sa gasiti o solutie sigura la orice problema legata de mediu. Nu numai ca va va sprijini in descoperirea unei solutii, dar va va oferi si tot ceea ce trebuie pentru a o pune in practica.

 

Fiind pe piata inca din 1996, firma ofera servicii personalizate companiilor si institutiilor. Echipa este cunoscuta pentru promptitudinea si profesionalismul sau in ceea ce priveste aceste proceduri, dar si pentru felxibiliatea sa. Chiar daca sediul este in Bucuresti, expertii firmei sunt disponibili pentru a raspunde solicitarilor de pe intreg teritoriul Romaniei. Astfel, firma va pune la dispozitia clientilor, prezenti si viitori, experti in ingineria mediului, mecanica fluidelor, geografie, hidrotehnica, energetica, imbunatatiri funciare. Acestia sunt familiarizati cu munca in echipa, fiind apreciati atat in tara, cat si pe plan international.

 

De asemenea, Auditeco Ges detine produse de top, unele dintre ele chiar unice pe piata auditului si consultantei de mediu din tara noastra. Printre acestea se numara brevete de inventii sau software-uri ce sunt create de catre specialistii firmei sau in colaborare cu expertii asociati.

Pe langa audit de mediu, Auditeco Ges mai pune la dispozitia clientilor sai alte servicii precum: remedieri de mediu, consultanta de mediu, sustenabilitate pentru cladiri verzi, conformare si autorizare. In plus, pentru cei care doresc sa devina experti in domenii precum audit de mediu sau management SMM se organizeaza cursuri de specialitate.

 

Echipa a efectuat peste 520 de audituri de mediu si peste 1500 de studii de conformare si autorizare. Clientii Auditeco Ges provin din domenii diferite precum industria farmaceutica, cabinete de avocatura, aeronautica, industria alimentara, petroliera, firme de constructii si arhitectura, institutii de cercetare si invatamant, agricultura, induistria textila, petrochimica si multe altele. Toate aceste informatii sunt argumente suficiente pentru a alege, in procesul auditului de mediu, firma Auditeco Ges.

Continue Reading

Sanatate

Andreea Catrina – medic stomotolog la clinica CATRIDENT, despre albirea dintilor

Published

on

  1. Când este recomandat să ne albim dinții?

Albirea dinților este recomandată pentru a îmbunătăți aspectul dinților,dar pentru acest lucru este necesar ca pacientul să nu prezinte nicio afecțiune dentară: carii sau alte afecțiuni parodontale.

 

  1. Cât de des se poate face această operațiune?

Albirea dentară este recomadată să se facă sub supravegherea medicului specialist de maximum două ori pe an.

 

  1. Putem face și noi acest lucru acasă sau este neapărat nevoie să mergem la medicul dentist pentru o astfel de operațiune?

Există foarte multe tipuri de albire dentară, fie acasă, fie în cabinetul stomatologic. În calitate de medic stomatolog recomand realizarea unei albiri profesionale.

 

  1. Este adevărat că albirea dinților poate deteriora smalțul dinților?

Albirea dentară poate fi nocivă pentru pacienți doar dacă nu este realizată sub supravegherea unui specialist. Procedeul prin care substanța acționează este de fapt o deshidratare a dintelui, iar o dată cu scoaterea apei din dinte ies și substanțele colorate. În urmatoarele zile de la efectuarea albirii apare o sensibilitate, dar durează aproximativ 24 ore.

 

  1. Ce alimente trebuie evitate pentru a ne menține dinții cât mai albi?

Pentru a păstra zâmbetul cât mai curat este indicat să se evite alimente precum: ciocolata, afinele, băuturile colorate precum: ceai negru, băuturi acidulate colorate, cafea.

 

Continue Reading

Life Style

Sfaturi la mutarea în casă nouă

Published

on

Mutarea şi lustruirea merg împreună, așa că nu ți-ar strica să ştii care sunt implicațiile unei mutări, de la curățenie la amenajare. Începem cu înlăturarea molozului, a prafului, precum și a resturilor rămase, a vopselurilor, după care trecem la lustruirea suprafețelor.

Dacă încă nu ai ales un detergent eficient de pardoseli îți propunem Soluția de Pardoseli  Asevi – Mio 1L, de la Pons Ro Prodcom, potrivită tuturor suprafețelor şi, mai ales, urmelor dificile. Soluția concentrată pentru toate tipurile de pardoseli curăță și igienizează suprafețele, oferă prospețime şi un parfum excepțional o perioadă îndelungată casei tale. Odată ce Asevi Mio Pardoseli și-a îndeplinit rolul de ajutor în lustruirea pardoselilor, este timpul să treci la alte lucrări.

 

Înainte de a avansa cu amenajarea îți recomandăm să verifici instalațiile sanitare şi pe cele electrice. Este foarte important ca acestea să funcționeze corect pentru a nu fi nevoit să reiei amenajarea când abia s-a terminat. De asemenea, este indicat să verifici închiderea ferestrelor şi starea acestora, dar şi vopseaua de pe pereți. Dacă spațiul necesită reîmprospătare, nu ezita să înviorezi aerul şi aspectul pereților cu o vopsea nouă.

Igienizarea băii şi a bucătăriei sunt primordiale pentru respirația noului spațiu. Dacă nu eşti primul proprietar, este indicat să cureți şi să dezinfectezi totul cu mare atenție.

Este momentul personalizării spațiului de locuit cu mobilier. Aranjăm mai întâi piesele de mobilier mai grele, apoi cele mai uşoare, nu înainte de a scăpa de toate obiectele nedorite care au rămas împrăştiate prin casă. Experimentează mai multe variante de aşezat mobila până găsesti una care să se potrivească dimensiunii camerelor. Bucătăria este locul în care se adună spiritul casei şi unde se naşte gustul momentelor de relaxare, aşa că ai grijă ca, pe lângă aspect, să iei în calcul şi funcționalitatea acesteia. Este nevoie de spațiu şi de asigurarea circulațiilor, de acces la toate zonele de depozitare, la aparatura de gătit şi la chiuvetă. Poți apela la un designer sau poți încerca de unul singur.

 

Urmează detaliile: perdelele, covoarele, obiectele şi pernele decorative, plantele, biblioteca, ustensilele de bucătărie, acestea vor da viață şi personalitate noului tău cămin.

Dacă şi acestea au fost realizate, atunci e timpul să umpli fiecare colțişor cu spiritul bucuriei şi al împlinirii.

 

Îți dorim o petrecere frumoasă și îți recomandăm un pahar cu şampanie împreună cu prietenii!

Continue Reading
Advertisement ">
Culinar2 săptămâni ago

Pan Food lansează napolitanele spirală cu gust de copilărie

Evenimente3 săptămâni ago

Când vrei să faci lumea puțin mai frumoasă, donează!

Culinar1 lună ago

De ce sunt oalele din inox preferatele bucatarilor

Culinar1 lună ago

Ce mâncare nu te plictisește? Cea care conține pește!

Naturiste2 luni ago

Descoperă Ceaiul de la munte, o infuzie ușoară, din ingrediente 100% naturale

Naturiste2 luni ago

Ceaiuri din plante naturiste: 6 ceaiuri care alunga raceala si gripa

Culinar2 luni ago

Tagliatelle cu dovleac copt – o reteta sanatoasa pentru toamna

Frumusete2 luni ago

Află și tu cum să scapi de grăsimea nedorită

Evenimente2 luni ago

Simpozionul European “Rehabilitation Synergies for Optimal Esthetics Results in Digital Dentistry” a avut loc la Bucuresti

Evenimente2 luni ago

Se deschide Delicios Gourmet!

Culinar2 luni ago

Si noi azi ce mai mancam?

Culinar2 luni ago

Călătorii culinare în… ton cu gusturile tale

Culinar2 luni ago

Ce mancam azi: trei preparate gustoase, sanatoase si rapide pentru familia ta

Culinar2 luni ago

Top 10 orașe cu cea mai bună pizza din lume

Sanatate2 luni ago

Cele mai bune idei pentru un mic dejun gustos si satios

Frumusete2 luni ago

Masti pentru eliminarea punctelor negre: retete cu ingrediente din bucatarie

Timp Liber3 luni ago

Latte Art și percepția românilor despre cafea

Frumusete3 luni ago

Vara aceasta se poartă SensoDays

Frumusete4 luni ago

Atunci când îți colorezi părul și îi împiedici căderea

Frumusete4 luni ago

Starea de bine nu cunoaste varsta – noul concept de vacanță balneo

Trending