Connect with us

EVENTS

 Începe Romanian Design Week: o vacanță urbană completă, cu 10 zile de expoziții, muzică, relaxare și shopping de designromânesc

Published

on

Foto credit:

Pe 13 mai 2022, incepe Romanian Design Week, cel mai amplu festival multidisciplinar dedicat industriilor creative locale, organizat de The Institute si prezentat de UniCredit Bank. Anul acesta, destinatia principala a festivalului ramane Combinatul Fondului Plastic, pentru o editie aniversara ce va oferi o experienta ca o vacanta urbana completa: vor fi 10 zile de expozitii, instalatii interactive, muzica, relaxare si shopping de design romanesc, dar si evenimente-satelit raspandite in mai multe zone si cartiere creative ale Capitalei.

Tema #RDW10 este #FORWARD si se refera la modalitatile prin care putem face pasul urmator spre consumul produselor si serviciilor generate de disciplinele creative, precum si la scenarii pentru un viitor al inovatiei, incluziunii, sustenabilitatii si colaborarii. In acest sens, expozitiile si evenimentele din cadrul editiei cu numarul 10 a RDW sunt co-produse cu unele dintre cele mai relevante organizatii creativ culturale de pe plan local.

Combinatul Fondului Plastic din Bucuresti devine un micro-oras al designului si artelor

La interior, la Combinatul Fondului Plastic, vizitatorii RDW sunt asteptati sa vada mai multe instalatii si expozitii de design, cum ar fi:

Advertisement
  • Expozitia „Building the Future. Together”,o expozitie-manifest dezvoltata in parteneriat cu Nod Makerspace, care cuprinde 6 instalatii interactive si imersive. Aceasta expozitie face parte din programul Noul Bauhaus European si pune accent pe teme cum ar fi sustenabilitatea si inovatia.
  • Expozitia „Valuable Objects”, curatoriata de arh. Adela Maria Marius, fondatoarea galeriei Epretext. Aceasta prezinta artisti si designeri romani care, prin practica lor, reconstruiesc industrii si reasaza valori. Printre designerii prezenti in expozitie se numara: Ana Adam, Mircea Cantor, Cosmin Florea, Ami Amalia, Constantin Flondor, Peter Jecza, Atelier Kairos & Bogdan Ciocodeica, Radu Abraham, Octavia Chiru, Ciprian Muresan, Marius Bercea si Sasa Lazar.
  • Expozitia ZOOM IN: SUSTAINABLE DESIGN, o initiativa OTOTO, parte din programul SLOW FORWARD. A MANIFESTO FOR A MINDFUL, SUSTAINABLE LIFESTYLE al brandului. Expozitia poarta vizitatorii in substratul procesului de design al unor piese vestimentare de zi cu zi – cum ar fi tricouri, jeansi, sneakersi sau genti –, provocandu-i sa le examineze si sa le aprecieze diferit, pornind de la principiile de design sustenabil si luand in calcul atat ce inseamna ele pentru planeta, cat si pentru cei care le poarta.  
  • Colectia capsula Caltia • Glavan, intr-un concept expozitional realizat de Cristiana Raluca Draghici. Expozitia prezinta rigurozitatea arhitecturala a creatiilor Mihaelei Glavan, care se intalneste cu universul fantastic din operele pictorului Stefan Caltia. Colectia-capsula, formata din incaltaminte si accesorii inspirate de universul realist-magic al artistului Stefan Caltia, va putea fi vizitata la Galeria ArtSafe din cadrul Combinatului Fondului Plastic.
  • Expozitiile internationale din programul Design Flags. Pentru a incuraja dialogul dintre piata romaneasca de profil si cea internationala, RDW gazduieste expozitia „Smart Hungary”, adusa la Bucuresti de Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucuresti, ce prezinta cele mai noi inovatii contemporane maghiare, cu ajutorul a 24 de produse grupate in jurul a sapte teme cotidiene (Smart City, Smart Home, Smart Mobility, Smart Leisure, Smart Sport, Smart Agriculture, Smart Healthcare). Printre acestea, se numara, de exemplu: un EKG integrat intr-un tricou smart, un software antrenor personal de yoga, un scaun cu rotile electric dirijabil cu capul, un sistem info-trotuar pentru persoanele cu deficiente locomotorii si multe altele, toate nascute in speranta solutionarii comune a unor provocari globale. De asemenea, in cadrul Design Flags, Centrul Ceh ii aduce pe Hermann & Coufal la #RDW10, un studio ceh de design ce va realiza o instalatie on-site, bazata pe upcycling si metode do-it-yourself.
  • Cel mai mare concept store de design romanesc. La Galeria Senat, va fi amenajata o zona de socializare & lounge, co-working si magazine-capsula, in care se vor regasi peste 100 de designeri si artisti romani, reprezentati de nume precum: Askia, Dizainar, Molecule-F, room21, Patzaikin, Epretext si Art Editions. In acest mod, RDW incurajeaza cresterea consumului de design romanesc.

RDW Social. Un program zilnic de activitati, instalatii, muzica si evenimente, la Combinat

Pe de alta parte, spatiul outdoor de la Combinatul Fondului Plastic le ofera vizitatorilor RDW 2022 un program zilnic de activitati, instalatii interactive, muzica si evenimente, precum si o zona dedicata cu food & drinks, oferite de Absolut, Smokareala, Pastamobil, Satisfry si Friddi.

RDW Social inseamna piatete inverzite si umbrite, gradene panoramice si spatii de relaxare, amenajate pornind de la conceptul BAZA. Deschidem Orasul, cu sprijinul partenerilor festivalului, UniCredit Bank, Art Property Development si Art Property City.

In plus, in contextul aniversarii #RDW10, UniCredit Bank prezinta un Pop-up Radio RDW x Black Rhino Radio, ce va da voce comunitatii creative coagulate in jurul festivalului de-a lungul timpului. Aici vor avea loc live-uri si emisiuni zilnice, ce se vor transforma ulterior intr-o serie speciala de podcasturi. Gazdele acestora vor fi: Andrei Grosu (Local Design Circle), Liana Vasilescu (Elle Deco), Mihai Gurei (membru al board-ului RDW inca de la prima editie & fondator Intro Design), Mirela Bucovicean (Molecule-F), Stefan Ghenciulescu (Zeppelin), Andrei Bortun si echipa RDW.

De asemenea, serile vor fi animate de programul RDW Social, propus de Black Rhino Radio si de cei peste 25 de DJ invitati. Nu vor lipsi nici instalatiile interactive, realizate cu suportul partenerilor IQOS, Ford Romania, ASAP si H3, dar si de Ana Kun x ONE.shirt x UnLoc, ce va dezvolta o instalatie outdoor ca manifest pentru identitatile noastre diverse.

O alta instalatie interactiva de vazut la #RDW10 este Explorers of the Multiverse, realizata de studioul de arta si tehnologie H3, in parteneriat cu IQOS. Aceasta propune o experienta multisenzoriala imersiva, prin care vizitatorii sunt invitati la un proces de autocunoastere, atat din perspectiva proprie, cat si prin ochii celorlalti.

Advertisement

Parcarea este asigurata de Lime, pentru trotinete, si de Urban Monkey, pentru biciclete.

Asezamintele Ion I.C. Bratianu sunt redeschise temporar pentru public in cadrul #RDW10

In perioada 14–22 mai, ansamblul de patrimoniu Asezamintele Ion I.C. Bratianu este redeschis pentru publicul larg, cu sprijinul OAR Bucuresti si al Bibliotecii Nationale a Romaniei si in parteneriat cu ExpoArte. Acesta devine Design House, iar spatiul este reconfigurat zilnic pentru a gazdui o alta expozitie personala semnata de un designer roman.

Designerii care vor expune la Asezamintele Ion I.C. Bratianu sunt, in ordinea aparitiilor: Radu Abraham, Livia Falcaru, ASKIA, Ioana Ciolacu, Daniel&Andrew, Lucian Alexandru Arsene, Atelier Vast, Smaranda Almasan, Sebastian Pren si Radu Manelici.

Expozitia de design, gazduita de fosta sala de lectura a ansamblului, gazduieste un nou designer in fiecare zi, intr-un demers ce imprumuta din dinamismul industriilor creative locale, prezentand exemple de design grafic, ilustratie, design de produs si fashion design. Publicul ii va putea intalni personal pe fiecare dintre designerii mentionati, in ziua dedicata lor.

Advertisement

Programul cuprinde, de asemenea, tururi ghidate realizate de ARCEN in zona din proximitatea ansamblului, precum si integrarea Parcului I.C. Bratianu in traseul de activitati recreative din cadrul festivalului.

Bucurestiul se transforma in Capitala designului romanesc

Alte 65 de evenimente-satelit impanzesc Capitala pe parcursul #RDW10, ca parte din programul Design GO. Designeri, galerii de arta, studiouri de design si arhitectura, ateliere, muzee, showroom-uri si cafenele din Bucuresti organizeaza propriile activitati, in cadrul festivalului.

In cadrul #RDW10, are loc si Evenimentul Noaptea Studiourilor de Arhitectura (Architecture’s Night In), cand, pe 19 mai, nu mai putin de 17 studiouri de arhitectura din Bucuresti isi deschid portile pentru public.

Muzeul National al Taranului Roman intra anul acesta in circuitul Romanian Design Week, cu expozitia „Conectat la natura (traditie circulara)”, proiect curatoriat de arh. Teodor Frolu, o expozitie de arta multidisciplinara, care vorbeste despre modalitatile prin care patrimoniul cultural traditional isi poate gasi loc in arta contemporana.

Advertisement

Mai mult, Combinatul Fondului Plastic va fi parte si din circuitul oficial Noaptea Muzeelor, astfel ca RDW 2022 va fi deschis publicului larg si va putea fi vizitat gratuit pe 14 mai, in program prelungit, pana la miezul noptii.

Expozitiile de la Combinatul Fondului Plastic pot fi vizitate de luni pana vineri in intervalul 12:00-22:00, iar in weekend intre orele 10:00-22:00. Biletele pentru accesul la festival costa 32 de lei si pot fi achizitionate online de pe Eventbook, aici, sau offline, din reteaua Eventbook de aici. Studentii au acces gratuit la RDW folosind codul rdwstudents2022 in formularul de achizitie a biletelor si in baza carnetului de student prezentat la intrarea in expozitie.

top-shop.ro%20
Trending