În acest week-end, sâmbăta 7 mai, a avut loc la Densuș, cea de-a doua conferință cu tema «Densuș, „capitală culturală” a Țării Hațegului» este o inițiativă a Grupului Informal de Cultură și Turism Densuș, începută în 2019 cu prima ediție.
Scopul evenimentului este de a facilita schimbul de idei, de informații și studii despre Țara Hațegului, cu accent pe participarea localnicilor și în special a tinerilor, în contextul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.
Totodată se urmărește ca istoria, tradițiile și etnosul local să nu fie pierdut prin timp.
După doi ani în care nu s-au putut organiza evenimente, Conferința s-a aflat la cea de-a doua ediție, reunind 8 comunicări interesante și diverse.
Istoricul Sorin Tincu, directorul Castelului Corvinilor, a prezentat cercetările sale asupra necropolelor tumulare din Silvașu de Jos, urme ale unei civilizații contemporane cu cei care au construit piramidele din Egipt.
Tot în sfera istoriei, dar în domeniul arheologiei experimentale, Daniel-Ștefan Iakob a prezentat costumul unei căpetenii dace, folosit în evenimente de reconstituire istorică.
Au fost prezentate două comunicări din domeniul literar, Miron Scorobete a transmis un text despre legenda Zafirei în opera lui Aron Densușianu, iar PS Daniil Densușianul, ierarh vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei a prezentat un eseu despre „orele astrale ale Densușului”.
Obiceiurile care încă se păstrează în Țara Hațegului, au fost surprinse de comunicările Cristinei Bojin și Emiliei Dinișoni, de la Centrul Local de Informare și Promovare Turistică Densuș, precum și de cea a lui Anton Socaci, fondatorul Muzeului Satului Hațegan din Peșteana.
Din partea Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București au participat Bianca Iorgoni cu prezentarea experienței sale de voluntară și Cristian Ciobanu cu o comunicare despre importanța interpretării patrimoniului pentru turism.
Similare