Connect with us

Stiri

Bolile consumului de zahăr

Published

on

Am crescut cu gustul dulce al zahărului încă din copilărie. Chiar primele amintiri pe care le avem sunt legate de prajiturile, dulcețurile, gemurile sau alte preparate delicioase pe care mama sau bunica ni le pregătea.

Totuși, astăzi știm că pe cat de dulce este zaharul, pe atat de nocive sunt efectele sale secundare. Numarul celor care dau crezare avertismentelor medicilor in privinta riscurilor consumului de zahar este inca foarte mic, dar, din fericire, in crestere, iar principiile alimentatiei sanatoase incep sa devina tot mai cunoscute. Majoritatea persoanelor, insa, depasesc cu foarte mult cantitatea acceptabila de zahar pe care o consuma, astfel incat isi pun in pericol propria sanatate.

Trebuie stiut ca zaharul consumat zilnic nu este doar cel pe care il adaugam in cafeaua sau ceaiul de dimineata, ci este cel continut de produsele consumate cu regularitate. Acesta este chiar mai periculos decat zaharul granulat, fiind supus unor procese multiple. Astfel, un adult poate ajunge sa consume nu mai putin de 50 de lingurite de zahar pe zi, toata aceasta cantitate fiind “ascunsa” exclusiv in produsele alimentare obisnuite.
Consumul mare de zahar are efecte negative atat asupra sanatatii si a felului in care aratam, dar si asupra comportamentului si starii de spirit. Exista, insa, cateva boli foarte grave care pot ameninta foarte grav sanatatea.

Diabetul

Daca in mod frecvent consumam bauturi dulci, pline de zahar, riscul de a face diabet de tip 2 este mult mai mare decat in cazul celor care nu beau sucuri, ceaiuri indulcite, bauturi energizante si alte lichide pline de zahar.

Un studiu recent aparut in Jurnalul de diabet, realizat cu ajutorul a 310.000 de subiecti, a aratat ca cei care beau 1-2 cani de lichide dulci pe zi sunt cu 26% mai predispusi la diabet fata de cei care se feresc ce acestea si nu le consuma mai des de doua ori pe luna. Mai mult decat atat, cercetatorii de la Universitatea din California estimeaza ca toate cazurile noi de diabet, aparute intre 1990 si 2000, sunt cauzate de consumul acestor lichide. Ele duc la luarea in greutate, fapt ce se afla printre primele cauze ale producerii diabetului. Multi oameni tin diete si se abtin de la mancare, dar uita ca lichidele pot avea mult mai multe calorii.

 

Acnee

In timp ce dermatologii au avertizat multi ani la randul ca grasimile nesanatoase si ciocolata pot cauza adevarate crize acneice, un studiu din 2008 atesta, in mod clar, faptul ca ceea ce manancam afecteaza si calitatea pielii.

Toate bauturile si alimentele rafinate ce contin zahar in exces, dar si fructele consumate in cantitati prea mari pot duce la probleme ale tenului. Cercetatorii spun ca persoanele care si-au corectat dieta si au eliminat zaharul in exces au observat o ameliorare cu 50% a acneei de care sufereau, in timp ce aceia care au continuat cu o dieta hiperglicemica s-au confruntat cu probleme si mai mari la nivelul tenului.

 

Probleme de inima

 

Nu doar grasimile afecteaza inima, ci si zaharul. Jurnalul American de Sanatate spune ca persoanele care isi iau 17,5% din calorii din zahar sunt cu 20-30% mai predispuse la ridicarea nivelului de trigliceride, un tip de grasime nociva care se gaseste in sange.

Atunci cand consumam mai mult zahar decat arde corpul, acesta este stocat in celule si, in timp, face foarte mult rau. Acelasi studiu arata ca oamenii care isi iau 25% din calorii din zahar sunt de 3 ori mai predispusi la scaderea colesterolului “bun”, HDL, care previne depunerea placilor de grasime pe artere, fata de cei care iau doar 5 procente calorii din zahar.

 

Risc mai mare de depresie

Consumul de zahar si carbohidrati poate imbunatati pe moment starea de spirit, ducand la eliberarea de serotonina. Cercetatorii de la Colegiul de Medicina Baylor au gasit o legatura, insa, intre zahar si depresie, dupa cum o arata studiile lor realizate in 6 tari.

Iar un raport publicat in Jurnalul Britanic de Psihiatrie arata ca persoanele diagnosticate cu schizofrenie si care mancau mult zahar aveau un risc de doua ori mai mare sa fie spitalizate in decursul a 2 ani. “Schimbarile de comportament sunt destul de mult influentate de zahar”, spune dr. Teitelbaum, caci pe cat de repede creste bucuria in momentul consumului, pe atat de rapid si dramatic scade apoi.

 

Infectii

 

Infectiile cresc hranindu-se cu zahar, astfel incat candidozele, atat la nivelul organelor genitale, cat si nivel bucal vor fi mult mai puternice si greu de tratat.

Bacteriile care provoaca Candida se gasesc in mod normal in organism, dar sistemul imunitar le tine sub control. Totusi, atunci cand ai prea mult zahar in sange, acesta creaza mediul propice pentru dezvoltarea bacteriei.

 

Cancer

 

Legatura dintre cancer si zahar este destul de infricosatoare, fiind indicata de studiile in vitro, care arata in mod clar ca substanta dulce duce la inmultirea mai rapida a celulelor tumorale.

Mai multe studii arata o relatie intre acestea doua. Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au monitorizat peste 60.000 de pacienti de peste 14 ani, dintre care unii beau mai mult de doua portii de suc dulce pe saptamana. Acestia aveau un risc cu 87% mai mare de a face cancer pancreatic fata de restul. In plus, cei de la Universitatea din Buffalo au descoperit ca femeile diabetice prezentau un risc cu 39% mai mare de a face cancer la san decat celelalte.

Cancerul, in special cel de colon. Studii recente au evidentiat faptul ca cei care consuma multe dulciuri si alte produse cu zahar sunt mult mai predispusi la cancer localizat mai ales in tubul digestiv. Incidenta cancerului de colon (intestin gros) este de pana la cinci ori mai mare la consumatorii de dulciuri decat la persoanele care consuma foarte rar sau deloc zahar.

 

Caria dentara

 

Daca la inceputul secolului al XX-lea doar 5-10% din populatia sub treizeci de ani era afectata de aceste probleme, pe masura ce zaharul a fost adoptat in alimentatie s-a ajuns ca in tarile “dezvoltate” aprox. 95% din populatie sa sufere de afectiuni ale danturii.

Popoarele care din motive de traditie sau dezvoltare economica slaba nu consuma acest produs, prezinta o incidenta a cariei de 10-20 de ori mai mica, in schimb se confrunta cu o explozie a problemelor dentare atunci cand ajung sa consume zahar.

 

Obezitatea

 

Obezitatea se instaleaza frecvent la marii consumatori de dulciuri. Acest lucru se produce desi zaharul nu este atat de bogat in calorii pe cat se crede dar are capacitatea de a afecta echilibrul hormonal, ceea ce duce la cresterea apetitului si la dezvoltarea tesutului adipos si a celulitei.

 

Osteoporoza si probleme legate de asimilarea calciului

 

Una din problemele majore generate de consumul de zahar este dereglarea metabolismului calciului. S-a constatat in schimb, la persoanele care renunta complet la zahar si trec la o dieta cu multe fructe si legume crude, ca treptat calciul este din nou bine asimilat.

 

Scaderea imunitatii

 

Scaderea imunitatii concretizata in cresterea receptivitatatii organismului la diverse boli: viroze, candidoze, cistite, dermatoze infectioase etc. Se pare ca zaharoza afecteaza sinteza unor hormoni direct implicati in coordonarea activitatii sistemului imunitar.

 

 

Alte boli cauzate de consumul mare de zahar sunt: alergiile, scleroza, cardiopatiile, gastrita, colita de fermentatie, tulburarile de ciclu menstrual la femei, reumatismul, anemia, astenia, sinuzita, rinita. La copii consumul frecvent de dulciuri influenteaza procesele de crestere, duce la aparitia rahitismului si a fragilitatii osoase, declanseaza pubertatea prematura, genereaza probleme de comportament(scaderea vointei, predispune la violenta, scade capacitatea de concentrare etc.)

Cea mai sanatoasa alternativa la consumul de zahar este Green Sugar, un indulcitor 100% natural, pe baza de stevia rebaudiana care, spre deosebire de alti indulcitori pe baza aceluiasi ingredient principal, este singurul de pe piata cu gustul stabilizat. Acest lucru inseamna ca indulceste precum zaharul, dar fara sa schimbe gustul alimentelor in care este folosit, fie reci sau calde, si are 0 calorii si 0 indice glicemic.

Green Sugar este o combinatie de produse naturale: stevioside extrase din Stevia si eritritol, un zahar non-caloric obtinut prin fermentatie biologica si cativa compusi naturali ai borului, care au fost identificati de Institutul nostru in Stevie. Aceasta combinatie ii confera atat gradul de dulce similar zaharului dar cel mai important lucru este ca asigura un necesar zilnic de nutrienti antioxidanti si antiinflamatori. Personal cred, ca in secolul XXII, oamenii nu vor mai cultiva sfecla si trestie de zahar, ci Stevie! Exista studii clinice care arata ca extractul de Stevie si eritritolul, sunt agenti nutritivi puternic antioxidanti, iar borul natural continut in Stevie este puternic antiinflamator.”, afirma domnul Dl. Romulus Ioan Scorei, profesor la Universitatea din Craiova, cercetator si fondator al Institutului de cercetare Bioboron (Podari, jud. Dolj).

 

Stiri

Chiuveta care promite

Published

on

Granitul poate sa nu mai fie alegerea numarul unu in tendintele de amenajare ale bucatariei, pentru blaturile de bucatarie, insa chiuvetele din granit raman optiunea perfecta, nefiind nicidecum o alegere invechita, asa cum ar parea la prima vedere. Aceste chiuvete sunt compuse dintr-un amestec realizat cu grija, din piatra naturala si rasina pentru a rezista la o utilizare continua, iar rezultatul este unul absolut fabulos.

Chiuvetele de bucatarie realizate din granit sunt incredibil de rezistente si fara indoiala pentru multi, elementul indispensabil din bucatarie. Aceste chiuvete exista pe piata intr-o varietate de forme, dimensiuni, culori si finisaje mate pentru a da personalitate bucatariei tale mult visata.

In cele ce urmeaza, sunt enumerate cateva considerente ce te-ar putea ajuta sa decizi ca este momentul sa faci o schimbare si sa alegi o chiuveta de bucatarie, din granit.

Trebuie avut in invedere un aspect foarte important cand vorbim de montarea unei chiuvete granit de bucatarie. Este grea. Ofera-i suportul de care are nevoie. Chiuvetele granit nu pot fi „atarnate” pe blat, precum o chiuveta conventionala din otel inoxidabil. Este de preferat sa apelati la un specialist care sa va ajute in montarea sigura a chiuvetei.

Este unica si de neegalat. O chiuveta de bucatarie din granit, deoarece este realizata din piatra naturala, are o unicitate si o individualitate care nu pot fi replicate. In primul rand, nu toata lumea are o chiuveta de granit. Dar mai mult decat atat, nu exista doua dale sau blocuri care sunt identice. Chiuveta ta va fi literalmente unica.

Blatul si chiuveta potrivite. Daca ai optata si pentru blaturi din granit, poti monta o chiuveta de bucatarie din granit fabricata din acelasi tip de granit ca blatul. Rezultatul este un aspect vizual perfect in toata bucataria. Desigur, in masura in care preferi acest tip de decor unitar. Granitul natural completeaza multe stiluri de design. O chiuveta de bucatarie, din granit completeaza diverse stiluri de bucatarie. Astfel ca, chiuveta din granit este compatibila atat cu stilul casual cat si formal si se incadreaza minunat cu diverse culori si materiale ale mobilierului.

Exista multe magazine online care vand chiuvete de granit. Acestea sunt specializate in toate tipurile de produse de casa si bucatarie, inclusiv chiuvete, robinete si o serie de alte articole. Totul devine mai usor cu cat ne gandim la avantajele pe care le aduc comenzile online. In primul rand, ai la dispozitie o gama larga de produse pe care, daca ai alege sa le vezi in magazinele fizice, ar fi aproape imposibil. Pe internet totul e sub ochii tai. In al doilea rand, costurile ar putea fi mai mici, ai exclude costurile de transport, deoarece multi comercianti online nu percep taxe de transport. Castigi timp si bani, investesti in produse durabile si beneficiezi de servicii rapide si de calitate.

Continue Reading

Stiri

Importanta igienei dentare pentru tine si cei din jurul tau

Published

on

Igiena orala zilnica corecta este singura cale de a elimina placa bacteriana si de a preveni acumularea acesteia inainte de a putea genera tulburari problematice si enervante, cum ar fi halitoza, cariile si boala parodontala.

Pentru a asigura o curatare perfecta, precum si pastrarea dintilor si gingiilor in stare excelenta, este esential implementati in fiecare zi o strategie de actiune, care incepe cu alegerea si utilizarea corecta a celor mai eficiente instrumente de igiena orala. Este necesara indepartarea mecanica a reziduurilor alimentare dupa fiecare masa cu o periuta de dinti si ata, pentru a ne garanta protectie completa si de durata. In plus, a merge regulat la cabinetul stomatologului, ar trebui sa fie o practica pe care sa nu o neglijezi. Poti sa alegi clinica Omega Omnident, daca vei avea urgente medicale, ce nu sufera amanare.

Pentru o buna igiena dentara, medicul stomatolog poate ajuta in educarea pacientului in utilizarea corecta a instrumentelor disponibile in functie de nevoile diferite, dar si pe baza varstei si a starii orale.

Inamicul numarul unu al sanatatii dintilor si gingiilor este placa. Este o amenintare care ramane adesea chiar si dupa ce va spalati pe dinti bine. Problema este cauzata partial periutelor, tehnicii deficitare, ci si formei gurii – diferita de la caz la caz – ceea ce face ca placa sa se acumuleze zi de zi in zone greu accesibile cu o periuta de dinti traditionala.  Zonele cele mai frecvent afectate sunt cele din si de-a lungul granitei gingivale si cele dintre spatiile interdentare, care sunt, de asemenea, cele mai frecvent asociate cu gingivita si boli parodontale: atunci trebuie sa insistam cu o actiune de periere eficienta, dar si blanda, deoarece este vorba de gingii, deci un tesut care ar putea fi deteriorat de o actiune prea agresiva.

In acest scop, exista o tehnica de periaj, recomandata tocmai pentru o igiena mai precisa a spatiilor interdentare, care sugereaza o pozitionare a periutei de dinti orientata la 45 ° in raport cu marja gingiilor. Dar si tipul de periuta de dinti utilizat poate face si diferenta. Pentru a rezolva problema zonelor delicate si dificil de periat, puteti folosi o periuta de dinti mai performanta, care este alcatuita din perii traditionale si extrem de conice. Acestea din urma, gratie unui diametru terminal de doar 0,01 mm, sunt capabile sa indeparteze usor stratul bacterian sub si de-a lungul granitei gingivale si sa patrunda in spatiile interdentare la o adancime mai mare.

Mai exista si alte metode de ingrijire a dintilor, pe care le poti face acasa. Pe langa spalatul pe dinti, de cel putin 2 ori pe zi, desi ideal ar fi sa faci asta dupa fiecare masa, trebuie sa acorzi atentie si alimentatiei. Primul pas pentru a ne trata dintii in mod natural este sa urmam, deci, o alimentatie adecvata. Daca, pe de o parte, alimentele zaharoase sunt rele pentru dinti, pe de alta parte, exista mai multe alimente care ne pot ajuta sa prevenim durerile de dinti si sa avem o igiena orala buna. Iata cateva exemple care ne vor permite sa ne tratam dintii intr-un mod natural, fara a cheltui o avere.

1.Morcovi si mere. Daca le mancam crude, ne permit sa ne curatam dintii in mod natural si sa prevenim, pe cat posibil, problemele gingivale.

2.Afinele. Conform cercetarilor, afinele ar putea reduce formarea placii, protejand sanatatea dintilor. Ingredientele active, continute in afine, ar putea impiedica depunerea bacteriilor care provoaca leziuni ale dintilor.

3.Citrice. Consumul sucului de portocale, grapefruit sau lamaie este o metoda excelenta pentru a intari gingiile si a preveni inflamatiile, durerea si sangerarea gingiilor. Citricele, printre altele, sunt bogate in vitamina C, foarte importante pentru sistemul nostru imunitar.

4.Ceai verde. Contine polifenoli, care contracareaza placa si contribuie la igiena orala zilnica. Asadar, o ceasca de ceai verde este buna pentru dintii nostri.

5.Usturoiul si ceapa. Poate parea ciudat, dar aceste doua alimente, pe care le folosim in general pentru condimente, ajuta, de asemenea, la igiena dentara. Proprietatile lor antibacteriene distrug germenii, dezinfectand gura si reduc riscul de durere a dintilor.

6.Lapte. A bea in mod regulat ajuta la intarirea dintilor, deoarece este bogat in calciu. Este o componenta nutritiva care este fundamentala in dezvoltarea dintilor la copii si previne formarea cariilor la adulti.

De ce este igiena ta dentara importanta pentru tine si ceilalti

Gura este o cavitate deschisa la exterior: acest lucru permite bacteriilor sa o foloseasca ca “usa”

de intrare in corp. Bacteria responsabila de boala parodontala poate intra in fluxul sanguin si poate sa genereze un raspuns inflamator cu modificari departe de cavitatea bucala. Printre acestea, ar trebui mentionate bolile cardiovasculare si chiar probleme ale sarcinii.

In timpul bolii parodontale exista productia de mediatori ai inflamatiei, care sunt capabili de a ajunge la sistemul circulator si de a provoca leziuni vasculare de la distanta. Aceasta implica eliberarea de celule endoteliale (care aliniaza arterele, venele si capilarele), de substante care contribuie la depunerea lipoproteinelor si a colesterolului la nivelul peretilor vasculari ai arterelor, facandu-i mai putin elastici si, prin urmare, crescand riscul de boli cardiovasculare. Boala netratata la femeile gravide poate fi un factor de risc pentru nasterile premature. Mecanismul care conduce la acest lucru este rezultatul producerii de toxine de catre bacteriile si medierea substantelor produse de corpul mamei, cum ar fi prostaglandinele si interleukina. Un nivel ridicat al acestor substante din tractul genitourinar poate stimula nasterea.

Cu alte cuvinte, ai grija de dantura ta si a familiei tale. Este mai important decat crezi!

Continue Reading

Stiri

Experienta gastronomica libaneza – simplu, sigur, savuros

Published

on

Aproape toata lumea pe care o intalnim a incercat mancarea libaneza. Din Orientul Mijlociu pana in Australia, trecand prin Europa si Asia si ajungand in America, aceasta mancare a castigat un loc special in toate inimile de pe toate continentele.

Bucataria libaneza are o istorie lunga care dateaza de acum mii de ani si este colorata cu diversele nuante de culturi care ocupa pamantul sau frumos. Intrucat tara este de facto mediteraneeana, acest lucru a influentat mult bucataria sa. Efectul Marii Mediterane se reflecta in ofertele bogate de fructe de mare. Pe de alta parte, maslinii ocupa o suprafata semnificativa. Acest lucru face ca uleiul de masline sa fie unul dintre cele mai bune, daca nu cel mai bun.

Intrarea intr-un restaurant libanez in orice tara, te duce inapoi intr-o calatorie in frumoasa tara din Liban, care se afla intre o priveliste minunata asupra marii si muntii verzi.

Mancarea libaneza este una dintre cele mai renumite si populare alimente din Orientul Mijlociu, precum si din lume. Bucataria libaneza se concentreaza pe ierburi, condimente si ingrediente proaspete. Uleiul de masline, lamaia si usturoiul, precum si menta, patrunjelul, condimentele si scortisoara sunt unele dintre cele mai obisnuite ingrediente.

Mancarea este servita de obicei comandand o varietate de meze calde si reci, ceva salata langa ea si bineinteles carnea frageda la gratar.

Painea, un aliment de baza din Liban, este servita la aproape fiecare masa, cel mai adesea ca o paine plata, spre deosebire de ceea ce puteti vedea si gusta in gastronomia maghiara. Este atat de importanta pentru bucataria libaneza, incat unele dialecte arabe se refera la „esh”, adica „viata”.

Dulciurile libaneze sunt savuroase, aromele exotice de floare de portocal si apa de trandafir, amestecate cu nuci de fistic crocante, stropite cu sirop libanez, creeaza o adevarata sarbatoare pentru simturile tale.

Experienta gastronomica ar trebui sa fie incheiata cu o cafea libaneza aromata cu cardamom, care este considerata ca un digestiv pentru a incheia masa. Sau daca preferi ceaiul cu aroma de cardamom servit in stil arab, e ceva ce nu trebuie sa ratezi.

Apropierea de prieteni si familie este una dintre valorile fundamentale in cultura libaneza. Impartasirea, amabilitatea si generozitatea sunt pilonii culturii libaneze, care intotdeauna reuneste oamenii: prieteni vechi, persoane dragi si familii.

Poporul libanez stie sa sarbatoreasca viata si face acest lucru adesea impartasind o masa impreuna. Bucura-te de viata impreuna cu cei dragi tie si alege meniul preferat din mancarea libaneza. Ce poate fi mai simplu si mai sigur decat sa comanzi mancare libaneza la domiciliu?  

Continue Reading
Sanatate6 zile ago

Copii ar trebui sa foloseasca ata dentara?

Life Style2 luni ago

Cum o sa arate Secret Santa in pandemie si ce cadouri sunt disponibile de Craciun

Naturiste4 luni ago

Branca ursului – Planta vitalitatii si energiei

Frumusete4 luni ago

Cum să ai grijă de sănătatea ta?

Evenimente4 luni ago

Comunitatea Bahá í aniversează 30 de ani de recunoaștere în România

Culinar5 luni ago

Beneficiile comenzilor online de torturi

Culinar6 luni ago

Tagliatelle cu dovleac copt – o reteta sanatoasa pentru orice sezon

Stiri6 luni ago

Chiuveta care promite

Frumusete6 luni ago

Acneea adolescentului

Stiri7 luni ago

Importanta igienei dentare pentru tine si cei din jurul tau

Stiri7 luni ago

Experienta gastronomica libaneza – simplu, sigur, savuros

Stiri7 luni ago

Cumpărături online – ce categorii de produse poți să comanzi online cu livrare direct acasă

Psiho8 luni ago

De ce sa alegi un psiholog online

Culinar9 luni ago

Ce mâncare nu te plictisește? Cea care conține pește!

Life Style9 luni ago

HISTORY transmite în premieră un serial documentar despre „Mâncarea pe care s-a întemeiat lumea”

Life Style9 luni ago

Cum să alegi comoda tv perfectă pentru living

Culinar9 luni ago

De ce sunt oalele din inox preferatele bucatarilor

Life Style12 luni ago

Cu ce curățăm pardoselile? Soluții profesionale sau homemade?

Antreprenoriat12 luni ago

Cum îți administrezi banii? 3 idei care te vor ajuta să îți gestionezi eficient bugetul personal

Culinar1 an ago

Pan Food lansează napolitanele spirală cu gust de copilărie

Trending