Connect with us

UTILE

De unde provine si ce este laptisorul de matca

Published

on

Laptisorul de matca este un produs apicol pe care multi oameni in consuma sau il folosesc in diferite forme. De-a lungul timpului, efectele benefice au fost cunoscute si exploatate de personalitati precum Sarah – ducesa de York; Margaret Thatcher; Cliff Richard; Barbara Cartland etc.

 

Acest miraculos laptisor de matca este secretat exclusiv de albinele muncitoare, prin urmare intre a 5-a si a 14-a zi de viata a adultilor. Este o substanta proteica, de culoare galben deschis, cu un miros caracteristic si un gust zaharat acrisor, a carei productie este consecinta unei super-nutritii a polenului de catre albine. Este un aliment administrat tuturor larvelor tinere, pana in a treia zi de viata, si apoi rezervata numai celor care vor deveni albine regine, in timp ce restul vor primi un amestec de miere si polen. Retinand faptul ca o regina are un ciclu de viata de peste cinci ani, in timp ce o albina lucratoare are o viata de aproximativ 45-90 de zile, trebuie mentionat ca diferenta este determinata in esenta de hranirea albinei regine.

 

Advertisement

Pentru ca este destul de  dificil de colectat, iar cantitatile nu sunt foarte mari, si pretul laptisoruluide matca este pe masura. Colectarea din stupi are loc prin razuirea manuala, efectuata cu unelte nemetalice sau prin aspirarea prin tuburi de sticla. Laptisorul de matca brut este asezat in recipiente de sticla sterile pana cand ajunge la o cantitate suficienta pentru prelucrare. Este filtrat pentru a indeparta impuritatile si apoi racit in containere speciale sau uscat prin congelare. Laptisorul de matca este disponibil pe piata in stare proaspata si pastrat la frigider sau uscat prin congelare si disponibil in diferite forme: capsule, pulbere, fiole. Alaturi de miere, pastura, polen si alte produse apicole, laptisorul de matca ar trebui introdus in viata fiecaruia dintre noi.

 

Principalele componente ale laptisorului de matca sunt apa, proteinele, zaharurile, lipidele si sarurile minerale. Desi exista variatii semnificative, compozitia laptisorului de matca ramane relativ constanta. Apa constituie aproximativ doua treimi din laptisorul de matca proaspat, dar analizand greutatea uscata, proteinele si zaharurile sunt de departe cele mai reprezentate fractii. Proteinele constituie in medie 73,9% din greutate, o mare parte dintre care sub forma de aminoacizi, atat liberi, cat si combinati. Toti cei opt aminoacizi esentiali pentru sanatatea umana sunt prezenti. Zaharurile contin in principal fructoza si glucoza in proportii relativ constante. Similar cu continutul lor din miere, fructoza predomina. In multe cazuri, fructoza si glucoza reprezinta impreuna 90% din zaharurile totale, in timp ce continutul de zaharoza variaza considerabil de la un esantion la altul de laptisor de matca. Continutul de lipide este, din multe puncte de vedere, o caracteristica foarte interesanta a laptisorului de matca. Fractia lipidica este formata din 80-90% din greutatea acizilor grasi liberi, cu structuri moleculare neobisnuite si rare. Acestia sunt in principal acizi grasi hidroxilati sau acizi dicarboxilici cu lant scurt, continuti in mod obisnuit in alimentele de origine animala si vegetala. Acesti acizi grasi sunt responsabili pentru majoritatea proprietatilor biologice asociate cu laptisorul de matca. Sarurile minerale continute in cantitati mai mari sunt : K (Potasiu), Ca (Calciu), Na (Sodiu), Zn (Zinc), Fe (Fier), Cu(Cupru) si Mn (Mangan), cu o prevalenta puternica de Potasiu. Vitaminele prezente in cantitati mari sunt tiamina (B1), riboflavina (B2), nicotinamida (B3 sau PP), acidul pantotenic (B5) ), Piridoxina (B6), mezoinozitol (B7), biotina (Be sau H), acid folic (B9). Vitamina A, Vitamina C, Vitamina D, Vitamina E sunt si ele prezente, insa in cantitati foarte mici. Alt element este Acetilcolina, un factor antibacterian si antibiotic, produs in timpul digestiei albinelor.

 

Laptisorul de matca este ideal pentru imbunatatirea starii de sanatate. Efectele sale sunt studiate in prevenirea sau combaterea unor maladii legate de sistemul osos si muscular, de sistemul nervos, dar si pentru aportul acestui produs apicol in lupta impotriva imbatranirii.

Advertisement

 

top-shop.ro%20

“Urmează-ţi fericirea şi Universul îţi va deschide uşi acolo unde erau doar ziduri” –Josep Campbell

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.




Trending