Connect with us

SANATATE

Dr. Ion Bogdan Codorean și tatăl său, Prof. Univ. Dr. Ioan Codorean au scris o carte publicată de Editura Springer, cea mai importantă și exclusivistă editură medicală din lume  

Published

on

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped, specializat în traumatologie sportivă, și tatăl său Prof. Univ. Dr. Ioan I. Codorean, medic primar în Radiologie – Imagistică Medicală și în Medicină Nucleară, ambii doctori în medicină, au scris împreună cartea medicală „Corelații clinice RMN ale durerii anterioare a genunchiului” („Clinical MRI Correlations of Anterior Knee Pain”), publicată de Editura Springer, cea mai cunoscută, importantă și exclusivistă editură medicală din lume.

„Este o mare onoare și bucurie pentru mine să fiu co-autor alături de tatăl meu la o publicație medicală ce sper să aducă studii de caz și abordări interesante și valoroase pentru medicii specializați în ortopedie, radiologie, medicină sportivă și de recuperare din întreaga lume. Pe lângă un profesionist desăvârșit în meseria sa de medic și de profesor universitar, Ioan I. Codorean, tatăl meu, mi-a fost dintotdeauna un model și un mentor, iar datorită felului în care și-a dedicat viața meseriei, eu nu m-am văzut făcând altceva decât medicină. Îi mulțumesc pentru exemplul impecabil pe care mi l-a dat de-a lungul vieții și pentru faptul că și astăzi învăț atât de multe lucruri de la el profesional și personal.”, a declarat dr. Ion Bogdan Codorean după publicarea cărții medicale la care a lucrat ani de zile alături de tatăl său și care a marcat deja performanța de a fi prima carte scrisă exclusiv de autori români și publicată de prestigioasa editură medicală cunoscută ca fiind extrem de selectivă în alegerea autorilor pe care-i publică.  

          Cartea „Corelații clinice RMN ale durerii anterioare a genunchiului” abordează cauze comune și mai puțin frecvente ale durerii anterioare a genunchiului, corelate cu  apectul RMN normal și patologic, pe straturi anatomice, de la superficial la profund, respectiv, de la țesuturile moi prepatelare la intraarticulare și conține peste 1000 de imagini și o selecție interesantă de 80 de cazuri clinice în funcție de grupe de vârstă, de la copii și adolescenți până la adulți în vârstă.

          „Durerea anterioară a genunchiului poate afecta orice grupă de vârstă și determină un tablou clinic nespecific, ceea ce face dificilă stabilirea unui diagnostic precis și a unui management adecvat de caz și de tratament. RMN-ul este în prezent investigația standard de aur, iar cartea ce cuprinde studii de caz diverse și complexe prezintă constatări și concluzii ale cauzelor frecvente și mai puțin frecvente ale durerii anterioare a genunchiului pentru fiecare categorie de vârstă.”, explică dr. Ion Bogdan Codorean, unul dintre cei mai respectați chirurgi ortopezi din România, Președinte al Societății Române de Artroscopie și Traumatologie Sportivă, inventator și autor a numeroase articole și studii medicale, folosite în întreaga lume medicală.

Advertisement

Pe lângă mândria de a semna în calitate de co-autor o carte medicală alături de tatăl său, dr. Ion Bogdan Codorean are în palmaresul științific și o carte scrisă alături de fratele său, Horea Codorean, de profesie kinetoterapeut, despre recuperarea după operația de ligament încrucișat anterior. „Este o șansă uriașă pentru noi trei să ne putem intersecta nu doar viețile, dar și domeniile de activitate pentru a scoate la lumină cazuri și concluzii ce pot contribui la cunoașterea, explorarea și dezvoltarea lumii medicale de care suntem atât de pasionați!”, mărturisește dr. Ion Bogdan Codorean a cărui activitate medicală poate fi urmărită și pe https://www.facebook.com/dr.codorean.

Despre Prof. Univ. Dr. Ioan CODOREAN

Prof. Univ. Dr. Ioan CODOREAN este medic primar în două specialități medicale: Radiologie – Imagistică Medicală și Medicină Nucleară și a obținut titlul de doctor în 1998. A lucrat ca medic militar în Spitalul Militar Central din București din 1976 până în 2011 când s-a pensionat. A continuat să lucreze în Spitalul Militar Central până în 2016 ca profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. De-a lungul carierei sale medicale, el a contribuit la introducerea, promovarea și dezvoltarea tehnicilor de imagistică medicală atât în ​​medicina nucleară, cât și în radiologie. În 1977 a înființat Laboratorul de Medicină Nucleară și a introdus în practica clinică tehnicile de imagistică scintigrafică și de dozare radioimunologică a hormonilor și tehnici radiochimice pentru determinarea parametrilor ferocineticii. A fost Președinte al Societății Române de Medicină Nucleară (SRMN) (2000-2005, 2005-2010). Din 2010 este membru de onoare al acestei Societăți. A fost membru fondator al Societății de Rezonanță Magnetică în Medicină din România (SRMR) în 2006 și al Grupului de lucru românesc al ISMRM „Capitolul Român al ISMRM” în 2008, și a fost ales Președinte al Societății de Rezonanță Magnetică în Medicină din România (SRMR) în 2007-2009 și 2009-2011. A publicat ca autor și coautor 4 cărți, 17 capitole de carte și peste 150 de comunicări științifice cu rezumate în volumul manifestărilor științifice și articole în reviste de specialitate.

Despre dr. Ion Bogdan Codorean

Dr. Ion Bogdan Codorean este medic primar în ortopedie și traumatologie sportivă și a activat ca medic militar în Spitalul Militar Central de Urgență (CMEH), în perioada 1999-2016. Timp de 6 ani (2010-2016) a fost Șeful Secției Clinicii de Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Militar Central de Urgență – București. În 2014 a obținut titlul de doctor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”- București cu teza „Studiu corelativ, RMN și chirurgie artroscopică a rupturii ligamentului încrucișat anterior și contribuții la tehnicile chirurgicale ale reconstrucțiilor”. Din 2018 – prezent este fondatorul Centrului Medical Artrosport Clinic din București. Este șef de lucrări (conferentiar universitar) la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, din 2015. Este membru al Academiei Americane de Ortopedie, al Societății Europene de Traumatologie Sportivă, Chirurgie a Genunchiului și Artroscopie ESSKA, Societății Internaționale de Chirurgie a Genunchiului Arthroscopy și Medicină Sportivă Ortopedică. În prezent, este Președintele Societății Române de Artroscopie și Traumatologie Sportivă din 2022 și este membru al Comitetului Medical al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (din 2017), precum și șeful Comitetului Medical al Federației Române de Fotbal (din 2016). A fost autor și coautor a 4 cărți în 2004, 2016, 2017.

Advertisement

top-shop.ro%20
Continue Reading
Advertisement
1 Comment




Trending