Connect with us

Antreprenoriat

Cum îți administrezi banii? 3 idei care te vor ajuta să îți gestionezi eficient bugetul personal

Published

on

Ai multe beneficii atunci când înveți să îți organizezi lunar bugetul personal, ținând cont de veniturile pe care le ai, dar și de obligații sau de cheltuielile curente. Vei ști exact unde se duc banii tăi, ce trebuie să ajustezi sau dacă este momentul să faci o schimbare – pentru a-ți suplimenta veniturile actuale.

Vei analiza, lunar, care este situația conturilor și cardurilor tale bancare, dacă merită să menții cardurile de credit… Vei căuta și soluții pentru economiile tale – dobânzi mai bune sau investiții, de exemplu.

Ai mai jos câteva idei care te vor ajuta să îți gestionezi eficient bugetul lunar care te vor ajuta să te descurci mai bine de la salariu la salariu.

Alcătuiește un buget lunar

Pentru a putea avea o evidență clară a bugetului, e important să găsești o modalitate de a ține evidența veniturilor și a cheltuielilor. O poți face electronic, cu ajutorul unei aplicații instalate pe telefonul mobil, sau chiar într-un document Excel.

Modalitatea tradițională, în care utilizezi o agendă sau un caiet, este și aceasta utilizată de multe persoane.

Alege o variantă care ți se potrivește, acest lucru e cel mai important. Odată ce ai un buget estimat al veniturilor, cheltuielilor și economiilor, vei putea să te disciplinezi, pentru a te încadra în ceea ce-ți propui. Poți repartiza cheltuielile pe mai multe categorii, încercând să respecți suma bugetată pentru fiecare dintre ele.

În ceea ce privește economiile, poți seta plăți automate către contul de economisire. Automatizând, îți va fi mult mai ușor să nu sari peste această etapă.

Poți alege serviciul „Plăți recurente”, care va mută automat suma stabilită de tine din contul tău curent ING  în contul ING Economii,  în ziua și cu frecvența alese de ține. Nu contează că începi cu o suma mai mare sau mai mică, important este să pui ceva deoparte constant în contul de economii și vei vedea că treptat vei ajunge să strângi o suma frumușica.

Găsește o soluție pentru a reduce cheltuielile repetitive

Poate cea mai simplă metodă prin care să eficientizezi cheltuielile este optimizarea cheltuielilor repetitive. Acestea sunt cele pe care le faci lună de lună, trimestrial sau chiar anual.

Un prim pas este să le identifici. Pe o foaie de hârtie, notează toate cheltuielile recurente. Lunar vei avea, de exemplu, facturile, abonamentele la diverse publicații sau servicii, diverse asigurări, pilonul III de pensii etc.

Trimestrial poți avea de plătit asigurarea de viață (dacă nu ai stabilit altfel cu asiguratorul) și alte tipuri de facturi care se plătesc o dată la trei luni.

Anual plătești, după caz, asigurările la mașină și cele pentru locuință, impozitele la stat dacă depui Declarația Unică și alte obligații.

O parte dintre acestea pot fi reduse sau chiar eliminate. Uneori, facem abonamente la diverse publicații sau pentru diverse servicii și uităm de ele (știi cât de mulți oameni au încă abonament la telefonul fix?). Pe acestea le putem, pur și simplu, anula.

Pentru utilități, ne vom interesa dacă nu există o variantă mai avantajoasă. În cazul asigurărilor, putem solicita o ofertă mai bună.

Poți să folosești o aplicație care te ajută să faci plățile rapid, cu cardul tău ING, prin aplicația bancară Apple Pay. Plata cu Apple Pay este la fel de sigură ca orice plată pe care o faci cu un card contactless obișnuit.

O analiză, a cheltuielilor recurente, ne poate scuti mulți bani, cu efortul a doar câteva minute. Minute necesare pentru a analiza cheltuielile, a anula abonamentele care nu mai sunt de actualitate și a ne interesa de o ofertă mai bună pentru cele pe care dorim să le păstrăm.

Carduri și conturi bancare: ține o evidență a lor

Carduri de debit sau de credit, conturi bancare, linii de creditare – avem din ce în ce mai multe variante pentru noi și din ce în ce mai mare este posibilitatea de a pierde socoteala lor.

Dar nu trebuie să fie așa. E bine să ai o evidență a tuturor cardurilor și conturilor pe care le deții. Pentru a plăti la timp datoriile, acolo unde este cazul, dar și pentru a putea beneficia de diverse oferte ale băncilor – pentru economiile tale. Multe dintre bănci răsplătesc periodic efortul clienților cu dobânzi mai bune la depozite sau diverse reduceri ale comisioanelor și nu numai.

Așadar: alcătuiește un buget lunar, găsește soluții pentru cheltuielile repetitive și analizează periodic situația conturilor bancare. Sunt trei activități simple, de care însă mulți dintre noi uităm. Și care ne vor ajuta să ne gestionam bugetul, descurcându-ne mai bine de la salariu la salariu.

 

“Urmează-ţi fericirea şi Universul îţi va deschide uşi acolo unde erau doar ziduri” –Josep Campbell

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Antreprenoriat

Cupio, succes 100% românesc pe piața autohtonă de beauty

Published

on

Doar 27 de ani aveau Raluca și Răzvan Ștefănescu în 2012, atunci când au lansat Cupio, brandul de cosmetice profesionale 100% românesc. Investiția inițială, de până în 10.000 de euro, s-a dovedit a fi una câștigătoare pentru cei doi tineri antreprenori din Timișoara, de vreme ce primul an a fost încheiat cu 7 angajați, 3 magazine Cupio și o cifră de afaceri de 120.000 de euro.

Oamenii de afaceri din vestul țării au intuit potențialul e-commerce-ului și dezvoltarea pe care urma să o aibă și de aceea au acordat importanță maximă momentului în care au pus bazele magazinului online. „Relația cu furnizorii a fost unul dintre cele mai dificile lucruri cu care ne-am confruntat la început, voiam să găsim producători care să ne livreze produse de calitate”, își amintește Răzvan Ștefănescu, unul dintre fondatori. „Tot succesul pe care îl avem astăzi a presupus muncă, implicare și sacrificii, inclusiv în viața personală, pentru că am pierdut șirul zilelor în care am stat până târziu la birou”, declară Raluca Ștefănescu. „Am avut însă un scop clar și un vis la care punem umărul zi de zi: să fim un brand internațional și să demonstrăm că și în România se poate face un business de succes”, continuă cei doi antreprenori.

Astăzi, pe www.cupio.ro, sunt comercializate peste 10.000 de articole și 8 branduri proprii. Cunoscut inițial pentru gama de produse pentru unghii, Cupio a vrut să răspundă cât mai multor exigențe în materie de frumusețe ale clienților săi, iar acum aceștia au la dispoziție și produse de make-up, îngrijire personală și dotări saloane.

Nu mai puțin de 80 de angajați sunt parte din povestea Cupio, numărul de magazine fizice a fost extins la 10 în 5 orașe din țară, iar cifra de afaceri de anul trecut a fost de 6,5 milioane de euro.

Planurile Ralucăi și ale lui Răzvan Ștefănescu sunt la fel de îndrăznețe: în 2019 vor mai deschide noi magazine și se vor concentra tot mai mult pe dezvoltarea internațională a brandului.

 

Continue Reading

Antreprenoriat

Importanta echipamentului de protectie in industria alimentara

Published

on

In majoritatea mediilor de lucru, protectia la lucru trebuie sa fie o prioritate atat pentru angajatori, cat si pentru angajati. In lipsa echipamentului de protectie, se pot produce accidente care pot fi usor evitate. Industria alimentara nu face exceptie. Chiar daca de regula, riscurile de accidentare nu sunt atat de serioase precum in industriile grele, echipamentul de protectie este indispensabil.

Industria alimentara presupune totusi masuri de siguranta specifice. Echipamentul de protectie are rolul de a asigura in primul rand siguranta lucratorului, dar si de a minimiza contaminarea mediului de lucru. Cu alte cuvinte, manipularea carnii si a produselor alimentare trebuie facuta in conditii optime de curatenie si siguranta.

Imbracamintea de protectie nu trebuie sa sacrifice confortul utilizatorului. Miscarile repetitive si perioadele lungi de munca necesita o imbracaminte de protectie comoda si respirabila. Din acest motiv, halatele si camasile din bumbac sunt o alegere populara. Sorturile pot oferi o protectie suplimentara, unde este cazul.

In functie de activitati, se poate opta pentru un sort impermeabil din PVC, sau unul din polietilena, de unica folosinta. Sorturile din zale sau placi de otel sunt destinate utilizarii in macelarii si abatoare, unde protectia la taiere este esentiala.

Pentru ca munca in industria alimentara, utilizarea manusilor de protectie este la fel de importanta. Printre altele, contactul cu umezeala, sange, carne si grasimi animale poate fi mai mult decat un inconvenient. Pe de alta parte, produsele alimentare trebuie manuite in conditii optime de igiena, cu riscuri cat mai scazute de contaminare.

Manusile de protectie de unica folosinta trebuie sa fie tot timpul la indemana. Acest tip de echipament de protectie poate fi realizat dintr-o gama larga de materiale. In functie de activitatea prestata si riscurile implicate, unele tipuri de manusi de protectie pot fi mai eficiente decat altele.

De regula, elasticitatea, rezistenta la sfasiere, contactul cu grasimi si diverse chimicale sunt criteriile de interes.

Manusile de protectie din nitril, latex sau poliuretan ofera grade diferite de protectie. De exemplu, manusile din latex ofera o elasticitate excelenta si sunt durabile, dar au o rezistenta scazuta la solventi si alcool. In plus, latexul poate produce reactii alergice la unii utilizatori.

Manusile de protectie din nitril sunt un bun inlocuitor, desi materialul este mai putin elastic decat latexul natural. Manusile de protectie realizate din poliuretan pot fi confortabile, elastice si rezistente, dar aderenta mai scazuta poate reduce eficienta acestora la lucru.

Chiar si in industria alimentara, unele activitati pot implica riscuri serioase de accidentare. In macelarii si abatoare, manusile de protectie din otel ar trebui sa fie tot timpul la indemana. Realizate din zale de otel, acestea sunt gandite pentru o protectie optima la taiere si impungere.

In ciuda pretului destul de piperat, manusile de protectie din zale de otel pot preveni accidentari serioase!

Continue Reading

Antreprenoriat

Cum transmiţi energie organizaţiei pe care o conduci?

Published

on

Conducerea, puterea se absoarbe pretudindeni unde oamenii sunt reuniţi pentru scopurile unei companii. Liderul este cel care arată direcţia optimă pentru schimbare, iar acţiunea pe care o face constant este conducerea: prevede, decide, coordonează şi controlează rezultatele obţinute. 

Acel om care îndeplineşte aceste atribuţii este liderul, care îşi asumă spontan funcţia de conducere. Cea mai importantă caracteristică a poziţiei în ierarhia unei organizaţii, liderul are influenţă  asupra grupului, mai ales modificând progresul spre ţeluri mai înalte, de formare profesională, nu doar de atingerea unor obiective strict economico-financiare.

 

Energia fizicului

În opinia cunoscutului psiholog Lenke Iuhoş, specialist în psihologia organizaţională, sexul, vârsta, constituţia fizică, înfăţişarea sunt indicatori care pun în lumină valoarea  liderului unei organizaţii. Studiile asupra comporamentului organizaţional arată că indicatorii fizici priviţi în limitele normalităţii nu constituie însă factori de diferenţiere netă în ceea ce priveşte reusita profesională. Mai mult, statisticile arată că femeia-lider se afirmă mai uşor în grupuri contituite din femei, iar în grupurile formate din bărbaţi, cel mai vârstnic dintre ei se bucură de autoritate.

“Aceşti indicatori se nuanţează prin stilul de conducere, statistic, bărbaţii sunt mai energici şi mai rezistenţi la efort şi / sau presiuni decât femeile. Totuşi, diferenţele de sex nu au treabă cu reuşita în carieră, iar acest lucru se poate vedea tot mai clar în societatea modernă, unde tot mai multe femei ocupă cu succes funcţii de top management. În grupul bărbaţilor, cel mai vârstnic are autoritate, iar în grupul femeilor, cea mai tânără se afirmă mai accentuat. Înaintarea în vârstă aduce cu el scăderea flexibilităţii. În acelaşi timp, modul de prezentare, prestanţa, culorile neutre schimbate cu culori vii îşi pun amprenta asupra grupului”, explică psihologul Lenke Iuhoş.

 

Energia psihicului

Specialistul afirmă că există o corelație între succesul conducerii și însuşirile personale asociate cu activismul mental, cognitiv. Energia liderului se observă în momentele de criză, are capacitatea de a lua decizii pornind de la un număr restrâns care l-ar putea privilegia în rezolvarea problemelor.

„Aptitudinile și trăsăturile psihologice, dacă sunt focalizate pe organizație, pe principiul “atunci și acolo”, liderul cu siguranță exercită cu succes actul de conducere. Paradigma “aici și acum” îl face pe manager prezent în viața organizației și atunci când nu e fizic acolo. În cazul în care aceste elemente cognitive sunt însuflețite de rezistență la frustrare, șeful,  managerul, directorul sau liderul va fi un om iubit de membrii organizației. Actul de conducere sugerează personalitatea liderului. Energia e dată prin activarea dinamismului, tendinţei spre activare, prin spiritul de inițiativă, însuşiri de personalitate etc. Forţa psihică este generatoare de viaţă pentru lider, aşadar la aceasta se adaugă rezistenţa la solicitări, implicare, perseverenţă şi rezistenţa continuă la frustrare”, afirmă psihologul Lenke Iuhoş.

 

Energia vorbelor

“O aptitudine specifică alături de competență profesională este aptitudinea verbală. Studiile arată că vorbele ating și ele, efectul lor pot avea repercusiuni pe termen mediu sau chiar lung. Aptitudinile de orator şi fluența verbală reprezintă capacitatea de a lua cuvântul în grup la momentul necesar, fără o fluiditate verbală goală, fără a transmite informaţii golite de sens şi motivaţie. Spui și totuși nu spui nimic, această conduită scade randamentul organizaţiei, membrilor ei, care au nevoie să fie inspiraţi, nu plictisiţi”, conchide psiholog Lenke Iuhoş.

Continue Reading
Sanatate2 ore ago

Copii ar trebui sa foloseasca ata dentara?

Life Styleo lună ago

Cum o sa arate Secret Santa in pandemie si ce cadouri sunt disponibile de Craciun

Naturiste4 luni ago

Branca ursului – Planta vitalitatii si energiei

Frumusete4 luni ago

Cum să ai grijă de sănătatea ta?

Evenimente4 luni ago

Comunitatea Bahá í aniversează 30 de ani de recunoaștere în România

Culinar5 luni ago

Beneficiile comenzilor online de torturi

Culinar6 luni ago

Tagliatelle cu dovleac copt – o reteta sanatoasa pentru orice sezon

Stiri6 luni ago

Chiuveta care promite

Frumusete6 luni ago

Acneea adolescentului

Stiri7 luni ago

Importanta igienei dentare pentru tine si cei din jurul tau

Stiri7 luni ago

Experienta gastronomica libaneza – simplu, sigur, savuros

Stiri7 luni ago

Cumpărături online – ce categorii de produse poți să comanzi online cu livrare direct acasă

Psiho8 luni ago

De ce sa alegi un psiholog online

Culinar9 luni ago

Ce mâncare nu te plictisește? Cea care conține pește!

Life Style9 luni ago

HISTORY transmite în premieră un serial documentar despre „Mâncarea pe care s-a întemeiat lumea”

Life Style9 luni ago

Cum să alegi comoda tv perfectă pentru living

Culinar9 luni ago

De ce sunt oalele din inox preferatele bucatarilor

Life Style12 luni ago

Cu ce curățăm pardoselile? Soluții profesionale sau homemade?

Antreprenoriat12 luni ago

Cum îți administrezi banii? 3 idei care te vor ajuta să îți gestionezi eficient bugetul personal

Culinar1 an ago

Pan Food lansează napolitanele spirală cu gust de copilărie

Trending