Connect with us

Naturiste

FARMACIA DIN CĂMARĂ. Turmeric sau Curcuma longa – beneficii şi proprietăţi!

Published

on

Turmeric sau curcuma reprezintă cel mai eficient supliment nutritiv natural cu beneficii antiinflamatorii și antioxidante. Este foarte eficient în tratamentul naturist al artritei. Turmericul provine din rădăcina plantei Curcuma longa, are o coajă dură de culoare maro și un miez portocaliu intens.

Turmericul a fost numit tradițional “șofranul indian” datorită culorii sale intense galben-portocaliu. Numit turmeric sau curcuma, acesta a fost folosit de-a lungul timpului precum condiment, remediu tămăduitor dar și ca un bun colorant textil.

Turmericul are un gust piperat, intens și un miros care amintește ușor de portocale și ghimbir. Este cel mai bine cunoscut dintre ingredientele folosite pentru a face curry, dar este totodată și cel care dă culoarea galben strălucitoare a muştarului.

Turmericul este originar din Indonezia și sudul Indiei, unde a fost cultivat pentru mai mult de 5.000 de ani. Turmericul (curcuma) fost mult timp folosit de către chinezi și indieni ca agent antiinflamator pentru a trata o mare varietate de afecţiuni, inclusiv flatulență, icter, dureri menstruale, urina cu sânge, hemoragie, durere de dinți, contuzii, dureri în piept și colici.

Turmericul este o sursă excelentă atât de fier cât şi de mangan. Este de asemenea o sursă bună de vitamina B6, fibre alimentare şi potasiu. Un puternic agent antiinflamator Cercetările arată că uleiul volatil din turmeric are un rol antiinflamator. Dar chiar mai puternic decât uleiul volatil este pigmentul galben său portocaliu de turmeric, care se numește curcumina.

În numeroase studii, efectele antiinflamatorii ale curcuminei s-au dovedit a fi comparabile cu cele ale unor medicamente puternice precum hidrocortizonul şi fenilbutazona, precum şi al unor substanţe antiinflamatoare care se dau doar pe baza unei prescripţii medicale, cum ar fi motrin. Spre deosebire de medicamente, care sunt asociate cu efecte toxice semnificative (formarea ulcerului, scăderea numărului de leucocite, sângerări intestinale), curcumina nu este toxică. Deși (pe termen scurt) inflamația acută este benefică, ea poate deveni o problemă majoră atunci când aceasta este cronică (pe termen lung) și acționează împotriva țesuturilor proprii. Inflamația cronică este un factor care contribuie la multe boli comune. Curcumina poate inhiba multe molecule ce provoacă inflamație.

[nextpage]

Remediu pentru poliartrita reumatoidă
Studiile clinice au scos în evidenţă faptul că turmericul are efecte antioxidante foarte puternice. Fiind antioxidant, turmericul poate neutraliza radicalii liberi (chimicalele care pot circula prin corp şi care afectează serios celulele sănătoase și membranele celulare).

De aceea turmericul sau curcuma este recomandat în multe boli, în special artrita, în cazul căreia radicalii liberi sunt responsabili pentru inflamația dureroasă a articulaţiilor și posibila lor deteriorare. Combinaţia de efecte antioxidante și anti-inflamatorii existentă în turmeric explică de ce multe persoane cu boli articulare reumatoidale îşi alină durerile când utilizează condimentul în mod frecvent. Într-un studiu relizat recent pe pacienți suferind de poliartrită reumatoidă, turmericul a fost comparat cu fenilbutazona și a produs îmbunătăţiri comparabile în scurtarea perioadelor de rigiditate dimineața, în prelungirea timpului de mers pe jos și în reducerea umflării articulaţiilor.

Protecție cardiovasculară
Turmericul poate preveni oxidarea colesterolului în organism. Colesterolul oxidat este cel care deteriorează vasele de sânge și se acumulează în artere, provocând de multe ori atac de cord sau accidente vasculare cerebrale. Prevenirea oxidării colesterolului poate ajuta la încetinirea aterosclerozei și a bolilor de inimă cauzate de diabetul zaharat. În plus, turmericul este o sursă bună de vitamina B6, care împiedică creşterea nivelului de homocisteină. Homocisteina, un produs intermediar al unui proces celular important numit metilare, este direct răspunzătoare pentru deteriorarea pereților vaselor de sânge. Nivelurile ridicate de homocisteină sunt considerate un factor de risc important în deteriorarea vaselor de sânge, în formararea plăcilor ateromatoase şi în debutul bolilor de inimă. Un aport ridicat de vitamina B6 este asociată cu un risc redus de boli de inimă.

Într-un studiu publicat în Jurnalul Indian de Fiziologie și Farmacologie, în cadrul căruia 10 voluntari sănătoși au consumat 500 mg de turmeric pe zi timp de 7 zile, s-a observat că nu numai nivelul colesterolului oxidat din sânge a scăzut cu 33%, dar şi valoarea colesterolului total s-a redus cu 11,63%, în timp ce HDL-ul (colesterolul bun) participanţilor la experiment a crescut cu 29%! (Soni KB , Kuttan R). Ajutaţi-vă ficatul să îşi sporească capacitatea de a elimina colesterolul rău LDL folosind turmeric (curcuma) pentru rețete delicioase cu pește, carne, linte sau pilaf de orez curry dar și pentru a condimenta ceapa sote, cartofii sau conopida sau ca aromă principală pentru supă cremă de legume. Serviți cu salata de țelină, ardei gras și broccoli.

Asigurați-vă că folosiţi turmeric, nu amestecuri gata preparate de curry. Studii recente indică faptul că turmericul (și, prin urmare, Curcumina) este folosit în cantitate minimă în amestecurile de curry.
Protejează pe cei predispuşi la boala Alzheimer

Există dovezi tot mai numeroase care sugerează că turmericul asigură protecție împotriva bolilor neurodegenerative. Studiile epidemiologice arata că în rândul persoanelor indiene în vârstă, care folosesc frecvent turmericul precum condiment, incidenţa bolilor neurologice cum este Alzheimer este foarte mică. Cercetări efectuate la UCLA, ale căror rezultate au fost publicate în Journal of Biological Chemistry (decembrie 2004), au fost confirmate de alte studii publicate în Journal of Agricultural and Food Chemistry (aprilie 2006) şi oferă o perspectivă nouă asupra mecanismelor din spatele efectelor protectoare ale turmericului împotriva bolii Alzheimer.

Boala Alzheimer se instalează atunci când un fragment de proteină numită amyloid-B se acumulează în celulele creierului. Se produce stres oxidativ şi inflamaţie, precum și formarea plăcilor între celulele nervoase (neuroni) din creier care astfel perturbă funcţionarea normală a creierului. Amyloid este un termen general pentru fragmente de proteine pe care organismul le produce în mod normal.

Amyloid-B este un fragment de proteină delimitat dintr-o altă proteină denumită proteina precursoare a amiloidului (APP). Într-un creier sănătos, aceste fragmente de proteine sunt defalcate și eliminate. În boală Alzheimer, fragmentele se acumulează, formând plăci grele, insolubile între celulele creierului.

Cercetătorii de la UCLA au efectuat mai întâi studii în eprubetă în care s-a dovedit că turmericul inhibă agregarea proteinei amyloid-B și că o dizolvă mai eficient decât medicamentele anti-inflamatorii precum ibuprofenul și naproxenul. Mai mult, cercetătorii au descoperit că turmericul traversează bariera hematoencefalică și se leagă la speciile mici de amyloid-B. Odată legat de turmeric, fragmentele de proteine amyloid-B nu se mai pot solidifica pentru a forma plăci. Turmericul leagă nu numai proteina amyloid-B, dar, de asemenea, are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, furnizând protecție suplimentară pentru celulele creierului.

[nextpage]

Cum consumăm turmeric (curcuma):

  •  Adăugaţi turmeric la o salată de ouă pentru a îi conferi o culoare galbenă şi mai îndrăzneaţă.
  • Simplu: adăugați turmeric în lapte. Beți amestecul căci turmericul nu schimbă gustul prea mult.
  • Se amestecă orez brun cu stafide și caju și se condimentează cu turmeric, chimion și coriandru.
  • Deși turmericul este, în general, un ingredient de bază în pudră de curry, sunt persoane care doresc să adauge un pic mai mult din acest condiment atunci când pregătesc curry.
  • Turmericul nu trebuie să fie utilizat numai în curry. Acest condiment este delicios şi sănătos folosit la mâncăruri sote, la conopidă fiartă la aburi și la fasole verde ori legume mexicane.
  • Pentru un sos cremos bogat în arome dar cu puţine calorii, încercați să amestecaţi turmeric şi ceapă deshidratată cu un pic de maioneză vegetală bogată în omega-3 şi sare și piper. Serviți cu conopidă crudă, ţelină, ardei dulce și broccoli.
  • Turmericul este un condiment grozav ce poate fi folosit pentru adăugarea unui plus de savoare reţetelor pe bază de linte sau în supă crema de legume cu crutoane.
  • Daţi dressing-ului de salată o nuanţă galben-portocalie adăugând nişte pudră de turmeric.

 

Curcumina este principalul ingredient activ din turmeric. Aceasta are efecte anti-inflamatorii puternice şi este un antioxidant foarte eficient.

Curcumina este slab absorbită în sânge și de aceea la masă trebuie să consumăm și piper negru căci acesta conține piperina, o substanță naturală care îmbunătățește absorbția de curcumina cu 2000%. Dacă nu puteți consuma mâncăruri gătite cu piper negru și turmeric, dar doriți totuși un tratament anti-inflamatoriu natural, atunci puteți înghiți câteva boabe de piper întregi alături de un supliment nutritiv care are la bază turmeric (curcuma).
Hai să fim sănătoşi!

Arina Voicu (Consilier pentru dezvoltare personală, facilitator în Terapia cu Îngeri şi Theta Healing)

Sursă: http://prodieta.ro/turmeric-sau-curcuma-longa-beneficii-si-proprietati-anti-inflamatorii/

Foto Credit: www.rootsformoods.nl

“Urmează-ţi fericirea şi Universul îţi va deschide uşi acolo unde erau doar ziduri” –Josep Campbell

Naturiste

CEAPA, UN MIRACOL la indemna oricui! Iată aici cum poţi avea o sănătate de fier în orice anotimp!

Published

on

Continuăm să vă oferim informaţii despre cele mai preţioase legume care ne sunt la îndemână şi au proprietăţi şi beneficii miraculoase.

Ceapă este un antibiotic natural de excepţie, fie că vorbim de ceapă galbenă, albă sau roşie!

 

Ce beneficii are ceapa consumata in stare cruda?

Proprietăţile antibiotice ale acestor „medicamente vegetale” se datorează compuşilor sulfuraţi, ce distrug microorganismele. Cel mai important compus sulfurat este alicina, care le conferă acestor legume proprietăţi detoxifiante, sudorifice, expectorante, tonice şi antispastice. Datorită acestor proprietăţi, ceapă şi usturoiul sunt
indicate în virozele respiratorii.

Alicina are şi proprietăţi anticoagulante. De aceea, ceapă şi usturoiul pot împiedica formarea trombozelor. De asemenea, alicina contribuie la scăderea colesterolului şi a trigliceridelor din sânge şi previne afecţiunile cardiovasculare (ateroscleroza, cardiopatia ischemică).

Consumaţi zilnic câte o ceapă mică timp de 30 de zile şi veţi scăpa de răceală şi gripă în sezonul rece! 

Ceapa contribuie substanţial la sănătatea ţesuturilor conective, deoarece acestea au nevoie de sulf pentru a se forma.

Ceapa conţine săruri minerale (sodiu, potasiu, fier, sulf, iod, siliciu, fosfat), principii antibiotice, glucide, lipide, zaharoză, acizi organici, steroli, vitamine (vitamina c, vitamine din grupul b, vitamina E), ulei volatil, saponine.

Ceapă crudă mai este bună pentru dureri de burtă, acesta poate fi consumată sub formă de ceai sau comprese exact acolo unde simţiţi durerea. 

Am gasit si un material video interesant! Va invitam sa-l vizionati.

 

Foto Credit: retetedesanatate.ro

Video Credit: Youtube

Continue Reading

Naturiste

VITAMINE ŞI MINERALE într-un pahar: Suc de morcovi şi portocale

Published

on

Mă gândeam zilele acestea ce suc natural să mai beau şi mi-am adus aminte că în perioada rece îmi place să beau suc de morcovi şi portocale. Este super gustos şi are foarte multe proprietăţi.

Morcovii conţin vitamina A şi betacaroten, sunt legumele cu rădăcina profundă în sol, iar acest lucru le permite acestora să absoarbă o serie de minerale abundente. Ei sunt, de asemenea, bogaţi şi în  vitama B.

Sucul de morcovi curaţă şi reface ficatul. Ficatul este organul care detoxifica corpul nostru – fără de care am muri de la adunările interne toxice. Sucul de morcovi a fost numit sucul vindecător de aur.

Detalii complete pe VIATA BIO!

Foto Credit: viatabio.com

Continue Reading

Naturiste

Nu trebuie sa fii un „masterchef” ca sa poti consuma alimente minune

Published

on

Gata, de maine mananc sanatos! De cate ori nu ti-ai spus asta, insa ai si facut-o? Ce anume te-a oprit? Auzi in stanga si-n dreapta despre oameni care consuma alimente „minune”, ii crezi pe cuvant ca sunt grozave pentru sanatate dar alegi sa ramai la felul tau de a intelege mancarea sanatoasa, captiv/a intr-un stil clasic, asa cum ne-au crescut parintii?

Poate ca nu ai timp sa te informezi asupra proprietatilor unor alimente, nu le cunosti gustul si ti-e teama ca nu-ti vor fi pe plac, crezi ca felul in care se consuma este unul complicat iar timpul si poate neindemanarea crezi ca te vor impiedica si mai mult.

Hai sa-ti oferim cateva informatii utile si concrete. Semintele de Chia, Quinoa si fructele de Goji Sano Vita au proprietati miraculase si pot fi consumate foarte simplu, nu trebuie sa fii un masterchef sa le poti folosi. Iata cateva informatii despre ele, precum si  cateva sugestii despre cum pot fi consumate.

Semintele de chia – Daca exista un aliment care poate fi numit sfant, acesta trebuie sa fie Chia! Pline de vitamine si minerale, ajutand la reglarea greutatii, controlarea poftei de dulce si luptand impotriva radicalilor liberi, aceste seminte sunt cu adevarat o minune pentru sanatate, cu beneficii infinite! Iti vom spune ce contin si, crede-ne, vei fi uimit/a: de 5 ori mai mult calciu decat laptele, de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele, de 3 ori mai mult fier decat spanacul, de 2 ori mai multe proteine decat orice alte boabe / seminte si de 2 ori mai mult potasiu decat o banana.

Cum le consumam?  Ti le recomandam la micul dejun in: cereale, smoothiuri, iaurt, ca budinca (amesteca semintele de chia cu apa sau lapte de cocos si lasa-le sa stea putin pana se umfla) sau in clatite (dupa ce ai terminat de facut compozitia clasica de clatite, adauga si 1-2 linguri de seminte de chia, astfel clatitele tale vor fi de zece ori mai sanatoase).

Quinoa alba – Pe langa proteine sale unice, quinoa contine amidon, zaharuri, ulei, fibre, minerale, si vitamine. Boabele de quinoa sunt bogate in vitaminele A, C, D, E, K si vitamine din grupa B. De asemenea, sunt o sursa buna de fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc. Datorita vitaminelor si mineralelor, quinoa stimuleaza sistemul imunitar.

Cum o consumam? Quinoa este un aliment care poate fi servit in multe feluri: ca atare, budinca, cereale adaugate in salate, in supe sau sosuri. Quinoa are o textura pufoasa atunci cand este gatita iar aroma usoara de nuca o face o alternativa la orez alb sau cuscus. Quinoa faina poate fi folosita in panificatie fie amestecata cu faina de grau, fie singura – daca se doreste un produs fara gluten.

Fructele de goji – Sunt bogate in minerale precum magneziu, fier, calciu, potasiu, cupru, seleniu, contin 18 aminoacizi (mai mult decat polenul), vitamina A, vitamina B, B2 si B6, vitamina E, polizaharide, acizi grasi nesaturati, antioxidanti, fitosteroli si fenoli. Fructele goji sunt fructele cu cel mai puternic efect antioxidant dintre toate produsele alimentare din lume. Sunt o puternica sursa de vitamina C, continand pe unitate o cantitate de 500 ori mai mare decat portocalele, continand mai mult caroten decat orice alt produs alimentar.

Cum le consumam? Doza ideala de fructe de goji pentru persoanele care vor sa isi imbunatateasca viata este de 16g pe zi, grame care chiar fac diferenta.

 

Ce zici, te-am convins?

Continue Reading
Advertisement
Terapii5 zile ago

Ce este masajul terapeutic?

Life Style2 săptămâni ago

Noul gust EXTRA-SEC în gama ZAREA Diamond Collection

Stiri3 săptămâni ago

La cine apelam pentru auditul de mediu

Sanatate3 săptămâni ago

Dr. Serban Atanasiu: “Romanii din diaspora vin acasa de sarbatori si pentru rezolvarea problemelor stomatologice”

Evenimente3 săptămâni ago

Alimentatie rationala pentru sanatate, editia a 3-a

Sanatate4 săptămâni ago

De ce Suplimente Organice?

Frumusete1 lună ago

Salon de infrumusetare. Vezi toate beneficile!

Sanatate1 lună ago

NU mai ține durerea în gât!

Sanatate1 lună ago

Cancerul de colon, cum il tratam!

Timp Liber1 lună ago

Scapa de grija colivei pentru inmormantare comandand-o online

Sanatate2 luni ago

Cobză de răcit? Treci pe natural!

Psiho2 luni ago

Alexandru Pleșea: 8 tehnici de întinerire

Sanatate2 luni ago

Pășește încrezătoate într-o nouă etapă din viață, cu Mastrelle Meno

Frumusete2 luni ago

Gama SantaDerm ParasiteS împotriva păduchilor, o soluție naturală, sigură și eficientă

Timp Liber3 luni ago

ZAREA 7 Stele, istoria ce merită povestită

Sanatate3 luni ago

Victoria Asanache organizeaza primele cursuri de Navigatori de pacienti oncologici din Romania

Frumusete3 luni ago

Luptă împotriva îmbătrânirii tenului cu noua gamă ACM: Duolys

Life Style3 luni ago

Arcca, cel mai mare operator de campusuri private din România, pune la dispoziția studenților peste 2500 de locuri de cazare

Frumusete3 luni ago

Premiera – Onda, prima optiune pentru cei cu grasime localizata!

Life Style3 luni ago

S-a lansat platforma online myorganic.ro

Trending