Connect with us

UTILE

Cele 7 „porunci” pentru soferii incepatori

Published

on

Daca esti proaspatul posesor al carnetului de conducere, indiferent de ce varsta ai, trebuie sa tii cont, macar in primul an de sofat, de o serie de elemente, care te pot ajuta sa devii conducator auto experimentat.

Sunt tot felul de reguli, scrise si nescrise, pe care toti cei care de-abia si-au luat permisul trebuie sa le respecte, astfel incat condusul masinii sa fie o experienta pozitiva, in conditii de securitate rutiera, pentru tine si pentru ceilalti participanti la trafic.

1. Legislatie – asigura-te ca stii la perfectie legislatia rutiera, inclusiv restrictiile si normele impuse soferilor care au mai putin de un an de la obtinerea permisului de conducere. Cele mai importante tin de obligativitatea afisarii semnului de incepator, in anumite locuri de pe masina sau remorca si respectarea vitezei, care, pentru incepatori e mai mica, in afara localitatilor. Citeste ori de cate ori e nevoie legislatia rutiera si rezolva chestionare auto drpciv din cand in cand.

2. Familiarizarea cu masina pe care o conduci – inainte de a te urca la volan este esential sa fii familiarizat cu autovehiculul. Sa-ti cunosti bine masina nu e doar o chestiune de confort, ci e absolut vital din motive de siguranta. Ca sa nu ai probleme in trafic – si sa creezi si altora probleme – trebuie sa stii unde gasesti cele mai importante comenzi si dotari ale masinii tale.

Advertisement

3. Pozitia corecta in scaun – trebuie sa te obisnuiesti de la bun inceput sa stai corect in scaun, un lucru pe care nu toti soferii il respecta, chiar si unii dintre cei experimentati au o pozitie defectuoasa in scaun – atrage atentia www.i-drpciv.ro. Nu e de gluma, pozitia incorecta poate duce la accidente. Spatele trebuie sa fie drept, nu sta aplecat pe volan, iar fundul trebuie sa fie lipit de scaun. Pozitia si inaltimea scaunului trebuie sa-ti permita sa vezi usor totul in jur.

4. Evitarea elementelor care distrag atentia – e tot mai aglomerat pe strazi si sosele, de aceea e deosebit de important sa evitati complet orice v-ar putea distrage atentia: telefon mobil, consumarea alimentelor ori a bauturilor, muzica prea tare, conversatii aprinse cu ceilalti din masina.

5. Tinerea volanului in pozitie corecta – nu exista o regula generala, aplicabila tuturor soferilor. Singura regula e ca volanul trebuie tinut astfel incat sa aveti controlul deplin asupra lui. Unii experti auto recomanda, totusi, asa-numita pozitie “ora 9” sau “ora 3”, ca fiind cea mai indicata. Daca va imaginati cadranul unui ceas, le puteti vizualiza usor.

6. Evitati excesul de viteza – toti soferii, inclusiv cei cu vechime, trebuie sa se abtina de la a apasa pe acceleratie, dar in cazul incepatorilor e si mai important. Studiile arata ca incepatorii, entuziasmati ca sunt, in sfarsit, la volan, au tendinta de a circula cu viteza. De altfel, multe accidente sunt provocate de incepatori, motivul principal fiind excesul de viteza.

7. Nu claxona fara motiv – s-a constatat ca multi soferi incepatori se intepenesc in claxon cat e ziua de lunga. Nu abuza! Claxonul e sa-i alertezi pe ceilalti soferi, la nevoie, nu sa-ti exprimi frustrarea.

Advertisement

top-shop.ro%20

“Urmează-ţi fericirea şi Universul îţi va deschide uşi acolo unde erau doar ziduri” –Josep Campbell

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.




Trending