Connect with us

UTILE

IPS și ISMB oferă „A doua șansă” pentru 410 tineri care au abandonat studiile înainte de absolvire

Published

on

În România, numărul tinerilor care ajung să renunțe la studii este îngrijorător, iar după ce au ieșit din sistemul educațional, pentru mulți este aproape imposibil să revină pe băncile școlii. Pentru a veni în sprijinul acestor tineri, IPS (Institutul pentru Politici Sociale), în parteneriat cu ISMB (Inspectoratul Școlar al Municipiului București), a demarat „Proiectul de viață: Viitorul începe azi”. Acesta vizează mai exact tinerii cu vârste între 16 și 29 de ani, care din diverse motive nu au reușit să-și termine școala.

Ce își propune proiectul „Proiect de viață: Viitorul începe azi”?

Obiectivul general al proiectului este acela de a stimula integrarea pe piața muncii a tinerilor NEETs (tinerii care nu urmează un program de educație și formare și nici nu sunt angajați) din București și Ilfov, prin măsuri speciale de revenire la școală și finalizarea studiilor, abandonate prea devreme, din diverse motive.

Programul „A doua șansă”, ca parte a proiectului „Proiect de viață: Viitorul începe azi”, vizează două categorii principale:

  • învățământul primar, pentru tinerii care nu au fost înscriși deloc la școală, au abandonat studiile pe parcursul învățământului primar ori nu au absolvit până la vârsta de 14 ani. 
  • învățământul secundar, pentru cei care au absolvit cele 4 clase primare obligatorii sau cei care au absolvit doar o parte din studiile gimnaziale, fără însă a le finaliza. 

De ce este importantă „A doua șansă”?

Programul, a cărui denumire este atât de sugestivă, aduce în primul rând un pachet solid de avantaje pentru tinerii care și-au întrerupt studiile și nu au finalizat școala, având ca rezultat obținerea unei calificări profesionale.

Proiectul „Proiect de viață: Viitorul începe azi”, fiind unul social, va aduce beneficii nu doar tinerilor participanți, ci și întregii societăți. Prin re(integrarea) acestor tineri pe piața muncii, se asigură pregătirea viitoarelor resurse umane care își vor aduce aportul pentru buna dezvoltare a societății.

Advertisement

Ce beneficii au tinerii care se reîntorc în sistemul educațional prin proiectul „Proiect de viață: Viitorul începe azi”?

  • vor obține mai ușor un loc de muncă. Calificarea profesională funcționează în prezent ca o carte de vizită solidă pentru orice persoană care dorește să se angajeze pe un post bine plătit. Prin urmare, tinerii care se reîntorc la școală și își finalizează studiile se vor angaja mai rapid și vor identifica mai ușor oportunități de carieră.
  • își vor putea deschide propria afacere. Tinerii cu abilități antreprenoriale, vor avea șansa de a-și deschide propria afacere. Pentru aceasta, vor fi din plin susținuți de persoane specializate, precum și de către consilieri, care îi vor îndruma pentru a avea cele mai bune șanse de reușită.
  • vor obține o calificare profesională. Cel mai important scop al proiectului este obținerea calificării profesionale de către tinerii care se reîntorc pe băncile școlii, pentru a-și finaliza studiile. Mai exact, aceștia vor putea să se califice într-o meserie preferată și pentru care dovedesc abilități corespunzătoare. Tinerii își vor putea extinde cunoștințele și capacitățile de lucru în aria respectivă, devenind astfel mai buni în practicarea unei anumite meserii.
  • se vor integra mai ușor în societate. Tinerii care vor beneficia de acest program vor reuși să se integreze mai ușor în societate, să socializeze și să aibă o încredere mai mare în forțele proprii. Toate acestea sunt menite să le crească stima de sine. În loc să rămână la periferia societății, ei vor putea să se integreze mai ușor în societate, din moment ce barierele sociale care ar putea să-i împiedice să facă acest lucru vor fi doborâte.  

Cum te poți înscrie în proiect?

Dacă ai între 16 și 29 de ani, ești din București sau Ilfov, nu ai finalizat studiile primare sau gimnaziale din anumite motive sociale și îți dorești o nouă oportunitate pentru a relua școala și pentru absolvirea sa, poți beneficia de toate avantajele proiectului „Proiect de viață: Viitorul începe azi”.

Iată de ce merită să finalizezi studiile prin programul “A doua șansă”:

  • durata de finalizare a studiilor este variabilă, în funcție de performanțele școlare și nivelul de competență profesională, chiar dacă programul are o durată de 2 ani pentru studiile primare și 4 ani pentru cele gimnaziale.
  • cursurile sunt flexibile, în funcție de programul celor înscriși și se vor organiza în timpul săptămânii, după amiaza sau seara ori în weekend. Prin urmare, va fi ușor să integrezi aceste cursuri în rutina zilnică, fără să renunți la activitățile profesionale sau familiale importante.
  • clasele de studiu vor fi compuse dintr-un număr redus de cursanți (12-20), ceea ce va permite asimilarea ușoară și rapidă a materiei de parcurs. De asemenea, participanții vor primi îndrumarea și atenția specială de care au nevoie, pe toată durata desfășurării cursurilor. 

Despre proiectul „Proiect de viață: Viitorul începe azi”

Campaniile proiectului se vor derula online și se vor organiza mai multe întâlniri informale cu tinerii NEETs, precum și cu familiile acestora. De asemenea, în program sunt prevăzute mai multe întâlniri de informare cu membri ai mediului de afaceri, parteneri sociali și alte entități din domeniul integrării socio profesionale a tinerilor. În cadrul proiectului, se vor implica mai mulți profesori, membri DGASPC, membrii ai Inspectoratului Școlar al Municipiului București și ai Institutului pentru Politici Sociale. 

Pentru detalii complete și înscriere în proiect, puteți accesa pagina https://politicisociale.ro/proiect-de-viață-viitorul-începe-azi/ sau apelați numărul +40 756 075 222.

„ Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman”.

Advertisement
top-shop.ro%20

“Urmează-ţi fericirea şi Universul îţi va deschide uşi acolo unde erau doar ziduri” –Josep Campbell

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.




Trending