ȘTIRI
Cum intampinam adolescenta
Published
3 ani agoon
Fiecare etapa din viata copiilor este o provocare pentru orice parinte.
Ne dorim sa crestem copii independenti, curajosi si siguri pe ei, care sa faca fata cu brio tuturor obstacolelor cu care se vor confrunta de-a lungul vietii. In ultimii ani insa evolutia rapida a tehnologiei, avalansa de informatii si noutatile din zona informatica, au facut ca unii parinti sa nu mai poata tine ritmul si sa piarda lupta cu proprii copii.
Una dintre cele mai provocatoare perioade din viata unui copil o reprezinta adolescenta. Este o parte fireasca a vietii si una dintre etapele cele mai atent observate si studiate de catre specialisti. Cand adolescenta este considerata mai degraba un proces decat o amenintare, suntem liberi sa ne gandim cum sa lucram cu ea, mai degraba decat impotriva ei. Cand vine vorba despre abordarea adolescentei, o mare parte din discutii se concentreaza asupra modului de a combate sau de a depasi problemele acesteia. Ca adulti, poate este usor sa ne gandim la anii adolescentei ca la o simpla perioada de confruntari si indurari, insa acest tip de gandire devine contraproductiv dupa o perioada. Scopul final al parintilor este acela de a colabora cu copilul adolescent si nu de a fi impotriva lui. Este asadar necesar sa intelegem nevoile adolescentului.
Perioada adolescentei este o perioada fundamentala in formarea identitatii si caracterului oricarui copil. Avand in vedere vulnerabilitatea varstei, parintii responsabili constientizeaza necesitatea accesarii unui mediu adecvat, in care copilul este inconjurat de modele sanatoase. Impregnata de modele si valori, educatia oferita are ca finalitate formarea unui ADN autentic.
Specialistii Academiei OPEN TRIBE ne dezvaluie cateva dintre cele mai importante moduri prin care putem aborda perioada adolescentei, pentru a ne ajuta sa colaboram asa cum ne dorim cu adolescentii, astfel incat ei sa ajunga responsabili pentru viitorul lor, si sa le ramanem in acelasi timp cei mai buni prieteni.
1. Ajuta-i sa fie independenti
Iesirea in societate pentru a explora, invata si a se distra in siguranta fara un adult este o parte importanta a calatoriei copilului adolescent catre maturitatea independenta. “Pregatirea copiilor pentru a iesi in mod independent in societate incepe cu mult inainte de adolescenta. Este indicat ca adolescentii sa iasa fara un adult cand parintele considera ca a pus bazele pregatirii lui pentru a se confrunta cu societatea. Aceasta iesire ii ajuta sa-si dezvolte abilitati de viata, promoveaza sanatatea mintala buna – de exemplu, independenta este benefica pentru dobandirea increderii adolescentilor, cresterea stimei de sine si sentimentului de apartenenta, incurajeaza activitatea fizica si construieste conexiuni cu comunitatea. Odata ce adolescentii devin mai independenti si gata sa iasa singuri, ii puteti ajuta sa isi continue construirea independentei prin pasi mici, dar fermi, intr-un ritm care este confortabil atat parintelui cat si copilului.”, explica Elizabeth Balla, Psiholog, Trainer si Coach in cadrul Academiei OPEN TRIBE.
- Fiti voi insiva
Mitul conform caruia adultii trebuie sa fie cool si moderni pentru a stabili o relatie cu adolescentii a existat dintotdeauna si, in ciuda cantitatilor abundente de dovezi care arata contrariul, nu pare sa dispara niciodata. Insa adolescentii nu au nevoie de parinti pentru a fi la moda, ei vor sa fie autentici. “Adolescentii stiu ca adultii sunt adulti. De asemenea, sunt foarte sensibili la oamenii care incearca sa para ceea ce nu sunt. Adultii care se straduiesc prea mult sa fie pe placul adolescentilor vor obtine exact opusul. Interactiunea cu adolescentii inseamna sa fiti voi insiva. A fi autentic si sincer va contribui in mare masura la dezvoltarea unei relatii solide cu ai vostri copii.”, explica Emese Balog,Psiholog si Trainer in cadrul Academiei OPEN TRIBE.
- Comunicarea este cheia succesului
Nu doar in viata de zi cu zi, ci si in relatia parinte – adolescent, comunicarea este cheia succesului. “Pentru adolescenti relatia cu parintii este totul, deoarece adolescentii simt nevoia validarii parintelui. De aceea nu trebuie sa subestimam nici puterea comunicarii cu un adolescent la nivel relational ca mijloc de imbunatatire a nivelului de implicare. Daca un adolescent simte ca sunteti interesat de el, ca este respectat si auzit, si el la randul lui va fi mult mai dispus sa comunice, sa asculte si sa respecte ceea ce i se transmite de catre un adult. A sti ce face un adolescent ne ajuta sa ne reglam planurile si asteptarile. Pe masura ce copilul trece prin anii adolescentei, isi va dori mai multa independenta, dar si mai multa comunicare din partea parintilor.”, dezvaluie Flori Bicazan, Coach si Trainer, Academia OPEN TRIBE.
4. Adolescentul este subiectul principal
Adolescentii invata noi moduri de a gandi si de a relationa. Un rezultat al acestui proces de dezvoltare este ca ei sunt foarte concentrati pe ei insisi. Aceasta inseamna ca gandirea lor poate fi descrisa ca fiind egocentrica – centrata pe ei insisi. Ei evalueaza in mod constant si dau sens lumii, cu ei insisi in centrul acesteia. “Provocati adolescentii sa se gandeasca la idei, concepte sau oameni prin conectarea lor cu subiectul, cu modul in care ii va afecta sau nu. A le cere parerea sau a incadra o conversatie in asa fel incat sa-i implice personal este o modalitate simpla si usoara de a-i convinge.”, explica Emese Balog, Psiholog si Trainer in cadrul Academiei OPEN TRIBE
5. Stabilirea unui set de reguli
Orice copil are nevoie de reguli si de limite, indiferent de varsta la care se afla. Parintele trebuie sa stie cand sa fie permisiv si afectuos si cand sa traseze limite. Cu predilectie in perioada adolescentei, impunerea unui set de reguli va putea ajuta sa fiti clari cu ce este si ce nu este negociabil cand vine vorba de independenta copilului. Regulile pot de asemenea ajuta copilul sa inteleaga asteptarile si limitele stabilite de parinti. “In anii adolescentei, este bine sa implicam copiii in elaborarea regulilor pentru ca acest lucru ii va ajuta sa inteleaga de ce regulile sunt importante. Aceasta inseamna totodata ca au mai multe sanse sa vada regulile drept corecte si sa le respecte. Odata ce setul de reguli este realizat si pus in aplicare, aplicati-le in mod consecvent si evaluati-le totodata in mod regulat pe masura ce copilul se dezvolta. Monitorizati cat de bine isi gestioneaza copilul independenta, deoarece acest lucru va va ajuta sa stiti cand trebuie regulile ajustate.”, explica Elizabeth Balla, Psiholog, Trainer si Coach in cadrul Academiei OPEN TRIBE.
Calatoriti impreuna cu copilul vostru prin profunda lui lume interioara! Expertii Open Tribe va vor arata cum sa fiti sinceri si reali cu adolescentii, mai degraba decat sa luptati pentru control sau aprobare. Programele Academiei Open Tribe au ca scop facilitarea discutiilor aprofundate asupra impactului modelelor parentale asupra adolescentilor si ajustarea lor practica cu rezultate pozitive concrete.
Educarea adolescentilor de catre parinti este o sarcina monumentala, necesita multa rabdare, daruire si chiar maiestrie, insa si recompensele sunt pe masura. Daca aveti o strategie inteligenta si aplicata corect, rezultatele nu se vor lasa asteptate. Este nevoie insa de determinare, creativitate si perseverenta. In acest sens Academia Open Tribe va ofera o sedinta gratuita in care se vor discuta tehnici care va pot ajuta sa va imbunatatiti relatia parinte-adolescent.
Partajează asta:
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Reddit(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Pocket(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Tumblr(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Pinterest(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a imprima(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)
Similare
“Urmează-ţi fericirea şi Universul îţi va deschide uşi acolo unde erau doar ziduri” –Josep Campbell
You may like
De ce este important să spui „nu” uneori și cum să o faci fără vinovăție
Biroul individual notarial Mihaela Baltă oferă servicii notariale rapide si flexibile
Cum să te îmbraci ca Miss Univers made in Romania
Transformă rafting-ul într-o aventură sigură, fără riscuri
Dr. Ion Bogdan Codorean și tatăl său, Prof. Univ. Dr. Ioan Codorean au scris o carte publicată de Editura Springer, cea mai importantă și exclusivistă editură medicală din lume
Descoperă gama variată de produse MaxTools pentru toate proiectele tale!
Puterea luminii în fiecare casă
Descoperă L’Aterier Coquette, o destinație a modei la prețuri accesibile
Visurile devin realitate. Și lemnul devine casă
Australia. Canguri, urși koala, aborigeni și alte surprize!
Cum să rămâi în vârful industriei fabricării de mobilier
6 idei de rețete sănătoase cu Franzelele Boromir
Confort și inovație pentru pentru fiecare familie
De la eleganța clasică la modernitate. O revoluție în lumea tapetului
Stil și confort pentru fiecare sezon
Care este rolul vestimentației în cadrul unui eveniment atât de special precum nunta
Pauza de cafea la birou, o pauza bine meritata !
Un nou început. Decizia de transformare este un amestec de emoție și speranță
Preludiu Christmas Jazz pe 18 şi 19 decembrie, la Palatul Tinerimea Română
Cătălina și grădina secretă. Povești florale care ating fiecare suflet
Trending
- A-Z NEWS2 zile ago
Studiu HONOR: aproape jumătate dintre tinerii din România se confruntă cu probleme financiare în ianuarie
- A-Z NEWS3 zile ago
Turneul Internațional “Imagine Belle Epoque” Ianuarie 2025
- A-Z NEWS3 zile ago
Allview CityZEN depășește așteptările: 51% cotă de piață și lider la înmatriculări în decembrie 2024
- A-Z NEWS3 zile ago
Allview Solar Energy anunță finalizarea cu succes a celor patru proiecte fotovoltaice pentru Autoliv România, cu o capacitate de peste 5,7 MWp
- A-Z NEWS3 zile ago
25 de pasiuni și proiecte inovatoare merg mai departe în etapa a II-a a competiției
- A-Z NEWS3 zile ago
Acer își extinde gama eMobility prin lansarea de noi și puternice trotinete electrice
- A-Z NEWS3 zile ago
Cât costă magia Crăciunului la Sibiu: vizitatorii au cheltuit aproximativ 20 de milioane de euro la Târgul de Crăciun, în 2024
- A-Z NEWS21 de ore ago
Piața de Mașini Second-Hand din România în 2025