Culinar
O cină uşoară şi copioasă cu pește: CRAP LA CUPTOR CU USTUROI

După nenumărate mese copioase, în acesta seară vă propunem o reţetă simplă cu peşte: CRAP LA CUPTOR CU USTUROI.
Reţeta este foarte simplă de preparat şi durează doar 30 de minute.
Ingrediente:
1 crap, 2 linguri cu vârf de unt, 3-4 roşii, 3 ardei graşi, o lămâie, 6-7
linguri de ulei, 2-3 căţei de usturoi, 2 cepe, pătrunjel, sare, piper,
cimbru, 1 pahar mic cu vin
Mod de preparare:
Curăţaţi şi spălaţi peştele, tăiaţi-l în bucăţi potrivite, aşezaţi-le într-o tavă emailată, presăraţi-le cu sare, cimbru, piper, apoi aşterneţi ceapă tăiată felii subţiri, combinată cu felii de roşii şi de ardei.
Adăugaţi usturoiul (mujdei), pătrunjelul tocat şi felii de lămâie fără coajă. Deasupra turnaţi uleiul şi vinul. Daţi vasul la cuptor cu foc potrivit pentru 30 de minute. Dacă puneţi peştele întreg, puneţi-i în interior piper, cimbru şi mujdei de usturoi.
POFTA BUNĂ!
Foto Credit: culinar.bzi.ro
Culinar
Rețete festive pentru Crăciun și Anul Nou de la PrăjiturEla

Mihaela Sava ne propune cateva retete de parajituri pentru Craciun si Anul Nou.
La PrajiturEla (http://www.laprajiturela.ro/ http://www.lapraji.ro/)
Tort tiramisu
Ingrediente (pentru o tava cu diametrul de 26 de cm)
300 g piscoturi de sampanie
500 g mascarpone
4 oua
200 g zahar
200 ml cafea tare
200 ml apa
200 ml lichior amarui
1 lingura cacao
Cum procedam:
Punem galbenusurile impreuna cu zaharul intr-un bol termorzistent, apoi il punem pe un vas in care fierbe la foc mic apa (avem grija ca bolul sa nu atinga apa – tehnica se numeste bain marie sau baie de aburi
Amestecam incontinuu in bol pana cand se topeste zaharul
Dupa ce zaharul s-a topit, luam de pe aburi si mixaam pana cand se raceste bolul
La fel porcedam si cu albusurile si 100 g zahar – dupa ce s-a topit zahaul, luam de pe foc, mixam pana cand se raceste bolul si albusurile s-au intarit
Adaugam galbenusurile si 100 ml din lochior peste branza mascarpone, amestecam, apoi inglobam cu grija compozitia in albusurile batute – dam deoparte
Amestecam cafeaua cu apa si 100 ml lichior si le punem intr-un bol cu gura larga
Pregatim o forma de tort cu fund detasabil (daca avem, punem de jur imprejur folie de acetofan)
Scufunam scurt cate un piscot in acest lichid si il punem in forma de tort, creand astfel baza tortului
Adaugam un strat de crema, apoi revenim cu piscoturile
Mai adaugam un strat de piscoturi, iar ultima treime de crema o punem intr-un pos cu dui (sau intr-o punga taiata la colt) si facem gramajoare de crema/moate.
Punem cacaoa intr-o sita mica/strecuratoare de ceai si pudram tortul.
Sugestie
Tiramisu este cel mai bun dupa ce a stat o noapte in frigider.
Prajitura cu ciocolata, ardei iute si whisky
Ingrediente (pentru doua tavi in forma de inima sau pentru o tava cu diametrul de 28 cm):
300 g ciocolata amaruie (sau de menaj)
125 g unt
150 g zahar
6 oua
6 linguri whisky sau cognac
1 ardei iute uscat, maruntit sau 1/2 lingurita boia de ardei iute
1 praf de sare
Cum procedam:
Rupem ciocolata bucatale, taiem untul cuburi, apoi le punem intr-un bol termoreistent si le topim pe baie de aburi (punem bolul pe o cratita in care fierbe putin apa, cu grija ca bolul sa nu atinga apa)
Separam ouale
Batem galbenusurile impreuna cu jumatate din cantitatea de zahar si albusurile cu cealalta jumatate
Dupa ce untul si ciocolata s-au topit, le amestecam bine si le lasam sa se raceasca
Dupa amestecul de unt cu ciocolata s-a topit, il incorporam in compozitia cu galbenusuri, apoi adaugam whisky-ul si ardeiul iute (sau boiaua)
La final incorporam cu miscari usoare de sus in jos, albusul in restul compozitiei
Turam compozitia in tavile pregatite si coacem pentru 30 de miute in cuptorul incins in prealabil la 180 de grade
Servim pudrata cu cacao, alaturi de inghetata de vanilie
Nota
Nu va speriati daca tarta va creste si apoi se va lasa/crapa, este normal.
Tarta este asemanatoare prajiturii brownie – densa si cremoasa.
Macarons din alune de padure
Ingrediente (pentru 80 de cochilii – 40 macarons):
Pentru cochilii
200 g alune de padure sau faina din alune de padure (alunele trebuie sa fie crude si, de preferat fara coaja. Eu am avut cu coaja, au iesit si asa :)) Am folosit alune crude de la Solaris.
200 g zahar pudra (obligatoriu din comert pentru ca are adaos de amidon)
200 g zahar tos
150 g albus de ou, impartit in doua parti egale 75g + 75g (neaparat cantarit)
50 g apa
1 praf de sare
1/4 lingurita colorant pudra rosu. Eu il cumpar de pe www.pastaidevanilie.ro
Pentru crema
200 g Nutella sau Finetti
100 g unt de arahide
Cum procedam:
Daca nu am gasit faina de alune de padure, amestecam alunele cu zaharul pudra, apoi le dam prin blender pana obtinem faina
Trecem prin sita (cea pe care o folosim pentru faina alba) faina de alune + zaharul (daca ne raman bucatele de alune, le dam iar prin blender si le cernem din nou)
Adaugam o parte din albus (75 g) peste compozitia din alune, colorantul, daca folosim, apoi amestecam pana obtinem o pasta – dam deoparte
Intr-o craticioara punem zaharul tos si apa, apoi dam la foc mic
Fierbem siropul pana acesta ajunge la temperatura de 116 grade (atentie 116, nu 160!)
In bolul mixerului (curatat f bine in prealabil) punem restul de albus si praful de sare, apoi mixam pana cand albusul se tranforma intr-o spuma usoara, dar totusi lichida
Cand siropul a ajuns la temeperatura dorita, il turnam in fir subtire(!) peste albusurile din bol, mixand incontinuu. Lsam la mixat pana cand bolul mixerului (automat si compozitia) se raceste, adica ajung la temperatura camerei.
Cand bezeaua italiana este gata, adaugam peste ea compozitia cu alune de padure si amestecam cu miscari ample cu ajutorul unei spatule pana cand compozitia devine cremoasa si, daca ridicam spatula, ea curge ca o panglica
(Daca aveti incredere in voi, puteti face aceasta actiune cu paleta mixerului, atentie, nu cu para!)
Punem compozitia intr-un pos cu dui mic sau pur si simplu taiem un pos (orificiul sa aiba aproximativ ½ cm)
In tava cuptorului punem hartie de copt, apoi cu ajutorul posului turnam compozitia in tava Pentru ca cochiliile sa aiba dimensiuni cat mai aporpiate, tinem posul perpendicular pe tava si “presam” compozitia pana numaram la 5. Trebuie sa avem in vedere ca dupa posare, compozitia se dilata deci e nevoie sa lasam spatiu intre cochilii
Dupa ce am disribuit compozitia, lovim discret de blat tavile de 2-3 ori pentru a scoate bulele de aer din macarons
Lasam macaronsii la tempertatura camerei 30-40 pentru a se usca. Stim ca pojghita protectoare este cand, la atingerea cu degetul, compozitia nu se lipeste de deget
Coacem la cuptorul preincalzit la 130 de grade pentru 13 minute, obligatoriu functia ventilatie
Lasam macaronsii sa se raceasca pe hartia de copt, de abia apoi ii dezlipim.
Pentru crema
Amestecam Nutella cu untul de arahide, o punem intr-un pos si o punem intre doua cochilii imperecheate in prealabil.
Note
Pentru aceasta reteta avem neaparat nevoie de termometru
Un albus are in medie 30 g (deci pentru aceasta reteta avem nevoie de 5-6 oua)
Macaronsii pot fi congelati pentru o perioada de 2-3 luni (ei chiar se fragezesc prin congelare)
Se decongeleaza la frigider
Culinar
Reteta unica de papanasi

Toamna se apropie cu pasi repezi iar la moda in materie de dulciuri, revin celebrii papanasi. Bucatarul chef de la restaurantul Cocosu Rosu ne invata cum sa pregatim acasa cei mai deliciosi papanasi.
Papanasi (9 bucati) – Ingrediente
•300 g branza de vaci
•200 g faina
•1 ou mediu
•50 g zahar
•1 lingurita praf de copt (4 g)
•1 lingurita plina coaja rasa de portocale
•1 varf cutit sare
•1 pastaie vanilie/1 plic zahar vanilat
•500 – 600 ml ulei de arahide sau ulei de floarea soarelui
Papanasi prajiti – Mod de preparare
•Punem branza de vaci la scurs, intr-o sita tapetata cu tifon, pentru 1 ora. Chiar daca branza pare bine scursa, este bine sa facem acest lucru. Dupa ce branza s-a scurs, o punem intr-un vas, adaugam oul, sarea coaja rasa de portocale, semintele unei pastai de vanilie, zaharul si sarea. Amestecam pana la omogenizare.
•Amestecam faina cu praful de copt si o dam de doua ori prin sita. O adaugam treptat aluatului de papanasi si amestecam pana cand obtinem un aluat moale, dar compact. Eu, la inceput, amestec cu lingura, apoi framant aluatul cu mana usor pudrata cu faina.
Papanasi prajiti, preparare aluat
•Este foarte important ca aluatul final sa aiba o consistenta moale, usor lipicioasa. Daca aluatul are o consistenta prea densa, papanasii nu vor fi pufosi.
•Punem aluatul pe planul de lucru pudrat cu faina. Il aplatizam cu mana, apoi il intidem, cu grija, cu facaletul pudrat cu faina, intr-o foaie de cca 1.5 cm grosime. Cu o forma rotunda de cca 4 cm , decupam papanasii si apoi, cu o forma mai mica, decupam centrul fiecarui papanas.
•Punem uleiul intr-o cratita cu fund gros pe foc mic si, cand s-a incalzit, adaugam papanasii. Eu am prajit cate doi papanasi deodata. Ii prajim pe ambele parti, pana cand se rumenesc uniform.
Papanasi prajiti, pufosi si deliciosi
•Ii scoatem pe o farfurie tapetata cu hartie absorbanta de bucatarie si ii lasam sa se scurga bine.
•Servim papanasii cu smantana si dulceata de fructe de padure sau cirese amare. Eu am ales dulceata de cirese amare si i-am pudrat cu scortisoara.
Culinar
Reteta delicioasa de broccoli gratinat

Pentru cei care nu au timp sa petreaca ore in sir in bucatarie exista si preparate simple, sanatoase si extrem de delicioase. Bucatarul chef de la restaurantul Cocosu Rosu ne prezinta o reteta minunata ce este gata in mai putin de 30 de minute.
Broccoli gratinat
INGREDIENTE:
300g broccoli
100g branza mozzarela rasa
2 oua
2 linguri de smantana
3 linguri de faina
100ml lapte
unt
MOD DE PREPARARE:
Broccoli se fierbe separat timp de 10 minute. Se bat ouale pana se fac spuma apoi se adauga faina, smantana, laptele si branza pana se face un amestec omogen. Intr-un vas de Iena uns cu unt se asaza broccoli apoi se adauga amestecul. Se baga la cuptor preincalzit la temperatura de 180 grade timp de 25 minute pana capata o culoare aurie. Se serveste cald. Pofta buna!