Industria jocurilor video este una dintre cele mai prolifice industrii de astăzi. Generează locuri de muncă și prosperitate pentru cei implicați în ea, și nu vorbim de puțini oameni! Sunt implicați dezvoltatori de software, scenariști, ilustratori, personal pentru testare dar și există jucători profesioniști care participă la competiții dedicate și câștigă sume importante de bani.
Este adevărat că de la o vreme s-a activat o adevărată paranoia legată de problemele pe care le ridică dependența de jocuri în întreaga lume. Dar sunt mulți factori de analizat înainte ca cineva să poată trage o concluzie. De exemplu, persoanele cu probleme de dependență au de obicei o stima de sine scăzută, dar de fapt problema nu este generată de jocurile video în sine, ci ea aparține lumii reale. Chiar dacă mulți oameni sunt îngrijorați de modul în care afectează sănătatea mintală aceste jocuri online, de fapt se pare că există o mulțime de beneficii.
Jucătorii participă adesea alături de alți competitori în diverse competiții online iar aici ei sunt judecați în funcție de rezultatele și personalitatea lor. Acest lucru poate fi pozitiv și poate duce chiar la prietenii profunde și de durată. În schimb, în lumea reală, oamenii îi pot critica pentru aspectul lor, pentru starea materială, pentru culoarea pielii sau pentru apartenența la o anumită religie! Ceea ce poate genera disconfort, care de regulă agravează situația. Oamenii care se confruntă cu acest tip de critică în lumea reală simt nevoia să stea acasă și să folosească jocurile video ca o cale de evadare. Cel mai bun mod de a face față acestui lucru este să cauți ajutor profesionist și să încerci să te înconjori de oameni care îți oferă susținere, atât în lumea reală cât și în cea virtuală.
Jucătorii care au deja dependență de jocuri video, în cea mai mare parte, au adesea probleme de depresie. Marea întrebare este ce fel de corelație există între ambii factori. Adevărul este că, în acest caz, realitatea este oarecum complicată.
Jocuri și jucători
Unii jucători au ajuns să sufere de depresie prin dezvoltarea obiceiurilor negative de joc. Acest lucru se întâmplă deoarece ignoră alte aspecte ale vieții lor, inclusiv relațiile sociale, activitatea fizică și o dietă sănătoasă. Dar mulți dependenți de jocuri au suferit deja de depresie înainte. Jocurile video i-au ajutat de fapt să facă față mai bine simptomelor depresiei. În ambele cazuri, jocurile video nu sunt cauza directă a depresiei. Dar cei cu depresie clinică (sau predispuși la acest tip de probleme de sănătate mintală) pot dezvolta obiceiuri nesănătoase de joc care le afectează viața. Dacă aveți depresie sau cunoașteți pe cineva care ar putea suferi de aceasta, este esențial să obțineți ajutor profesionist, indiferent dacă aveți sau nu dependență de jocuri.
Un adevăr incontestabil este că jucătorii dependenți prezintă o motivație mică pentru a îndeplini sarcini și activități din viața reală. Dar, a face această afirmație nu este în întregime corect. În jocurile video realizările sunt răsplătite în mod constant, prin atingerea unui nivel superior sau câștigarea unor recompense, în vreme ce în viața reală aceste bonusuri apar de multe ori prea rar. Astfel jucătorii ajung să se sustragă responsabilităților din viața reală și se dedică jocurilor.
Este posibil ca jucătorul să aibă multe complicații în a-și atinge obiectivele personale sau cele impuse de rude. Sau se confruntă cu multe obstacole. Acest lucru face din jocurile video o activitate foarte satisfăcătoare, care ajută să lase deoparte frustrarea din lumea reală.
Alături de depresie, anxietatea se află în fruntea listei problemelor cu care se confruntă oamenii în secolul XXI. Anxietatea nu este o problemă în sine. Acesta este un instrument pe care evoluția ni l-a lăsat pentru a determina și a preveni eventualele situații periculoase în viitor.
Acum, dacă există un exces de stimuli, această abilitate ar putea scăpa de sub control, ceea ce este cunoscut sub numele de anxietate. În cazul jocurilor video, există și o anumită corelație între dependența de jocuri și anxietate, deși nu atât de directă pe cât ar putea presupune unii. Persoanele cu probleme de autocontrol atunci când joacă jocuri video întârzie adesea sarcinile esențiale și ignoră responsabilitățile. Problema este că aceste decizii pot avea consecințe în viitor. Iar cunoașterea acestui lucru poate crește nivelul de anxietate pe care le simt.
Deci, dacă o persoană joacă în mod constant jocuri video, dar nu își neglijează responsabilitățile, nu se va confrunta cu această problemă. Dar întrebare este dacă jucarea de jocuri video aduce beneficii personale jucătorilor! Da, de fapt, jocurile video sunt bune! Potrivit unor studii importante, jocurile video pot fi considerate o activitate extrem de socială. Acestea permit, de asemenea, jucătorilor să-și întărească nivelul de securitate personală atunci când interacționează cu alte persoane.
De asemenea, jocurile video permit jucătorilor să se relaxeze în timpul și după momentele de mare tensiune sau rutina zilnică. La cei mai tineri, ele ajută la îmbunătățirea coordonării ochi-mână, a creativității și chiar a vitezei de răspuns atunci când rezolvă probleme logice. Jocurile video îi fac pe jucători să se gândească și să ia decizii rapid. Acestea stimulează mintea și ajută la dezvoltarea unui nivel mai înalt de gândire strategică. De asemenea, persoanele care au suferit un anumit tip de traumă severă pot beneficia de pe urma jocului anumitor jocuri video specifice.
Chiar și în cazurile clinice de depresie și anxietate, îndeplinirea obiectivelor pot ajuta la îmbunătățirea acestor condiții. Și nimeni nu poate ignora că jocurile video ajută la dezvoltarea rezistenței emoționale. În jocuri, eșecul este înfruntat prin faptul că nu poți depăși o provocare, dar aceleași jocuri îți oferă de multe ori șansa de a continua să încerci pana când reușești! Pe scurt, te poți bucura de multe beneficii de la jocurile video, dar este necesar să le folosești cu moderație. Cheia este să te bucuri pe deplin de ele fără a abandona responsabilitățile, activitățile, hobby-urile și interacțiunile sociale din lumea reală.
În concluzie, jocurile video influențează sănătatea mintală, atât pozitiv, cât și negativ. Doar jucătorul are puterea de a alege cursul pe care îl va urma viața, bucurându-se de jocurile sale preferate. Un jucător are controlul în mâinile sale în toate modurile imaginabile, iar abordarea cu moderație a jocurilor video poate aduce nenumărate beneficii!