Connect with us

Timp Liber

„Omul și simbolurile sale”, singura carte scrisă și dedicată de Carl Gustav Jung publicului larg

Published

on

Foto Credit: FABRICA DE PR

Cum l-a convins jurnalistul John Freeman pe Jung să scrie ultima sa carte,Omul și simbolurile sale, deși inițial acesta a refuzat acest demers

 

Fiecare carte ascunde în paginile ei cel puțin o poveste. Dar foarte puține au, dincolo de copertele sale, una dintre cele mai neobișnuite, profunde și complexe povești, așa cum este cea mai recentă lansare a Editurii Trei, „Omul și simbolurile sale”, singura carte scrisă și dedicată de Carl Gustav Jung publicului larg.

Apărută, nu întâmplător, în colecția „Misterele inconștientului colectiv”, ea spune în primul rând o poveste despre împrejurări fericite, despre legături între oameni și întâlniri deloc întâmplătoare și, nu în ultimul rând, despre o încununare a unei opere esențiale în domeniul psihologiei și psihanalizei.

Nu numai că aceasta este ultima carte dintre cele scrise de celebrul medic, psihiatru și psiholog elvețian, dar „Omul și simbolurile sale” este și cea cu care s-a încheiat viața celui care a creat domeniul psihologiei analitice, o carte pe care inițial a refuzat să o scrie. ”Prietenii lui vor fi de acord cu mine când afirm că Jung era un om care lua deciziile în mod categoric. Analiza problema cu atenție și fără grabă; iar în momentul în care oferea răspunsul, de obicei era final. M-am întors la Londra extrem de dezamăgit, fiind convins că refuzul lui Jung era unul definitiv”, povestește John Freeman, jurnalist BBC, care a decedat în 2014, la 99 de ani și care a avut o relație cu totul specială cu celebrul analist.

 

El a realizat, în anul 1959, un interviu amplu cu dr. Jung în Zurich. Freeman a devenit celebru pentru faptul că a creat un stil unic de intervievare, cu spatele la cameră și dincolo de ochii privitorilor, astfel încât aceștia să se concentreze numai pe subiectul din fața obiectivului. Singura excepție a fost chiar această discuție cu renumitul psihiatru, despre a cărui operă, la vremea respectivă, nu știa mai nimic. Acesta a fost însă începutul unei frumoase prietenii, despre care jurnalistul mărturisea că „a însemnat foarte mult pentru mine și de care sper că s-a bucurat și Jung, în ultimii ani ai vieții sale”.

Interviul a fost văzut, printre alți telespectatori, și de Wolfgang Foges, managerul editurii londoneze Aldus Books din Londra care, încă din copilărie, de când a locuit la Viena, în apropierea reședinței lui Freud, era interesat de psihologia modernă și de evoluția ei. Remarcând relația specială a jurnalistului cu Jung și ascultând acest interviu, el a realizat că, spre deosebire de Freud, ale cărui idei și teorii erau binecunoscute în Occident, cele ale lui Jung nu s-au bucurat de o asemenea răspândire. Acest lucru se întâmpla pentru că erau considerate atunci mult prea ermetice, deși el a lărgit granițele analizei inconștientului personal, introducând conceptul de „inconștient colectiv” și abordând o zonă mai largă de simboluri la care oamenii s-au raportat și cu care au trăit din cele mai vechi timpuri prin intermediul legendelor, religiei și al spiritualității.  Al doilea motiv a fost și acela că Jung nu a încercat să își promoveze munca pe înțelesul tuturor.

 

Fascinat de prezența lui Jung în acest interviu și de modul cum vorbea, Foges și-a dorit în acel moment să îl convingă pe acesta să își exprime esența creației sale într-un text, pe înțelesul tuturor, intuind valoarea inestimabilă a acestor informații pentru cunoașterea umană. El a văzut în John Freeman un aliat puternic, astfel ca demersul său să fie încununat de succes. Însă nu a fost. Sau cel puțin nu prima dată, după cum notează jurnalistul. „M-a ascultat în grădina lui, timp de două ore, aproape fără întrerupere, după care a zis: <Nu>. A spus-o în cel mai frumos fel posibil, însă deosebit de ferm; nu a încercat niciodată să își popularizeze munca și era sigur că nu ar putea-o face cu succes în acel moment; în tot cazul, era în vârstă și mai degrabă obosit – un asemenea angajament de lungă durată și asupra căruia avea atâtea dubii nu îl atrăgea în niciun fel”, mărturisea Freeman.

Însă mai mulți factori au contribuit la uimitoarea schimbare a deciziei. Unii, mai mici, au avut legătură cu „încăpățânarea lui Foges de a nu renunța”, după cum spunea Freeman și faptul că, în urma interviului televizat, oameni obișnuiți, care nu făceau parte din mediul academic obișnuit a lui Jung, i-au trimis nenumărate mesaje și scrisori, încântați de lucrurile aflate și de perspectivele acestuia despre viață, dar și de umorul și farmecul său. Însă, cel mai important factor a fost un vis pe care Jung l-a avut într-o noapte și, odată interpretat, l-a făcut nu numai să accepte, dar și să înceapă imediat procesul anevoios de concepere a cărții, de scriere a primului capitol și de supervizare a capitolelor propuse de cei mai apropiați colaboratori și discipoli ai săi, M.-L. Von Franz, Joseph L. Henderson, Jolande Jacobi și Aniela Jaffé.

Ce a conținut acest vis și cum l-a interpretat Jung, aceste informații pot fi descoperite în „Omul și simbolurile sale”, lansată de Editura Trei, în colecția „Misterele inconștientului colectiv”, carte căreia Jung i-a dedicat ultimul an din viață, decedând, în 1961, la 10 zile după ce a terminat capitolul său și după ce aprobase capitolele colaboratorilor săi, în faza de proiect.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Timp Liber

Cum scoți cele mai dificile pete de pe haine?

Published

on

Recunoaște, nu trece anul fară să nu ai de-a face cu pete dificile, pe care crezi că nu le mai poți îndepărta… Probabil ai și luat în considerare să arunci hainele acelea. De departe, printre petele cel mai greu de scos sunt cele de ulei, de rugină, de transpirație sau de „șantier”. Dacă iți vom dezvălui cum reușești să scapi de ele, restul petelor vor fi floare la ureche pentru tine!

Cum fiecare pată este cauzată de varii factori, este clar că trebuie tratată diferit, pentru a o putea îndepărta eficient.

Pete de rugină

Unele dintre cele mai dificile pete de pe haine sunt cele de rugină. Cine a avut de-a face cu așa ceva, știe cât de ușor e să te alegi cu o durere de cap încercând să le elimini. Există diverse soluții făcute în casă, recomandate pentru eliminarea acestor pete – fie cu sare, fie cu lămâie. Din păcate, riscul implicit este să fie mult prea abrazive și să strice iremediabil țesătura. 

La astfel de pete încăpățânate ai nevoie de soluții profesioniste și puternice, dar care să protejeze și materialul. O variantă foarte simplu de folosit și îmbunătățită cu enzime este Soluţia de scos pete Asevi. Unul dintre majorele avantaje este că funcționează pe orice culoare – de la albe la cele mai colorate. Petele de rugină (și nu numai) vor fi istorie iar tu te vei îndrăgosti de acest produs.

Pete de ulei sau vaselină

Dacă te-ai confruntat vreodată cu pete de substanțe uleioase, ai observat că, și după ce le-ai spălat, rămân urme. Din fericire, există un truc simplu prin care să combatem acest lucru și te asigurăm că îl ai deja în casă (dacă nu ai chiar Soluția de scos pete de mai sus). Este vorba despre nimeni altul decât detergentul de vase. Cel menit să elimine eficient grăsimea de pe vase este și aliatul tău pentru petele de ulei. Cum funcționează? Simplu. Aplici detergent de vase pe pată, nu o cantitate mare, doar cât să acopere pata. Ulterior, freci ușor cu o periuță de dinți sau un alt instrument pentru ca detergentul de vase să pătrundă în țesătură.  

Mai departe, speli haina respectivă manual sau la mașina automată. Ideal ar fi să folosești un detergent lichid pentru că se știe că pătrunde mai ușor în fibrele țesăturii. Max Eficacia este un astfel de produs, cunoscut pentru puterea sa de curățare care nu afectează culorile. De îndată ce rufele se vor usca, nu va mai fi nicio urmă de pată uleioasă! 

Pete de transpiraţie

De cele mai multe ori, petele de transpirație apar în momentul în care ingredientele din antiperspirant se amestecă cu sărurile din corpul nostru. Majoritatea deodorantelor conțin aluminiu, ceea ce reprezintă cauza acelor pete galbene inestetice.  

Spuneam mai sus că petele dificile dau dureri de cap. Ei bine, probabil acesta este motivul pentru care următoarea recomandare este aspirina. Punem pastila într-un pahar cu apă, doar că… nu o bem, ci o turnăm pe pată. Da, ai citit bine. Secretul este că acidul salicilic va pătrunde în pată și o va elimina. Întinde amestecul deasupra și lasă-l să acționeze aproximativ 10 minute, după care spală respectiva țesătură.

Un alt aspect neplăcut al anumitor pete este că uneori, și după spălare, încă rămâne un miros neplăcut pe haine. Doar nu o să lași lucrurile așa, nu? Mai ales că avem la dispoziție o gamă atât de largă de balsamuri pentru rufe. Sensations Pasion de la Asevi te va surprinde plăcut prin aromele florale (floarea pasiunii) și fructate (căpșună), care vor elimina mirosurile supărătoare și vor lăsa un parfum intens și plăcut. Țesătura e protejată, pata a dispărut și mirosul e unul absolut încântător!

Data viitoare când ai de-a face cu o pată dificilă, nu te mai gândi cu năduf că acea țesătură este compromisă. Acum știi să aplici aceste metodele simple și eficiente. Să ne spui cum a mers!

Continue Reading

Timp Liber

Cu gândul la sănătate, alegem dezinfectanții potriviți

Published

on

În contextul actual, grija noastră pentru sănătate a crescut, pe bună dreptate. Suntem mai responsabili, mai atenți și mai preocupați pentru binele nostru și al celor din jur. Produsele care și-au făcut rapid loc, pe toate listele de cumpărături, din întreaga lume sunt dezifectanții.

Fie că vorbim despre dezinfectanți de mâini, fie că vorbim despre dezinfectanți de suprafețe, nu puteți spune “nu mai am.” sau  “s-a terminat.”. Ne gândim constant la siguranța cititorilor noștri și pentru a ne asigura că ai tot timpul la îndemână astfel de produse, îți recomandăm magazinul online potrivit, pentru a le achiziționa – www.cclean.ro.

Ce găsești pe cclean?

O gamă extrem de variată de dezinfectanți online. De la dezinfectanți pentru suprafețe, la dezifectanți pentru piele și până la accesorii pentru dezinfecție. Cclean nu îți vinde simple produse, ci adevărate unelte de sprijin, în lupta ta cu inamicul invizibil al momentului.

Cum cumperi dezinfectanți online?

Procesul de comandă este simplu, doar câteva click-uri și primești produsele de dezinfecție acasă, prin curier rapid. Nu obții doar produse de calitate superioară la un preț excelent, ci eviți și aglomerația din marile magazine. Practic, iei măsuri duble pentru siguranța ta și a familiei tale.

De ce să cumperi dezinfectanți online?

Dacă ne permiți exprimarea, ne permitem să spunem că prevenția este cel mai bun tratament. Așa că ar fi păcat să nu îți alegi un aliat profesionist în lupta împotriva virusurilor și a bacteriilor.

Continue Reading

Timp Liber

Latte Art și percepția românilor despre cafea

Published

on

În ultimii ani, meseria de barista este din ce în ce mai discutată și a căpătat valențe tot mai perfecționiste, odată cu creșterea apetitului românilor pentru cafeaua de calitate, ce trebuie preparată în consecință. Drept urmare, pretențiile clienților au crescut, iar jobul de barista a devenit o artă meticuloasă, în timp ce Latte-ul a devenit cea mai populară băutura pe bază de cafea în țara noastră. 

Pentru sfaturi cheie și unele lămuriri în ceea ce privește cele mai importante aspecte referitoare la prepararea Latte-ului perfect, am apelat la un barista profesionist, totodată și Training Manager în cadrul lanțului de cafenele Okfea: Ionuț Levențu.

 

  1. Ce cursuri speciale de barista ai urmat și ce recomanzi începătorilor care își doresc să devina barista profesionist ?

 

Eu am urmat cursurile de barista în Italia, la IIAC (Istituto Internazionale Assaggiatori Caffè). Au trecut ceva ani de atunci, dar pot spune cu siguranță că fară curiozitatea de a încerca tot timpul ceva nou și fără documentarea zilnică completată de practica continuă, nu poți atinge performanțele de a mulțumi și cele mai rafinate gusturi.

Recomand pasionaților de cafea sau tinerilor care vor să înceapă o carieră în acest domeniu să urmeze cursurile de barista la una din academiile din București, unde vor învăța de la oameni pasionați si dedicați întru totul preparării băuturilor pe bază de cafea. Sperăm ca, în viitor, să dezvoltăm o școală de barista chiar în cadrul brandului Okfea. Totodată practica este obligatorie pentru a-ți forma simțurile și skill-ul necesar pentru o carieră de succes în acest domeniu. Bariștilor juniori nu trebuie să le fie frică să strice lapte si cafea pentru a învăța și pentru a găsi rețeta perfectă pe gustul lor, pe care să o poată împărtăși cu din ce în ce mai numeroșii consumatori de cafea din România.

 

  1. Cum influențează ingredientele folosite în prepararea băuturii pe bază de cafea și desenul Latte Art?

 

În industria cafelei și a preparatelor pe bază de cafea, ingredientele folosite de fiecare barista influențează major și modelează produsul final. Doar utilizând produse corecte, aparate și ustensile profesionale, dar și materii prime atent alese putem obține o calitate superioară a produsului în sine. Începând de la calitatea apei folosite până la proteina și grăsimea laptelui, toate ingredientele dar și ustensilele au un rol important în îmbunătațirea calității produsului finit.

Pentru Latte Art este recomandată folosirea unui lapte de calitate ce poate fi frotat (aerat) mult mai bine, permite eliminarea bulelor de aer în scopul integrării perfecte cu cafeaua, devenind astfel o masă omogenă și formând o chimie perfectă și un gust deosebit, un liant între cafeaua de buna calitate, bine preparată si rezultatul final, gustul! Și pentru că obișnuim să sorbim din ochi okfea, aspectul estetic și desenul în cafea aduc în mod automat un zâmbet pe buze oricărui client pasionat de cafea, care înțelege și apreciază implicarea unui barista în ceea ce face zilnic. Este vorba de serviciile conexe unei cafenele, atât de importante în industria Horeca, pentru mulțumirea și încântarea zilnică a clienților. Un desen în cafea se poate realiza doar cu o cremă perfectă de lapte și necesită o perioadă de exersare dar și un pic de talent propriu!

 

  1. Ce criterii trebuie să îndeplinească Latte-ul perfect din punctul de vedere al gustului și al consistenței?

 

Perfecțiunea unui produs pe bază de cafea este greu de deslușit, pentru că fiecare persoană în parte are percepții diferite când vine vorba de gust. Totuși, pentru a obține un Latte perfect (sau aproape perfect), trebuie să pornim de la câteva premise general acceptate. Ca și criterii de bază putem enumera calitatea apei, calitatea boabelor de cafea și gradul de prăjire al acestora, densitatea cremei laptelui dar și temperatura acestuia.

Laptele folosit face o diferență majoră, deoarece prin încâlzire dezvoltă anumite proprietăți și gusturi, îndulcindu-se sau, dacă ajunge la temperaturi peste limita recomandată, poate dezvolta un gust acrișor spre amărui. Un Latte preparat corect nu ar trebui să necesite un adaos de zahăr, deci crema de lapte ar trebui să fie suficient de dulce pentru a acoperi parțial gustul impunător al cafelei. Pe de altă parte, un Latte nu trebuie să fie fierbinte, iar pentru asta, crema de lapte trebuie să echilibreze temperatura cafelei, în niciun caz să fie la fel de fierbinte ca aceasta. Un Latte bine preparat trebuie să fie echilibrat, dulce și consistent, putând constitui echivalentul unui mic dejun. Consistența lui ar trebui să fie una cremoasă, densă, iar laptele și cafeaua să formeze un singur element.

 

  1. Cât de popular este Latte-ul în țara noastră?

 

Rețeta de Caffe Latte a prins foarte repede la consumatorul român, fiind o băutură pe bază de cafea destul de echilibrată, ce poate fi consumată de mai multe ori pe zi, chiar și de la vârste fragede. Rețeta activează de foarte mulți ani la noi în țară dar explozia conceptului de coffee shop din ultimii 6 ani, a pus-o pe un piedestal bine meritat.

În istoria noastră, datorită influențelor turcești în ceea ce privește cafeaua, s-a pus amprenta pe consumul cafelei la ibric, cu caimac sau fără, de cele mai multe ori neagră, astfel consumatorul român de cafea s-a obișnuit cu un anumit gust, în principiu simplu și uzual, mai mult de necesitate decât de plăcere. Apariția coffee shop-urilor în schimb, tot mai des întâlnite în ultimii ani, are un rol important în schimbarea acestei percepții, a educării gusturilor și a papilelor consumatorilor spre o altă etapă. Cunosc foarte multe persoane care nu obișnuiau să bea cafea, pentru că nu apreciază gustul ușor amărui al acesteia, neîndulcită. În schimb, servesc cu plăcere un Latte, unii chiar devenind dependenți în mod pozitiv și făcându-și un obicei zilnic din asta.

Prin această nouă etapă, cafeaua în combinație cu laptele dă posibilitatea iubitorilor de cafea să descopere și alte modalități de consum, noi rețete și combinații, noi încântări ale gustului. În același timp, în paralel s-a dezvoltat și o nouă industrie – cea a aromelor pentru cafea, recomandate în principal pentru Latte-uri. Pentru a schimba din când în când rutina zilnică, putem opta să adaugăm o aromă în Latte-ul nostru, scorțișoară, cacao, fulgi de cocos, topping, frișcă sau alte ingrediente delicioase. Iar cum la okfea folosim siropuri naturale cu o mare diversitate de arome, ne putem bucura de un gust nou în fiecare zi.

 

  1. De ce este atât de popular Latte-ul printre clienții voștri?

 

Întărind cele spuse mai devreme, părerea mea este că cei mai mulți clienți aleg acest tip de băutură și din cauza unei temeri vis-à-vis de gustul cafelei, pentru că mulți comercianți sunt axați doar pe câștig și folosesc boabe de cafea de proastă calitate. Implicit, gustul cafelei preparate de ei nu este tocmai unul de apreciat, și clienții aleg să diminueze acest gust puternic și ars cu o cantitate mai mare de lapte. Pe altă parte, alți comercianți nu se pricep excelent în alegerea sortimentului optim de cafea care să se îmbine perfect cu cantitatea de lapte, astfel încât rezultatul final să fie unul deosebit care să te încânte. Noi la okfea, ne facem mereu timp să explicăm clientului ce fel de cafea i se potrivește cel mai bine, în funcție de așteptările și gusturile sale, de momentul zilei în care este servită și nu ne temem nicicând să recomandăm un espresso simplu pentru a simți aroma intensă a cafelei noastre, sau un cappuccino la fel de delicios și cu un desen la fel de frumos.

Tocmai pentru că folosim o cafea de calitate, clienții noștri fideli aleg și celelalte tipuri de preparate pe bază de cafea, iar Latte-ul nu este neapărat cel mai popular produs la okfea, cel puțin nu în toate locațiile noastre. Clienții apreciază dedicarea cu care bariștii noștrii prepară fiecare cafea în parte, păstrând de fiecare dată aceeași rețetă implementată și atenția la detaliu. Într-adevăr, printre clienții mai tineri sau cei nehotărâți, Latte-ul este cea mai des întâlnită alegere.

 

Ionuț Levențu se ocupă de trainingul noilor angajați ai lanțului de cafenele Okfea, business ce se află într-o continuă expansiune, recrutând și instruind constant noi barista pentru cafenelele în curs de lansare. În momentul de față, Okfea deține 5 cafenele proprii, 2 francize funcționale și alte 7 francize în curs de implementare.

Continue Reading

MEDIA NEWS

Sanatate6 zile ago

5 reguli pentru un concediu fără kilograme în plus

Life Style2 săptămâni ago

De ce este important să dormi într-o lenjerie de pat curată şi cât de des ar trebui spălată / schimbată ?

Sanatate4 săptămâni ago

De ce e important să-ți cunoști harta alunițelor și să o verifici anual?

Culinar2 luni ago

Top 10 echipamente frigorifice care nu pot lipsi din cadrul unei bucătării profesionale!

Frumusete3 luni ago

Clinica stomatologică Punto Dental din Capitală se mută intr-o nouă locație în zona Dorobanți, după o investiţie de peste 500.000 euro

Life Style3 luni ago

Cum se mentin in forma modelele de videochat din Bucuresti ?

UTILE3 luni ago

Nu lasa birocratia sa iti puna frana: ia-ti rapid fisa medicala auto!

UTILE3 luni ago

Trebuie sa schimbi anvelopele? Achizitioneaza-le de pe Velopa.ro

Timp Liber3 luni ago

Cum scoți cele mai dificile pete de pe haine?

Life Style4 luni ago

Descopera studioul care face angajari videochat in Bucuresti si ofera asigurare medicala privata!

Frumusete4 luni ago

Beneficiile SICURO SLIM, ceaiul vedetelor, prin ochii Ralucai Badulescu

Life Style4 luni ago

Protejează-ţi unghiile cu cele mai frumoase oje semipermanente!

Life Style5 luni ago

Pediatrii recomandă alegerea unui body bebe confecţionat din bumbac! Află de ce!

Culinar5 luni ago

Retete de sanatate, cu produse romanesti din carne. Ciuburciu (Vascar): “Ingredientele sunt de cea mai buna calitate”

Sanatate5 luni ago

Clinica dermatologică Skinovate

Timp Liber5 luni ago

Cu gândul la sănătate, alegem dezinfectanții potriviți

Lectura5 luni ago

„Noi alegem viitorul”, o apariţie editorială de excepție despre problemele climatice

Sport6 luni ago

Antrenează-te pe stepper şi sculptează-ţi corpul în confortul casei tale! Iată câteva recomandări!

Lectura6 luni ago

Este oare Odiseu un mare macho ? Ce spun femeile despre el

Lectura6 luni ago

Erich Fromm, despre 7 experiențe care i-au marcat viața și profesia de psihanalist

Trending