Connect with us

UTILE

GPS-ul de la origini și până la sistemele de navigație auto dedicate

Published

on

GPS-ul este astăzi un instrument indispensabil la bordul oricărui autoturism când pleci la drum lung. Cele mai simple sau mai sofisticate sisteme de navigare prin satelit oferă servicii de indicare a traseului, fără să depindă de conectarea la internet, spre deosebire de smartphone sau tabletă. Navigarea folosind un sistem GPS înseamnă eliminarea riscului de confuzie, atunci când nu cunoști exact traseul, îți economisește combustibil și te ghidează pe drumuri necunoscute.

 

Dar ce înseamnă GPS și cum a apărut și evoluat navigația auto de-a lungul timpului?

Suntem în 1957, cel de-al doilea război mondial a luat sfârșit acum doisprezece ani, dar tensiunile războiului rece continuă să împartă lumea. Rusia tocmai a lansat primul satelit Sputnik. Americanii caută replică și oamenii de știință de la MIT au descoperit ca semnalele radio emise de sateliți fluctuează in funcție de poziția satelitului.

Advertisement

Aceste descoperiri au permis crearea tehnologiilor de urmărire a sateliților de la sol folosind semnalele radio emise de aceștia. Ulterior s-a descoperit ca poziția obiectelor de pe pământ poate fi determinata măsurând distanța lor față de anumiți sateliți.

Această este contextul nașterii GPS-ului, un sistem conceput pentru navigație și dirijat din spațiu prin intermediul sateliților.

Proiectul de determinare a poziției obiectelor cu ajutorul sateliților s-a concretizat pentru prima dată în 1960, cu sistemul “Transit” din serviciul marinei americane. Deși un astfel de sistem este încă la început, și chiar dacă permite urmărirea cu precizie metrică, există încă mulți pași de făcut înainte de a obține viteza și precizia GPS-ului. În 1960, prima provocare o reprezintă  timpul luat în calcul pentru  măsurători. În final mulțumită efectului Doppler, oamenii de știință  găsesc soluția: sistemul GPS (care ia locul vechiului sistem). Într-adevăr, GPS-ul este sistemul de sateliți prin intermediul căruia unui receptor terestru își determină poziția în funcție de semnalele radio transmise și primite de sateliți.

Inițial rezervat exclusiv sectorului militar, GPS-ul ajunge în anul 1983 sa fie disponibil utilizării civile. Guvernul american își rezervă totuși dreptul de a impune o accesibilitate selectivă folosirii GPS-ului civil, care a rămas un sistem departe performanțele armatei americane, obținute cu investiții de milioane de dolari.

În 1989, apare cel dintâi GPS portabil, comercializat de Magellan: Magellan NAV 1000, urmat în anii 1990, de apariția unor receptori specializați în domenii diverse, cum ar fi navigația maritimă, industria auto, aviație, și chiar călătorii.

Advertisement

Asistenți generali de navigație destinați marelui public apar în 2004 o dată cu lansarea TomTom GO, fiind primul produs de acest tip de pe piață. Acest sistem de navigație este victima a succesului său, astfel că apar numeroși competitori, numărul produselor de tip GPS-ului in anul 2008, ajunge la 90 de milioane, cu nu mai puțin de 35 de milioane de sisteme integrate în autoturisme și 28 de milioane de smartphone-uri.

Anii 2010-2020 marchează o evoluție constanța a aplicațiilor de navigație GPS pe smartphone și generalizarea asistenței de navigație auto integrată în tabloul de bord al automobilelor.

Care sunt diferitele tipuri de GPS?

Odată cu dezvoltarea tehnologică a GPS-ului, au fost create numeroase modele de navigație auto și GPS diferite. Cu toate acestea, ele pot fi definite de două grupuri distincte: GPS-urile independente și cele integrate (sistemele de navigație dedicate).

GPS-ul independent este un sistem general de navigație amovibil montat pe parbriz sau plasat pe tabloul de bord al autoturismului printr-un suport. Prin urmare, aici este vorba de un dispozitiv individual, destinat exclusiv pentru navigarea rutieră. În majoritatea cazurilor, controlul se face prin intermediul unui ecran tactil sau prin recunoaștere vocală. Multe instrumente de tip GPS independent conțin și un set de funcții de tip Bluetooth,  foarte convenabile pentru apeluri telefonice de tip handsfree.

Advertisement

În comparație, GPS-ul de navigație este de fapt un sistem integrat vehiculului fiind de fapt un sistem multimedia ce înglobează și funcția de navigație.

Prin urmare, producătorii de autovehicule au conceput sistemele de navigație GPS-ul să facă parte integrantă din echipamentul vehiculului: montat în habitaclu, conectat la sistemul de boxe al automobilului iar poziționarea geografică se realizează mai rapid beneficiind de o antena GPS mai puternica. În paralel,  există o diferență considerabilă de dimensiuni, calitate și precizie între cele două tipuri de GPS.

Avantajele unui sistem de navigație auto dedicat față de GPS-ul clasic

Atunci când alegi un sistem GPS trebuie să ții cont de mai mulți indicatori de performanță  și caracteristici ale navigației. Automobilele sunt dotate din fabrica ca un sistem de navigație integrat sau poate fi montat ulterior.

Sistemele de navigație  moderne oferă șoferilor o mai bună orientare în spațiu, siguranță în condus și alte beneficii în afară de simplă identificare a traseului de drum. Navigațiile de ultima generație au comenzi acționate simplu și rapid, un design perfect asortat cu interiorul mașinii, posedă o conectivitate superioară. Conectivitatea acestor sisteme permite inclusiv asocierea cu telefonul mobil și oglindirea acestuia pe ecranul generos al navigației.

Advertisement

Funcțiile suplimentare permit afișarea unor date specifice: temperatura, diagnostic OBD sau info trafic. Chiar dacă mulți șoferi încă folosesc un smartphone pentru navigație, sistemele GPS de navigație încorporate funcționează mult mai fluid și permit o conducere în deplină siguranță. Sistemele de navigație dedicate cu sistem de operare android sau windows sunt ideale pentru orice șofer , oferind un plus de elegantă și ușurință în conducere.

Navigațiile dedicate sunt proiectate pentru a se potrivi perfect în bordul mașinii tale astfel încât dacă, de exemplu, vei dori sa achiziționezi un sistem de navigație auto cu android pentru Audi A4 B7 sau navigație dedicata BMW E46 sau E90 vei găsi dispozitive care sa se potrivească perfect în locul vechiului sistem multimedia.

Cele mai moderne sisteme GPS auto dedicate sunt alegerea cea mai bună pentru confortul si siguranța ta.

În România, Navi-Gps este unul dintre importatorii și distribuitorii de sisteme de navigație auto dedicate având o vastă experiență în acest domeniu și una dintre cele mai variate oferte de sisteme multimedia GPS.

Advertisement
top-shop.ro%20
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.




Trending