Connect with us

UTILE

Librariepentrupici.ro ofera celor mici carti pentru o dezvoltare corespunzatoare si ne spune de ce este importanta lectura pentru copii

Published

on

Magazinele virtuale unde sunt comercializate carti sunt in numar mare. Acestea comercializeaza titluri diversificate pentru toate varstele, adulti si copii. Insa, librarie pentru pici a abordat acest aspect putin diferit. Astfel, ofera carti celor mici pe categorii de varsta si dupa tematica, la fel ca si jucarii educative si distractive. Libraria pentru pici a inteles faptul ca citirea reprezinta o contributie la cresterea fiecaruia dintre noi. Lectura ar trebui sa fie o placere pentru fiecare copil, o sursa de idei si ganduri, un divertisment care trebuie folosit aproape zilnic.

 

La intrebarea „de ce nu citesti?” de multe ori copiii raspund „nu imi place sa citesc”- in opinia noastra acest raspuns ar trebui sa ne faca sa gandim putin. De ce unii dintre copiii nostri nu mai citesc? Poate pentru ca s-a schimbat modul de stabilire a lecturii ca metoda educationala? Poate ca parintii au uitat sau nu au descoperit, la randul lor, rolul fundamental al cartii in formarea unei persoane? O, da, pentru ca, chiar si pentru cei mici, pentru copiii mai mari si pentru adolescenti, cartea ar trebui sa fie viata traita, istoria, moravurile, admiratia, inspiratia, eliberarea. Cate lucruri se invata din basme si din romane! Cate frici sunt reduse daca se explica prin vocea linistitoare a mamei si tatalui … cate emotii sunt confirmate in paginile rasfoite!

 

Advertisement

Lectura este adesea privita doar ca un element scolar obligatoriu. Lectura pare a fi anacronica, intre Playstation, Nintendo si desene animate de tot felul. Scena in care vedem un copil care tine o carte devine din ce in ce mai rara, in timp ce tot mai raspandita este cea a unui copil care joaca jocuri video sau sta pe tableta. Citirea este un instrument suplimentar pe care il putem oferi copiilor nostri pentru a interpreta mai bine lumea si provocarile care ii asteapta.

 

Citirea inseamna a deschide mintea, fiecare gand devine mai bogat, fiecare persoana devine mai receptiva. Acest lucru se datoreaza faptului ca noi suntem cei care transformam cuvintele, personajele in imagini, in scene care vor fi intotdeauna diferite unele de altele. Jocul este fantezie, lectura si fantezia merg mana in mana si nu pot exista una fara cealalta, deoarece lectura are fantezia si imaginatia ca elemente fundamentale. Cand citim o carte, cel mai bun lucru este sa creem scenele in mintea noastra, aproape ca si cum am fi regizorii acestui film. In timp ce cuvintele curg, ne imaginam ce se intampla, povestitorul povesteste, citim si visam. Ceea ce facem nu este altceva decat sa ne antrenam mintea. A citi inseamna a se identifica pe sine, a trai povestile ca si cum ar fi un pic ale noastre, a citi inseamna a incerca sa intelegem, sa interpretam, sa mergem mai departe.

 

A le citi copiilor nostri, apoi a-i incuraja sa citeasca singuri in fiecare zi, inseamna a le oferi multe mai multe posibilitati si o varietate de culori cu care sa picteze nuantele lumii, prezentului si viitorului lor. Desigur, copiii nu ar trebui sa fie fortati, insa daca intampinati rezistenta, incercati sa-i rasplatiti pentru fiecare carte citita. Cu toate acestea, exemplul ar trebui sa fie suficient, sa va dedicati lecturii imreuna cu ei, sa alegeti o carte si sa incepeti sa lucrati impreuna. Lasati copiii sa “guste” lumile minunate si aventurile incredibile, marile sentimente si pericolele insidioase care se ascund intre pagini.

Advertisement

 

Antrenati-i sa citeasca! Mintea noastra, facultatile intelectuale sunt cam asemanatoare muschilor corpului, trebuie sa fie intotdeauna pregatiti pentru a fi in forma. Ganditi-va la prima zi la sala dupa patru luni de pauza, chiar si doar cinci minute de alergare va vor provoca durere in picioare. In schimb, ganditi-va sa alergati cinci minute pe zi, in fiecare zi, dupa primele zece zile acele cinci minute vor trece imediat, fara cel mai mic efort. Cu citirea functioneaza exact asa. De multe ori nu incepem sa citim o carte pentru ca pare o sarcina prea dificila, nici nu o putem deschide, nici macar nu frunzarim primele pagini si, deseori, amanam aceasta actiune la infinit. Dar apoi, incepem sa citim, o pagina, doua, trei si ne regasim cufundati intr-o lume noua, departe de casa noastra, de pe canapeaua noastra, din camera noastra. A citi inseamna a trai multe vieti.

 

Un copil are astazi o mie de (prea multe) lucruri de facut, inclusiv scoala care ocupa cea mai mare parte a timpului sau, sport practicat, cursuri, astfel raman foarte putine ore libere si avand in vedere ca fiecare persoana are nevoie de cateva momente de odihna, socotim ca timpul dedicat lecturii este redus la minimum, dar acest minim este suficient. Nu trebuie sa ne gandim la citit ca la un mare efort mental de ore, ci al ceva de 15-20 de minute. Lectura trebuie privita ca o distragere, o placere si ar trebui sa fie preferata multor distrageri de ultima generatie. Consideram ca utilizarea IT si a instrumentelor electronice este foarte importanta pentru dezvoltarea unei persoane si ne orientam, mai ales catre computer, deoarece fara el, astazi, nimic nu mai este posibil. Dar ca toate celelalte lucruri, chiar si computerul, in special pentru copii, trebuie utilizat cu atentie si responsabilitate. Astazi, internetul este o sursa de cunoastere si imbogatire culturala, dar se poate transforma intr-o masina periculoasa pentru copii si din acest motiv trebuie utilizat cu precautie si cunoastere. Pentru un copil, prea multe ore petrecute in fata televizorului sau in fata unui joc video vor avea efecte negative de durata asupra lui.  Asadar, alegeti o carte si chiar o jucarie educativa de la librariepentrupici.ro … sunt mult mai benefice pentru dezvoltarea celui mic!

 

Advertisement

 

top-shop.ro%20
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.




Trending