Connect with us

Naturiste

FARMACIA DIN CĂMARĂ. Turmeric sau Curcuma longa – beneficii şi proprietăţi!

Published

on

Turmeric sau curcuma reprezintă cel mai eficient supliment nutritiv natural cu beneficii antiinflamatorii și antioxidante. Este foarte eficient în tratamentul naturist al artritei. Turmericul provine din rădăcina plantei Curcuma longa, are o coajă dură de culoare maro și un miez portocaliu intens.

Turmericul a fost numit tradițional “șofranul indian” datorită culorii sale intense galben-portocaliu. Numit turmeric sau curcuma, acesta a fost folosit de-a lungul timpului precum condiment, remediu tămăduitor dar și ca un bun colorant textil.

Turmericul are un gust piperat, intens și un miros care amintește ușor de portocale și ghimbir. Este cel mai bine cunoscut dintre ingredientele folosite pentru a face curry, dar este totodată și cel care dă culoarea galben strălucitoare a muştarului.

Turmericul este originar din Indonezia și sudul Indiei, unde a fost cultivat pentru mai mult de 5.000 de ani. Turmericul (curcuma) fost mult timp folosit de către chinezi și indieni ca agent antiinflamator pentru a trata o mare varietate de afecţiuni, inclusiv flatulență, icter, dureri menstruale, urina cu sânge, hemoragie, durere de dinți, contuzii, dureri în piept și colici.

Turmericul este o sursă excelentă atât de fier cât şi de mangan. Este de asemenea o sursă bună de vitamina B6, fibre alimentare şi potasiu. Un puternic agent antiinflamator Cercetările arată că uleiul volatil din turmeric are un rol antiinflamator. Dar chiar mai puternic decât uleiul volatil este pigmentul galben său portocaliu de turmeric, care se numește curcumina.

În numeroase studii, efectele antiinflamatorii ale curcuminei s-au dovedit a fi comparabile cu cele ale unor medicamente puternice precum hidrocortizonul şi fenilbutazona, precum şi al unor substanţe antiinflamatoare care se dau doar pe baza unei prescripţii medicale, cum ar fi motrin. Spre deosebire de medicamente, care sunt asociate cu efecte toxice semnificative (formarea ulcerului, scăderea numărului de leucocite, sângerări intestinale), curcumina nu este toxică. Deși (pe termen scurt) inflamația acută este benefică, ea poate deveni o problemă majoră atunci când aceasta este cronică (pe termen lung) și acționează împotriva țesuturilor proprii. Inflamația cronică este un factor care contribuie la multe boli comune. Curcumina poate inhiba multe molecule ce provoacă inflamație.

[nextpage]

Remediu pentru poliartrita reumatoidă
Studiile clinice au scos în evidenţă faptul că turmericul are efecte antioxidante foarte puternice. Fiind antioxidant, turmericul poate neutraliza radicalii liberi (chimicalele care pot circula prin corp şi care afectează serios celulele sănătoase și membranele celulare).

De aceea turmericul sau curcuma este recomandat în multe boli, în special artrita, în cazul căreia radicalii liberi sunt responsabili pentru inflamația dureroasă a articulaţiilor și posibila lor deteriorare. Combinaţia de efecte antioxidante și anti-inflamatorii existentă în turmeric explică de ce multe persoane cu boli articulare reumatoidale îşi alină durerile când utilizează condimentul în mod frecvent. Într-un studiu relizat recent pe pacienți suferind de poliartrită reumatoidă, turmericul a fost comparat cu fenilbutazona și a produs îmbunătăţiri comparabile în scurtarea perioadelor de rigiditate dimineața, în prelungirea timpului de mers pe jos și în reducerea umflării articulaţiilor.

Protecție cardiovasculară
Turmericul poate preveni oxidarea colesterolului în organism. Colesterolul oxidat este cel care deteriorează vasele de sânge și se acumulează în artere, provocând de multe ori atac de cord sau accidente vasculare cerebrale. Prevenirea oxidării colesterolului poate ajuta la încetinirea aterosclerozei și a bolilor de inimă cauzate de diabetul zaharat. În plus, turmericul este o sursă bună de vitamina B6, care împiedică creşterea nivelului de homocisteină. Homocisteina, un produs intermediar al unui proces celular important numit metilare, este direct răspunzătoare pentru deteriorarea pereților vaselor de sânge. Nivelurile ridicate de homocisteină sunt considerate un factor de risc important în deteriorarea vaselor de sânge, în formararea plăcilor ateromatoase şi în debutul bolilor de inimă. Un aport ridicat de vitamina B6 este asociată cu un risc redus de boli de inimă.

Într-un studiu publicat în Jurnalul Indian de Fiziologie și Farmacologie, în cadrul căruia 10 voluntari sănătoși au consumat 500 mg de turmeric pe zi timp de 7 zile, s-a observat că nu numai nivelul colesterolului oxidat din sânge a scăzut cu 33%, dar şi valoarea colesterolului total s-a redus cu 11,63%, în timp ce HDL-ul (colesterolul bun) participanţilor la experiment a crescut cu 29%! (Soni KB , Kuttan R). Ajutaţi-vă ficatul să îşi sporească capacitatea de a elimina colesterolul rău LDL folosind turmeric (curcuma) pentru rețete delicioase cu pește, carne, linte sau pilaf de orez curry dar și pentru a condimenta ceapa sote, cartofii sau conopida sau ca aromă principală pentru supă cremă de legume. Serviți cu salata de țelină, ardei gras și broccoli.

Asigurați-vă că folosiţi turmeric, nu amestecuri gata preparate de curry. Studii recente indică faptul că turmericul (și, prin urmare, Curcumina) este folosit în cantitate minimă în amestecurile de curry.
Protejează pe cei predispuşi la boala Alzheimer

Există dovezi tot mai numeroase care sugerează că turmericul asigură protecție împotriva bolilor neurodegenerative. Studiile epidemiologice arata că în rândul persoanelor indiene în vârstă, care folosesc frecvent turmericul precum condiment, incidenţa bolilor neurologice cum este Alzheimer este foarte mică. Cercetări efectuate la UCLA, ale căror rezultate au fost publicate în Journal of Biological Chemistry (decembrie 2004), au fost confirmate de alte studii publicate în Journal of Agricultural and Food Chemistry (aprilie 2006) şi oferă o perspectivă nouă asupra mecanismelor din spatele efectelor protectoare ale turmericului împotriva bolii Alzheimer.

Boala Alzheimer se instalează atunci când un fragment de proteină numită amyloid-B se acumulează în celulele creierului. Se produce stres oxidativ şi inflamaţie, precum și formarea plăcilor între celulele nervoase (neuroni) din creier care astfel perturbă funcţionarea normală a creierului. Amyloid este un termen general pentru fragmente de proteine pe care organismul le produce în mod normal.

Amyloid-B este un fragment de proteină delimitat dintr-o altă proteină denumită proteina precursoare a amiloidului (APP). Într-un creier sănătos, aceste fragmente de proteine sunt defalcate și eliminate. În boală Alzheimer, fragmentele se acumulează, formând plăci grele, insolubile între celulele creierului.

Cercetătorii de la UCLA au efectuat mai întâi studii în eprubetă în care s-a dovedit că turmericul inhibă agregarea proteinei amyloid-B și că o dizolvă mai eficient decât medicamentele anti-inflamatorii precum ibuprofenul și naproxenul. Mai mult, cercetătorii au descoperit că turmericul traversează bariera hematoencefalică și se leagă la speciile mici de amyloid-B. Odată legat de turmeric, fragmentele de proteine amyloid-B nu se mai pot solidifica pentru a forma plăci. Turmericul leagă nu numai proteina amyloid-B, dar, de asemenea, are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, furnizând protecție suplimentară pentru celulele creierului.

[nextpage]

Cum consumăm turmeric (curcuma):

  •  Adăugaţi turmeric la o salată de ouă pentru a îi conferi o culoare galbenă şi mai îndrăzneaţă.
  • Simplu: adăugați turmeric în lapte. Beți amestecul căci turmericul nu schimbă gustul prea mult.
  • Se amestecă orez brun cu stafide și caju și se condimentează cu turmeric, chimion și coriandru.
  • Deși turmericul este, în general, un ingredient de bază în pudră de curry, sunt persoane care doresc să adauge un pic mai mult din acest condiment atunci când pregătesc curry.
  • Turmericul nu trebuie să fie utilizat numai în curry. Acest condiment este delicios şi sănătos folosit la mâncăruri sote, la conopidă fiartă la aburi și la fasole verde ori legume mexicane.
  • Pentru un sos cremos bogat în arome dar cu puţine calorii, încercați să amestecaţi turmeric şi ceapă deshidratată cu un pic de maioneză vegetală bogată în omega-3 şi sare și piper. Serviți cu conopidă crudă, ţelină, ardei dulce și broccoli.
  • Turmericul este un condiment grozav ce poate fi folosit pentru adăugarea unui plus de savoare reţetelor pe bază de linte sau în supă crema de legume cu crutoane.
  • Daţi dressing-ului de salată o nuanţă galben-portocalie adăugând nişte pudră de turmeric.

 

Curcumina este principalul ingredient activ din turmeric. Aceasta are efecte anti-inflamatorii puternice şi este un antioxidant foarte eficient.

Curcumina este slab absorbită în sânge și de aceea la masă trebuie să consumăm și piper negru căci acesta conține piperina, o substanță naturală care îmbunătățește absorbția de curcumina cu 2000%. Dacă nu puteți consuma mâncăruri gătite cu piper negru și turmeric, dar doriți totuși un tratament anti-inflamatoriu natural, atunci puteți înghiți câteva boabe de piper întregi alături de un supliment nutritiv care are la bază turmeric (curcuma).
Hai să fim sănătoşi!

Arina Voicu (Consilier pentru dezvoltare personală, facilitator în Terapia cu Îngeri şi Theta Healing)

Sursă: http://prodieta.ro/turmeric-sau-curcuma-longa-beneficii-si-proprietati-anti-inflamatorii/

Foto Credit: www.rootsformoods.nl

“Urmează-ţi fericirea şi Universul îţi va deschide uşi acolo unde erau doar ziduri” –Josep Campbell

Naturiste

Descoperă Ceaiul de la munte, o infuzie ușoară, din ingrediente 100% naturale

Published

on

Olympus, unul dintre cei mai mari producători de lactate din România și lider al pieței de sucuri proaspete, aduce pe piața locală o nouă gamă de produse din ingrediente 100% naturale, create din plante de ceai culese din munții Greciei. Noul produs, Olympus Ceai de la munte, este singurul ceai rece cu ingrediente 100% naturale de pe piața locală, realizat din plante de ceai Sideritis, fără zahăr adăugat, fără aditivi și fără cafeină.

Gustul autentic al Greciei

Aroma fină și discretă a noului produs te poartă în universul grecesc și te îndeamnă să redescoperi frumusețea naturaleții și gustul răcoritor. Ceaiul rece reprezintă o alternativă ușoară și delicioasă a răcoritoarelor, fiind perfect în orice moment al zilei. Ingredientele naturale îmbogățesc întreaga experiență a gustului și fac ca fiecare moment de consum să fie desăvârșit.

Cinci arome, cinci motive în plus de bucurie

Fie că alegi aromele clasice răcoritoare, precum menta sau lămâia, sau vrei să experimentezi ceva nou, cum ar fi rodia dulce-acrișoară, piersica bogat aromată sau gustul unic al fructului aronia, cele cinci arome ale noului produs Olympus te vor cuceri pe loc.

Perfect în orice moment

Având doar ingrediente naturale în compoziție, Ceaiul de la munte poate fi consumat în orice moment al zilei –  la micul dejun, la birou, acasă sau în oraș, cu prietenii, reprezentând o alegere delicioasă și fresh.

„Decizia de a introduce o nouă gamă de băuturi în portofoliul Olympus a venit natural, ca urmare a strategiei de dezvoltare pe termen lung a companiei, prin diversificarea portofoliului de produse. Am identificat o oportunitate în piață și, ulterior, am transformat-o în provocarea de a crea un ceai realizat doar din ingrediente naturale, o alternativă gustoasă a băuturilor răcoritoare. Ne mândrim să prezentăm publicului larg Olympus Ceai de la munte și să oferim consumatorilor gustul autentic al ceaiului proaspăt infuzat”, a declarat Mădălina Toma, Marketing Manager Olympus.

Ceaiul rece Olympus contribuie la menținerea unui echilibru și a unei hidratări corespunzătoare a organismului. Creat pentru cei care caută o alternativă naturală a răcoritoarelor, Ceaiul de la munte este alegerea perfectă pentru ca fiecare moment de consum să devină unul de răsfăț.

Noul Ceai de la munte este disponibil în marile lanțuri de magazine din toată țara, în cinci sortimente cu arome inconfundabile.

***

Despre Hellenic Dairies

Grupul Hellenic Dairies, cel mai mare procesator de lactate din sud-estul Europei, a împlinit zece ani de prezență la raft pe piața românească, perioadă în care a investit peste 130 de milioane de euro pe plan local. Fabrica de lactate Olympus de la Hălchiu, județul Brașov, a fost inaugurată în 2011, iar producția sa este destinată atât pieței locale, cât și exporturilor.

Cu sediul în orașul Trikala din Grecia, Hellenic Dairies este o afacere de familie aflată la a treia generaţie de producători de lactate, cu operațiuni în 43 de ţări din toată lumea. În prezent, Olympus deține cinci fabrici în trei țări (Grecia, România și Bulgaria), care produc o gamă completă de lactate, brânzeturi și sucuri naturale.

Continue Reading

Naturiste

Locuri și oameni dedicați vieții sănătoase și de calitate

Published

on

Joi, 16 mai, Taupe Bistro, locul unde inovația întâlnește tradiția în excelență și Eisberg, compania care prin inovație revoluționează ideea de salată proaspătă, au fost gazdele unui eveniment dedicat jurnaliștilor și bloggerilor de lifestyle.

 

Conceptul de viață sănătoasă și de calitate a reunit cele două companii, care i-au provocat pe oaspeți să trăiască o experiență marcată de inovație și prospețime, de la ambianța bistroului Taupe, situat într-un loc plin de tradiție, la preparatele gastronomice moderne și savuroase, bazate pe asocieri inspirate de salate Eisberg și ingrediente de calitate.

“Deschiderea acestui bistrou a însemnat o provocare, pe care am ales să o accept, dorind să resuscitez ceea ce era un loc ales de crema societății de odinioară, care ieșea la o cafea bună sau la masă, pe bulevard. Îmi doresc să refacem atmosfera, dar să o aducem puțin în zilele noastre, să redevină un loc unde poți petrece timp alături de cei dragi, beneficiind de servicii de calitate.

Ingredientele proaspete sunt un alt criteriu important, atunci când este selectat locul preferat, cel la care revii cu plăcere și încredere” a declarat Cristi Opaiț, antreprenorul ce deține, pe lângă Taupe Bistro și Lido’s Brasserie, alte două localuri în București și Vama Veche.

Produsele companiei Eisberg sunt prezente pe piață încă din 1996, și din 2005, de când au început să se adreseze consumatorului final, și-au câștigat încrederea acestuia inovând permanent.

Sloganul “din pungă direct în farfurie” a atras un segment în creștere al populației, preocupat în special de alimentație sănătoasă dar și de gestionarea eficientă a timpului liber, pe care să-l aloce cu predilecție propriei persoane.

“Practic, oferim un produs gata de consum, iar la capăt consumatorul, în afară de bucuria gustului, are mai mult timp la dispoziţie ca să facă ce-şi doreşte – să se plimbe, să iasă la masă cu prietenii sau familia, să facă sport, să citească, să călătorească etc. Putem spune că salatele Eisberg reprezintă un stil de viaţă sănătos.” a declarat Lucian Trofin, director general al companiei Eisberg.

Cele două companii, cu valori comune sau complementare, pe care le potențează reciproc, au prezentat oaspeților un meniu creat de chef-ul de la Lido’s Brasserie, cu preparate pline de savoare, bazate pe combinații de salate și ingrediente proaspete de calitate, ce se regăsesc atât la bistroul Taupe cât și la braseria Lido.

Continue Reading

Naturiste

CEAPA, UN MIRACOL la indemna oricui! Iată aici cum poţi avea o sănătate de fier în orice anotimp!

Published

on

Continuăm să vă oferim informaţii despre cele mai preţioase legume care ne sunt la îndemână şi au proprietăţi şi beneficii miraculoase.

Ceapă este un antibiotic natural de excepţie, fie că vorbim de ceapă galbenă, albă sau roşie!

 

Ce beneficii are ceapa consumata in stare cruda?

Proprietăţile antibiotice ale acestor „medicamente vegetale” se datorează compuşilor sulfuraţi, ce distrug microorganismele. Cel mai important compus sulfurat este alicina, care le conferă acestor legume proprietăţi detoxifiante, sudorifice, expectorante, tonice şi antispastice. Datorită acestor proprietăţi, ceapă şi usturoiul sunt
indicate în virozele respiratorii.

Alicina are şi proprietăţi anticoagulante. De aceea, ceapă şi usturoiul pot împiedica formarea trombozelor. De asemenea, alicina contribuie la scăderea colesterolului şi a trigliceridelor din sânge şi previne afecţiunile cardiovasculare (ateroscleroza, cardiopatia ischemică).

Consumaţi zilnic câte o ceapă mică timp de 30 de zile şi veţi scăpa de răceală şi gripă în sezonul rece! 

Ceapa contribuie substanţial la sănătatea ţesuturilor conective, deoarece acestea au nevoie de sulf pentru a se forma.

Ceapa conţine săruri minerale (sodiu, potasiu, fier, sulf, iod, siliciu, fosfat), principii antibiotice, glucide, lipide, zaharoză, acizi organici, steroli, vitamine (vitamina c, vitamine din grupul b, vitamina E), ulei volatil, saponine.

Ceapă crudă mai este bună pentru dureri de burtă, acesta poate fi consumată sub formă de ceai sau comprese exact acolo unde simţiţi durerea. 

Am gasit si un material video interesant! Va invitam sa-l vizionati.

 

Foto Credit: retetedesanatate.ro

Video Credit: Youtube

Continue Reading
Life Style2 luni ago

Cu ce curățăm pardoselile? Soluții profesionale sau homemade?

Antreprenoriat2 luni ago

Cum îți administrezi banii? 3 idei care te vor ajuta să îți gestionezi eficient bugetul personal

Culinar3 luni ago

Pan Food lansează napolitanele spirală cu gust de copilărie

Evenimente3 luni ago

Când vrei să faci lumea puțin mai frumoasă, donează!

Culinar3 luni ago

De ce sunt oalele din inox preferatele bucatarilor

Culinar4 luni ago

Ce mâncare nu te plictisește? Cea care conține pește!

Naturiste4 luni ago

Descoperă Ceaiul de la munte, o infuzie ușoară, din ingrediente 100% naturale

Culinar4 luni ago

Tagliatelle cu dovleac copt – o reteta sanatoasa pentru toamna

Frumusete4 luni ago

Află și tu cum să scapi de grăsimea nedorită

Evenimente4 luni ago

Simpozionul European “Rehabilitation Synergies for Optimal Esthetics Results in Digital Dentistry” a avut loc la Bucuresti

Evenimente4 luni ago

Se deschide Delicios Gourmet!

Culinar4 luni ago

Si noi azi ce mai mancam?

Culinar4 luni ago

Călătorii culinare în… ton cu gusturile tale

Culinar4 luni ago

Ce mancam azi: trei preparate gustoase, sanatoase si rapide pentru familia ta

Culinar4 luni ago

Top 10 orașe cu cea mai bună pizza din lume

Timp Liber5 luni ago

Latte Art și percepția românilor despre cafea

Frumusete5 luni ago

Vara aceasta se poartă SensoDays

Frumusete6 luni ago

Atunci când îți colorezi părul și îi împiedici căderea

Frumusete6 luni ago

Starea de bine nu cunoaste varsta – noul concept de vacanță balneo

Culinar6 luni ago

Top 3 tipuri de pizza cu reteta simbolica

Trending