Connect with us

Cultura

Este arta contemporană românească o bună investiție?

După recordurile răsunătoare stabilite, în ultimii ani, de artiștii români contemporani la nivel internațional, și piața românească de artă devine treptat interesată de arta artiștilor în viață. Gradual, în ultimii ani, arta contemporană românească a urcat în topul preferințelor colecționarilor sau investitorilor, care se arată doritori să mizeze pe economia culturală contemporană, în ciuda contextului economic instabil.

Strategiile de investiții alternative devin din ce în ce mai populare, introducând, între altele, piața de artă contemporană românească drept o alternativă investițională cu potențial ridicat de creștere a valorii în timp, față de investițiile tradiționale – bursă, real estate, aur sau, recent, criptomonedă.

De ce arta contemporană este cea mai activă investițional? Motivele sunt multiple, însă cele mai importante se referă la tichetul redus de intrare, posibilitatea îmbinării investiției cu funcțiunea de utilitate estetică, creșterea treptată în notorietate a artistului contemporan, pe măsura celebrizării creației sale, așadar diversitate, valoare tangibilă, autenticitate confirmată de artist, dar și prețuri accesibile pentru achiziția inițială. Pe de altă parte, perspectiva de internaționalizare a anumitor artiști români contemporani a generat creșteri spectaculoase de prețuri în licitații. Este și cazul artiștilor prezenți în cadrul Licitației Artmark de Artă Postmodernă și Contemporană – Adrian Ghenie, Ștefan Câlția, Sabin Bălașa, Horia Bernea, Gheorghe Fikl sau Felix Aftene.

În ce investesc colecționarii de astăzi? Printre artiștii contemporani preferați ai colecționarilor se află Ștefan Câlția, unul din puținii pictori care și-a câștigat, în ultimii ani, locul în elita artei românești din toate timpurile. Ultimul record atins de artist a avut loc în luna mai a acestui an – opera „Lumea ca teatru”, de mari dimensiuni, a fost adjudecată pentru 75.000 de euro. Ștefan Câlția este prezent în licitația de joi, 7 iulie, cu 7 lucrări ce au prețuri de pornire variind de la 250 de euro la 20.000 de euro.  Cel mai mare preț de pornire în cadrul Licitației de Artă Postmodernă și Contemporană aparține tot unei opere semnată de Ștefan Câlția – „Coșul cu sânziene”, estimată de casa de licitație la 20.000-35.000 de euro.

O atenție sporită din partea colecționarilor investitori o are și artistul Gheorghe Fikl, care reprezintă o apariție rară în licitațiile de artă contemporană. Cu o evaluare de 18.000-25.000 de euro este scoasă la licitație opera „Baroc”, care ilustrează asocierea metaforică între animale sălbatice sau domestice și interioare baroce – o lume bizară, în care natura inocentă coexistă stingher cu civilizația flamboiantă. Un alt artist contemporan care a început să înregistreze multipli de creștere și rezultate interesante pe piața românească de artă este Felix Aftene, care agregă în operele sale personaje imaginare, care populează simbolic spații mitice românești. În cadrul licitației din 7 iulie se remarcă pictura de mari dimensiuni „Armonie în zori” semnată de Felix Aftene și care are o evaluare de 7.000-12.000 de euro. Trendul ascendent de interes manifestat pentru artist în ultimii ani a fost evident în piața de artă contemporană – de la prețuri de adjudecare de câteva mii de euro, în urmă cu 2-3 ani, până la 20.000 de euro anul acesta, în cadrul Licitației de Primăvară. 

Un loc special ce încoronează segmentul de artă contemporană îl ocupă cel mai cunoscut artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie, care și-a câștigat locul în Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești, la mică distanță de triada celor mai bine tranzacționați artiști români Grigorescu-Tonitza-Luchian, clasându-se printre cei mai interesanți artiști români, atât din perspectivă culturală, dar și investițională. În ultimii ani, fenomenul Ghenie a doborât record după record la nivel internațional, iar piața de artă românească nu poate să ignore succesul artiștilor contemporani în străinătate. În cadrul licitației din 7 iulie, Ghenie este prezent cu o lucrare de grafică, ce are prețul de pornire de doar 1.000 de euro. „Nevermore” face parte din ciclul portretelor realizate de artist în tehnica serigrafiei de colaj, iar o lucrare din aceeași serie a fost adjudecată pentru 17.000 de euro în cadrul uneia dintre licitațiile Artmark, de artă contemporană, de anul trecut.

Nu mai puțin interesanți cultural și investițional sunt artiștii tineri, care transpun în pânzele lor actuale manifeste sociale sau politice. Între cei mai remarcați de comunitatea colecționistică se numără Obie Platon, Irlo, Oana Farcaș, dar și Ștefan Ungureanu sau Nicolae Comănescu, ale căror lucrări încă pornesc de la prețuri accesibile, de doar câteva sute sau mii de euro.

Cele 150 de opere de artă contemporană pot fi vizitate în expoziția de la Palatul Cesianu-Racoviță, de pe str. C.A. Rosetti, nr. 5.  Accesul în expoziție este gratuit, de luni până duminică, în intervalul 10:00-20:00. Tot acolo, vizitatorii interesați de un artist sau o operă au posibilitatea să primească recomandări din partea consultanților de artă.

top-shop.ro%20
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultura

Unele dintre cele mai frumoase producții ale stagiunii, în iunie la Naționalului craiovean

În luna iunie se pot vedea la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova unele dintre cele mai frumoase și importante producții ale acestei stagiuni teatrale: câine cu om. câine fără om, regia Radu Afrim, FEMEIA MĂRII, regia Andriy Zholdak și OEDIP REGE, regia Declan Donnellan.

câine cu om. câine fără om, un spectacol pe texte de Simona Goșu, Maria Manolescu, Dan Coman, Lia Bugnar, Oana Pellea, Radu Tudoran și Radu Afrim în regia lui Radu Afrim, scenografia Irinei Moscu și coregrafia Flaviei Giurgiu se poate urmări vineri, 10 iunie și sâmbătă, 11 iunie, de la ora 18:00, în Sala „I.D. Sîrbu”.

Pentru rolurile din acest spectacol, Tamara Popescu și Vlad Udrescu sunt nominalizați la Premiile UNITER de anul acesta, la categoriile Cea mai bună actriță în rol secundar, respectiv cel mai bun actor în rol secundar.

La Teatrul Național din Craiova, Radu Afrim face din câine cu om. câine fără om un spectacol în care pune în valoare forța unei trupe pe care aș îndrăzni să spun că a coagulat-o în ultimii ani. Sunt momente care m-au tulburat.

Care m-au lăsat cu gura căscată în gîndul lui Afrim ca regizor, ca scriitor, ca artist care scoate în prim plan actori impecabili ca Vlad Udrescu, Alex Calangiu, Claudiu Mihail, un registru nou pentru Romanița Ionescu, un recital al lui George Albert Costea, o nouă poziționare a Tamarei Popescu și a Iuliei Lazăr. Hingherul de Radu Tudoran poate fi oricând un spectacol mare, de sine stătător. Bijuterii sînt și „Ochiuc” de Dan Coman, „Fragil” de Simona Goșu, „Noaptea dintre ani” de Radu Afrim.

Am văzut acest spectacol de aproape patru ore cu o sală plină, atât cât permit restricțiile, în care nimeni nu părea să respire, un fluid fantastic ținea în transă actorii și spectatorii și mi se pare sensul teatrului acest „împreună“. Actorii lui Afrim sînt seduși de propunera lui și i se dăruiesc fără niciun fel de rezervă, pînă la capăt.

Marina Constantinescu

Spectacolul FEMEIA MĂRII de Henrik Ibsen, în regia, co-scenografia, ilustrația muzicală și light design-ul lui Andriy Zholdak este programat joi, 16 iunie 2022, ora 19:00, în Sala „Amza Pellea” a teatrului.

Această Femeia mării este Ellida. Și performanța fantastică, absolut impresionantă a actriței Costinela Ungureanu. O structură inteligentă, echilibrată, o actriță totală, o balerină făcută din plastilină, din o mie și una de registre interioare, emoționale, fizice, care spune, unic, povestea Ellidei ei și a lui Andriy Zholdak.

Marina Constantinescu

Spectacolul OEDIP REGE de Sofocle, în regia Declan Donnellan și scenografia lui Nick Ormerod este programat duminică, 19 iunie 2022, ora 19:00.

Ceea ce este cu adevărat spectaculos în acest Oedip e claritatea cu care Declan Donnellan extrage din textul lui Sofocle o esență profund contemporană (căci etern și universal umană): trufia încercării de a înfrânge condițiile realității prin ignorarea lor. Lipsa de smerenie și lipsa acceptării – înțeleasă nu ca resemnare, ci ca încăpățânarea unui absurd sentiment al superiorității – care, în vremurile noastre, nu supără zeii, ci distrug societatea.

Iulia Popovici

Biletele se pot achiziționa atât online, direct din site-ul instituției www.tncms.ro cât și în format fizic, de la agenția teatrală.

La finalul lunii, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova va participa la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, cu două producții: 𝐅𝐄𝐌𝐄𝐈𝐀 𝐌𝐀̆𝐑𝐈𝐈, regia Andriy Zholdak, în 24 iunie, ora 20:00, la Fabrica de Cultură – Construcții SA – UniCredit – Sala Faust și 𝐈𝐍𝐈𝐌𝐀̆ 𝐒̦𝐈 𝐀𝐋𝐓𝐄 𝐏𝐑𝐄𝐏𝐀𝐑𝐀𝐓𝐄 𝐃𝐈𝐍 𝐂𝐀𝐑𝐍𝐄, regia Radu Afrim, în 26 iunie, ora 17:00, în același spațiu: Fabrica de Cultură – Construcții SA – UniCredit – Sala Faust.

câine cu om. câine fără om

un spectacol pe texte de Simona Goșu, Maria Manolescu, Dan Coman, Lia Bugnar, Oana Pellea, Radu Tudoran și Radu Afrim

Regia, video și universul sonor: Radu Afrim

Scenografia: Irina Moscu

Coregrafia: Flavia Giurgiu

Efecte video & animație: Cristian Niculescu

Asistentă de regie: Claudia Gorun

Asistentă de scenografie: Gloria Bucătaru

Make-up: Minela Popa, Mihaela Guran

Design lumini: Dodu Ispas

video „oameni și câini”: Orlando Edward

Cu: Alex Calangiu, George Albert Costea, Ramona Drăgulescu, Romanița Ionescu, Iulia Lazăr, Geni Macsim, Alina Mangra, Claudiu Mihail, Cătălin Mihai Miculeasa, Raluca Păun, Tamara Popescu, Vlad Udrescu, Costinela Ungureanu, Petronela Zurba, Adrian Tudor, Mihai Viță.

Durata spectacolului:  

Partea I – 2h;  Partea a II-a – 2h (cu pauză de 20 de minute)

FEMEIA MĂRII

de Henrik Ibsen

Traducerea: Valeriu Andriuță

Versiunea scenică: Ioana Mălău

Consilier artistic al proiectului: George Banu

Regia, co-scenografia, light design-ul, ilustrația muzicală: Andriy Zholdak

Asistent de regie: Valeriu Andriuță

Decorul și creația video: Danilo Zholdak

Costumele: Yan Zholdak

Muzica: Valentyn Silvestrov

Translator: Corina Druc

Cu: Costinela Ungureanu, Nicolae Vicol, Angel Rababoc, Raluca Păun, Petronela Zurba, Cătălin-Mihai Miculeasa, Cătălin Vieru, Irina Danciu, Roxana Mutu

Durata spectacolului:  

Partea I – 1h 50 min;  Partea a II-a – 2h (cu pauză de 20 de minute)

𝐎𝐄𝐃𝐈𝐏 𝐑𝐄𝐆𝐄

de Sofocle

Traducerea: Theodor Georgescu, Constantin Georgescu

Regia: Declan Donnellan

Scenografia: Nick Ormerod

Muzica: Cári Tibor

Asistență de regie: Laurențiu Tudor

Asistență de scenografie: Adelina Galiceanu, Petri Ștefănescu

cu: Claudiu Mihail, Ramona Drăgulescu, Vlad Udrescu, Tamara Popescu, Alex Calangiu, Nicolae Vicol, Iulia Colan, Angel Rababoc, Raluca Păun, Ovidiu Cârstea, Eugen Titu, Corina Druc, Bruno Noferi, Ioana Andone, Irina Danciu, Adelina Galiceanu, Roxana Mutu, Mihai Alexandru Purcaru, Petri Ștefănescu, Cătălina Vînătoru, Iarina Zidaru, Ioana Vicol, Romana Vicol

Spectacol recomandat persoanelor peste 16 ani

Durata spectacolului: 1h 20 min

top-shop.ro%20
Continue Reading

Cultura

Târgu Jiu Magic Fest în Parcul Coloanei fără sfârșit

Foto credit: Târgu Jiu Magic Fest

Târgu Jiu Magic Fest – festival de pop, jazz, blues şi crossover – aduce în premieră între 10 şi 12 iunie 2022, ora 20.30, în Parcul Coloanei fără sfârșit, trei voci feminine remarcabile ale muzicii româneşti, Nadia Trohin – 10 iunie, Paula Seling – 11 iunie, Monica Anghel – 12 iunie, care vor evolua acompaniate în fiecare seară pe scenă de Big Band-ul Radio, dirijor Ionel Tudor. Intrarea este liberă

          Generosul și spectaculosul filon muzical dat de combinația dintre pop, jazz, blues și crossover va fi reprezentat de unele dintre cele mai talentate și cunoscute cântăreţe ale momentului din România.  Pentru a convinge publicul românesc că avem şansa de a fi contemporani cu cea mai numeroasă și talentată generație de vocaliste ale acestor stiluri muzicale, Festivalul Târgu Jiu Magic Fest – seri de pop, jazz, blues și crossover invită a ales pentru prima sa ediţie voci deja consacrate din diverse generații, precum Nadia Trohin, Paula Seling, şi Monica Anghel, acompaniate în fiecare seară de Big Band-ul Radio dirijat de Ionel Tudor. Prezentatorul celor trei seri va fi Cristian Marica.

            Festivalul Târgu Jiu Magic Fest – seri de pop, jazz, blues și crossover propune, așadar, o întâlnire spectaculoasă cu frumusețea, delicatețea, dar și forța și seducătoarea fascinație a muzicii de calitate având în centru VOCEA FEMININĂ.

          De anul trecut, mari evenimente muzicale naţionale s-au oprit pentru o seară la Târgu Jiu, din iunie până în septembrie, aducând public şi muzicieni alături, pentru a trăi pe viu emoţia artistică, vegheaţi de Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuşi.

          Seria acestor evenimente a reprezentat un pas important în inițiativa autorităților locale de a introduce municipiul Târgu Jiu pe harta culturală națională, aducând evenimente artistice semnificative în cadrul simbolic al trilogiei ansamblului monumental creat de Constantin Brâncuşi, compus din Coloana Infinitului , Poarta sărutului şi Masa tăcerii, mai exact în Parcul Coloanei fără Sfârşit.

          Organizatorii evenimentului, Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu s-au adresat prin aceste evenimente numărului mare de iubitori de frumos din oraş, care au avut astfel posibilitatea de a participa la reale evenimente prin intermediul acestor proiecte și fac o promisiune publicului că acest tip de evenimente vor continua.

          Târgu Jiu Magic Fest – un festival în premieră în Parcul Coloanei fără sfârșit.

Program :

10 iunie 2022, ora 20.30

11 iunie 2022, ora 20.30

12 iunie 2022, ora 20.30

Organizator : Primăria Municipiului Târgu Jiu şi Consiliul local al Municipiului Târgu Jiu

Producător : Pro Contemporania

Coproducător : The Culture Club

top-shop.ro%20
Continue Reading

Cultura

Zenobistele: cartea care îți arată cum să ai succes, regăsindu-ți feminitatea.

Foto credit: Luisa Ene

Ce este feminitatea și în ce constă forța unei femei?

Pot ele supraviețui împreună?

Află răspunsurile de la femei cunoscute din România, precum Nora Iuga, Gilda Comârzan, Petronela Rotar, ALUZIVA, Camelia Cavadia și multe altele.

Autoarea cărții, Cristiana Pantici, a pornit în căutarea răspunsurilor la aceste întrebări și a stat de vorbă cu 27 de femei de succes din România, cunoscute publicului larg – scriitoare, jurnaliste, artiste, antreprenoare, profesoare, actrițe, influencerițe.

Femeile ale căror povești le puteți descoperi în cartea Zenobistele vorbesc cu sinceritate despre ce înseamnă pentru ele puterea, libertatea și cum a reușit fiecare să atingă succesul, indiferent de câte obstacole au avut de întâmpinat.

Între copertele cărții le puteți descoperi pe: Zara Serinella, Gilda Comârzan, ALUZIVA, Melinda Teohari, Petronela Rotar, Daria Jane, Oana Maria Zaharia, Simina Cernat, Anca Dumitrescu, Bogdana Goea, Maria Popovici, Marilu Dobrescu, Rusanda Davideanu, Camelia Cavadia, Layal Murad, Ligia Pârvulescu, Anca Maria Ciofîrlă, Lorena Șerban, Adina Foldager, Bianca Adam, Ligia-Verkin Keșișian, Anastasia Gavrilovici, Raisa Beicu, Luisa Ene, Andreea Rusu, Ada Galeș și Nora Iuga.

Nora Iuga: „O femeie nu se pierde niciodată.”

Cristiana Pantici este PR-ul editurii Hyperliteratura și freelance jurnalist la Vice România. Autoarea te invită într-o călătorie emoționantă a descoperirii și transformării unor fetițe în adevărate femei care și-au pus amprenta în tot ceea ce au realizat. Aceasta nu este o carte cu sau despre vedete mondene, cu conturi de Instagram perfecte și citate motivaționale de duzină, ci ne aduce o serie de povești sincere despre situații dificile și alegeri, temeri și curaj, traume și vindecări, pierderi și regăsiri, dezamăgiri și împliniri.

Este o carte despre frumusețea imperfecțiunilor, greutățile acceptărilor și metamorfozarea abuzurilor în puteri speciale.

Cartea începe cu introducerea autoarei care declară: pe tot parcursul călătoriei către mine, am căutat să citesc povești ale femeilor care au reușit. Am citit aproape toate tradecerile. De la „Femei care aleargă cu lupii” până la „Femeie în punctul zero”, zeci de autobiografii și jurnale. Toxicitatea modelelor siliconate și superficiale care apar peste tot a devenit deranjantă. Am început să simt nevoia de a vedea figuri feminine naturale care să inspire.

Din păcate, am sesizat că pe piața de carte nu există niciun titlu de acest gen, nicio poveste a unei femei din România care a reușit, care se simte împlinită. Am fost învățată ca atunci când îmi lipsește ceva, să construiesc singură.

Nu în ultimul rând, este și cartea TA, datorită exercițiilor de introspecție și creative writing inspirate din biografiile fiecărei zenobiste, prin care îți vei da seama cât de puternică ești la rândul tău. Exercițiile poartă semnătura reputatului scriitor Andrei Ruse, cunoscut pentru romane best-seller precum „Soni”, „Dilăr pentru o zi” și „Zaraza” și cea mai recentă carte a sa „Cartea Blestemelor”.

Poveștile sunt însoțite de portretele femeilor realizate în cărbune de pictorul Mihai Glodeanu. De asemenea, fiecare cititoare se poate bucura și își poate personaliza exemplarul ei cu copertă cartonată, de lux, începând să rezolve exercițiile propuse în paginile de note și observații de la finalul cărții.

A început campania de precomenzi la cartea Zenobistele, semnată de Cristiana Pantici. O puteți achiziționa începând de astăzi până pe 20 iunie cu 20% reducere și autograf de pe site-ul Cărturești.ro

top-shop.ro%20
Continue Reading
Trending