Connect with us

Evenimente

Campanie pentru descoperirea copiilor supradotaţi

Published

on

Începând de astăzi, Centrul Gifted Education a început programul de parteneriat cu scolile şi liceele din Bucureşti pentru a descoperi copiii şi tinerii supradotaţi cu vârste cuprinse între 5 şi 18 ani. Campania se derulează prin site-ul www.mintistralucite.ro, care oferă o testare naţională predictivă a inteligenţei oricărui copil. 

Prin aceste testări naţionale, care se desfăşoară în mediul online, România va putea avea o situaţie clară asupra tinerilor cu abilităţi înalte, astfel încât să îşi poată recalibra politica educaţională şi în funcţie de acest factor foarte important.

Campania este cu atât mai importantă, cu cât numărul copiilor supradotaţi, care nu ştiu că au abilităţi înalte, ajunge la 200.000 şi se corelează direct şi imediat cu respectarea  Legii 17/2007, care prevede educația copiilor și tinerilor cu potențial înalt şi cu nevoia educației diferențiate și a unor politici educaționale care să susțintă valorificarea potențialului înalt al acestor copii, conform Recomandării 1248/1994 a Parlamentului European.

 

Peste 200.000 de copii supradotaţi în România

În România sunt peste 200.000 de copii cu abilităţi înalte, sub 15 ani, însă aceştia sunt marginalizaţi de către colegi sau profesori, şi rămân neînţeleşi de mediul social. Dramatic este faptul că 97% dintre aceşti copii supradotaţi se pierd inutil an de an, ajungând să abandoneze şcoala, să nu îşi găsească locul în societate, să sufere de depresie, anxietate, alienare, sau chiar să comită fapte antisociale. Potrivit specialiştilor, copiii supradotaţi au nevoie să urmeze o educaţie diferenţiată, să fie instruiţi într-un mediu diferenţiat, special conceput pentru ei, pentru a le putea valorifica potenţialul ridicat.

În ultimii 8 ani, Centrul Gifted Education din Bucureşti a aplicat teste validate internaţional pe un număr mai mare de 2.000 de copii din şcolile româneşti, iar statistic vorbind, mai mult de jumătate din acei copii se încadrează în categoria “supradotaţi”, cu un IQ de peste 130.

 

Cum te poţi implica?

Organizatorii campaniei “Minţi Strălucite” au pregătit un KIT de lucru, care va fi pus la dispoziţia şcolilor partenere din Bucureşti, dar şi părinţilor, pentru a afla cum pot descoperi un copil supradotat. Pe lângă modalităţile practice de a descoperi un copil supradotat, KIT-ul va cuprinde informaţii despre nevoilor acestora, rolul părinţilor, tipurile optime de abordări pentru această categorie cu nevoi speciale, cadrul legislativ cu privire la educaţia diferenţiată (Legea 17/2007, Legea 1/2011, sectiunea 14) şi informaţii specifice despre Testarea Naţională Screening Online a Inteligenţei.

„Scopul ultim al campaniei noastre este ca, pornind de la București, fiecare școală din ţară să aibă cadre didactice capabile să știe cum să descopere copiii supradotaţi și care este acțiunea justă pe care o pot lua şcolile atunci când este descoperit “un nou copil supradotat” în şcoală. Acest program are o valoare considerabilă din punct de vedere al viziunii pentru România și, bineînțeles, pentru toți cei implicați. Un astfel de proiect este atât de necesar în acest moment și necesită o mare cantitate de pozitivitate, o muncă intensă și promovarea unor bune relații între instituții. Sperăm că, în timp, vom descoperi chiar și cel mai îndepărtat copil supradotat, în cel mai mic cătun, astfel încât să poată obține ceea ce are nevoie pentru o educație adecvată. Mai presus de toate, vrem sa dăm uneltele școlilor, cadrelor didactice și părinților să îi descopere pe toţi cei 200.000 de copii supradotaţi din România”, declară Aura Bayhan, coordonatorul campaniei “Minţi Strălucite”.

 

Campania “Minţi Strălucite” are ca Ambasador Gifted Education pe Diana Petre, de 11 ani, anunţată oficial ca speaker la TEDx Târgu Mureş.  A câştigat, în anul 2015, bursa de “public speaking” oferită de către Centrul Gifted Education pentru copii supradotaţi. Diana doreşte ca toţi copiii supradotaţi să fie descoperiţi, înţeleşi şi ajutaţi să îşi împlinească potenţialul.

Pentru mai multe detalii despre campanie, accesaţi www.giftededu.ro/campanie sau www.mintistralucite.ro/campanie.

Culinar

Pan Food lansează napolitanele spirală cu gust de copilărie

Published

on

Sibiu, 4 Noiembrie 2019. Pan Food anunță lansarea unui nou produs, alături de finalizarea lucrărilor de extindere spațiu depozitare și producție.

Cu o investiție de 1.5 milioane euro făcută cu fonduri europene, Pan Food a reușit să reitereze un produs cu  puternice rădăcini în tradiția sibiană care făcea senzație acum 30 ani în România: napolitanele spirale! Brandul SPIRALINE a fost lansat recent, cele 3 tipuri de napolitane fiind umplute cu cremă de cacao, cocos și vanilie. Acestea se pot găsi în magazinele din comerțul tradițional, urmând a fi listate în curând și în lanțurile moderne.

Compania este pregătită să lanseze și alte variante de cremă: lapte și cacao, alune de pădure, fructe de pădure, lămâie sau rom – acestea fiind în topul preferințelor românilor, conform sudiilor și degustărilor efectuate. Pachetul de napolitane spirale ambalate individual cântărește 48g sau la cutie 256g, varianta vrac a acestora fiind la 1.8 kg, preferată de magazinele mici și mijlocii.

Am pornit dornici să facem cea mai bună ciocolată de casă și, iată-ne, după 19 ani, surprinși plăcut de amploarea luată de afacerea noastră și de faptul că ne numărăm printre puținele firme producătoare și nu doar importatoare de produse zaharoase în România. Ca orice om de afaceri la începutul antreprenoriatului, am tras învățăminte din propriile greșeli, am îmbunătățit constant procesul de producție și procedurile interne, ne-am adaptat cerințelor partenerilor noștri și am ajuns ca de la făbricuța noastră, care producea 2-3 variante de ciocolată, să lansăm zeci de noi produse. Am clădit afacerea de la zero pe criterii solide, cum ar fi calitatea produselor și respectul față de consumatori. Este un vis devenit realitate și știu că mă număr printre puținii români norocoși care, după atât de multă muncă, se pot și bucura de rezultate. O contribuție esențială la dezvoltarea firmei a avut-o în ultimii 15 ani ing. Florina Braulik, în prezent director executiv, care și-a pus amprenta pe activitatea de producție, optimizând rețetele și lansând produse de succes. Sunt fericit că fiul meu îmi calcă pe urme și dezvoltă în direcția potrivită destinul Pan Food, adăugând noi produse în portofoliu, dezvoltând relațiile cu partenerii și punând accent pe promovarea și comunicarea brandurilor. Am toate motivele să fiu mândru de oamenii care alcătuiesc astăzi familia Pan Food și să privesc cu încredere în viitor!”, declară Ioan Stânea, administratorul Pan Food.

Creșterea cifrei de afaceri în ultimii ani – estimată anul acesta a depăși 20 milioane lei -, și a colectivului-numărul de angajați ajungând la 100, unii prezenți încă de la înființare  -, au adus cu sine și creșterea capacității de producție și depozitare, motiv pentru care spațiul a fost extins în această vară  – fiind dotat conform ultimelor standarde europene și certificat IFS și BRC – pentru a oferi clienților produse de calitate și pentru a servi prompt cererile primite de la rețeaua de distribuție în continuă expansiune.

În 2001 fondatorii – inginerii Ioan Stânea din Sibiu și Gheorghe Pristavu din Câmpulung Muscel – inspirați de gustul copilăriei de fiecare dată când preparau ciocolată de casă pentru cei mici, și-au făcut curaj și au deschis fabrica de produse zaharoase PAN FOOD, cu capital 100% românesc. Până în 2006 activitatea companiei s-a desfășurat în 2 spații închiriate în Sibiu. În 2007 au construit din temelii o fabrică, proprietate a firmei, care măsoară actualmente peste 3000mp în Parcul Industrial P2 din Șura Mică, județul Sibiu – unde își desfășoară și azi activitatea. Permanent căutând să-și îmbunătățească rețetele, în fabrica construită acum 19 ani încă se mai prepară manual mare parte dintre produse, obiectivul principal fiind acela de a obține gustul perfect cu cele mai simple și tradiționale ingrediente.

Astfel, îmbinând cu succes valorile tradiției cu ideile inovatoare ale prezentului, Pan Food a creat o gamă variată de produse care țin pasul cu calitatea și diversitatea produselor din domeniu. A început cu ciocolata “Batonul copilariei” (și astăzi preparată manual în proporție de 90%), cunoscută în toată țara și peste hotare. Nu peste mult timp gama de produse a fost diversificată, apărând astfel prăjitura Lica cu foi de napolitană și zahăr caramel, nuga Cindrel și Bliss cu delicioase arome, umpluturi și miere de la crescătorii de albine din județul Sibiu, alături de Biscuiții și Nucile umplute cu multă cremă, prăjiturile asortate Şureanca și Dorothea preparate din pandișpan cu diferite creme și arome și Salamul de biscuiți.

 

Pe plan național rețeaua de distribuție este alcătuită din cel puțin câte un distribuitor în fiecare județ. Cu o creștere accelerată în ultimii 3 ani, astăzi 30% din producția Pan Food este distribuită în țări din Europa, Statele Unite și Canada, în România ocupând încă din 2013 locul 1 la producția de ciocolată de casă.

Continue Reading

Evenimente

Când vrei să faci lumea puțin mai frumoasă, donează!

Published

on

Să ajuți când poți și cum poți semeni aflați în dificultate ori să încerci să le faci viața mai ușoară este poate lucrul care ne face pe unii dintre noi să ne simțim cel mai bine. Nimic nu este prea puțin atunci când oferi celui care nu are nimic, pentru că puținul tău este mult pentru el. Faptele bune nu sunt greu de făcut. Trebuie doar să privești în jur cu ochii larg deschiși, să îi vezi pe cei aflați în nevoie și să ai inima deschisă. Să îți pese. Și pentru nimic din ce faci să nu aștepți vreodată răsplată sau ceva la schimb.

Așa au gândit și cei de la Podravka atunci când au decis să facă o donație consistentă de produse Horeca pentru Organizația Umanitară CONCORDIA, organizație independentă, neguvernamentală și non-profit. Ce merită o organizație umanitară care de 28 de ani are ca misiune susținerea și (re)integrarea socială, familială, școlară și profesională a copiilor, tinerilor și familiilor aflate în dificultate, spre o viață independentă și autonomă? Cu siguranță că foarte mult respect. Pentru ajutorul oferit anual unui număr de peste 2.000 de persoane din București, Ploiești și Ariceștii Rahtivani (Prahova), ajutor care îmbracă cele mai variate forme, cu certitudine merită întregul nostru respect. Sigur, nu-i puțin lucru, însă respectul e bine să mai fie și palpabil. Să fie cel care dă savoarea unui bol cu mâncare caldă sau desertul care vine pe masă ca o bucurie. Și pentru că exact așa au simțit cei de la Podravka, așa au și făcut, donând Organizației Umanitare CONCORDIA Vegeta Fond de pește, Vegeta sos gravy, Vegeta concentrat de pui, Vegeta concentrat de vita, Vegeta concentrat de legume, de Vegeta sos de ciuperci Vegeta sos brun, Dolcela praf de budincă cu gust de vanilie și Dolcela zahar vanilat.

Avem deplina siguranță că toate acestea vor fi folosite cum nu se poate mai bine. Pentru cei în nevoie pe care organizația îi sprijină sau chiar de viitorii bucătari, elevi ai școlii de meserii de la Ploiești, copii și tineri care nu ar fi avut nicio șansă – care au fost abandonați de familie și societate – dar care și-au găsit drumul spre o viață independentă și demnă datorită sprijinului oferit de CONCORDIA.”Împreună facem lumea mai frumoasă și transformăm poveștile triste de viață în unele cu final fericit!”, spun cei care și-au unit eforturile în aceste proiecte frumoase. Ne-am dorit să fim și noi parte a acelui „împreună” și, de aceea, am ales să ne strecurăm timid în povestea pe care CONCORDIA o rescrie pentru cei care au nevoie de noi. Așa cum și cât am putut, fără să așteptăm răsplată sau ceva la schimb. Doar pentru că și nouă ne pasă.

Continue Reading

Evenimente

Simpozionul European “Rehabilitation Synergies for Optimal Esthetics Results in Digital Dentistry” a avut loc la Bucuresti

Published

on

Simpozionul European “Rehabilitation Synergies for Optimal Esthetics Results in Digital Dentistry”, a fost un eveniment de implantologie dentară care a reunit, pentru prima dată, la București, peste 150 de specialiști și medici dentiști specializați în implantologie, dințări precum India, Grecia, China, Germania, Potugalia, Polonia, Australia, Malaezia, Mexic și bineînțeles Israel și România.

În cadrul Simpozionului a avut loc o premieră medicală în domeniul stomatologiei digitale, și anume prezentarea sistemului de implanturi personalizate 3D,”UNIQUELY U”, un tip de implant custom-made (personalizat), destinat pacienților care în mod obișnuit nu ar putea să beneficieze de tratament cu implanturi dentare.

Sistemul se confecționează pe baza unei tehnologii de maxilar, care se încarcă digital într-un sistem conectat la sediul general al companiei AB Dental Ltd. din Israel.

“În cadrul acestui extraordinar simpozion, ne-am propus, iar feedback-urile participan ț ilor, arată că am reu ș it cu Succes, să aducem în prim-plan stomatologia digitală. Aceasta înglobează o serie de tehnologii de ultimă genera ț ie oferind avantaje semnificative fa ț ă de medicina dentară conven ț ională. Digitalul oferă un tratament eficient, mai precis ș i mult mai predictibil. Prin digitalizare, putem construi o solu ț ie virtuală ale problemelor dentare ale pacien ț ilor, astfel încât ace ș tia să poată vedea dinainte de a începe orice demers terapeutic, cum vor arăta din ț ii lor în etapa de final”, ​ a declarat dr. Lorelei NASSAR, CEO AB Dental România, organizator și lector în cadrul Congresului, și totodată, unul dintre cei mai buni chirurgi implantologi din România.

Continue Reading
Life Style2 luni ago

Cu ce curățăm pardoselile? Soluții profesionale sau homemade?

Antreprenoriat2 luni ago

Cum îți administrezi banii? 3 idei care te vor ajuta să îți gestionezi eficient bugetul personal

Culinar3 luni ago

Pan Food lansează napolitanele spirală cu gust de copilărie

Evenimente3 luni ago

Când vrei să faci lumea puțin mai frumoasă, donează!

Culinar3 luni ago

De ce sunt oalele din inox preferatele bucatarilor

Culinar4 luni ago

Ce mâncare nu te plictisește? Cea care conține pește!

Naturiste4 luni ago

Descoperă Ceaiul de la munte, o infuzie ușoară, din ingrediente 100% naturale

Culinar4 luni ago

Tagliatelle cu dovleac copt – o reteta sanatoasa pentru toamna

Frumusete4 luni ago

Află și tu cum să scapi de grăsimea nedorită

Evenimente4 luni ago

Simpozionul European “Rehabilitation Synergies for Optimal Esthetics Results in Digital Dentistry” a avut loc la Bucuresti

Evenimente4 luni ago

Se deschide Delicios Gourmet!

Culinar4 luni ago

Si noi azi ce mai mancam?

Culinar4 luni ago

Călătorii culinare în… ton cu gusturile tale

Culinar4 luni ago

Ce mancam azi: trei preparate gustoase, sanatoase si rapide pentru familia ta

Culinar4 luni ago

Top 10 orașe cu cea mai bună pizza din lume

Timp Liber5 luni ago

Latte Art și percepția românilor despre cafea

Frumusete5 luni ago

Vara aceasta se poartă SensoDays

Frumusete6 luni ago

Atunci când îți colorezi părul și îi împiedici căderea

Frumusete6 luni ago

Starea de bine nu cunoaste varsta – noul concept de vacanță balneo

Culinar6 luni ago

Top 3 tipuri de pizza cu reteta simbolica

Trending