Connect with us

SANATATE

În ce situații este recomandată o proteză de genunchi? Sfaturi esențiale

Published

on

Artroplastia sau protezarea genunchiului este o intervenție chirurgicală menită să înlocuiască articulația genunchiului cu o proteză artificială. Această procedură este recomandată în principal pentru tratarea afecțiunilor grave ale genunchiului, cum ar fi gonartroza avansată, leziunile articulare severe sau alte boli care afectează funcționalitatea genunchiului. Află mai multe informații despre protezarea genunchiului din articolul de mai jos.

Când proteza de genunchi reprezintă o soluție?

Intervenția chirurgicală de protezare a genunchiului este luată în considerare doar atunci când metodele nechirurgicale (fizioterapie, kinetoterapie, terapia medicamentoasă, controlul activităților fizice, etc.) nu au îmbunătățit funcționalitatea genunchiului.

De cele mai multe ori, proteza de genunchi este recomandată în cazurile de gonartroză, dar poate fi indicată și în artrita psoriazică, artrita reumatoidă sau instabilitatea genunchiului. Însă, nu este o metodă adecvată pentru tratament luxatie de rotula sau alte afecțiuni ale genunchiului care nu implică deteriorarea severă a articulației.

Gonartroza este o afecțiune degenerativă a articulației care determină distrugerea cartilajului de la nivelul genunchiului. Aceasta poate apărea din cauza înaintării în vârstă, dar și în urma unor afecțiuni inflamatorii sau traumatisme. Gonartroza poate afecta un singur genunchi sau pe ambele.

Advertisement

Artrita psoriazică afectează pacienții cu psoriazis și cauzează inflamarea și rigiditatea articulațiilor. Afectează preponderent genunchii, gleznele și încheieturile mâinilor. Această boală cronică și progresivă poate duce, în multe cazuri, la deformarea și distrugerea permanentă a articulațiilor.

Artrita reumatoidă este o boală inflamatorie cronică autoimună, în care sistemul imunitar atacă propriile țesuturi. Protezarea articulației poate restabili mobilitatea genunchiului, însă nu elimină cauza afecțiunii, ceea ce înseamnă că artrita reumatoidă poate continua să evolueze.

Care sunt tipurile de proteze de genunchi și când sunt recomandate?

Pentru a înțelege ce este proteza de genunchi, trebuie menționat că există mai multe tipuri de proteze de genunchi. Fiecare are indicații specifice în funcție de gradul și tipul afecțiunii. Cele mai comune tipuri de proteze de genunchi sunt:

  • Proteza totală de genunchi – implică înlocuirea tuturor compartimentelor ale genunchiului cu componente protetice;
  • Proteza parțială de genunchi – este utilizată atunci când doar o parte a genunchiului este afectată. Înlocuiește doar una dintre cele trei compartimente ale genunchiului: compartimentul medial, lateral sau rotulian;
  • Proteza de revizie – este destinată situațiilor în care o proteză anterioară de genunchi trebuie înlocuită din diverse motive, cum ar fi uzura sau slăbirea componentelor protetice;
  • Proteza unicompartimentală – este utilizată atunci când doar un compartiment al genunchiului este afectat, în general compartimentul medial sau lateral;
  • Proteza personalizată – este utilizată în unele cazuri pentru a se potrivi mai bine anatomiei pacientului.  

Tipul de proteză utilizat depinde de evaluarea medicală specifică a fiecărui pacient și de recomandările chirurgului ortoped.  

Medicul va recomanda și analize de laborator, radiografii sau alte investigații imagistice, pentru a determina necesitatea intervenției. Pacientul va fi informat despre întreaga procedură, inclusiv beneficiile și posibilele complicații. Acesta trebuie să discute cu medicul său despre așteptările și obiectivele sale de după operație, pentru a se asigura o recuperare eficientă.

Advertisement

top-shop.ro%20
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.




Trending