Connect with us

UTILE

Cum transformi un hobby într-un business

Published

on

Singurul mod de a realiza lucruri mărețe este să iubești ceea ce faci” – Steve Jobs

Probabil cel mai frumos mod de a-ți câștiga existența sau chiar a prospera, ar fi să-ți transformi hobby-ul într-o afacere. 

Dar oare este posibil să trăiești din pasiunea ta? Și dacă da, cum?

Da! Da! Da! Multe persoane deja se întrețin și chiar prosperă din hobby-urile lor. 

Advertisement

Cu siguranță nu este nici greu nici ușor să poți să-ți asiguri un profit minim necesar dintr-o astfel de afacere. Trebuie să alegi o strategie eficientă și să perseverezi pentru a-ți transforma pasiunea într-o afacere. 

De unde pornești?

Dacă deja ai un hobby răspunsurile la următoarele întrebări, te vor ajuta să ai o viziune mai clară asupra pieței și despre potențialul afacerii tale :

  • Există firme la nivel local/național/ internațional care deja au pasiunea ta ca obiect de activitate”? (poți deduce cât de mare este concurența)
  • Cam câți angajați au? Ce cifră de afaceri au?(poți deduce și cât de mare este cererea)
  • De când sunt pe piață concurenți?
  • Care sunt cele mai mari probleme pe care le poate avea cineva legat de hobby-ul tău?
  • Cât de mult ar fi dispus cineva să plătească? 
  • Cât de mulți pasionați de – hobby-ului tău – sunt în județul tău/la nivel național sau internațional?
  • Cine sunt clienții tăi principali? Ce vârstă ar avea, sex, ocupație, nivel salarial, educație, cum arată o zi din viața lor, ce dorințe și nevoi au?
  • Cum te vei diferenția față de ceilalți competitori? Vei livra produse mai calitative, mai rapid, la prețuri mai bune, poți fi mai eficient decât concurența, ai un concept nou sau ești mai specializat?

După ce răspunzi la aceste întrebări ar trebui să ai o vedere mai largă asupra acestei nișe. 

Urmează să realizezi un plan de afacere amănunțit, pentru a face trecerea de la hobby la un business profitabil.

Nu uita! Cu cât îți cunoști mai bine clienții cu atât vor crește șansele tale de succes cu noua afacere. 

Advertisement

Cum îți poți monetiza afacerea?

Pentru a fi totul mai ușor, să zicem ca ești pasionat de pictură. Astfel ai putea avea următoarele oportunități:

Realizează picturi – după ce ai cercetat piața, deja ai o idee despre cele mai apreciate picturi la nivel local/național și internațional. Concentrează-te pe acele tipuri de picturi care au căutare și care îți face plăcere să le pictezi.

Apoi îți poți vinde picturile printr-o expoziție, site-ul personal sau site-uri specializate pentru a-ți promova picturile precum comunitatea artiștilor Art Gift.

Vorbește despre picturi și proces – fie cu ajutorul unui blog, canal de Youtube, Facebook, Instagram, Pinterest. Munca ta poate fi admirată de o întreagă comunitate, care te urmărește pe o astfel de platformă. Spune povestea din spatele fiecărui tablou pictat. Poți ulterior crea un curs online, atelier de pictură, scrie o carte,  pentru pasionații din comunitate. De asemenea poți primi oferte pentru tablourile tale de la admiratori.

Împărtășește despre secretele tale 

Advertisement

Pentru cei care își doresc să afle mai multe secrete și sfaturi avansate pentru a picta ca un artist, poți crea un site de membership. Unde pasionații de pictură plătesc o taxă lunară pentru a afla secretele tale și sfaturi să devină mai buni în pictură.

Deschide un magazin fizic/magazin online specializat pentru articole de pictură.

De la șevalet și pânze pană la culori acrilice si pensule, poți comercializa o gamă largă de produse pentru pasionații de pictură și artă din zona ta sau la nivel național.

Poți organiza expoziții 

Invită diverși pictori să-și expună picturile în cadrul expoziției organizate de tine. Asigură-te că promovezi evenimentul eficient. Astfel vor fi șanse foarte mari ca evenimentul să fie un succes și multe picturi să-și regăsească o nouă casă”. Iar tu să câștigi un comision din fiecare vanzare. 

Advertisement

Cu siguranță nu e nevoie să începi cu normă întreagă anumite modele de afacere prezentate mai sus. Majoritatea le poți începe part-time și ulterior să te ocupi doar de afacere.  

Indiferent de ce hobby ai avea, este important să te promovezi eficient în mediul online. La început, dacă nu ai un buget foarte mare, cel mai bine ar fi sa urmezi un curs practic de SEO, care te va ajuta să aduci trafic gratuit pe website-ul tău.

Îți recomandăm să urmezi cursuri online și să citești cât mai multe articole despre cum să te promovezi. Poți începe cu acest curs gratuit de marketing online. E destul de complet și te poate ajuta să-ți creezi strategia care îți va transforma hobby-ul tău în afacerea ta de suflet.

Concluzie

După ce ți-ai deschis firma, ai învățat să te promovezi sau ai externalizat serviciul de marketing. Urmează să implementezi afacerea conform planului de afaceri.

Advertisement

Fii atent în continuare la nevoile și cerințele clienților tăi. Păstrează o comunicare prin blog sau rețele sociale cu aceștia, măcar săptămânal. 

Iar dacă clienții vor fi mulțumiți atunci și afacerea ta va prospera! Spor la afaceri!

top-shop.ro%20

“Urmează-ţi fericirea şi Universul îţi va deschide uşi acolo unde erau doar ziduri” –Josep Campbell

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Trending