Connect with us

Stiri

Narcisa Iorga: De ce ar trebui sancționată cu aceeași amendă

Published

on

Narcisa Iorga este licenţiată în jurnalism și a ocupat funcțiile de redactor, şef departament politică internă, redactor-şef adjunct şi publicist-comentator, producător de emisiuni şi corespondent de război pentru Jurnalul Naţional şi Antena 1. A fost membru CNA din octombrie 2008 până în octombrie 2014. Aceasta a primit Premiul pentru Promovarea Valorilor Democraţiei din partea Clubului Român de Presă. 

Narcisa Iorga a acordat un interviu în exclusivitate pentru Radar de Media, în care ne-a vorbit de cariera domniei sale de jurnalist, starea presei în prezent, dar și activitatea CNA.

 

Ați avut parte de constrângeri în cariera dumneavoastră de jurnalist? Ne puteți da detalii?

Mi-am început cariera de jurnalist în 1993, la trustul Intact. Marius Tucă și Dan Diaconescu pregăteau apariția unui săptămânal editat la București, dar cu suplimente speciale pentru fiecare județ al țării. Era un proiect uriaș pentru vremea aceea. Am auzit la facultate că se lansează un ziar nou și ar angaja studenți la jurnalism.  Studenții au întotdeauna pretenții puține și muncesc mult. Sunt soluția optimă pentru astfel de proiecte.

Acum câțiva ani, l-am auzit pe Dan Diaconescu, pe când el conducea OTV, iar eu eram membru CNA, că m-a adunat de pe stradă. Eu spun că, prin munca mea, susținută și prost plătită, într-o echipă de tineri care astăzi sunt toți jurnaliști remarcabili, l-am ajutat pe Dan Diaconescu să se îmbogățească.

Și nu numai pe el. În schimb, niciunul dintre acei ziariști inimoși nu suntem bogați. Era în ianuarie 1993. Am venit când nici nu exista redacția, ci doar niște pereți despărțitori în actualul sediu al Antenelor din București- Ploiești. Eram împreună cu o colegă. Am rămas doar eu, ei nu i-a inspirat încredere. Am început să lucrez pentru Jurnalul de București, iar din iunie 1993, la Jurnalul Național. Am contribuit enorm la nașterea acestor două jurnale și am asistat la nașterea Antenei 1. Împărțeam același hol cu Radio Romantic și cu Prețul Succesului, de care se îngrijea Sorin Oancea. Am văzut cum s-a creat acest trust gigant. La vremea aceea, PDSR era partidul stat, iar patronul la vedere al trustului Intact, Dan Voiculescu, impunea teme în funcție de interesele economice pe care le avea. Ca să vă răspund într-un final, da: am avut parte de multe constrângeri de-a lungul celor șapte ani cât am lucrat în acel trust. Detalii mai multe decât cele legate de interdicția de a folosi cuvântul ”rege” în asociere cu Mihai de Hohenzollern, despre care am scris zilele trecute în Evenimentul zilei, nu aș vrea să dau deocamdată. Culmea, aveam voie să vorbim despre regele țiganilor, despre regele fotbalului, dar niciodată despre regele României.

 

Cum este starea presei în prezent?

Din punct de vedere economic, cât se poate de proastă și de aici pornesc toate relele. Dacă nu sunt bani într-o redacție, nu există nici independență a jurnaliștilor. Politicienii, la rândul lor, sunt interesați ca presa să fie cât mai slăbită pentru a o putea folosi, pe bani puțini, așa cum le poftește inima. Deci, ce poate fi mai rău? Dispariția totală, știu, dar sper să nu ajungem chiar atât de rău.

Libertatea presei este înțeleasă de unii jurnaliști în mod eronat: sunt agresivi și insultă în direct. Cum ar putea fi îndreptate aceste derapaje?

Orice derapaj se poate îndrepta dacă se aplică legea audiovizualului în mod constant și imparțial. Credeți că dacă șoferii nu s-ar teme că-și pierd permisele de conducere, ar respecta regulile de circulație? Eu știu că sunt unii membri ai CNA cărora le displace să fie asemuiți cu niște polițiști, dar CNA acest rol îl are: de reglementare și control în audiovizual. Așadar, fie că ne place, fie că nu, CNA trebuie să aplice și amenzi acelora care încalcă legea, nu doar să le mângâie creștetele părintește. Există în legea audiovizualului, limita minimă de 10.000 de lei și limita maximă de 200.000 de lei pentru sancțiunile pecuniare. Există însă și sancțiuni mai dure decât amenzile. Ei bine, în ultimii doi ani, CNA nu a aplicat decât o dată sau de două ori amenda maximă. Niciodată n-a aplicat alte sancțiuni mai grave decât amenda maximă, cum ar fi întreruperea emisie unui post pentru 10 minute, pentru trei ore sa înjumătățirea cu până la jumătate a termenului de valabilitate a licenței. Acest fapt arată că CNA a devenit o instituție extrem de slabă, de la care nu se mai poate pretinde să țină sub control derapajele din audiovizual.

 

Credeți că există echilibru în ceea ce privește acordarea amenzilor de către CNA?

Dublul standard pe care îl aplică CNA este atât de evident, încât aproape sunt tentată să cred că această întrebare a dvs. este una capcană. Glumesc, desigur! Amenzile CNA nu trebuie să fie echilibrate, trebuie să fie aplicate în funcție de încălcările legii comise de către radiodifuzori, adică de către posturile de radio și televiziune. Din primul an de mandat, am observat o grijă deosebită de a nu sancționa anumite posturi, indiferent de abaterile de la lege pe care le-ar avea și, în egală măsură, o atenție exacerbată față de alte posturi de televiziune. Ultimii doi ani însă au întrecut orice limită. Actualul CNA, prin majoritatea membrilor săi, susținuți de interesele PSD, își anunță public și în mod repetat dorința de a sancționa toate posturile la fel. Or, această atitudine este complet greșită. Dacă Antena 3 încalcă legea în fiecare oră, de ce ar trebui sancționată cu aceeași amendă ca Realitatea TV, de exemplu, care înregistrează o singură abatere pe săptămână? Eu nu găsesc altă explicație în afara aceleia că CNA dorește să ocrotească imaginea unui post anume, recunoscut ca fiind cel mai sancționabil post dintre cele de nișă de știri. Prin uniformizarea sancțiunilor, indiferent de gravitatea faptelor, se obține impresia că nici un post nu e mai presus decât altul. Prin felul în care aplică sancțiunile, CNA reușește să inducă ideea că toate posturile greșesc în egală măsură, ceea ce este complet fals.

 

Ce părere aveți de televiziunile de știri din România? Respectă vreuna dintre ele principiile fundamentale ale jurnalismului: obiectivitate, imparțialitate, echidistanță?

Există un post care respectă toate cele trei principii enunțate de către dvs., ceea ce este încurajator. Ne arată tuturor că se poate. Trist este însă că acest post a fost împiedicat tocmai de către CNA să fie preluat în grilele operatorilor de cablu, deși legea obligă la această preluare odată ce postul s-a declarat liber la retransmisie. În această situație, ce așteptări de obiectivitate să mai aibă publicul de la CNA? Ce autoritate mai poate avea această instituție pentru a impune principii? Din punctul meu de vedere, nu mai are nici un fel de autoritate, așa cum nici Laura Georgescu, președintele CNA, care a demonstrat un comportament inadmisibil pentru funcția pe care o ocupă, nu mai are nici un fel de autoritate în fața jurnaliștilor de televiziune sau radio pe care-i analizează pentru limbajul nepotrivit folosit în anumite emisiuni. Este incompatibilă cu funcția de membru CNA, dar politicienii care au propus-o o susțin, în continuare, cu fermitate, ca și când ar fi indispensabilă.

 

Printre cele mai râvnite subiecte de către televiziuni se numără înmormântările, divorțurile în direct. Ce ar putea face CNA în acest caz?

Subiectele alese de către televiziuni țin de decizia lor editorială, iar CNA nu are nici un fel de drept să intervină în politica editorială a unui post, ca de altfel nicio autoritate publică sau privată. Există însă norme pentru protecția minorului, respectarea dreptului persoanei la propria imagine care ar trebui respectate de către posturi atunci când își aleg programele și orele lor de difuzare. Din păcate însă, lipsa de intervenție a CNA în situații concrete și grave, apatia acestei instituții față de sancționarea grobianismelor difuzate de televiziuni nu a făcut decât să încurajeze perpetuarea unor astfel de programe, nocive pentru publicul minor, dar nu numai. Deciziile CNA se iau cu minimum șase voturi din 11. Cât am fost membru al Consiliului, am constatat adeseori că este imposibil să strângi șase voturi când vrei să sancționezi un post protejat politic cu sume mai mari decât limita minimă a amenzilor prevăzute de lege, oricât de grave și frecvente ar fi abaterile acestuia. Majoritatea membrilor CNA sunt vinovați pentru degradarea audiovizualului, nu neapărat televiziunile. Acestea au un scop comercial, în primul rând, dar Consiliul trebuie să aplice legea în interes public, nu pentru a răspunde intereselor private ale posturilor sau patronatului acestora.

 

“Sparg un cvorum absurd (…) Asta e o instituţie de grădiniţă, pe care o giraţi”, a spus Valentin Jucan la ședința de marți (n.r. 20.01.2015). Cum vedeți atitudinea sa?

Domnului Valentin Jucan îi transmit un singur mesaj: să-și respecte promisiunea făcută în luna septembrie și să transmită online, pe pagina proprie de Facebook, ședințele publice ale CNA. Atât! Dacă nu se ține de cuvânt, devine complice al celorlalți membri, interesați de lipsa de transparență a deciziilor lor.

 

Un grup de parlamentari ai PDL şi PNL propun interzicerea cenzurii pe radio și TV. Cum vedeți această inițiativă?

Nu am văzut proiectul, ci doar știrile despre acest proiect. Mă bucură inițiativa, cu atât mai mult cu cât, personal, în numeroase rânduri, am sesizat public, chiar și în cadrul comisiilor parlamentare de cultură, faptul că cenzura este interzisă de legea română, dar nu este sancționată persoana care o înfăptuiește. Astfel, cenzura este posibilă în mediul audiovizual, patronatul posturilor știind că nu pierd nimic comițând acte de cenzură. Nu înseamnă că după introducerea sancțiunii, cenzura nu va mai fi posibilă, dar măcar se oferă posibilitatea jurnaliștilor să atragă atenția autorităților când se exercită asupra lor presiuni în îndeplinirea profesiei. Inițiatorul modificării legii audiovizualului, care prevedea și sancționarea cenzurii era senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu, înainte să fie condamnat, el consultându-se cu mai mulți membri CNA în această privință. Nu știu dacă este unul și același proiect. Știrile pe care le-am citit despre această inițiativă îmi relevă faptul că proiectul se suprapune în mai multe prevederi peste actuala lege a audiovizualului. Probabil că aceste inadvertențe vor fi corectate, dar se impune sancționarea cenzurii și a intervențiilor în politica editorială a posturilor.

Pagini: 1 2

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Stiri

Chiuveta care promite

Published

on

Granitul poate sa nu mai fie alegerea numarul unu in tendintele de amenajare ale bucatariei, pentru blaturile de bucatarie, insa chiuvetele din granit raman optiunea perfecta, nefiind nicidecum o alegere invechita, asa cum ar parea la prima vedere. Aceste chiuvete sunt compuse dintr-un amestec realizat cu grija, din piatra naturala si rasina pentru a rezista la o utilizare continua, iar rezultatul este unul absolut fabulos.

Chiuvetele de bucatarie realizate din granit sunt incredibil de rezistente si fara indoiala pentru multi, elementul indispensabil din bucatarie. Aceste chiuvete exista pe piata intr-o varietate de forme, dimensiuni, culori si finisaje mate pentru a da personalitate bucatariei tale mult visata.

In cele ce urmeaza, sunt enumerate cateva considerente ce te-ar putea ajuta sa decizi ca este momentul sa faci o schimbare si sa alegi o chiuveta de bucatarie, din granit.

Trebuie avut in invedere un aspect foarte important cand vorbim de montarea unei chiuvete granit de bucatarie. Este grea. Ofera-i suportul de care are nevoie. Chiuvetele granit nu pot fi „atarnate” pe blat, precum o chiuveta conventionala din otel inoxidabil. Este de preferat sa apelati la un specialist care sa va ajute in montarea sigura a chiuvetei.

Este unica si de neegalat. O chiuveta de bucatarie din granit, deoarece este realizata din piatra naturala, are o unicitate si o individualitate care nu pot fi replicate. In primul rand, nu toata lumea are o chiuveta de granit. Dar mai mult decat atat, nu exista doua dale sau blocuri care sunt identice. Chiuveta ta va fi literalmente unica.

Blatul si chiuveta potrivite. Daca ai optata si pentru blaturi din granit, poti monta o chiuveta de bucatarie din granit fabricata din acelasi tip de granit ca blatul. Rezultatul este un aspect vizual perfect in toata bucataria. Desigur, in masura in care preferi acest tip de decor unitar. Granitul natural completeaza multe stiluri de design. O chiuveta de bucatarie, din granit completeaza diverse stiluri de bucatarie. Astfel ca, chiuveta din granit este compatibila atat cu stilul casual cat si formal si se incadreaza minunat cu diverse culori si materiale ale mobilierului.

Exista multe magazine online care vand chiuvete de granit. Acestea sunt specializate in toate tipurile de produse de casa si bucatarie, inclusiv chiuvete, robinete si o serie de alte articole. Totul devine mai usor cu cat ne gandim la avantajele pe care le aduc comenzile online. In primul rand, ai la dispozitie o gama larga de produse pe care, daca ai alege sa le vezi in magazinele fizice, ar fi aproape imposibil. Pe internet totul e sub ochii tai. In al doilea rand, costurile ar putea fi mai mici, ai exclude costurile de transport, deoarece multi comercianti online nu percep taxe de transport. Castigi timp si bani, investesti in produse durabile si beneficiezi de servicii rapide si de calitate.

Continue Reading

Stiri

Importanta igienei dentare pentru tine si cei din jurul tau

Published

on

Igiena orala zilnica corecta este singura cale de a elimina placa bacteriana si de a preveni acumularea acesteia inainte de a putea genera tulburari problematice si enervante, cum ar fi halitoza, cariile si boala parodontala.

Pentru a asigura o curatare perfecta, precum si pastrarea dintilor si gingiilor in stare excelenta, este esential implementati in fiecare zi o strategie de actiune, care incepe cu alegerea si utilizarea corecta a celor mai eficiente instrumente de igiena orala. Este necesara indepartarea mecanica a reziduurilor alimentare dupa fiecare masa cu o periuta de dinti si ata, pentru a ne garanta protectie completa si de durata. In plus, a merge regulat la cabinetul stomatologului, ar trebui sa fie o practica pe care sa nu o neglijezi. Poti sa alegi clinica Omega Omnident, daca vei avea urgente medicale, ce nu sufera amanare.

Pentru o buna igiena dentara, medicul stomatolog poate ajuta in educarea pacientului in utilizarea corecta a instrumentelor disponibile in functie de nevoile diferite, dar si pe baza varstei si a starii orale.

Inamicul numarul unu al sanatatii dintilor si gingiilor este placa. Este o amenintare care ramane adesea chiar si dupa ce va spalati pe dinti bine. Problema este cauzata partial periutelor, tehnicii deficitare, ci si formei gurii – diferita de la caz la caz – ceea ce face ca placa sa se acumuleze zi de zi in zone greu accesibile cu o periuta de dinti traditionala.  Zonele cele mai frecvent afectate sunt cele din si de-a lungul granitei gingivale si cele dintre spatiile interdentare, care sunt, de asemenea, cele mai frecvent asociate cu gingivita si boli parodontale: atunci trebuie sa insistam cu o actiune de periere eficienta, dar si blanda, deoarece este vorba de gingii, deci un tesut care ar putea fi deteriorat de o actiune prea agresiva.

In acest scop, exista o tehnica de periaj, recomandata tocmai pentru o igiena mai precisa a spatiilor interdentare, care sugereaza o pozitionare a periutei de dinti orientata la 45 ° in raport cu marja gingiilor. Dar si tipul de periuta de dinti utilizat poate face si diferenta. Pentru a rezolva problema zonelor delicate si dificil de periat, puteti folosi o periuta de dinti mai performanta, care este alcatuita din perii traditionale si extrem de conice. Acestea din urma, gratie unui diametru terminal de doar 0,01 mm, sunt capabile sa indeparteze usor stratul bacterian sub si de-a lungul granitei gingivale si sa patrunda in spatiile interdentare la o adancime mai mare.

Mai exista si alte metode de ingrijire a dintilor, pe care le poti face acasa. Pe langa spalatul pe dinti, de cel putin 2 ori pe zi, desi ideal ar fi sa faci asta dupa fiecare masa, trebuie sa acorzi atentie si alimentatiei. Primul pas pentru a ne trata dintii in mod natural este sa urmam, deci, o alimentatie adecvata. Daca, pe de o parte, alimentele zaharoase sunt rele pentru dinti, pe de alta parte, exista mai multe alimente care ne pot ajuta sa prevenim durerile de dinti si sa avem o igiena orala buna. Iata cateva exemple care ne vor permite sa ne tratam dintii intr-un mod natural, fara a cheltui o avere.

1.Morcovi si mere. Daca le mancam crude, ne permit sa ne curatam dintii in mod natural si sa prevenim, pe cat posibil, problemele gingivale.

2.Afinele. Conform cercetarilor, afinele ar putea reduce formarea placii, protejand sanatatea dintilor. Ingredientele active, continute in afine, ar putea impiedica depunerea bacteriilor care provoaca leziuni ale dintilor.

3.Citrice. Consumul sucului de portocale, grapefruit sau lamaie este o metoda excelenta pentru a intari gingiile si a preveni inflamatiile, durerea si sangerarea gingiilor. Citricele, printre altele, sunt bogate in vitamina C, foarte importante pentru sistemul nostru imunitar.

4.Ceai verde. Contine polifenoli, care contracareaza placa si contribuie la igiena orala zilnica. Asadar, o ceasca de ceai verde este buna pentru dintii nostri.

5.Usturoiul si ceapa. Poate parea ciudat, dar aceste doua alimente, pe care le folosim in general pentru condimente, ajuta, de asemenea, la igiena dentara. Proprietatile lor antibacteriene distrug germenii, dezinfectand gura si reduc riscul de durere a dintilor.

6.Lapte. A bea in mod regulat ajuta la intarirea dintilor, deoarece este bogat in calciu. Este o componenta nutritiva care este fundamentala in dezvoltarea dintilor la copii si previne formarea cariilor la adulti.

De ce este igiena ta dentara importanta pentru tine si ceilalti

Gura este o cavitate deschisa la exterior: acest lucru permite bacteriilor sa o foloseasca ca “usa”

de intrare in corp. Bacteria responsabila de boala parodontala poate intra in fluxul sanguin si poate sa genereze un raspuns inflamator cu modificari departe de cavitatea bucala. Printre acestea, ar trebui mentionate bolile cardiovasculare si chiar probleme ale sarcinii.

In timpul bolii parodontale exista productia de mediatori ai inflamatiei, care sunt capabili de a ajunge la sistemul circulator si de a provoca leziuni vasculare de la distanta. Aceasta implica eliberarea de celule endoteliale (care aliniaza arterele, venele si capilarele), de substante care contribuie la depunerea lipoproteinelor si a colesterolului la nivelul peretilor vasculari ai arterelor, facandu-i mai putin elastici si, prin urmare, crescand riscul de boli cardiovasculare. Boala netratata la femeile gravide poate fi un factor de risc pentru nasterile premature. Mecanismul care conduce la acest lucru este rezultatul producerii de toxine de catre bacteriile si medierea substantelor produse de corpul mamei, cum ar fi prostaglandinele si interleukina. Un nivel ridicat al acestor substante din tractul genitourinar poate stimula nasterea.

Cu alte cuvinte, ai grija de dantura ta si a familiei tale. Este mai important decat crezi!

Continue Reading

Stiri

Experienta gastronomica libaneza – simplu, sigur, savuros

Published

on

Aproape toata lumea pe care o intalnim a incercat mancarea libaneza. Din Orientul Mijlociu pana in Australia, trecand prin Europa si Asia si ajungand in America, aceasta mancare a castigat un loc special in toate inimile de pe toate continentele.

Bucataria libaneza are o istorie lunga care dateaza de acum mii de ani si este colorata cu diversele nuante de culturi care ocupa pamantul sau frumos. Intrucat tara este de facto mediteraneeana, acest lucru a influentat mult bucataria sa. Efectul Marii Mediterane se reflecta in ofertele bogate de fructe de mare. Pe de alta parte, maslinii ocupa o suprafata semnificativa. Acest lucru face ca uleiul de masline sa fie unul dintre cele mai bune, daca nu cel mai bun.

Intrarea intr-un restaurant libanez in orice tara, te duce inapoi intr-o calatorie in frumoasa tara din Liban, care se afla intre o priveliste minunata asupra marii si muntii verzi.

Mancarea libaneza este una dintre cele mai renumite si populare alimente din Orientul Mijlociu, precum si din lume. Bucataria libaneza se concentreaza pe ierburi, condimente si ingrediente proaspete. Uleiul de masline, lamaia si usturoiul, precum si menta, patrunjelul, condimentele si scortisoara sunt unele dintre cele mai obisnuite ingrediente.

Mancarea este servita de obicei comandand o varietate de meze calde si reci, ceva salata langa ea si bineinteles carnea frageda la gratar.

Painea, un aliment de baza din Liban, este servita la aproape fiecare masa, cel mai adesea ca o paine plata, spre deosebire de ceea ce puteti vedea si gusta in gastronomia maghiara. Este atat de importanta pentru bucataria libaneza, incat unele dialecte arabe se refera la „esh”, adica „viata”.

Dulciurile libaneze sunt savuroase, aromele exotice de floare de portocal si apa de trandafir, amestecate cu nuci de fistic crocante, stropite cu sirop libanez, creeaza o adevarata sarbatoare pentru simturile tale.

Experienta gastronomica ar trebui sa fie incheiata cu o cafea libaneza aromata cu cardamom, care este considerata ca un digestiv pentru a incheia masa. Sau daca preferi ceaiul cu aroma de cardamom servit in stil arab, e ceva ce nu trebuie sa ratezi.

Apropierea de prieteni si familie este una dintre valorile fundamentale in cultura libaneza. Impartasirea, amabilitatea si generozitatea sunt pilonii culturii libaneze, care intotdeauna reuneste oamenii: prieteni vechi, persoane dragi si familii.

Poporul libanez stie sa sarbatoreasca viata si face acest lucru adesea impartasind o masa impreuna. Bucura-te de viata impreuna cu cei dragi tie si alege meniul preferat din mancarea libaneza. Ce poate fi mai simplu si mai sigur decat sa comanzi mancare libaneza la domiciliu?  

Continue Reading
Life Styleo lună ago

Cum o sa arate Secret Santa in pandemie si ce cadouri sunt disponibile de Craciun

Naturiste4 luni ago

Branca ursului – Planta vitalitatii si energiei

Frumusete4 luni ago

Cum să ai grijă de sănătatea ta?

Evenimente4 luni ago

Comunitatea Bahá í aniversează 30 de ani de recunoaștere în România

Culinar5 luni ago

Beneficiile comenzilor online de torturi

Culinar6 luni ago

Tagliatelle cu dovleac copt – o reteta sanatoasa pentru orice sezon

Stiri6 luni ago

Chiuveta care promite

Frumusete6 luni ago

Acneea adolescentului

Stiri7 luni ago

Importanta igienei dentare pentru tine si cei din jurul tau

Stiri7 luni ago

Experienta gastronomica libaneza – simplu, sigur, savuros

Stiri7 luni ago

Cumpărături online – ce categorii de produse poți să comanzi online cu livrare direct acasă

Psiho8 luni ago

De ce sa alegi un psiholog online

Culinar9 luni ago

Ce mâncare nu te plictisește? Cea care conține pește!

Life Style9 luni ago

HISTORY transmite în premieră un serial documentar despre „Mâncarea pe care s-a întemeiat lumea”

Life Style9 luni ago

Cum să alegi comoda tv perfectă pentru living

Culinar9 luni ago

De ce sunt oalele din inox preferatele bucatarilor

Life Style12 luni ago

Cu ce curățăm pardoselile? Soluții profesionale sau homemade?

Antreprenoriat12 luni ago

Cum îți administrezi banii? 3 idei care te vor ajuta să îți gestionezi eficient bugetul personal

Culinar1 an ago

Pan Food lansează napolitanele spirală cu gust de copilărie

Evenimente1 an ago

Când vrei să faci lumea puțin mai frumoasă, donează!

Trending