Connect with us

UTILE

Este posibil să obțin un divort la distanta de la soțul meu? Acum da, și în România!

Published

on

Sunt mulți avocați de ale căror servicii ai nevoie la un moment dat. Fie pentru o moștenire, pentru un drept de muncă, pentru o chestiune comercială, asta în cazul în care ai o firmă. Dar te-ai întrebat ce ai face în cazul unui divorț? Vorbeam zilele trecute cu o prietenă care avea nevoie de un avocat pentru un divorț. Situația este este oarecum specială pentru mine, dar apoi, după o simplă căutare pe internet, am aflat că nu ar fi singura care are nevoie de acest serviciu. Până la urmă nu toată lumea se căsătorește cu o persoană din aceeași țară. Acesta este și cazul prietenei mele, să îi spunem doamna B. Iată povestea ei și apoi vom reveni și cu precizările unui avocat recomandat, pe care l-am căutat, care are site și te poate ajuta și pe tine, dacă te găsești în aceeași situație.

Povestea doamnei B sună cam așa: “M-am căsătorit cu un bărbat român pe care l-am cunoscut printr-o întâlnire pe internet acum 5 ani și cu care am avut o relație la distanță. Eu locuind în Spania. El este din Marea Britanie și s-a mutat în Spania pentru muncă în urmă cu un an. După ce ne-am vizitat, ne-am căsătorit în decembrie 2012 în Spania, dar el a continuat serviciu tot în Marea Britanie, în Londra. Distanța dintre noi avea și ea o cheltuială, așa că ne-am hotărât să vină el în Spania pentru a fi cu mine. Era viața mai ieftină, era și mai cald. Dar începând pregătirile să vină la mine, am început să ne certăm despre orice sau despre orice. Oricum, a ajuns în Spania în aprilie 2014, dar situația noastră nu s-a îmbunătățit. Era foarte crud și abuziv verbal, ieșea mult cu prietenii pe care și i-a făcut aici destul de repede. Sunt tot în Spania parcă sunt pierdută, supărată și vreau neapărat divorțul. Nu avem copii sau proprietăți împreună. Ce sau cum pot face față acestei situații? Există o formă de divort la distanta?”

Nu trebuie să vii în țară pentru a divorța!

Advertisement

Așa am aflat de o doamnă avocat care recomandă acest serviciu clienților care nu locuiesc în România, iar procedura este foarte ușoară și rapidă. Este posibil să fără a te prezenta la tribunal? Raspunsul este cu siguranta, da. Legea prevede ca soții să divorțeze de comun acord prin acordarea unui act public în fața notarului public și nu a sesizării instanței. Acest tip de divorț necesită ca ambii soți să fie de acord să divorțeze, au trăit separat mai mult de 1 an, inexistența copiilor minori neemancipați sau cu capacitate determinată judecătoresc.

Unul dintre cauzurile cele mai des întâlinite este cazul soților care locuiesc separat în țări diferite, care și-au reconstruit viața cu o altă persoană, care doresc să divorțeze, astfel încât să își poată reface viața cu actualii lor parteneri.

În astfel de situație, nu este ușor și nici convenabil, pentru nici una din părți, să se mute în altă țară pentru a-și ratifica decizia. Sunt dese aceste situații, in care unul dintre soți e domiciliat într-o alta țară UE și celălalt în Romania. Întrucât este un subiect foarte des întâlnit și interesant; am dori să împărtășim viziunea și experiența noastră în această chestiune.

Actul de divorț va conține voința soțului/soției de a divorța și va fi întotdeauna însoțit de un acord de reglementare prin care se va lichida regimul economic actual. Pentru a divorța din străinătate exista mai multe situați și opțiuni posibile; fie acordând puterea de a acționa prin împuternicire, sau dându-și acordul personal în momente diferite în fața notarului.

Familia este importantă, dar trebuie să fie implicați ambii soți!

Advertisement

Am optat în acest caz pentru a doua variantă… De ce? “Pentru că simțeam că lucrurile între noi numai funcționează și nu are rost să prelungim agonia, chiar și după 18 ani de căsătorie. Trebuie s[ fim realiști, iubirea dispare, rămâne respectul. Dar atunci când nici acesta simți că numai există, singura formă pentru a scăpa de corvoada supărărilor și a răului creat unul altuia este despărțirea, divorțul și separarea completă. Poate rămânem prieteni, poate ni se face dor unul de altul. Dar neapărat vom divorța, vedem apoi.” Este greu să accepți asta, dar orice avocat înțelege și recomandă divorțul. Pentru că este mai simplu și mai ieftin, deoarece nu este necesar un împuternicit. Am ales această a doua variantă pentru că singurul lucru de care este nevoie este utilizarea competenței unui notar în funcție de domiciliul persoanelor care doresc să colaboreze.

Pașii de urmat pentru a putea divorța în fața a doi notari diferiți ar fi următorii: Părțile convin asupra conținutului Acordului de reglementare financiară. Una dintre părți, din țara sa de reședință, emite un Act de divorț împreună cu Acordul de reglementare, în fața unui notar al țării respective și asistată de reprezentantul său legal. Un astfel de act este legalizat astfel încât să poată fi executat în tara de reședință. O copie a

Actului se transmite celeilalte părți, iar aceasta, asistată de avocatul său, semnează același exact Act în fața celui de-al doilea notar public, inducându-i consimțământul și ratificând voința de divorț pe cale reciprocă prin Acord. Notarul va depune ambele acte la starea civilă corespunzătoare adnotării divorțului. Divorțul va avea loc numai de la acordarea acestui al doilea act, când notarul ridică declarațiile ambilor soți și declară desfacerea căsătoriei.

Advertisement
top-shop.ro%20

“Urmează-ţi fericirea şi Universul îţi va deschide uşi acolo unde erau doar ziduri” –Josep Campbell

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Trending