Connect with us

Special

La Mulţi Ani, România! La Mulți Ani, români!


De Ziua Naţională a României, redacţia Radar de Media vă urează La Mulţi Ani cu sănătate, speranţă şi să fim mândri că suntem români! Indiferent de greutăţi, să nu uităm că avem o ţară frumoasă, unică şi binecuvântată, cu o istorie bogată şi oameni speciali!

Cum pe 1 Decembrie începe şi luna cadourilor, vă invităm să ascultaţi Imnul Național „Deșteaptă-te române!” interpretat extraordinar de către Corul „Madrigal – Marin Constantin” și Cantus Mundi.

La Mulţi Ani, România! La Mulţi Ani, Români! La Mulţi Ani, limbii noastre române!

top-shop.ro%20

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Special

Mesaje și amintiri ale prezentatorilor Observator, de Ziua Copilului!

Pentru sănătatea dumneavoastră, copilăriți în fiecare zi!

Foto Credit: Antena 1

Ziua de 1 iunie le-a adus aminte jurnaliştilor Observator de speranţele şi jocurile copilăriei. Din cutia cu amintiri, aceştia au scos fotografii din primii ani de viață și povești cu copii și despre copii sub sloganul – Pentru sănătatea dumneavoastră, copilăriți în fiecare zi! 

Alessandra Stoicescu, prezentatoare Observator, ora 19.00, luni – vineri: „Eram un copil năzbâtios și matur în același timp. În prima zi de școală, mama m-a găsit pe inelul de la coșul de baschet din curtea școlii și a încercat să îmi spună că trebuie să fiu așa cum m-a învățat, cuminte – ce îi spune o mamă unui copil, știu foarte bine de la ce încerc să îi spun Sarei. Dar avea, evident, un zâmbet în colțul gurii. (…)

Pe vremea mea era incredibil să fii nepoliticos cu profesorul, era ceva de negândit. Îți plăcea, nu-ți plăcea, era de negândit. Pe vremea mea, nu prea ieșeai din cuvântul părinților, fără să fie duri. (…) Copiilor, de ziua lor, le spun să ne ajute pe noi să rămânem și noi copii cât mai mult și copiilor mai mari le spun același lucru pe care mi l-aș fi spus și mie la 5 ani, să nu se grăbească, să se bucure de fiecare moment. La mulți ani!

Olivia Păunescu, prezentatoare Observator, ora 17.00 luni – vineri: „Nu m-am gândit niciodată ce aș vrea să mă fac când voi fi mare, pentru că făceam foarte multe lucruri când eram mică. Nu aveam timp să mă gândesc la altceva, pentru că mă concentram să fiu cea mai bună în ceea ce făceam atunci. Și făceam sport, patinaj, dansuri, balet, muzică, pian și câte și mai câte. Nici n-aș ști să le enumăr pe toate. Nu m-am gândit. Pur și simplu, viața m-a surprins și îmi place să fiu surprinsă. (…) La mulți ani, dragi copii! Fiți frumoși, fiți luminoși, fiți bucuroși! Iubiți-vă părinții și vorbiți cu ei, fiți aproape de ei!”


Florin Căruceru, prezentator Observator, ora 17.00 luni – vineri:  „Am vrut să mă fac pilot. Din păcate, cel mai apropiat lucru de zbor pe care l-am făcut a fost zborul cu parapanta, fără niciun fel de motor. (…) Școala a fost ceva foarte lejer pentru mine, am avut un talent ieșit din comun, adică nu trebuia să învăț mai nimic acasă. Țin minte că jucam fotbal, deși nu am fost niciodată talentat la sportul ăsta, câte 8 ore pe zi, cu toți prietenii, cu toți colegii de școală. A fost ceva fenomenal. Mă uit la copilul meu, că lor le lipsește în moment de față exact treaba asta, interacțiunea în școală, prin sport, prin activități fizice, fără tabletă. (…) La mulți ani! Și să nu încercați să fiți mai mari decât sunteți. Bucurați-vă de vârsta pe care o aveți!”

Andreea Țopan, prezentatoare Observator, ora 12.00 luni – vineri: „Pe vremea mea, ne întâlneam mai des fără să ne sunăm, eram mai liberi, mai conectați la natură, mai simpli cumva, dar cred că și mai bucuroși, mai veseli decât sunt mulți dintre copiii din ziua de azi. (…) Eu cred că ceea ce le lipsește oarecum multor copii din ziua de astăzi este această conectare cu viața simplă de la sat, pe care generația noastră a simțit-o ceva mai mult la bunicii noștri”. 


Andra Petrescu, prezentatoare Observator, ora 12.00 luni – vineri: „Copiii visează măreț. Copiii cred că absolut orice este posibil și cred că asta e lecția pe care eu am luat-o din copilăria mea și de la alți copii care cred că orice este posibil. (…) Din copilărie îmi aduc aminte de un moment specific de Paște. Bunica mea, când făcea cozonaci, prima serie o scotea și o împărțea la copii. Rupea, așa, cozonacul fierbinte… Era ceva… demențial. (…) Jucam foarte multe jocuri. Rațele și vânătorii, Flori, fete sau băieți, 7 pietre și pe lângă celelalte jocuri pe care le inventam noi, ne uitam la desene animate, ne luam personaje, făceam festivaluri, cu tot ce trebuie, scenă, făceam din lut Cerbul de aur, de exemplu.”


Valentin Butnaru, prezentator Observator, ora 12.00 luni – vineri: „Când eram mic, am vrut să fiu câștigător de Oscar și repetam discursul în fiecare zi, absolut invariabil, în fiecare dimineață repetam discursul meu de Oscar pentru cel mai bun actor. Acceptam și rol secundar, nu era nicio problemă, Oscar să fie. Încă nu e drumul pierdut… Da, sunt mult mai multe mașini, nu mai sunt spații de joacă, nu mai sunt terenurile de fotbal improvizate, dar mi-aș fi dorit, când eram mic, să am accesul la informații pe care îl am acum.”

Iuliana Pepene, prezentatoare Observator, ora 6.00 luni – vineri: „Eu, când eram mică, visam să devin medic, până am văzut la televizor o operație și am leșinat. (…) Îmi aduc aminte de prima zi de școală, ăsta cred că e cel mai important moment din viața mea, când am primit un ghiozdan foarte foarte mare, imens, și am plecat la școală cu entuziasm. A doua zi mi-a mai trecut (…) Fiți copii, în fiecare zi! Indiferent de vârstă, să ne păstrăm din puritatea copilăriei.”


Bogdan Alecsandru, prezentator Observator, ora 6.00 luni – vineri: „Îmi amintesc de joaca nesfârşită din fiecare zi, de cei doi vişini din faţa blocului în care urcam zi de zi, toată gaşca de la bloc. Copiii din ziua de azi sunt prea conectați la grijile părinților. Grijile părinților înseamnă grijile față de ei, dar și grijile astea de zi cu zi. (…) Fiți fericiți, nu uitați jocurile copilăriei, petreceți-vă cât mai mult timp cu părinții voști, cu frații voștri, cu cei cu care vă face plăcere să stați!”

Octavia Geamănu, prezentatoare Observator, ora 19.00, weekend: „Sunt lecții pe care le învăț în fiecare zi de la Andrei, băiețelul meu. Cred că cea mai importantă lecție este că răspunsul pentru orice în viața asta este iubirea. (…) Bucurați-vă de ziua asta pe care o trăiți azi, bucurați-vă de ziua de mâine, bucurați-vă de copilărie și nu lăsați niciodată copilul de azi, din voi, să piară într-o zi de mâine.”

Laura Nureldin, prezentatoare Observator, ora 13.00, weekend: „Când eram foarte mică, îmi doream să mă fac casieră, pentru că mi se părea că o casieră are foarte mulți bani. Nu știam că nu-s ai ei. Am vrut să mă fac și doctor, am vrut să mă fac designer vestimentar prin liceu, așa, printr-a zecea, dar în liceu am descoperit psihologia și atunci am zis – psiholog. În liceu, ca mai toți adolescenții, am început să scriu, dar m-am și ținut de asta și am ajuns să și public. (…) Pe vremea mea era extrem de prezentă și de importantă și cred că importantă e și acum, chiar dacă aproape absentă, interacțiunea umană directă. Cred că așa învață copiii să devină membri ai unei societăți, prin interacțiunea cu ceilalți, cu ceilalți oameni, că sunt copii, că sunt adulți.”


Mihaela Călin, prezentatoare Observator, ora 6.00 weekend: „Nu știu exact la ce mă uitam eu atunci, dar mi-ar fi plăcut să fiu actriță… Îmi aduc aminte că mă jucam uneori și luam un scaun mai mare și un scaun mai mic, îmi puneam foi în față și mai și prezentam știrile. (…) Copiii să fie curajoși, pentru că viața nu este tot timpul ușoară sau așa cum am crede sau am putea anticipa noi, dar e foarte important să pornești cu curaj. Copiii vin din dragoste, părinții le dau viață cu dragoste și ne-am dori, din postura de părinți, ca ei să-și iubească viața lor, să aibă grijă de ea, să și-o ocrotească, să nu facă nebunii care să îi pună în pericol.”


Mihai Jurca, prezentator Observator, ora 6.00 weekend: „Pe vremea mea, pe o stradă care este intens circulată astăzi, jucam tenis cu piciorul. Asta se întâmpla. Și, pe vremea mea, de la scara mea… deci de la scara A până la scara B, să fi fost cât, vreo 50-100 de metri, erau cel mult 3 mașini parcate. (…) Pe vremea mea jucai 7 ore fotbal afară, că altceva n-aveai ce să faci. Pe vremea mea, alegam toată ziua. (…) Culcați-vă la prânz și nu vă mai supărați părinții! Să fiți sănătoși, să fiți fericiți și să vă bucurați de copilărie că o să vă faceți voi mari și o să vedeți că nu e mare sfârâială, așa cum pare acum.” 

Ioana Scărlătescu, prezentatoare meteo Observator: „Am vrut să fiu, pe rând, doctor, profesoară, actriță, cântăreță, dansatoare… E adevărat că ai mei, când mă pregăteau de școală porneau televizorul, bineînțeles, pe știri la ora aceea, aşa că trebuie să recunosc că mă gândeam pe atunci că asta mi se potrivește şi mie, mă vedeam acolo (…) Cred că mă port des ca un copil, uneori pentru că am o fire foarte jucăușă, alteori pentru că nu am răbdare și mă enervez. (…) Încă învăț foarte mult de la nepoțeii mei, dar cred că cea mai importantă lecție este să ne jucăm în continuare și să ne păstrăm curiozitatea.”Mihaela Donosa, prezentatoare meteo Observator: „Tata ne ducea cu sania la grădiniță, am locuit într-un oraș foarte mic și atunci lucrurile se petreceau oarecum altfel. Aduna toți copiii din fața blocului și înșiruia săniile și mergeam așa (…) Eu am copilărit în fața blocului foarte mult, m-am jucat foarte mult, ceea ce mi-a dezvoltat creativitatea. Ce aș putea spune este că ar trebui să petreacă mai mult timp cu ceilalți copii și mai puțin timp în fața calculatorului.”Camelia Bălțoi, prezentatoare AS: „Am avut o copilărie frumoasă. Stăteam cu bunicul meu și învățam anumite poezii, și apoi mă punea să le recit, și să le interpretez. Îmi amintesc de „Luceafărul” de exemplu, îmi amintesc întrebările bunicului meu referitoare la istorie, la geografie, îmi dădea și sfaturi și un sfat pe care n-o să îl uit niciodată este următorul – Tataie, ce ai tu în minte, în cap, nu-ți va lua nimeni niciodată. Învață! Cât poți tu de mult.”

Alexandra Tudor, prezentatoare AS „În general, amintirile mele din copilărie se leagă de bunicii mei pe care îi ador. Fiecare vacanță și fiecare timp liber pe care îl aveam îl petreceam la bunicii mei. Acolo am învățat foarte multe lucruri pe care probabil că cei mici n-o să mai aibă ocazia în zilele noastre să le facă, nu știu, să meargă cu animalele la câmp, să lucreze în grădină. (…) Eu învăț lecții în fiecare zi, pentru că fetița mea de 5 ani îmi arată în fiecare zi cât de frumos este să fii blând, să fii jucăuș, să nu te intereseze ce spun alții despre tine, ce înseamnă să fii altruist.”


Dan Pavel, prezentatoare AS
„Am vrut să mă fac fotbalist. N-am avut niciun plan din ăsta atât de serios sau de riguros. La facultate m-am dus într-o altă direcție, după ce am terminat facultatea, am ajuns să lucrez în domeniul ăsta și am rămas. (…) Sunt fascinat de puterea copilăriei și puterea copiilor, de bucuria lor, și cred că e foarte rău când pierzi din joaca asta a copiilor și când te iei prea în serios. Încerc să mă bucur ca un copil în fiecare zi. Nu de fiecare dată îmi iese asta, dar cred că e un exercițiu bun.”

top-shop.ro%20

Continue Reading

Special

Care sunt avantajele mutarii intr-un camin de batrani privat?


Daca va aflati intr-un moment al vietii in care va ganditi la ingrijirea unei persoane dragi, atunci este important sa decideti ce tip de ingrijire va fi cel mai bun. Exista multe optiuni, dar caminele private de batrani ofera cateva beneficii foarte atractive. Caminele private de batrani ofera mai multa ingrijire, dar si un raport personal – pacient mai bun, comparativ cu cele de stat.

Decizia de a alege un azil privat de batrani in locul altor tipuri de modalitati de ingrijire a batranilor poate fi dificila. Cu toate acestea, exista multe avantaje pentru a face mutarea unui varstnic intr-un camin privat. Unele avantaje includ: mai multa intimitate si independenta, calitate mai buna a raportului asistent – pacient, tarife accesibile, raportate la beneficii, oportunitati de socializare.

Mai multa independenta pentru beneficiari

batranel

Un beneficiu major al mutarii unui batran intr-un camin privat este ca ofera un control mai mare batranilor care locuiesc independent, in propriile case. Ei pot alege cum sa-si petreaca timpul, fara a fi nevoiti sa se supuna presiunilor din partea membrilor familiei sau a colegilor de camera. Fiind inconjurati de persoane care ii inteleg mai bine, batranii pot trai mai confortabil si se pot bucura de lucrurile placute lor.

Mediu confortabil

Intr-un azil privat de batrani, accentul se pune pe asigurarea unui mediu confortabil si sigur. Caminul privat de batrani ofera ingrijire de inalta calitate pe care multi oameni nu si-o pot permite singuri sau nu le pot gasi in alte locuri. Aici, personalul include asistente medicale profesioniste, medici si terapeuti; si, mai important, au o echipa dedicata de ingrijitori, care sunt plini de intelegere si compasiune.

Spatiile de cazare sunt la cele mai inalte standarde. Beneficiarii acestor servicii se pot bucura de camere curata in permanenta, de mobilier modern si de electrocasnice de ultima generatie care le poate face viata mai usoara. In plus, unele astfel de camine de batrani ofera locuri de cazare pentru 2 persoane in camera sau 4 persoane in camera, in functie de dorintele si necesitatile varstnicilor. Bineinteles, acestia pot opta si pentru camere single, dar ideea dintr-un astfel de camin este tocmai pentru a elimina sentimentul de singuratate resimtit de seniori.

Activitati personalizate

Caminele private ofera, de asemenea, o experienta personalizata pentru varstnici. Atmosfera este mai linistita, cu activitati adaptate nevoilor sau intereselor. Unele camine private ofera chiar si membrilor familiei posibilitatea de a sta in spatii de cazare separate, in apropierea celor dragi.

Un azil privat de batrani este o unitate de ingrijire noua, care ofera ingrijire specializata non-stop si un mediu mai relaxat. Azilul privat de batrani are multe avantaje fata de alte tipuri de facilitati. Ofera atentie personalizata si un spectru complet de servicii de ingrijire medicala, adaptata la nevoile individuale, trai confortabil si sigur.

Costuri accesibile

Aceste camine private se concentreaza in mod special pe oferirea celei mai bune experiente de asistenta medicala pentru pacienti. In afara de asta, sunt, de asemenea, accesibile pentru majoritatea oamenilor. Casele private de batrani sunt, de asemenea, reglementate in conformitate cu legile in vigoare, acest lucru conducand la o siguranta si incredere mai mare. Exista multe beneficii care vin odata cu locuirea intr-un azil privat de batrani.

Personal cu rabdare si compasiune

Un alt avantaj al unui azil privat de batrani este ca acesta ofera mai multa intimitate, pe care o prefera unii batrani. In plus, caminul privat tind sa fie mai curat si sa aiba alimente de mai buna calitate decat cele publice. De asemenea, personalul este mult mai bine pregatit fata de caminele publice.

Caminele private de batrani au, de obicei, asistente cu mai multi ani de experienta. De asemenea, angajatii sunt mai bine echipati pentru a face fata rezidentilor mai dificili si bolilor, deoarece au mai multe resurse la dispozitie, cum ar fi specialisti si echipamente care ar putea sa nu fie disponibile intr-o unitate publica. Toate avantajele oferite de un camin privat sunt de luat in considerare atunci cand trebuie sa alegeti o modalitate de ingrijire pentru cei varstnici.

Casele de batrani private ofera un nivel mai ridicat de ingrijire decat casele de batrani publice. Lumea evolueaza cu noile tehnologii, care au un impact urias asupra sectorului sanatatii. Un azil privat de batrani este una dintre cele mai inovatoare metode de a oferi ingrijire pentru persoanele in varsta, aflate in nevoie. Nu este doar un loc in care varsnicii traiesc, ci si un loc in care acestia pot deveni activi si se pot simti independenti, prin socializarea cu altii din grupa lor de varsta.

top-shop.ro%20

Continue Reading

Special

Anca Alungulesei lupta cu dependentele alimentare de Ziua Europeana a Obezității

Foto credit: Ivona Nenu

  • TOP 5 cele mai periculoase și TOP 5 cele mai sănătoase alimente care dau dependență

De Ziua Europeană Împotriva Obezității, celebrată în 22 mai, Anca Alungulesei, terapeut în nutriție și creatoarea Psiho-Dietei, metodă integrativă de slăbit cu rezultate uimitoare obținute pentru tot restul vieții, a făcut un top 5 al celor mai periculoase alimente care creează dependențe alimentare nesănătoase  care conduc la obezitate dar și un top 5 al alimentelor sănătoase pe care să le integrăm în alimentația zilnică pentru a putea contracara efectul alimentelor adictive.

Cele mai periculoase alimente, după expertiza Ancăi Alungulesei, care pot duce la instalarea dependențelor nesănătoase și apoi la apariția obezității: 

  • Zahăr alb rafinat: care este de fapt un „condiment” și nu un aliment. Așadar ar trebui consumat ca atare. Consumul de zahăr determină organsimul să se „auto-protejeze” și va stoca grăsimea internă;
  • Hrana procesată: aditivii din hrana procesată creează dependență și cresc pofta, conducând la perturbarea metabolismului;
  • Băuturile carbogazoase: pe lângă conținutul mare de zahăr (câteva linguri la o sticluță), găsim în ele acid fosforic care extrage calciul din oase.
  • Grâul: este modificat din punct de vedere chimic și nu mai are aproape nicio legatură cu bobul de grâu de acum 30-40 de ani. Este indigerabil și extrem de bogat în zahăr. O felie de pâine din grâu alb rafinat poate conține până la 3 linguri de zahăr. Este mai mult decât evident că, toate produsele pe bază de grâu (pâine, pizza, paste, produse de patiserie) cresc nivelul de zahâr din organism, iar corpul este forțat să facă depozite de grăsime.
  • Chipsurile: nu au nicio legătură cu cartoful (deși așa pare). Sunt „plastic” bogat în grăsimi trans, aditivi și sare.

Cele mai bune 5 alimente sănătoase care pot contracara efectul alimentelor adictive sunt cele care ajuta organismul in productia de serotonina. Acestea sunt după părerea terapeutului în nutriție Anca Alungulesei: avocado, curcan, oua, coriandru, banana.

“Principiul este acesta: Alimentele adictive consumate zilnic amplifică lipsa serotoninei în organism, adică hormonul starii de bine și amplifică secreția dopaminei, activând astfel sistemul de învațare și recompensare al creierului.Astfel, orice acțiune repetată și recompensată devine obicei și comportament la nivel neuronal. Este un sistem de învățare al creierului, care promovează, evident, o stare de bine și de plăcere, prin secreția serotoninei și a dopaminei. Astfel, persoanele ajung de fapt să se se „autotrateze” cu alimente fără să-și dea seama. Se folosesc de mâncare pentru a se seda, pentru a se calma, pentru a se simți mai bine și pentru a-și ridica starea de spirit.”, consideră Anca Alungulesei care detectează că cel mai des dependența este confundată cu pofta, ceea ce menține persoana pe un drum fals.

„Pofta este o reacție fizică normală, este atunci când vezi ceva de mâncare si te gândești că vrei să guști însă poți trece mai departe. Dependența este atunci când ești stimulat de aceleasi simțuri (văz, miros), iar reacția este atât fizică (salivezi, simți un gol în stomac) dar mai ales mentală (nu-ți poți lua gândul de la ceea ce ai văzut. Și 100% manânci! Carbohidrații cu amidon, inclusiv pastele, pâinea, biscuiții, orezul și cartofii stimulează sedative precum substanțele chimice ale creierului. Mulți oameni descoperă că pot mânca în mod rezonabil și pot păstra controlul toată ziua, dar seara, se confruntă cu pofte nestăvilite de pâine, prăjituri, bicuiți, dulciuri. Acestea sunt alimente reconfortante față de care nu simțim doar o poftă, ci de care suntem deja dependenți. Cu alte cuvinte au devenit o necesitate biochimica ce trebuie împlinită.

Sunt 4 pași esențiali în eliberarea de dependențele alimentare conform Psiho-Dietei create de Anca Alungulesei:

  1. Autenticitate: fii autentic cu tine însuți și învață cum să alegi diferit;
  2. Asumare: asumă-ți cu responsabilitate punctul în care te afli fără să mai dai vina pe mediu (pofte, sărbători, zile stresante etc)
  3. Acțiune: treci la acțiune și învață să mergi pe un alt drum decât ai făcut-o până acum;
  4. Atenția: pune-ți atenția pe ceea ce se află dincolo de farfuria cu mâncare adică pe mecanismul care te împinge pe tine ca adult către aceste alegeri nepotrivite și re-învață un nou sistem de recompensare.

În sprijinul persoanelor care vor să slăbească și nu reușesc, Anca Alungulesei a creat un curs de 8 săptămâni care a adus succes în eliberarea a zeci de kilograme pentru sute de persoane până acum: “Controlează cu ușurință mâncatul emoțional și depășește dependențele alimentare”.

top-shop.ro%20

Continue Reading
Trending