Connect with us

CASA SI GRADINA

Proiectarea și trasarea conductelor de utilitate este un aspect important al proiectării casei.

Published

on

Proiectarea unei case este un proces complex unde multe aspecte trebuie luate în calcul, necesitând încă de la început o analiză și o planificare atentă. Unul dintre aspectele importante ale acestui proces este trasarea și amplasarea conductelor de utilități, care sunt esențiale pentru funcționarea unei locuințe. Aceste conducte fără de care o clădire modernă nu poate funcționa pot fi și o sursă de probleme, în cazul în care nu sunt proiectate și instalate corespunzător.

Prin utilități trebuie să înțelegem ansamblul conductelor sau cablurilor care transportă apă, gaz, electricitate, telefonie sau internet, precum și conductele de canalizare care fac legătura dintre casă și rețea. Toate acestea sunt de obicei situate în subteran iar înainte de începerea lucrărilor obținerea unui proiect este nu numai o reglementare legală, dar și o condiție importantă pentru funcționarea îndelungată a întregului ansamblu. În cazul în care ne referim la conductele pentru instalatii gaze vom întâlnii pe traseul subteran, la distanțele reglementate de normative, răsuflători ce au ca scop evitarea formării pungilor de gaze. Înainte de amplasarea tuturor conductelor de utilități se va analiza și posibilitatea de a fi întreținute și reparate, fiind în același timp ferite vederii și amplasate în afara drumurilor de acces.

Încă de la începutul procesului de proiectare este important să se ia în considerare punctul de branșament la conductele de utilități și să se orienteze astfel încât să eliminăm o parte cât mai mare din problemele potențiale. Spre exemplu, conductele de apă potabilă se vor amplasa departe de zonele sensibile la îngheț iar conductele de gaz trebuie plasate departe de surse potențiale de aprindere.

Cu toate acestea, chiar atunci când planificăm cu atenție un astfel de proiect, conductele de utilități pot fi o sursă de probleme. Iar când aceste probleme sunt sub pământ iar remedierea lor implică lucrări complexe, neplăcerile sunt mari și costisitoare. O problemă comună este deteriorarea țevilor, care poate apărea din cauza mai multor factori. De exemplu, țevile pot fi afectate de rădăcinile copacilor din vecinătatea lor, care au fost probabil puieți atunci când proiectul a început dar dezvoltarea firească devine periculoasă pentru conducte. Rădăcinile cuprind țevile îngropate, pot pătrunde în interiorul lor, blocându-le sau le pot rupe. Un alt pericol potențial este reprezentat de lucrările de construcție din zonă. Un utilaj greu poate afecta conductele prin simpla tasare a terenului, iar în cazul unei săpături mecanizate riscul de a deteriora accidental o conductă de utilități este de asemenea deosebit de mare. Dezastrele naturale, cum sunt cutremurele sau inundațiile, pot avea la rândul lor efecte negative pentru conductele de utilități.

O altă problemă comună cu țevile de utilitate este coroziunea, care poate apărea în timp din cauza unei varietăți de factori. De exemplu, conductele de apă se pot coroda din cauza prezenței mineralelor în apă, sau din cauza reacțiilor chimice care apar între apă și materialul din care sunt confecționate conductele. Țevile de gaz se pot coroda din cauza prezenței umidității sau a altor contaminanți. În ambele cazuri, coroziunea poate face ca țevile să devină slabe și casante, ceea ce poate duce la scurgeri cu un potențial de accident foarte mare. Atunci când apare fenomenul de coroziune țevile se vor considera compromise și se va proceda la înlocuirea lor în regim de urgență!

Advertisement

O a treia problemă care poate apărea în cazul conductelor de utilități este înfundarea sau blocarea, care pot apărea din cauza unei varietăți de factori. De exemplu, conductele de apă se pot înfunda cu sedimente sau alte resturi, în timp ce conductele de gaz se pot înfunda cu rugina sau alți contaminanți. Blocajele pot reduce debitul de apă sau gaz sau chiar pot provoca blocarea completă a conductelor. Acest lucru poate fi un inconvenient major pentru proprietarii de case și poate fi, de asemenea, un pericol major atunci când discutăm despre țevile folosite pentru a transporta gaz sau alte materiale inflamabile.

În concluzie, proiectarea și trasarea conductelor de utilitate este un aspect important al proiectării casei. Luând în considerare cu atenție locația și orientarea acestor conducte, proprietarii de case se pot asigura că au edificat construcții funcționale, sigure și ușor de întreținut. Am subliniat mai sus faptul că, chiar și cu o planificare atentă, conductele de utilitate pot fi totuși o sursă de probleme. Însă înțelegerea de către beneficiar a problemelor potențiale ar trebui să ducă la preîntâmpinarea lor, iar suma măsurilor de siguranța luate încă de la începutul lucrărilor se traduce printr-un cost mai mic pe termen lung și un grad ridicat de confort fizic și psihic.

Lucrările de instalații dau adeseori bătăi de cap arhitecților, aceștia considerând că o țeavă are potențialul de a le ruina munca, prin interpunerea nefericită pe o fațadă, cum adesea vedem conducte de gaze, sau pe un perete interior, alimentând un calorifer. Dar ele fac parte din componența unei clădiri moderne și uneori pur și simplu nu putem să le mascăm prezența. În ultima perioadă foarte multă lume preferă montarea unui sistem de încălzire în pardoseală, atât din rațiuni estetice cât și economice. Se obțin astfel locuințe ce nu au țevi la vedere iar randamentul energetic este cu mult mai mare. Este însă esențial ca la aceste lucrări să nu se facă niciun fel de rabat la calitate. O eventuală avarie în cazul acestui sistem se remediază cu dificultate și implică îndepărtarea mobilierului și a pardoselii, operațiuni complexe ce aduc după sine un grad foarte mare de disconfort locatarilor casei. De cele mai multe ori aceste probleme pot fi evitate prin alegerea materialelor cele mai performante, a efectuării probelor de presiune înainte de acoperirea lucrării și prin solicitarea de garanții de bună execuție companiei care efectuează lucrarea.

Advertisement
top-shop.ro%20
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Trending