Connect with us

Culinar

Rețete festive pentru Crăciun și Anul Nou de la PrăjiturEla

Published

on

Mihaela Sava ne propune cateva retete de parajituri pentru Craciun si Anul Nou. 

La PrajiturEla (http://www.laprajiturela.ro/ http://www.lapraji.ro/)

Tort tiramisu

Ingrediente (pentru o tava cu diametrul de 26 de cm)

300 g piscoturi de sampanie

500 g mascarpone

4 oua

200 g zahar

200 ml cafea tare

200 ml apa

200 ml lichior amarui

1 lingura cacao

Cum procedam:

Punem galbenusurile impreuna cu zaharul intr-un bol termorzistent, apoi il punem pe un vas in care fierbe la foc mic apa (avem grija ca bolul sa nu atinga apa – tehnica se numeste bain marie sau baie de aburi

Amestecam incontinuu in bol pana cand se topeste zaharul

Dupa ce zaharul s-a topit, luam de pe aburi si mixaam pana cand se raceste bolul

La fel porcedam si cu albusurile si 100 g zahar – dupa ce s-a topit zahaul, luam de pe foc, mixam pana cand se raceste bolul si albusurile s-au intarit

Adaugam galbenusurile si 100 ml din lochior peste branza mascarpone, amestecam, apoi inglobam cu grija compozitia in albusurile batute – dam deoparte

Amestecam cafeaua cu apa si 100 ml lichior si le punem intr-un bol cu gura larga

Pregatim o forma de tort cu fund detasabil (daca avem, punem de jur imprejur folie de acetofan)

Scufunam scurt cate un piscot in acest lichid si il punem in forma de tort, creand astfel baza tortului

Adaugam un strat de crema, apoi revenim cu piscoturile

Mai adaugam un strat de piscoturi, iar ultima treime de crema o punem intr-un pos cu dui (sau intr-o punga taiata la colt) si facem gramajoare de crema/moate.

Punem cacaoa intr-o sita mica/strecuratoare de ceai si pudram tortul.

Sugestie

Tiramisu este cel mai bun dupa ce a stat o noapte in frigider.

 

Prajitura cu ciocolata, ardei iute si whisky

Ingrediente (pentru doua tavi in forma de inima sau pentru o tava cu diametrul de 28 cm):

300 g ciocolata amaruie (sau de menaj)

125 g unt

150 g zahar

6 oua

6 linguri whisky sau cognac

1 ardei iute uscat, maruntit sau 1/2 lingurita boia de ardei iute

1 praf de sare

Cum procedam:

Rupem ciocolata bucatale, taiem untul cuburi, apoi le punem intr-un bol termoreistent si le topim pe baie de aburi (punem bolul pe o cratita in care fierbe putin apa, cu grija ca bolul sa nu atinga apa)

Separam ouale

Batem galbenusurile impreuna cu jumatate din cantitatea de zahar si albusurile cu cealalta jumatate

Dupa ce untul si ciocolata s-au topit, le amestecam bine si le lasam sa se raceasca

Dupa amestecul de unt cu ciocolata s-a topit, il incorporam in compozitia cu galbenusuri, apoi adaugam whisky-ul si ardeiul iute (sau boiaua)

La final incorporam cu miscari usoare de sus in jos, albusul in restul compozitiei

Turam compozitia in tavile pregatite si coacem pentru 30 de miute in cuptorul incins in prealabil la 180 de grade

Servim pudrata cu cacao, alaturi de inghetata de vanilie

Nota

Nu va speriati daca tarta va creste si apoi se va lasa/crapa, este normal.

Tarta este asemanatoare prajiturii brownie – densa si cremoasa.

 

Macarons din alune de padure

Ingrediente (pentru 80 de cochilii – 40 macarons):

Pentru cochilii

200 g alune de padure sau faina din alune de padure (alunele trebuie sa fie crude si, de preferat fara coaja. Eu am avut cu coaja, au iesit si asa :)) Am folosit alune crude de la Solaris.

200 g zahar pudra (obligatoriu din comert pentru ca are adaos de amidon)

200 g zahar tos

150 g albus de ou, impartit in doua parti egale 75g + 75g (neaparat cantarit)

50 g apa

1 praf de sare

1/4 lingurita colorant pudra rosu. Eu il cumpar de pe www.pastaidevanilie.ro

Pentru crema

200 g Nutella sau Finetti

100 g unt de arahide

Cum procedam:

Daca nu am gasit faina de alune de padure, amestecam alunele cu zaharul pudra, apoi le dam prin blender pana obtinem faina

Trecem prin sita (cea pe care o folosim pentru faina alba) faina de alune + zaharul (daca ne raman bucatele de alune, le dam iar prin blender si le cernem din nou)

Adaugam o parte din albus (75 g) peste compozitia din alune, colorantul, daca folosim, apoi amestecam pana obtinem o pasta – dam deoparte

Intr-o craticioara punem zaharul tos si apa, apoi dam la foc mic

Fierbem siropul pana acesta ajunge la temperatura de 116 grade (atentie 116, nu 160!)

In bolul mixerului (curatat f bine in prealabil) punem restul de albus si praful de sare, apoi mixam pana cand albusul se tranforma intr-o spuma usoara, dar totusi lichida

Cand siropul a ajuns la temeperatura dorita, il turnam in fir subtire(!) peste albusurile din bol, mixand incontinuu. Lsam la mixat pana cand bolul mixerului (automat si compozitia) se raceste, adica ajung la temperatura camerei.

Cand bezeaua italiana este gata, adaugam peste ea compozitia cu alune de padure si amestecam cu miscari ample cu ajutorul unei spatule pana cand compozitia devine cremoasa si, daca ridicam spatula, ea curge ca o panglica

(Daca aveti incredere in voi, puteti face aceasta actiune cu paleta mixerului, atentie, nu cu para!)

Punem compozitia intr-un pos cu dui mic sau pur si simplu taiem un pos (orificiul sa aiba aproximativ ½ cm)

In tava cuptorului punem hartie de copt, apoi cu ajutorul posului turnam compozitia in tava Pentru ca cochiliile sa aiba dimensiuni cat mai aporpiate, tinem posul perpendicular pe tava si “presam” compozitia pana numaram la 5. Trebuie sa avem in vedere ca dupa posare, compozitia se dilata deci e nevoie sa lasam spatiu intre cochilii

Dupa ce am disribuit compozitia, lovim discret de blat tavile de 2-3 ori pentru a scoate bulele de aer din macarons

Lasam macaronsii la tempertatura camerei 30-40 pentru a se usca. Stim ca pojghita protectoare este cand, la atingerea cu degetul, compozitia nu se lipeste de deget

Coacem la cuptorul preincalzit la 130 de grade pentru 13 minute, obligatoriu functia ventilatie

Lasam macaronsii sa se raceasca pe hartia de copt, de abia apoi ii dezlipim.

Pentru crema

Amestecam Nutella cu untul de arahide, o punem intr-un pos si o punem intre doua cochilii imperecheate in prealabil.

Note

Pentru aceasta reteta avem neaparat nevoie de termometru

Un albus are in medie 30 g (deci pentru aceasta reteta avem nevoie de 5-6 oua)

Macaronsii pot fi congelati pentru o perioada de 2-3 luni (ei chiar se fragezesc prin congelare)

Se decongeleaza la frigider

 

 

“Urmează-ţi fericirea şi Universul îţi va deschide uşi acolo unde erau doar ziduri” –Josep Campbell

Culinar

Beneficiile comenzilor online de torturi

Published

on

Exista o serie de motive pentru care comenzile online de torturi sunt mult mai avantajoase decat comenzile din cofetariile fizice. Bineinteles, cel mai important motiv consta in simplitatea procesului de comanda, urmat fiind de rapiditatea cu care se desfasoara celelalte etape.  De astfel, se poate intui ca o comanda online de la o cofetarie din Bucuresti este efectuata cu o mai mare usurinta decat o comanda in cadrul unei cofetarii fizice.

Una dintre aceste cofetarii online este www.etorturi.ro. Acest loc magic unde se concep si se pun in practica cele mai delicioase retete, le ofera clientilor trei posibilitati simple de comanda: telefonic, prin e-mail sau online. Concret, dupa consultarea listei de torturi disponibila, clientul va contacta reprezentantii alegand una dintre caile mentionate, urmand a fi puse la punct detaliile privitoare la livrare si plata.

Pe site-ul oficial al cofetariei, clientii dispun de o oferta dedicata contextului actual, care ii indeamna sa stea acasa. Oferta consta in comandarea unui tort in valoare de 149 RON, pentru care beneficiaza de livrare gratuita in aceeasi zi in Bucuresti.

De ce sa alegi o cofetari online in detrimentul uneia fizice?

Traficul din Bucuresti reprezinta o mare bataie de cap pentru toti locuitorii capitalei, care se confrunta zi de zi cu aglomeratia. In ceea ce priveste comenzile de torturi pentru evenimente, locuitorii capitalei nu mai sunt nevoiti sa mearga cu masina pana la cofetarie.

Procesul de comanda a unui desert delicios nu a fost niciodata mai simplu! Cu doar un apel telefonic sau cu un e-mail transmis, clientul se va bucura de livrare direct la domiciliu.

Cofetaria eTorturi din Bucuresti livreaza torturi in fiecare zi a saptamanii, in intervalul orar 09-22:00. Asadar, programul incarcat al clientului nu va impiedica livrarea deserturilor la eveniment sau acasa. Mai mult decat atat, reprezentantii cofetariei online sunt dispusi sa livreze desertul pana la o ora tarzie, anume 02 dimineata, chiar la locatia in care are loc evenimentul.

Varietatea de produse pusa la dispozitie de cofetarie este una bogata, din care fac parte atat torturi simple, cat si unele sofisticate, destinate unor evenimente importante, precum nunta sau botez. Numarul modelelor unice de torturi depaseste 1000.

In contextul actual, cand se recomanda ca oamenii sa evite locurile aglomerate, mai ales daca pot desfasura anumite activitati si online, se poate lua in considerare si comenzile de torturi online. Deplasarile in cofetariile fizice pot fi evitate, avand in vedere ca livrarea din partea reprezentantilor cofetariei online este efectuata respectand conditiile igienico-sanitare aflate in vigoare. In plus, este disponibila plata cu cardul, tocmai pentru a evita schimbul de numerar.

Clientii se tem ca pentru un eveniment important nu vor putea degusta inainte tortul? Este bine de stiut sa degustarile se pot face cu o programare anterioara in laboratorul cofetariei online din Bucuresti.

Continue Reading

Culinar

Tagliatelle cu dovleac copt – o reteta sanatoasa pentru orice sezon

Published

on

Toamna vine cu o multime de legume pline de aroma si vitamine. Printre legumele vedeta ale acestui sezon se inscrie si dovleacul placintar. Cu un nivel scazut de calorii, bogat in fibre si vitamine antioxidante precum vitaminele A, C si E ar fi si pacat sa nu il includem in meniul nostru de toamna.

Daca dovleacul placintar ne duce cu gandul mai mult la prajituri sau placinte, acesta este excelent si in supe sau alte mancaruri gatite precum si in retete de paste. Una dintre cele mai delicioase si usor de realizat retete paste este cea de Tagliatelle cu dovleac copt ce poate fi gasita pe site-ul www.pastebaneasa.ro, fiind realizata in colaborare cu Teo’s Kitchen.

Pentru aceasta reteta paste au fost folosite tagliatelle din grau dur, o idee excelenta pentru cei care isi doresc un stil de viata sanatos. Pastele din grau dur sunt o alternativa mai sanatoasa pentru ca au o cantitate mai mare de proteine, un indice glicemic mai mic si cantitati mai mici de amidon si apa. De asemenea, sunt usor de gatit “al dente” pentru ca isi pastreaza forma la fierbere si nu se lipesc.

Pentru 2 portii de Tagliatelle cu dovleac copt sunt necesare urmatoarele ingrediente:

  • o lingura ulei de masline
  • o lingura unt
  • o ceapa alba mica, tocata fin
  • un catel de usturoi trecut prin presa
  • 200g dovleac copt
  • 100ml lapte sau smantana dulce
  • condimente dupa gust: sare, piper, nucsoara, scortisoara
  • 50g parmesan dat pe razatoare
  • 200g tagliatelle din grau dur Baneasa

Mai intai coacem dovleacul la cuptor timp de 50-60 de minute. Intre timp calim ceapa si usturoiul in uleiul si untul incins, pana ceapa devine translucida. Dupa ce dovleacul s-a copt, il dam prin blender impreuna cu laptele sau smantana dulce, ceapa si usturoiul calite si condimentele. Punem la fiert tagliatellele in 2 litri de apa clocotita in care adaugam putina sare. Intre timp gatim si piureul de dovleac obtinut, il punem in tigaie si il lasam sa dea de cateva ori in clocot. Adaugam tagliatelle fierte al dente peste sosul de dovleac copt, iar daca sosul este prea gros putem pune putin din apa in care au fiert pastele. La final punem parmesanul ras, iar pastele pot fi servite.

Acesta reteta este ideala petru zilele racoroase de toamna si datorita numeroaselor calitati nutritive este potrivita atat pentru cei mari, cat si pentru cei mici.

Continue Reading

Culinar

Ce mâncare nu te plictisește? Cea care conține pește!

Published

on

Peștele este un aliment atât de complet, de sănătos și de inofensiv pentru stomac sau nivelul de colesterol, încât îl pot consuma fără grijă și cei ”condamnați” la regim alimentar din motive medicale, și cei aflați la dietă din motive… estetice.

Când este vorba despre pește, cumva oamenii susțin că preferă peștele proaspăt. Ceea ce scapă din vedere – sau e pur și simplu neștiință – este că la prepararea conservelor tot pește proaspăt se folosește. Cel puțin pentru conservele de pește EVA. Asta pentru că un producător renumit precum Podravka nu își permite să înșele încrederea clienților săi – pe care o construiește și cultivă de zeci de ani, din 1934 -, care i-a adus meritatul succes: brand alimentar de top din regiunea Adriatica.

Variatele produse din pește EVA nu numai că sunt sănătoase și gustoase, dar sunt deopotrivă excelente pentru a fi consumate ca atare sau pentru a reprezenta ingredientul de bază al unor delicioase mâncăruri mediteraneene ce pot fi preparate rapid. Și, totodată, ele mai pot fi transformate în antreuri la mesele festive sau gustări numai bune de servit la întâlnirile între prieteni, cu un pahar de vin alb alături. Nici nu știi câte minunății se pot prepara din conservele de pește EVA… Tocmai de aceea ne-am gândit că ți-ar prinde bine două idei.

Chifteluțe din ton

Fierbe trei cartofi și doi morcovi și zdrobește-i cu furculița pentru a obține un piure. Adaugă peste el trei cutii de EVA Ton în suc propriu (peste care ai stors zeama de la un sfert de lămâie), un ou crud, o legătură de mărar tocat mărunt și patru căței de usturoi zdrobiți. Amestecă bine, pentru a omogeniza compoziția. Ia câte o linguriță de compoziție și, cu mâinile umezite cu apă rece, modelează bile pe care apoi le tăvălești prin făină sau pesmet și le prăjesti în baie de ulei. Scoate chifteluțele când devin aurii și pune-le pe un prosop de hârtie pentru a se scurge excesul de ulei. Le poți servi pe o farfurie în care ai așezat frunze de salată sau le poți înfige pe bețe de frigărui, alternând cu măsline negre și verzi, fără sâmburi.

Salată de cartofi dulci cu macrou

Fierbe doi cartofi dulci și, după ce s-au răcit, taie-i în cuburi și asezonează cu sare și piper. Adaugă și 2-3 căței de usturoi tăiați rondele foarte fine. Desfă o cutie de EVA File de macrou în sos tomat, scoate numai bucățile de pește și taie-le în bucățele mai mici. Pune peste cartofi peștele, o ceapă mică și o jumătate de lămâie, ambele tăiate rondele, și două linguri de măsline negre feliate. Sosul tomat amestecă-l cu două linguri de ulei și zeama de la o jumătate de lămâie, apoi toarnă-l peste salată. Ceva așa de bun n-ai mâncat niciodată!

Continue Reading
Culinaro săptămână ago

Beneficiile comenzilor online de torturi

Culinaro lună ago

Tagliatelle cu dovleac copt – o reteta sanatoasa pentru orice sezon

Stirio lună ago

Chiuveta care promite

Frumuseteo lună ago

Acneea adolescentului

Stiri2 luni ago

Importanta igienei dentare pentru tine si cei din jurul tau

Stiri2 luni ago

Experienta gastronomica libaneza – simplu, sigur, savuros

Stiri2 luni ago

Cumpărături online – ce categorii de produse poți să comanzi online cu livrare direct acasă

Psiho3 luni ago

De ce sa alegi un psiholog online

Culinar4 luni ago

Ce mâncare nu te plictisește? Cea care conține pește!

Life Style4 luni ago

HISTORY transmite în premieră un serial documentar despre „Mâncarea pe care s-a întemeiat lumea”

Life Style4 luni ago

Cum să alegi comoda tv perfectă pentru living

Culinar4 luni ago

De ce sunt oalele din inox preferatele bucatarilor

Life Style7 luni ago

Cu ce curățăm pardoselile? Soluții profesionale sau homemade?

Antreprenoriat7 luni ago

Cum îți administrezi banii? 3 idei care te vor ajuta să îți gestionezi eficient bugetul personal

Culinar8 luni ago

Pan Food lansează napolitanele spirală cu gust de copilărie

Evenimente8 luni ago

Când vrei să faci lumea puțin mai frumoasă, donează!

Naturiste9 luni ago

Descoperă Ceaiul de la munte, o infuzie ușoară, din ingrediente 100% naturale

Frumusete9 luni ago

Află și tu cum să scapi de grăsimea nedorită

Evenimente10 luni ago

Simpozionul European “Rehabilitation Synergies for Optimal Esthetics Results in Digital Dentistry” a avut loc la Bucuresti

Evenimente10 luni ago

Se deschide Delicios Gourmet!

Trending