Connect with us

Educație

De ce este bine să înoți toamna? 

Vara s-a încheiat și, într-adevăr, nu este nimic anormal atunci când odată cu instalarea toamnei, mersul la bazinul de înot să devină o activitate greu de îndeplinit atât pentru adulți, cât și pentru copii. Zilele devin mai scurte, temperaturile devin mai reci și motivația scade. Știm cu toții că, pentru a rămâne în formă, consecvența este esențială. Este important să continui cursurile de înot atât pentru forța ta mentală, cât și pentru cea fizică.

Iată câteva motive pentru care lecțiile de înot sunt potrivite pentru această toamnă, nu doar pentru lunile de vară!

Înotul întărește imunitatea

Contrar mitului „Dacă merg toamna la înot, voi răci!” s-a demonstrat că intratul în apă nu are nicio legătură cu răceala și că, în general, aceasta este provocată de viruși, nu de expunerea la apă sau la diferențe de temperatură. Din postura de părinte, este absolut normal să te îngrijorezi pentru micuțul tău, dar purtând echipamentul corespunzător pentru înot și respectând toate măsurile de precauție poate merge la bazin și în sezonul rece. De asemenea, îl poți însoți și tu la cursurile de înot în calitate de susținător sau coleg de bazin, deoarece înotul este potrivit atât copiilor, cât și adulților. Toamna este recomandată practicarea acestui sport, deoarece întărește sistemul imunitar. În felul acesta, tu și copilul tău veți fi mai rezistenți în fața virușilor atunci când vă întoarceți în colectivul de la job, respectiv școală.

„Mereu încurajez părinții să își aducă copiii la bazin și în timpul toamnei. Deși când aud acest lucru sunt puțin sceptici, cei mai mulți și-au depășit temerea că cel mic ar putea răci dacă continuă cursurile de înot după ce vara s-a încheiat. Totodată, continuând activitatea aceștia au observat că înotul aduce doar beneficii în sezonul rece. Ca de exemplu, o imunitate mai puternică, o circulație mai bună a sângelui și un nivel ridicat de adaptare la diferențele de temperatură. S-au convins de aceste aspecte atunci când au început și ei cursurile de înot. Mereu îmi spun că au făcut bine că nu și-au retras copilul de la înot. De asemenea, îmi mulțumesc că i-am convins să înceapă împreună cu ei lecțiile și că au simțit schimbări benefice în organism chiar după primele ședințe.” – spune Mihai Oprea, antrenor înot

Mersul la înot îți oferă o stare de bine

Depresia de sezon există! Aceasta se instalează la începutul toamnei și ține până primăvara. Întrucât soarele stă ascuns în spatele norilor, iar luminozitatea este mult mai scăzută, psihicul nostru este afectat. Deși am crede că este o afecțiune a oamenilor mari, nu doar adulții sunt afectați de depresia de sezon, ci și copiii pot suferi la fel de mult sau chiar mai mult. De-a lungul timpului, s-a dovedit faptul că a avea zilnic sau cât mai des o activitate fizică ajută la combaterea depresiei de sezon. Spre deosebire de alte sporturi, înotul poate fi practicat și în spații închise, așa cum sunt bazinele de înot acoperite. În plus, datorită temperaturii apei, activitatea se poate transforma într-o oază de relaxare pentru minte și corp, ceea ce duce la scăderea riscului de depresie.

top-shop.ro%20
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Educație

De Ziua Mondială a Educației –Premiul Mentor pentru excelență în educație

Zece profesori și antrenori vor primi și în acest an Premiul Mentor pentru excelență în educație. Premiul constă dintr-un trofeu realizat de artistul sticlar Ioan Nemțoi și o sumă în valoare de 8.000 de lei. Nominalizările se depun online până în 31 decembrie 2022 pe https://pentrucomunitate.ro/ro/mentor

Programul se organizează anual, începând din 2010, din dorința de a atrage atenția opiniei publice asupra acelor profesori, educatori, antrenori, mentori, care au avut un rol important în viața discipolilor lor, au descoperit și au lansat tinere talente, care le-au sprijinit din umbră primii pași, al căror devotament și entuziasm au contribuit esențial la dezvoltarea, punerea în valoare a talentelor lor.

Programul este organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile asigurate de Compania MOL România.

Pot fi nominalizați acei profesori, antrenori, mentori care au reușit și reușesc să stimuleze copii talentați, care îi pregătesc pentru a face față competițiilor, care caută în permanență posibilitățile lor de dezvoltare. Organizatorii doresc să fie nominalizați acei profesori, antrenori, mentori a căror excelență educativă a condus generații întregi spre succes, a căror activitate însă a rămas în umbră, fără recompense morale sau materiale în măsura valorilor realizate.

Dacă îi cunoașteți, nominalizați-i la Premiul Mentor pentru excelență în educație.

Orice persoană poate să facă o nominalizare atât în nume propriu cât și în numele unui grup.

Detalii și formular de nominalizare se găsesc pe site-ul Fundației Pentru Comunitate – https://pentrucomunitate.ro/ro/mentor

Gala Premiilor Mentor se va organiza în primăvara anului viitor la sala Amfiteatru de pe acoperișul Teatrului Național București.

top-shop.ro%20
Continue Reading

Educație

Efectul social media asupra Generației Z: 1 din 5 tineri își dorește să devină celebru

Aflați care sunt nevoile, preocupările și factorii care îi influențează pe tineri în 2022 din rezultatul ultimului studiu național Insig Într-o perioadă dominată de instabilitate, lipsa motivației (64%), oboseala (50%) și stările emoționale fluctuante (46%) sunt principalele provocări cu care se confruntă tinerii, după cum arată studiul național Insights PulseZ, aflat la a treia ediție în 2022.

Specialiștii programelor naționale “Vreau să Fiu Antreprenor” (VSFA) și “Insights” – parte a organizației Romanian Business Leaders (RBL), în colaborare cu agenția pentru studii de piață IZI data – au colectat și analizat răspunsurile a peste 1.200 de tineri din România pentru a elabora studiul Insights PulseZ. Scopul este de a surprinde stările și comportamentele în mediul online sau de consum ale tinerilor, precum și nevoile, motivațiile personale și preferințele lor. Din Generația Z se consideră că fac parte toți tinerii născuți între 1995 și 2010.

”Problemele din societatea noastră se oglindesc imediat în viața tinerilor. Este ceea ce constatăm în urma studiilor Insight PulseZ. Anul acesta am adăugat în chestionarul adresat tinerilor mai multe elemente pentru a identifica și mai bine dificultățile cu care se confruntă aceștia. În topul acestora se mențin pe primele poziții lipsa resurselor financiare și consilierii în carieră, cărora se adaugă bullying-ul și lipsa oportunităților de dezvoltare”, a declarat Alin-Claudiu Apostu, Project Manager pentru Insights și Vreau sa fiu Antreprenor.

Peste jumătate dintre respondenți simt nevoia de educație financiară și organizare personală, gestionare a emoțiilor și de dezvoltare a abilităților sociale. În comparație cu băieții, fetele sunt sensibil mai mult afectate de provocări precum lipsa motivației (68% vs 58% băieții), oboseala (55% vs 45%), stările emoționale fluctuante (53% vs 37%) și anxietatea (50% vs 35%). Vocea Generației Z devine mai puternică de la an la an, iar nevoile acestora trebuie să fie adresate de către instituțiile guvernamentale, corporații și angajatori, cât și părinții și prietenii tinerilor deoarece această generație este viitorul.

Prioritatea tinerilor este independența financiară

68% dintre tineri își doresc să aibă mai multă încredere în sine, iar 60% dintre ei își doresc să își poată gestiona mai bine timpul. Acestea sunt principalele două dorințe ale tinerilor, pe lângă acestea un nou trend emergent în rândul tinerilor de 16-18 ani este de a deveni cunoscuți precum o celebritate. Mediul digital este un catalizator al acestui fenomen, datorită prezenței influencerilor pe care tinerii îi iau drept exemplu. Aproape 1 din 5 tineri își dorește această popularitate în mediul online, comparativ cu 5% sau 3% din rândul grupelor de tineri de 18-24 ani.

Profilul liceului are impact asupra modului de învățare, tinerii alocă studiului circa 3 ore pe zi

Pentru a-și susține dorințele și scopurile în viață tendințele în modul de învățare diferă în funcție de vârsta respondenților. 37% din tinerii din grupa de vârstă 16-18 ani preferă să învețe mai mult într-un sistem formal (la școală, ore de curs private și biblioteci publice), în timp ce jumătate dintre tinerii de 22-24 de ani aleg în egală măsura atât sistemul formal, cât și cel non-formal (în format online, pe platforme precum Google, Wiki, Youtube, Tik Tok, podcasturi și alte tipuri de surse).

În medie tinerii ar aloca circa 3 ore pe zi studiului, liderii grupelor de vârstă fiind cei de 19-21 de ani cu 2,93 ore pe zi. Și aici apar diferențe între mediul urban și rural: tinerii din mediul urban alocă în medie mai mult timp studiului, comparativ cu cei din mediul rural. Tinerii de la profilul uman alocă mai mult timp studiului comparativ cu cei de la profilul real, însă nu depășesc 3 ore de studiu pe zi.

99% dintre tinerii generației Z folosesc YouTube, cu o medie de peste 2 ore pe zi

Youtube este cea mai menționată platformă, având o medie zilnică de 2.3 ore, urmată de Instagram (2.3 ore), Facebook/ Messenger și TikTok (1.6 ore).

Utilizarea atât de populară a Youtube este una dintre veștile bune care reies din acest studiu. De ce? În primul rând pentru că tinerii generației Z folosesc acest spațiu pentru a învăța, a urmări diverse cursuri, a se informa și, mai ales, pentru a-și dezvolta personalitatea. Astfel, utilizarea rețelelor creează tendințe noi de învățare, inovative, pe care tinerii le încorporează în procesele lor de informare și învățare. Acest comportament va trebui preluat și integrat de instituțiile educaționale și companii ca un mod nou de a preda și a capta atenția Generației Z”, a declarat Monica Muscă, Managing Partner First PR Agency.

Băieții folosesc Youtube și Discord semnificativ mai mult decât fetele, în timp ce fetele petrec mai multe ore pe TikTok, în comparație cu băieții.  De asemenea, se observă că utilizarea WhatsApp crește o dată cu vârsta, asemenea emailului.

Aplicațiile bancare cresc în popularitate: BT Pay și Revolut ocupă primele poziții

Cele mai populare moduri de transfer bancar în rândul tinerilor sunt de transfer direct prin aplicația băncii către clienții aceleiași bănci (49%), urmate de Revolut (40%) și de transfer prin IBAN (36%). Grupa de vârstă 22-24 de ani este cea care efectuează cele mai multe tranzacții, iar 36% din tinerii de 16-18 ani nu transferă bani de obicei, ca o concluzie fiind că astfel de nevoi apar odată cu vârsta majoratului.

În cadrul aplicațiilor bancare folosite de tineri pentru a-și gestiona resursele financiare, Revolut  ocupă primul loc în topul platformelor bancare având ca utilizatori 40% dintre tineri. Cei doi competitori menționați, Revolut și BT Pay, rămân lideri detașați în top, urmați de George România, Google Pay și Raiffeisen Mobile. După grupele de vârstă, 25% din tinerii de 16-18 ani nu folosesc aplicații bancare, 46% dintre tinerii de 19-21 de ani folosesc Revolut, iar pentru grupa de vârstă 22-24 platformele BT au cea mai mare pondere de 36%. 


Studiul „Insights PulseZ” surprinde starea Generației Z în 2022

Aflat la cea de-a treia ediție, studiul „Insights PulseZ” a fost conceput și coordonat de specialiștii programelor naționale antreprenoriale „Vreau să Fiu Antreprenor” (VSFA) și „Insights” – din cadrul organizației Romanian Business Leaders (RBL) în rândul a aproximativ 1.200 de tineri din România cu vârste cuprinse între 16-24 de ani, fiind reprezentativ la nivel național din punct de vedere al distribuției pe sexe, regiunii și mediului urban-rural. Cercetarea s-a axat pe surprinderea stărilor, comportamentelor, intereselor și dorințelor tinerilor din România, în noul context pandemic, membri ai generației Z.

Puteți descărca varianta publica a studiului aici.

Studiul a fost realizat cu sprijinul partenerilor de cercetare IZI data și susținerea partenerilor: Banca Transilvania, CAT Music, Chilli Ideas, Aegon, KRUK România, Bursa de Valori București, BDO. Parteneri media: AGERPRES, Curs de Guvernare, IQads, Revista Cariere, Adservio, New Money, Economistul, România Durabilă, Club Economic. Partener pe partea de comunicare este First PR Agency, iar pentru monitorizarea presei: Klarmedia.

Despre VSFA

Vreau să fiu Antreprenor (VSFA) este programul Fundației Romanian Business Leaders care sprijină tineri cu vârste cuprinse între 16 și 24 ani să își împlinească potențialul prin antreprenoriat, intraprenoriat și inovație, pornind de la convingerea că succesul lor contribuie mai departe la creșterea economică și socială a țării.

VSFA în cifre: 5 proiecte (Vreau să fiu AntreprenorInsights – unul dintre primele 10 programe globale pentru dezvoltarea unui ecosistem de inovație (ITU, 2019), Tinerii în Arenă – inițiativa europeană a anului pentru capacitarea tinerilor (Emerging Europe, 2022), 

Studiul PuseZ și Highflyers) care au influențat viețile a peste 35.000 tineri, au condus la dezvoltarea a peste 70 de afaceri pornite de tineri și au sprijinit peste 15 companii românești.

Mai multe pe vsfa.ro.

Despre Fundația Romanian Business Leaders

Fundația Romanian Business Leaders este vocea și vehiculul de acțiune al liderilor din mediul privat de business pentru construcția unei Români în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască. Misiunea RBL este ca România să devină o țară mai bună pentru afacerile responsabile și, în felul acesta, pentru toți românii. Proiectele fundației se subscriu celor trei domenii pe care comunitatea RBL le consideră importante pentru schimbare și dezvoltarea societății: antreprenoriat, educație și bună guvernare. Mai multe pe www.rbls.ro.

top-shop.ro%20
Continue Reading

Educație

Upper.School dă start unui nou challenge: “Do the maths!”

Upper.School provoacă creativitatea, logica și perspicacitatea elevilor și îi premiază pe cei mai isteți, care reușesc să rezolve problemele propuse în fiecare săptămână pe platformele de Social Media. Citește până la final și află ce au de făcut elevii pentru a obține cele 25 de premii săptămânale, dar și ce se află în spatele dorinței de a organiza un astfel de concurs. 

“Do the maths!”, o provocare deschisă tuturor copiilor curioși

Provocarea “Do the maths!” a plecat de la inițiativa Upper.School de a oferi fiecărui copil cu potențial, șansa de a accesa gratuit minunata lume ce se află dincolo de ușile virtuale ale Bibliotecii Digitale Upper.School. “Do the maths!” este un challenge ce-și propune stimularea creativității în rezolvarea de probleme și deschiderea unui nou univers educativ pentru elevii ce știu că pot mai mult. 

Iată cum se va desfășura concursul:

  • Săptămânal, în fiecare luni la ora 10:00, va fi lansată o nouă provocare, iar problema săptămânii este postată pe site-ul upper.school și pe rețelele de socializare. 
  • Răspunsul corect la problema săptămânii reprezintă codul de acces la Biblioteca Digitală Upper.School, valabil pentru săptămâna curentă. 
  • Doar 25 de coduri de acces vor deschide biblioteca, în fiecare săptămână.
  • Codul de acces este valabil până la sfârșitul fiecărei săptămâni. În fiecare duminică, la ora 23:59, provocarea săptămânii se încheie, este afișat răspunsul corect, iar codul pentru săptămâna care a trecut este dezactivat.

Biblioteca Digitală Upper.School, un sistem de încurajare a învățării

Biblioteca Digitală Upper.School este singura platformă de streaming educațional ce oferă cursuri online actualizate constant, susținute de unii dintre cei mai prestigioși profesori, atât din România, cât și din străinatate. Premiile săptămânale garantează accesul gratuit la Biblioteca Digitală Upper.School, oferind copiilor șansa de a se bucura de:

  • Cursuri de Matematică, o sursă nelimitată de explorare a necunoscutului și de dezvoltare cognitivă;
  • Cursuri de Fizică, o modalitate de extindere a perspectivelor cu privire la lumea înconjurătoare;
  • Cursuri de Informatică, pentru pasionații de tehnologie ce visează să ajungă experți în robotică, inteligență artificială sau programare;
  • Cursuri de chimie, nucleul tuturor științelor naturii, o știință care studiază tot ceea ce suntem: materie și energie;
  • Cursuri de astronomie, dedicate copiilor curioși și dornici să afle mai mult despre necunoscut;
  • Cursuri de lingvistică, dedicate elevilor care își doresc să își dezvolte abilitățile de comunicare.

Dar și de un sistem de monitorizare al progresului și conținut nou, actualizat în fiecare săptămână.

Concursul “Do the maths!” începe pe 5 septembrie când va fi distribuită prima problemă și se termină pe 31 decembrie când va fi afișat răspunsul pentru ultima problemă din concurs. Fii cu ochii în patru pe canalele de Social Media Upper.School și fii printre norocoșii care se vor bucura de o săptămână gratuită la Biblioteca Digitală Upper.School!

Consultă regulamentul concursului aici. 

Despre Upper.School

Ne dorim tot ceea ce este mai bun pentru copiii noștri, iar educația de calitate le poate oferi mai multe șanse. În anul 2020 am creat Upper.School, o comunitate a celor care vor mai mult, cu misiunea de a oferi educație STEM de cea mai înaltă calitate. Comunitatea Upper.School reunește o rețea de profesori cu reputație incontestabilă și o platformă digitală care să integreze programe de învățare superioare. Prin cursurile live și posibilitatea de a le parcurge în varianta înregistrată, prin materiale de curs, teme, feedback și comunicare între participanți și profesor, ne propunem să ajungem la cât mai mulți copii pentru a îi susține în drumul lor spre un viitor strălucit.

Despre Fundația Upper

Fundația Upper Education este o altă inițiativă educațională din octombrie 2018, care își propune să sprijine elevii talentați din România, ce își doresc să facă performanță în materiile exacte. Anual, Fundația organizează programe gratuite de pregătire pentru competiții internaționale de matematică, organizează concursuri gratuite la nivel național și este organizator local al unor concursuri internaționale individuale sau pe echipe. În fiecare an, Fundația premiază olimpicii naționali la matematică și susține pregătirea copiilor ambițioși prin invitații de participare gratuită în programele de pregătire de nivel avansat. Mai multe detalii puteți afla pe: https://fundatia.upper.school/

top-shop.ro%20
Continue Reading
Trending