Connect with us

Concerte

Preludiu Christmas Jazz pe 18 şi 19 decembrie, la Palatul Tinerimea Română

Published

on

Preludiu Christmas Jazz este genericul sub care Palatul  „Tinerimea Română” găzduieşte concertul de Crăciun al Corului de Cameră ,,Preludiu-Voicu Enăchescu”, dirijat de Andrei Stănculescu, pe 18 şi 19 decembrie, de la ora 19. Pe scenă vor urca şi muzicienii Albert Tajti –  pian, Alexandru Arcuş – saxofon, Răzvan Cojanu – contrabas, Iulian Nicolau – percuție, pentru a completa sound-ul plin de culoare specific muzicii de sezon, într-un concert educativ pentru elevi şi studenţi.

          Mereu în căutare de noi abordări stilistice, Preludiu vine de această dată cu o propunere surprinzătoare, menită să anime peisajul sonor specific sărbătorilor de iarnă. Posesori ai unei tehnici desăvârșite, adevărați virtuozi ai genului cameral, membrii Preludiului conduși de Andrei Stănculescu își propun să atragă și să educe publicul tânăr în spiritul unei libertăți și bucurii totale, pe care doar sonoritățile jazz-istice le pot oferi, acum în prag de sărbătoare.

          Așadar o întâlnire incitantă și unică între cele mai îndrăgite colinde, cele mai strălucite performanțe vocale și adevărați maeștri de clasă internațională ai improvizației, vârfuri ale scenei de jazz din România sunt elementele de atracţie ale celor două concerte Preludiu Christmas Jazz lacare este invitat publicul în elegantul cadru al Palatului Tinerimea Română.

Accesul publicului se face pe baza rezervării, în limita locurilor disponibile.

Advertisement

Rezervări la telefon 021. 315.81.65

Organizator: C.N.A.T.R.

Parteneri media şi culturali: Radio România Cultural, Radio România Muzical, mediaTRUST, RomâniaTV, Liternet, Agenția de Carte

Pentru  informaţii detaliate legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română“ şi de Orchestra Română de Tineret puteţi accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/ 

BIOGRAFII

Advertisement

CORUL DE CAMERĂ PRELUDIU – VOICU ENĂCHESCU

Primul concert al formației a avut loc la 1 noiembrie 1972, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Bucureşti. Până acum doi ani, Corul de Cameră Preludiu a fost condus de creatorul său, maestrul Voicu Enăchescu, iar în toată această perioadă, ansamblul și-a adus contribuţia la transmiterea actului artistic în rândurile publicului meloman din România şi din străinătate, remarcându-se prin măiestria sa interpretativă, prin prospeţimea, şi, în acelaşi timp, prin maturitate, activitatea sa fiind încununată cu multe premii.

În cei 50 de ani de activitate „Preludiu” a realizat peste 350 de înregistrări radio şi TV, un disc „Electrecord” şi trei C.D. – uri (Colinde şi cântece de Crăciun, Muzica bizantină în cultura românească, Maeștrii ai artei corale româneşti).

De la apariţia sa, formaţia a prezentat mai mult de 2.500 de concerte pe marile scene din România şi din străinătate, în cursul celor peste 90 de turnee efectuate în 30 de ţări din Europa, America şi Asia, fiind laureată la mai multe festivaluri internaţionale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje). Corul de cameră „Preludiu” şi dirijorul Voicu Enăchescu au primit, cu ocazia ediţiei a XIII-a a Festivalului Internaţional „George Enescu” (1995), „Premiul pentru excepţionalul program prezentat”, distincţie acordată de Uniunea Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România.

Începând cu septembrie 2021, la conducerea Corului de Cameră Preludiu a venit Andrei Stănculescu – membru al ansamblului încă din 2016, atunci când maestrul Voicu Enăchescu, impresionat de activitatea dirijorală a tânărului muzician, l-a adus în familia Preludiu pentru a pregăti ansamblul în vederea colaborării cu Orchestra Română de Tineret și cu dirijorul Cristian Măcelaru.

Advertisement

Din februarie 2023, poartă numele Corul de cameră PRELUDIU – Voicu Enăchescu.

Andrei Stănculescu

          Născut la 8 decembrie 1995, în Râmnicu Vâlcea, Andrei Stănculescu are o bogată experiență dirijorală, realizând o serie de performanțe muzicale, dintre care se remarcă activitatea sa în calitate de dirijor al Corului de cameră Preludiu, dirijor invitat al orchestrelor naționale de tineret: Orchestra Națională de Tineret și Orchestra Junior, dirijor și fondator al Corului Rubato alături de care a efectuat turnee atât în țară, cât și în străinătate (Elveția, 2018).

          În anul 2018 devine consultant artistic și dirijor coordonator în România al proiectului Playing for Philharmonie, desfășurat de BRD – Groupe Société Générale, iar alături de Corul BRD susține o serie de concerte pe scena Filarmonicii din Paris, Filarmonicii George Enescu, Filarmonicii din Pitești, Filarmonicii Ion Dumitrescu. De asemenea, a urmat recent stagii de perfecționare organizate în Franța de Fundația Royaumont și beneficiază de o bursă din partea Conservatorio della Svizzera italiana, unde studiază muzica Renașterii.

          Acesta a colaborat și a studiat de-a lungul timpului cu personalități precum Cristian Mandeal, Cristian Măcelaru, Tiberiu Soare, Voicu Enăchescu, Gabriel Popescu, Leo Warynski sau Francois Xavier-Roth.       Din anul 2018, este dirijorul Corului Catedralei Sf. Iosif. Acesta a avut onoarea de a dirija slujba papală, cu ocazia vizitei Sanctității Sale, Papa Francisc, în România, primind decorația Crucea Arhiepiscopală.

Advertisement

          Pe 8 Decembrie 2021, își face debutul pe scena Ateneului Român, alături de Orchestra Română de Tineret și Corul de cameră Preludiu, devenind astfel unul dintre cei mai tineri dirijori care au pășit pe această scenă.

Cu studii muzicale realizate în România și Elveția și cu diverse participări la cursuri de măiestrie în România, Franța, Italia și Elveția, Andrei Stănculescu este muzicianul care, mereu preocupat de adevăratele intenții ale compozitorilor și de adevărul muzical, distinge, descurcă și redă colegilor din Preludiu problemele dificile ale unei partituri, mergând până la cele mai mici amănunte și cele mai fine trăsături imaginate de creatori.

top-shop.ro%20
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Trending