Connect with us

Sanatate

Radioterapia, soluția de luptă împotriva cancerului

Published

on

Cu o acțiune exactă și cu efecte adverse limitate, radioterapia se dovedește a fi de un real ajutor al pacienților în lupta cu cancerul.

Radioterapia este un tratament local, precum intervenția chirurgicală, iar pentru cancer tratamentul local are cea mai rată de succes. “Tratamentele locale sunt cele mai bune, radioterapia este foarte uzitată. Sunt foarte mult localizări în care radioterapia poate trata, sunt intervențiile de sfera ORL, de exemplu, în care intervenția chirurgicală ar fi mutilantă. Pentru o tumoră de laringe în stadiul T2 cu sau fără ganglioni, pacientul fie că face laringectomie totală, fie că face radioterapie, supraviețuirea la 5-10 ani este egală. Însă, după intervenția chirurgicală nu mai poți articula cuvintele. Pe cînd, după radioterapie, îți păstrezi calitatea vieții”, spune doctoral Gabriel Rîcu, medic specialist radioterapie Amethyst.

Cât de important este stilul de viață adoptat atunci când vine vorba incidența bolilor incurabile în rândul tinerilor și adulților?  “E greu de spus, dar se poate lua in discuție stilul de viață, mâncărurile de gen fast food, poate și genetică. Sunt cîteva tipuri de cancer care pot fi transmise genetic (colon, sân). Este greu de spus de ce se întâmplă așa, dar poate sa fie de vină și mediul incojurator, poluarea sau stresul.  Tpate acesta duc la scăderea imunității organismului. Celulele devin mai active, se multiplică și pot apărea diverse tipuri de tumori”, precizează Gabriel Rîcu, medic specialist radioterapie Amethyst.

Vedem o incidenta destul de mare a bolii in ultimii ani la tineri si adulti. Care sunt insa cauzele care duc la aceasta?

“E greu de spus, dar se poate lua in discutie stilul de viata, mancarurile de gen fast food, poate si genetica. Sunt tipuri de cancer care pot fi transmise genetic (colon, san). Este greu de spus de ce se intampla asa, dar poate sa fie si de la mediul inconjurator, poluare, stress.  Scade imunitatea organismului si celulele devin mai active, se multiplica si pot aparea diverse tipuri de tumori.”

Cât contează totusi educația pacienților? Foarte mult! “Pacienții mai tineri își obțin informația mai ușor pe net sau din media. Pacienții care provin din rural cu o anumita vârstă au alt tip de acces. Își lasă, de regulă, copiii să se ocupe de sănătatea lor.”

Dr. Gabriel Rîcu, medic specialist radioterapie este membru al Societății Europene de Radioterapie și Oncologie (ESTRO), membru al Societății Americane de Radioterapie și Oncologie (ASTRO), membru al Societății Române de Radioterapie și Oncologie. Începând cu anul 2006, Dr. Rîcu și-a desfășurat activitatea ca medic radioterapeut în secția de radioterapie a Institutului Oncologic București și secția de radioterapie a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”, acumulând experiență în efectuarea și aplicarea planurilor de tratament. În cadrul Centrului de Radioterapie Amethyst București, Dr. Gabriel Rîcu face parte din Comisia Oncologică, participă la stabilirea și aplicarea planurilor de tratament, oferind servicii medicale de radioterapie la cele mai înalte standarde mondiale, prin tehnica IMRT- VMAT.

 

Sanatate

Secrete esențiale pentru sănătate de la medicul german Grossmann: ,,Nasul este prima barieră care ne protejează, cum avem grijă de el!”

Published

on

Într-o perioadă sanitară dificilă, cunoscutul medic german Dr. Grossmann explică cum să ne protejăm sănătatea mai bine  în perioda sărbătorilor de iarnă și a sezonului rece. Într-un interviu exclusiv pentru retetedesanatate.ro, Dr. Dr. med. Harry Grossmann vorbește despre întărirea barierei naturale de protecție a organismului, nasul și despre cum ținem virușii și bacteriile departe de corp, atât în cazul adulților, dar mai ales în cazul celor mici, care sunt mai expuși pericolelor.

Pe parcursul interviului, medicul german avertizează asupra unor obiceiuri pe care trebuie să le adoptăm în rutina zilnică de îngrijire, gesturi mici, de prevenție, dar foarte importante pentru sănătatea noastră. Secretele prețioase

 

1.Cât de importantă este spalarea nazala pentru igiena zilnica?

Este un obicei esențial, care trebuie impus in igiena zilnică.Nasul este prima barieră de protecție a organismului în fața pericolelor externe.

Părerea mea ca medic profesionist in domeniu, este că spălarea si umidificarea nasului, cel puțin de 2 ori pe zi, este la fel de importantă ca spalarea dintilor și a mâinilor sau poate chiar mai importantă.

Dacă examinam științific calea de pătrundere a factorilor toxici dăunători, ca de exemplu a microparticulelor din aerul poluat, a polenului, a virușilor, a bacteriilor si a altor microorganisme, descoperim, spre suprinderea noastră,  că majoritatea intră în organism prin intermediul căii nazale.

Din fericire, natura ne-a înzestrat cu mai multe sisteme de protecție sau bariere nazale pentru a împiedica agenții patogeni din exterior să pătrunda adânc in organismul nostru si să ne îmbolnăvească.

Mucoasa nazală, care are un grad de umiditate radicat, duce la “lipirea” pe ea a agentilor patogeni cum ar fi virușii sau bacteriile. Mucoasa nasala este foarte abundent vascularizata si sangele aduce in ea permanent anticorpi aceștia distrugând agenții patogeni ca de exemplu virusi.

Al treilea sistem de apărare nazală este reprezentat de microfiltre eficiente, niste microfirișoare care  functionează ca un fel de sită densă si care opresc trecerea aerului din exterior, in mod nefiltrat, prin nas.Aceste microfirișoare functionează foarte bine împotriva micropicăturilor in care găsim viruși, bacterii si alte mizerii din aerul poluat.De aici, înțelegem importanța igienei nazale si a mentinerii functiilor sistemului de apararea nasala folosind Sterimar.

Bebelușii, cei mai expuși pericolelor

 1. Ce se întâmplă în cazul copiiilor?

Copiii sunt cei mai predispuși la infecții virale si bacteriene care provin din aerul poluat înconjurător.Putem menține sănătatea  micuților din jurul nostru doar dacă menținem aerul curat și filtrat de agenti patogeni prin sistemele caiilor de apărare nazală.

Firma Sofibel a dezvoltat o întreagă gamă  Sterimar pentru copii si bebelusi, Sterimar Bebe si Copii care menține sistemul de apărare nasala a copiilor in starea optimala în toate anotimpurile.

Este important să-i învățăm pe copii că dimineața și seara ne spălam dintii, dar ca să avem grija eficient de sănatatea noastra, cand ne curățăm și nasul cel putin la fel de des și asta o putem face fără un  mare efort, în mod plăcut și rapid, cu Sterimar, forma specială pentru copii.

 

 1. Ce facem cu bebelușii care nu își pot administra Sterimar singuri?

Bebelușii sunt cei mai afectati de problemele respiratorii virale si bacteriene, decat adultii. Mamicile lor ii pot proteja cu  Sterimar Bebe folosit de 3 sau 4 ori pe zi.

Sofibel a dezvoltat, cu investitii mari, o formă de aplicator nazal specială, potrivită anatomiei nasului de bebeluș, prevazut special ca sa elimine riscul de a răni mucoasa nazală foarte sensibilă a bebelușului.

“Iarna suntem de 10 ori mai vulnerabili”

 

4.Ce produse Sterimar recomandați în această perioadă?

Pentru perioada de iarnă cel mai potrivit produs este Sterimar Cu conceput special pentru acest sezon când in aer sunt extrem de mulți viruși si bacterii care atacă organismul.

În timpul verii suntem mai mult afară,  iar concentrația de microorganisme, ca de exmplu virusi, in aer este redusa datorita soarelui (raze UV) si vântului, pe când iarna suntem mai mult înăuntru, adică suntem de 10 ori mai în pericol. De aceea, Sterimar CU se impune în sezonul rece.

Cuprul, secretul nostru in unitatea medicala în fața infecțiilor virale

5.Exista o protectie suplimentara oferita de un produs Sterimar pentru perioada pandemica?

Daca vă uitati, cele mai multe vase si tăvi din laboratoare și din industria alimentara, veți vedea ca sunt realizate din cupru.

Tin minte că în  cadrul specializării mele de medic specialist în medicina mediului am făcut un experiment. Am pus culturi de bacterii si virusi pe diferite materiale, apoi în incubator, pentru 48 de ore si ne-am uitat cu microscopul optic si electornic la dezvoltarea numărului de microorganisme pe diferite materiale.

Spre suprinderea noastra, pe cupru microorganismele aproape ca nu cresc deloc. Cupru este un mijloc natural si eficient pentru distrugerea virușilor si bacteriilor.

Sterimar CU, care contine cupru, oferă o protecție suplimentară eficientă în timpul pandemiei împotriva multor virusi care se transmit pe cale aeriana.

Eu si cei peste 100 de angajati din domeniul medical pentru care sunt responsabil, folosim de la inceputul pandemiei Sterimar Cupru zilnic, iar impresia mea este ca rata de îmbolnăvire COVID-19 printre angajati este foarte mica comparativ cu alte institutii medicale, cu toate ca îngrijim permanet mai multi pacienți bolnavi de noul coronavirus.

 

6.Cum se protejează oamenii din Germania în această perioada?

Vă pot spune ce fac persoanele din jurul meu, este mai relevant. Ce face populatia germană,  în general, nu diferă de masurile altor țări.

Vaccinarea ne protejază când virusul a pătruns deja în organism sau când deja avem contact direct cu el, dar toată lumea preferă o protecție bună care impiedică virusul să se apropie de organism.

Un studiu clinic recent de la clinica universitara din Göttingen, spre uimirea multora, a dovedit că cel mai eficient mijloc împotriva îmbolnăvirii cu Covid este simpla purtare permanentă și corectă a măștii cu grad de protecție FFP2 sau FFP3.

1.Șansa de a te infecta purtând corect și igienic o mască de calitate este de 0,01% adica aproape de zero.

2.O alta masura de importanta majora este sa ne tinem igienizate cavitatea bucala si nasul.

Gargara zilnica de 2 sau trei ori cu orice apa de gura dezinfectantă, reduce șansa virusului de a pătrunde pe calea bucala.

Folosim Sterimar de 2 sau 3 ori pe zi și prin aceasta reducem posibilitatea virusului de a pătrunde mai adânc, adică deja la poarta de intrare bucală sau nazală, punem un filtru eficient.

 

 1. Din experienta dumnevoastra care sunt principalele recomandari pentru sporirea protectiei in perioada sarbatorilor?

Recomandări esențiale:

1.Cumparați-vă măști de calitate (N95, FFP2, FFP3 de la firme verificate, noi preferem 3M sau Draeger).

Purtați masca de calitate, cu grad înalt de protecție oriunde sunteți, în interiorul unei clădiri sau case și asta cât de des puteti (cel mai bine permanent), chiar daca e neplăcut să porti mască în momente importante cu familia sau prietenii, e mult mai neplacut sa ajungi la spital.

2.Evitați contactul direct, o recomandare greu de respectat pentru popoarele latine, dar un “luat in brate” mai puțin al bunicilor, înseamnă că le dăruiești sănătate.

3.Purtati ochelari, nu este o glumă!

O calea destul de necunoscută de patrundere a virusului este muscoasa ochilor, purtarea ochelarilor reduce pericolul.

4.Dezinfectati mâinile o dată la două ore!

5.Vaccinati-vă de 3 ori sau probabil incepând de anul viitor va fi necesar pentru a 4-a oara, protecția vaccinului scade semnificativ după 4 luni.

6.Sunt programate diverse petreceri de revelion, participarea la astfel de evenimente reprezinta un risc in plus pe care trebuie sa ni-l asumam?

La acest punct pot spune doar că apropierea fizică este direct proporțională cu grandul de pericol. Cu alte cuvinte „nu dansez cu tine, nu te pup, nu te iau in brațe, pentru că îmi pasă de sănătatea ta“.

Stiu că sună ciudat, dar asta este părerea mea sinceră, ca medic specialist și ca responsabil pentru sănătatea celor din jurul meu.

,,Recomand Sterimar pentru că îl folosesc. Mulțumesc celor care au înțeles că sunt sincer când spun că sunt convins de efectele benefice, atât ca om, cât și ca medic!”

 

 1. A fost un an interesant pentru Sterimar in România. Ce gânduri le transmiteți celor care sunt alături de comunitatea online a produsului?

Spre suprinderea mea, după o perioadă de “paralizie generala”  in acest domeniu pentru produse de tip Sterimar, am avut un salt extrem in popularitatea gamei, mai ales la produsele pentru copii si bebelusi care sunt cerute la maxim, iar producatorul nu a putut face fata cererii.

In Romania situatia insa este relaxata si se gaseste Sterimar la toate farmaciile.

Inca o data, mulțumesc comunității noastre fidele si înțelepte care a observant că nu recomand sau promovez produse de care nu le folosesc si de care nu sunt convins 100%, de asta va asigur ca medic specialist si ca om caruia ii pasa de sanatatea altora!

Continue Reading

Life Style

Ai intrebari despre tratamentul pentru parodontoza? Specialistii iti ofera raspunsurile!

Published

on

In decursul vietii, oamenii se pot confrunta cu diverse probleme de sanatate, unele fiind la nivelul danturii si gingiilor. Un exemplu in acest sens este parodontoza, o boala a cavitatii bucale care, daca nu este tratata, poate duce la pierderea danturii.

Banuiesti ca ai nevoie de un tratament parodontoza, dar nu esti 100% sigur? Atunci trebuie sa aflii mai multe despre aceasta afectiune. Iata ce au raspuns specialistii Dental Excellence la cele mai frecvente intrebari ale pacientilor.

Ce este parodontoza?

Este o boala a gingiilor, care apare atunci cand inflamatia gingiilor (gingivita) nu este tratata. Ea afecteaza atat tesuturile, cat si structura osoasa a dintilor, motiv pentru care poate fi cauza pierderii lor.

Cum iti dai seama ca ai nevoie de un tratament pentru parodontoza?

Simptomele care iti pot arata ca suferi de aceasta boala sunt urmatoarele:

 • umflarea gingiilor si inrosirea lor;
 • durere la atingere;
 • sangerari, mai ales in timpul periajului dentar;
 • gust metalic;
 • retractia gingivala – acesta este un simptom alarmant, deoarece gingiile dezgolesc dintii si permit patrunderea bacteriilor la osul dentar.

Cine poate fi afectat de parodontoza?

Cercetarile efectuate la noi in tara arata ca peste 80% din populatie este afectata la un moment dat de o forma sau alta a bolii parodontale. Din pacate, parodontoza poate aparea la oameni de toate varstele, dar complicatiile produse de aceasta boala se accentueaza dupa varsta de 40 de ani.

Care sunt cauzele ce pot determina aparitia parodontozei?

Principalele motive din cauza carora multi oameni se confrunta cu aceasta boala sunt:

 • lipsa unei igiene dentare corect efectuata (periajul dentar trebuie realizat de 2 ori pe zi si este importanta folosirea atei dentare, a apei de gura si a dusului bucal);
 • amanarea vizitelor la dentist (pentru a preveni agravarea acestei boli, este important sa te prezinti la cabinetul stomatologic de cel putin 2 ori pe an);
 • fumatul;
 • unele dereglari hormonale;
 • factorii genetici.

Ce presupune un tratament pentru parodontoza?

Acesta depinde de stadiul in care a ajuns boala, iar specialistii clinicii Dental Excellence ofera lamuriri in randurile urmatoare:

 • Stadiul incipient. Daca pacientul are doar gingiile inflamate, va avea nevoie de un tratament parodontoza simplu, mai exact de sedinte de igienizare profesionala.
 • Al doilea stadiu. Daca inflamatia a patruns si in zona dintre gingie si dinte, medicul stomatolog va trebui sa indeparteze tesutul osos deteriorat. Aceasta este o procedura efectuata sub anestezie care se numeste chiuretaj in camp inchis si consta in curatarea tesutului perimat si spalarea cu substante antiseptice a zonei afectate pentru a elimina toate bacteriile.
 • Al 3-lea stadiu. In cazul in care a aparut deja mobilitatea dentara, este clar ca boala s-a agravat si este necesar un tratament parodontoza complex. Medicul va efectua o igienizare profesionala, va face si chiuretajul in camp inchis, iar apoi va introduce substante de tip antibiotic, care sa ajute organismul sa lupte impotriva agentilor externi.

Asadar, este crucial sa ai mare grija de dintii tai, pentru ca, in caz contrar, ii poti pierde. Daca te confrunti cu unul sau mai multe dintre simptomele mentionate mai sus, programeaza-te curand la o clinica stomatologica de incredere, care sa iti ofere cel mai bun tratament!

Continue Reading

Sanatate

Implantul dentar multiplu – Ce este si cand am nevoie de un implant dentar multiplu

Published

on

Implantul dentar este un dispozitiv medical cu forma cilindrica, asemanatoare unui surub, realizat din titan medical. Se insereaza in osul maxilar sau mandibular pe locul dintelui absent.

Asadar implantul va substitui rolul radacinii dentare. Dupa inserarea implantului se va crea o legatura stabila si puternica intre tesutul osos si suprafata implantului. De asemenea implantul are rolul de a conserva structura faciala, prevenind resorbtia (topirea) osoasa in dreptul dintelui lipsa si implicit aspectul imbatranit al fetei.

Etapele implantului dentar multiplu

Plasarea unui implant dentar implica o interventie chirurgicala nedureroasa. Durata de inserare a implantului este in medie de o jumatate de ora.

In primele 3-6 luni de la interventie (3 luni pentru maxilarul inferior si 6 luni pentru maxilarul superior), implantul se va afla sub suprafata gingiei, in acest timp avand loc procesul de osteointegrare (formarea legaturii dintre os si implant). In aceasta etapa pacientul va purta o lucrare dentara provizorie.

A doua etapa este cea de descoperire a implantului si atasarea coroanei (dintelui) pe structura obtinuta.

Numarul implanturilor necesare variaza in functie de situatia clinica a pacientului. Un implant sustine o singura coroana sau un numar mic de implanturi dentare pot sustine un numar mai mare de dinti. De exemplu, 3 implanturi pot sustine 4 dinti.

De ce sa aleg un implant dentar multiplu si nu tratamentul clasic cu punte dentara sau proteza?

Exista cateva motive importante. De ce sa sacrificam dintii naturali pentru a putea realiza o punte dentara? Si trebuie sa tinem cont de faptul ca o punte dentara nu opreste resorbtia in dreptul dintelui inlocuit, osul continuand sa scada in volum.

Pot fi un candidat pentru implantul dentar?

Pentru stabilirea acestui lucru este necesara o evaluare a starii de sanatate locale si generale. Se realizeaza o analiza radiologica a oaselor maxilare pentru a putea masura exact cantitatea de os disponibil pentru implantul dentar.

Ce fel de anestezie se utilizeaza?

Cele mai multe interventii se fac sub anestezie locala sau anestezie intravenoasa.

Implanturile dentare necesita o ingrijire speciala?

Odata plasat in cavitatea bucala, implantul dentar se va comporta foarte bine daca se mentine o igiena buna (periaj, folosirea atei dentare) si daca se respecta igienizarile periodice, la 6 luni, la cabinetul dentar.

Articol realizat de catre echipa Clinicii de stomatologie Dental Hospital Romania:
Website: www.dentalro.ro
Email: info@dentalro.ro
Adresa: Str. Racari nr. 5, sector 3, Bucuresti
Telefoane: 0733.045.855 si 0721.021.855

Continue Reading

MEDIA NEWS

Muzica2 zile ago

Jenni a lansat videoclipul piesei „Caramela”! Cum a atras artista privirile la filmarea videoclipului

Muzicao săptămână ago

Kristiyana, Laura Brumă și Adrian Minune au lansat „Loverboy”, o melodie inspirată din fapte reale! Ce mesaj transmite piesa!

Muzicao săptămână ago

It’s Friday Raggaeton! Mr. VIK & Anuelli, prima colaborare de top pe 2022!

ADVERTORIALE2 săptămâni ago

Ai NELIMITAT la publicarea de articole sponsorizate

Muzica3 săptămâni ago

La final de 2021 Adrian Minune spune „Adio” si lucreaza cu Any1 si ParkPlace! În 2022 solistul promite și mai multe surprize muzicale!

Sanatate3 săptămâni ago

Secrete esențiale pentru sănătate de la medicul german Grossmann: ,,Nasul este prima barieră care ne protejează, cum avem grijă de el!”

Naturiste3 săptămâni ago

Răsfăț complet cu cocos

Relatii&Sex3 săptămâni ago

Ce fac cuplurile care au o viaţă sexuală împlinită?

Naturiste3 săptămâni ago

Nu trebuie sa fii un „masterchef” ca sa poti consuma alimente minune

Culinar3 săptămâni ago

Călătorii culinare în… ton cu gusturile tale

Muzica3 săptămâni ago

Feli ne spune că „Moș Crăciun ești și tu” în cea mai recentă şi festivă piesă

UTILE4 săptămâni ago

Oferte pe care sa nu le ratezi in magazinul Quickmobile

Stiri4 săptămâni ago

Coliva – desertul preferat al românilor. Ce semnifică și cum se prepară?

Life Styleo lună ago

Ai intrebari despre tratamentul pentru parodontoza? Specialistii iti ofera raspunsurile!

Stirio lună ago

Televizoarele TCL îți aduc experiența cinematografică de top acasă

BREAKING NEWSo lună ago

„Taxa Netflix” în România este pe punctul de a fi adoptată. Care sunt implicațiile?

Serialeo lună ago

Astăzi în „Prizoniera destinului”: zi decisivă pentru Mehdi

Premieră TVo lună ago

Imperiul Leilor își deschide porțile cu o nouă formulă de învestitori!

ADVERTORIALEo lună ago

Merry Christmas – Oferta ta de iarnă cu prețuri excepționale

Muzicao lună ago

Holy Molly lansează noul single – Bang Bang

Muzica3 săptămâni ago

Feli ne spune că „Moș Crăciun ești și tu” în cea mai recentă şi festivă piesă

Premieră TVo lună ago

Imperiul Leilor își deschide porțile cu o nouă formulă de învestitori!

ADVERTORIALEo lună ago

Merry Christmas – Oferta ta de iarnă cu prețuri excepționale

Muzicao lună ago

Holy Molly lansează noul single – Bang Bang

Emisiunio lună ago

Iulia Albu, moment savuros de roast pe scena iUmor

Muzicao lună ago

Regizor roman, videoclip cu o legendă a hip-hop-ului din S.U.A.

Muzicao lună ago

Amedeo lansează prima piesă din Living Room Sessions. „ Ard Tot”, melodia care a cucerit instant publicul, în versiunea acustică

Muzicao lună ago

Trupa Grimus lansează un nou cântec – „Excepție” – featuring Ana Coman. Vezi videoclipul în premieră

Eurovisiono lună ago

TVR prezintă juriul Eurovision România 2022

Emisiunio lună ago

6 concurenți luptă pentru calificarea în finala SuperStar România

Muzicao lună ago

Ionut Voicu lanseaza impreuna cu Dj Lucian&Geo varianta de festival a celebrului hit „Lasa-ma sa beau”

Interviuo lună ago

Victor Ciorbea, invitat duminica aceasta, la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

Vedeteo lună ago

Mads Langer dedică piesa „Lightning” tuturor formelor de dragoste dintre oameni

Muzicao lună ago

Alina Eremia lansează videoclipul piesei – „Pune-mă la loc”

Emisiunio lună ago

După mai bine de 30 de ani, muzica a revenit în viaţa ei. Întreaga poveste la „Vedeta populară”

Emisiunio lună ago

Toate măștile jos! Finala Masked Singer România e astăzi, la PRO TV

Reality Showo lună ago

AUDIENȚE TV Peste 1.6 milioane de oameni au urmărit, aseară, Visuri la cheie

Muzicao lună ago

The Motans lansează videoclipul piesei „În Golul Tău” – povestea misterioasă a unei iubiri sincere

Muzicao lună ago

Colaborare inedită înainte de Crăciun: André și Iuliana Beregoi lansează „Moșule, ce tânăr ești”

Muzicao lună ago

Voltaj lansează „Anotimpuri”, alături de regretatul muzician Vali Sterian

Trending