Connect with us

UTILE

Cu ce tipuri de becuri este dotat autoturismul și cum le putem schimba singuri?

Published

on

Sistemul de iluminat al unei mașini este util mai ales atunci când conducem pe perioada nopții, dar și în timpul zilei. Pentru a circula în siguranță maximă, avem nevoie de semnalizare, de stopurile pe frână și de farurile aprinse, proiectoare de ceață, etc.

Varietatea de becuri pentru orice model de automobil modern este mare. Avem nevoie de becuri auto pentru fază scurtă și pentru fază lungă, pentru proiectoarele de ceață, pentru poziții față, pentru marșarier, pentru semnalizatoare față, semnalizatoare spate, pentru număr înmatriculare, pentru interior, etc.

Pentru a ști exact cum să alegeți becurile potrivite pentru mașina dumneavoastră, vă prezentăm pe scurt cele mai importante categorii de becuri auto.

Becuri cu halogen

Advertisement

Aceasta categorie de becuri este folosită și în prezent, pentru faruri (fază scurtă și fază lungă). De asemenea, mai sunt folosite pentru proiectoarele de ceață și în interiorul mașinii. Becurile de acest tip sunt umplute cu halogen. Rolul acestui gaz este de a mări luminozitatea emisă de filament. Un alt rol foarte important este acela de a mări durata de viață a becului și de a preveni așezarea particulelor din filament pe suprafața sticlei. Este unul dintre motivele pentru care, acest tip de becuri nu se înnegresc niciodată atunci când se ard.

Becurile cu halogen pot fi de tip H4, h17 și 18, H8, H9 sau H11.

Sursa imaginii este autopieseonline24.ro

Becurile cu Xenon

Din punctul de vedere al tehnologiei, becurile cu Xenon folosesc în loc de filamentul clasic, un arc electric între doi electrozi. Arcul acesta electric este menținut, în acest caz, de gazul xenon.

Deoarece face posibilă o iluminare mai puternică, becurile cu xenon sunt preferate de mulți șoferi. Sunt utile pentru faruri și mai puțin recomandate pentru iluminarea interiorului.

Advertisement

Becurile LED

Tehnologia LED este una dintre cele mai noi tehnologii din domeniul iluminării electrice. Este deja foarte populară pentru iluminarea încăperilor, mai ales datorită consumului redus de energie electrică. Și în industria auto, becurile de tip LED încep să devină preferate. Unul dintre cele mai importante avantaje este faptul că degajă mult mai puțină căldură. Din cauza acestui lucru, pot fi folosite și în interiorul unor compartimente închise.

În prezent, există modele de becuri LED atât pentru interior cât și pentru exteriorul mașinii.

Cum alegem becurile auto pentru mașina noastră?

Nu este un lucru foarte dificil. Specificațiile acestora sunt întotdeauna trecute în cartea tehnică a mașinii. De aici aflăm în mod sigur ce fel de becuri auto trebuie să cumpărăm. De asemenea, tipul lor mai este menționat, uneori, și pe becuri sau chiar pe farul mașinii.

Advertisement

Tot în cartea tehnică a mașinii, veți găsi și instrucțiunile pentru înlocuirea becurilor pentru iluminat. În majoritatea cazurilor, înlocuirea becurilor este un lucru pe care îl putem realiza chiar noi, singuri, fără ajutorul unor persoane specializate. Pentru acest lucru va trebui să întrerupeți complet alimentarea cu curent electric și să urmați în mod strict instrucțiunile.

Dacă nu ați mai făcut acest lucru până acum, vă recomandăm să solicitați ajutorul unui service specializat și să notați felul în care acestea sunt schimbate.

top-shop.ro%20
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Trending