Gramatica limbii romane este un adevarat complex, format din mai multe domenii gramaticale. Fiecare dintre aceste domenii reprezinta o structura foarte bine definita, cu foarte multe reguli si cu foarte multe informatii.
Daca ne dorim sa vorbim, sa scriem si sa intelegem corect limba romana, pe langa faptul ca este esential sa verificam un dictionar roman ori de cate ori avem intrebari, trebuie sa cunoastem domeniile care compun gramatica.
Semantica
Este o ramura care studiaza intelesul cuvintelor. In principiu, semantica este acoperita in totalitate de dictionarul explicativ al limbii romane, care poate fi gasit ori fizic, in orice librarie, ori electronic, intr-un dictionar roman online.
Cuvintele pot fi studiate si analizate in functie de morfologie si de locul pe care il au in fraze si in propozitii.
Fonetica
Este o ramura foarte simpla in limba romana. Aceasta se ocupa cu modul in care sunt pronuntate cuvintele, insa dat fiind faptul ca, spre deosebire de alte limbi, in limba romana cuvintele sunt citite exact asa cum au fost scrise, studiul foneticii nu este unul foarte complex.
De regula, exercitiile de fonetica din timpul scolii sunt focusate pe silabisirea cat mai naturala a fiecarui cuvant.
Morfologia
Este o parte ceva mai dificila a gramaticii, deoarece se refera la metodele de analiza a formei si a structurii modului de scriere si de vorbire. Morfologia grupeaza cuvintele in foarte multe categorii gramaticale, cum ar fi substanctivele, adjectivele, articolele, pronumele , numeralele, verbele, adverbele, prepozitiile , conjunctiile sau interjectiile. Aceste 10 elemente sunt prezente in fiecare limba vorbita in intreaga lume.
Sintaxa
Este un termen care defineste analiza functionala a fiecarui element in parte, gasit intr-o propozitie. Sintaxa sta, de multe ori, mana in mana cu morfologia. Elementele sintactice pe care le cunoaste toata lumea sunt subiectul, predicatul , obiectul, circumstantialul si atributul.
Ortografia
Atunci cand ne petrecem timpul online, ortografia este partea gramaticala ce ne intereseaza in mod deosebit, deoarece este cea care studiaza forma scrisa a unei limbi. Ortografia poate sa fie perceputa si ca punctuatie, deoarece o mare parte din aceasta ramura se bazeaza pe modul in care sunt folosite cratimele, punctele sau virgulele.
Un lucru interesant despre ortografie este faptul ca aceasta este neschimbata inca de la revolutia Burgheza care a avut loc in anul 1848.
Similare