Connect with us

Timp Liber

Salvează o inimă: Alimentaţia corectă, armă împotriva cancerului. Dr. Pavel Chirilă ne spune secretul!

Published

on

Aproape 10 milioane de oameni pierd, în fiecare an, lupta cu cancerul. Deși este greu de învins, boala de care ne temem cu toții poate fi prevenită! Primul aliat de nădejde este o alimentație corectă, echilibrată și cât mai naturală. Cu atât mai mult cu cât din ce în ce mai multe studii confirmă efectele nocive ale produselor procesate și „ajutate” cu aditivi, hormoni de creștere și alte substanțe al căror nume ar trebui să ridice mari semne de întrebare.

Nu cu mult timp în urmă, și Organizația Mondială a Sănătății atrăgea atenția că mezelurile, pastrama, sau carnea la conservă sunt cancerigene. Ce ar trebui să mâncăm și de ce trebuie să ne ferim, astfel încât să nu ajungem într-o secție de oncologie aflăm din interviul realizat de Gabriel Tudor cu doctorul Pavel Chirilă, directorul Fundației „Sfânta Irina”.

Interviu: Cancerul este o boală asociată cu cea mai mare suferință pe care o poate avea omul. În cartea dumneavoastră – „Nu hrăni cancerul!” – ați scris că avem un aliat de nădejde împotriva maladiei, alimentația sănătoasă. Ce trebuie să înțelegem exact prin „alimentație sănătoasă”?

Există un centru de studii pentru nutriția bolnavului cu cancer în Canada, iar specialiștii de acolo spun, în scrierile lor, că circa o treime din cancerele înregistrate la nivel mondial sunt provocate de un stil de viață greșit, în care determinantă este alimentația omului. Deci, este extrem de important să avem o alimentație corectă pentru a preveni cancerul! Iar când s-a declanșat deja, este important să corectăm alimentația pentru a susține organismul în lupta cu această boală.

Ce alimente ar trebui să mâncăm în mod special pentru a evita îmbolnăvirea?

Există câteva reguli generale și câteva reguli speciale. Regulile generale ale unei alimentații sănătoase spun așa: să mâncăm numai alimente integrale și nu rafinate, să mâncăm alimente fără adaos de E-uri (fără aditivi), să mâncăm alimente cu tratare termică minimă sau, dacă putem, să le mâncăm crude. Doar alimentele care nu pot fi mâncate crude trebuie tratate termic și ele nu sunt multe! Un alt principiu spune să nu consumăm organisme modificate genetic, nici alimente, plante, ingrediente din alimente cultivate cu îngrășăminte chimice care stimulează talia plantei sau semințele și, de fapt, imită ceea ce se întâmplă cu oncogeneza în corpul uman, deoarece cancerul este o celulă care crește anarhic.

Ar trebui să adoptăm un stil vegan sau vegetarian?

Depinde de la caz la caz. Dacă un bolnav are o anemie severă din cauza cancerului, nu putem să-l obligăm să mănânce vegan sau raw-vegan pentru că anemia i se agravează sub limita de toleranță a corpului și există riscul să facă o complicație. Alimentația este cât de cât particularizată în această boală. Cărțile medicale și studiile spun de zeci de ani, iar acum văd că s-a trezit și Organizația Mondială a Sănătății, că abuzul de carne și mezelurile au un risc cancerigen. Deci, evităm carnea, zahărul și aditivii, în primul rând! În al doilea rând, evităm făina albă, guma de mestecat, băuturile răcoritoare chimizate, margarina, care contribuie și ele la declanșarea unui cancer în condițiile în care există și alți factori anteriori.

[nextpage title=”detalii”]

Studiul Organizației Mondiale a Sănătății a fost criticat vehement de autoritățile române, dar și de autoritățile altor state, pe motiv că, de fapt, doar consumul în exces de carne procesată ar putea genera riscul îmbolnăvirii cu cancer. Ce înseamnă „în exces”?

Aici e o figură de stil, un fel de a ne ascunde după cuvinte. Toate tipurile de mezeluri, de salamuri conțin nitrozamină, o substanță cancerigenă definită și atestată de toate studiile medicale și de toate laboratoarele. Cum să-mi imaginez eu că pot să mănânc puțină? Pe comercianții sau producătorii de mezeluri îi mai înțeleg, că își apără afacerea, dar pe oficiali nu am cum să îi înțeleg! Știm precis că nitrozamina din mezeluri este cancerigenă, pentru că se folosește și în unele institute de oncologie experimentală pentru a provoca un cancer la șobolani. Iar eu vin și îi spun poporului meu: „Știi, este cancerigenă, dar eu îți dau puțin, nu-ți dau mult!”? Mi se pare cinic…

Mulți dintre bolnavii de cancer au dus un stil de viață sănătos și totuși au făcut această boală. Nici nu au fost iradiați sau expuși unor substanțe cu potențial cancerigen…

Să nu cădem într-o extremă și să credem că numai mâncarea greșită este cauzatoare de cancer. Există și alți factori, ambientali, și fizici și chimici, și profesionali și, bineînțeles, există și un mare procent de cazuri de cancer făcut din motive psihoemoționale. Din păcate, acești factori oncogeni psihoemoționali nu au fost studiați prea bine. A existat un studiu serios făcut de un doctor german, dar din păcate a contraindicat citostaticele la bolnavii cu cancer și atunci Colegiul Medicilor din Germania i-a ridicat dreptul de liberă practică, a trebuit să se retragă. Dar el a dovedit în decurs de câteva decenii, cât s-a ocupat de această problemă, rolul oncogen al unui anumit tip de stres asupra bolnavului. Aproape niciodată nu există un singur factor oncogen, întotdeauna acționează factori multipli! Și acel stres despre care a vorbit doctorul german și alimentația și parabenii din antiperspirante – care favorizează cancerul de sân – și radiația electromagnetică și insecticidele din agricultură, la profesioniștii care tratează plantele și cei care mănâncă organisme modificate genetic, fiecare vine cu contribuția lui și se atinge un vârf de agresiune când cancerul se declanșează și organismul nu mai reușește să fie eficient în procesele de apărare.

Există tratamente alternative, dovedite științific, ce funcționează?

Deși practic terapiile alternative de câteva decenii în profesia mea, eu nu sfătuiesc bolnavii să evite citostaticele și radioterapia. Eu îi trimit la citostatice și radioterapie, dar îi îndemn să facă și terapiile complementare. Colegii noștri oncologi, care le prescriu doar citostatice și radioterapie și eventual chirurgie oncologică, în majoritatea lor îi sfătuiesc pe bolnavi să nu recurgă la plante. După părerea mea e o atitudine greșită!

[nextpage title=”detalii”]

Cât de eficiente sunt terapiile naturiste în astfel de maladii?

Eu am, la ora actuală, în cabinet între 5 și 10 bolnavi zilnic cu diferite afecțiuni oncologice și le recomand extracte naturale de plante (fitoterapie), o anume dietă, îi trimit la un psiholog calificat pentru psihoterapie suportivă, le recomand în măsura în care primesc o terapie spirituală, să o folosească, să se roage mult, să aibă un duhovnic. Acestea sunt căile prin care noi încercăm să ajutăm bolnavii cu cancer. Și îi sfătuiesc pe toți să facă și citostatice și radioterapie. Un lucru dovedit științific și prin experiența mea personală, este că fitoterapia în mod sigur protejează bolnavii de efectele adverse ale radioterapiei și citostaticelor. Am bolnavi care nu au încredere în plante ca eficiență în a-și trata cancerul, dar vin țintit la cabinet și îmi spun de când intră pe ușă: „Eu am venit să-mi dați extracte de plante ca să mă apăr de efectele adverse ale citostaticelor și ale radioterapiei”. Acum apar din ce în ce mai des observații clinice și studii timide care dovedesc că unele extracte de plante au și efect anticancer, nu numai protecție de citostatice și radioterapie. Vom vedea în viitor… Din păcate, aceste studii se fac foarte greu pentru că există o mentalitate greșită: în primul rând, casele de asigurări de sănătate nu decontează tratamentele naturale, ci numai pe cele chimice; în al doilea rând, medicina oficială pregătește studenții și rezidenții în oncologie numai pe domeniul citostaticelor și radioterapiei. Cursurile de fitoterapie și de terapii alternative sunt postuniversitare și rareori se întâmplă să fie urmate și de un medic oncolog care vrea să afle valoarea acestor terapii alternative. Și atunci dacă 99% din medicii oncologi asta au învățat, asta dau, adică citostatice și radioterapie, nu se nasc ușor studii clinice serioase despre tratamente alternative.

Pe lângă a fi un bun medic sunteți și un bun creștin. Care este impactul credinței în viața medicului, dar și a bolnavului?

Există două studii vestite făcute în Statele Unite, pe loturi și pe metoda dublu-orb, unul pe 300 și unul pe 600 de pacienți, care dovedesc efectul și eficiența rugăciunii făcută pentru bolnav în timpul spitalizării. Bolnavii pentru care s-a rugat grupul de rugăciune au făcut mai puține recidive de infarct, mai puține edeme pulmonare acute sau stopuri cardiace, mai puține intervenții chirurgicale pe cord sau tahicardii paroxistice ventriculare ori supraventriculare. Deci, rugăciunea este dovedită ca fiind eficientă nu numai prin credință, ci și prin studii obiective dublu-orb făcute la patul bolnavului! Mai există un avantaj: bolnavul credincios suportă mult mai bine evoluția bolii, este mai liniștit, mult mai optimist și încrezător în vindecarea lui, are un moral foarte ridicat. Bolnavul cu adevărat credincios nu face depresie niciodată sau foarte rar, când e depășit de situație. Toate aceste manifestări în viața lui psihică îl ajută în procesul vindecării.

În județul Caraș-Severin se construiește Nera, prima clinică de recuperare oncologică din România. La ce sumă se ridică investiția și care este stadiul actual?

În jur de 5 milioane de euro… Patru pavilioane sunt gata, mai trebuie să construim 45 de saloane și sperăm ca în primăvară să putem finaliza lucrările și să o deschidem.

Cum pot ajuta românii la finalizarea clinicii?

Intrând pe site-ul www.clinicanera.ro și donând cât poate fiecare.

[nextpage title=”detalii”]

Cu ce se diferențiază Clinica Nera de celelalte centre de tratament oncologic?

În primul rând este prima clinică de recuperare oncologică din România. Reabilitarea sau recuperarea oncologică e o disciplină terapeutică ce există în toate țările din Europa, în afară de România. Sub acoperișul acestei noțiuni a reabilitării oncologice intră un departament de psihoterapie, unul de nutriție, unul de kinetoterapie, unul de stil de viață, unul de prevenție, unul de depistare precoce. Păi dacă institutele de oncologie din România au doar doi psihologi la 500 de paturi… e clar că nu e suficient!

Ce pacienți vor fi tratați acolo?

Nera e o clinică deschisă pentru bolnavii de cancer în stadiul 1 și 2, cel mult. Poate uneori și în stadii mai avansate, pentru că în afară de reabilitarea oncologică, vom face și tratamente de ameliorare sau rezolvare a reacțiilor adverse la tratamente citostatice și radioterapie sau a complicațiilor postoperatorii. Deci, noi ne-am propus să venim și în ajutorul bolnavilor tratați clasic care au reacții adverse.

 

Prof. dr. Pavel Chirilă este medic primar de medicină internă cu supraspecializare în fitoterapie și homeopatie, doctor în științe medicale și profesor de Bioetică. S-a născut în 1946 la Slatina Nera, în județul Caraș Severin, iar după 1989, a reușit să construiască mai multe instituții, între care spitalul creștin Christiana din București, școala postliceală sanitară și editura cu același nume, Centrul medical „Naturalia” și Centrul de îngrijiri paliative „Sfânta Irina”. În plus, a ctitorit o mănăstire de maici în Pipera, o alta la Slatina Nera și o biserică în Voluntari. Este unul dintre cei mai cunoscuți medici din București, specialist în tratamente naturiste și promotor al medicinei creștine.

Interviu oferit de Plus Communication

Timp Liber

Cum scoți cele mai dificile pete de pe haine?

Published

on

Recunoaște, nu trece anul fară să nu ai de-a face cu pete dificile, pe care crezi că nu le mai poți îndepărta… Probabil ai și luat în considerare să arunci hainele acelea. De departe, printre petele cel mai greu de scos sunt cele de ulei, de rugină, de transpirație sau de „șantier”. Dacă iți vom dezvălui cum reușești să scapi de ele, restul petelor vor fi floare la ureche pentru tine!

Cum fiecare pată este cauzată de varii factori, este clar că trebuie tratată diferit, pentru a o putea îndepărta eficient.

Pete de rugină

Unele dintre cele mai dificile pete de pe haine sunt cele de rugină. Cine a avut de-a face cu așa ceva, știe cât de ușor e să te alegi cu o durere de cap încercând să le elimini. Există diverse soluții făcute în casă, recomandate pentru eliminarea acestor pete – fie cu sare, fie cu lămâie. Din păcate, riscul implicit este să fie mult prea abrazive și să strice iremediabil țesătura. 

La astfel de pete încăpățânate ai nevoie de soluții profesioniste și puternice, dar care să protejeze și materialul. O variantă foarte simplu de folosit și îmbunătățită cu enzime este Soluţia de scos pete Asevi. Unul dintre majorele avantaje este că funcționează pe orice culoare – de la albe la cele mai colorate. Petele de rugină (și nu numai) vor fi istorie iar tu te vei îndrăgosti de acest produs.

Pete de ulei sau vaselină

Dacă te-ai confruntat vreodată cu pete de substanțe uleioase, ai observat că, și după ce le-ai spălat, rămân urme. Din fericire, există un truc simplu prin care să combatem acest lucru și te asigurăm că îl ai deja în casă (dacă nu ai chiar Soluția de scos pete de mai sus). Este vorba despre nimeni altul decât detergentul de vase. Cel menit să elimine eficient grăsimea de pe vase este și aliatul tău pentru petele de ulei. Cum funcționează? Simplu. Aplici detergent de vase pe pată, nu o cantitate mare, doar cât să acopere pata. Ulterior, freci ușor cu o periuță de dinți sau un alt instrument pentru ca detergentul de vase să pătrundă în țesătură.  

Mai departe, speli haina respectivă manual sau la mașina automată. Ideal ar fi să folosești un detergent lichid pentru că se știe că pătrunde mai ușor în fibrele țesăturii. Max Eficacia este un astfel de produs, cunoscut pentru puterea sa de curățare care nu afectează culorile. De îndată ce rufele se vor usca, nu va mai fi nicio urmă de pată uleioasă! 

Pete de transpiraţie

De cele mai multe ori, petele de transpirație apar în momentul în care ingredientele din antiperspirant se amestecă cu sărurile din corpul nostru. Majoritatea deodorantelor conțin aluminiu, ceea ce reprezintă cauza acelor pete galbene inestetice.  

Spuneam mai sus că petele dificile dau dureri de cap. Ei bine, probabil acesta este motivul pentru care următoarea recomandare este aspirina. Punem pastila într-un pahar cu apă, doar că… nu o bem, ci o turnăm pe pată. Da, ai citit bine. Secretul este că acidul salicilic va pătrunde în pată și o va elimina. Întinde amestecul deasupra și lasă-l să acționeze aproximativ 10 minute, după care spală respectiva țesătură.

Un alt aspect neplăcut al anumitor pete este că uneori, și după spălare, încă rămâne un miros neplăcut pe haine. Doar nu o să lași lucrurile așa, nu? Mai ales că avem la dispoziție o gamă atât de largă de balsamuri pentru rufe. Sensations Pasion de la Asevi te va surprinde plăcut prin aromele florale (floarea pasiunii) și fructate (căpșună), care vor elimina mirosurile supărătoare și vor lăsa un parfum intens și plăcut. Țesătura e protejată, pata a dispărut și mirosul e unul absolut încântător!

Data viitoare când ai de-a face cu o pată dificilă, nu te mai gândi cu năduf că acea țesătură este compromisă. Acum știi să aplici aceste metodele simple și eficiente. Să ne spui cum a mers!

Continue Reading

Timp Liber

Cu gândul la sănătate, alegem dezinfectanții potriviți

Published

on

În contextul actual, grija noastră pentru sănătate a crescut, pe bună dreptate. Suntem mai responsabili, mai atenți și mai preocupați pentru binele nostru și al celor din jur. Produsele care și-au făcut rapid loc, pe toate listele de cumpărături, din întreaga lume sunt dezifectanții.

Fie că vorbim despre dezinfectanți de mâini, fie că vorbim despre dezinfectanți de suprafețe, nu puteți spune “nu mai am.” sau  “s-a terminat.”. Ne gândim constant la siguranța cititorilor noștri și pentru a ne asigura că ai tot timpul la îndemână astfel de produse, îți recomandăm magazinul online potrivit, pentru a le achiziționa – www.cclean.ro.

Ce găsești pe cclean?

O gamă extrem de variată de dezinfectanți online. De la dezinfectanți pentru suprafețe, la dezifectanți pentru piele și până la accesorii pentru dezinfecție. Cclean nu îți vinde simple produse, ci adevărate unelte de sprijin, în lupta ta cu inamicul invizibil al momentului.

Cum cumperi dezinfectanți online?

Procesul de comandă este simplu, doar câteva click-uri și primești produsele de dezinfecție acasă, prin curier rapid. Nu obții doar produse de calitate superioară la un preț excelent, ci eviți și aglomerația din marile magazine. Practic, iei măsuri duble pentru siguranța ta și a familiei tale.

De ce să cumperi dezinfectanți online?

Dacă ne permiți exprimarea, ne permitem să spunem că prevenția este cel mai bun tratament. Așa că ar fi păcat să nu îți alegi un aliat profesionist în lupta împotriva virusurilor și a bacteriilor.

Continue Reading

Timp Liber

Latte Art și percepția românilor despre cafea

Published

on

În ultimii ani, meseria de barista este din ce în ce mai discutată și a căpătat valențe tot mai perfecționiste, odată cu creșterea apetitului românilor pentru cafeaua de calitate, ce trebuie preparată în consecință. Drept urmare, pretențiile clienților au crescut, iar jobul de barista a devenit o artă meticuloasă, în timp ce Latte-ul a devenit cea mai populară băutura pe bază de cafea în țara noastră. 

Pentru sfaturi cheie și unele lămuriri în ceea ce privește cele mai importante aspecte referitoare la prepararea Latte-ului perfect, am apelat la un barista profesionist, totodată și Training Manager în cadrul lanțului de cafenele Okfea: Ionuț Levențu.

 

  1. Ce cursuri speciale de barista ai urmat și ce recomanzi începătorilor care își doresc să devina barista profesionist ?

 

Eu am urmat cursurile de barista în Italia, la IIAC (Istituto Internazionale Assaggiatori Caffè). Au trecut ceva ani de atunci, dar pot spune cu siguranță că fară curiozitatea de a încerca tot timpul ceva nou și fără documentarea zilnică completată de practica continuă, nu poți atinge performanțele de a mulțumi și cele mai rafinate gusturi.

Recomand pasionaților de cafea sau tinerilor care vor să înceapă o carieră în acest domeniu să urmeze cursurile de barista la una din academiile din București, unde vor învăța de la oameni pasionați si dedicați întru totul preparării băuturilor pe bază de cafea. Sperăm ca, în viitor, să dezvoltăm o școală de barista chiar în cadrul brandului Okfea. Totodată practica este obligatorie pentru a-ți forma simțurile și skill-ul necesar pentru o carieră de succes în acest domeniu. Bariștilor juniori nu trebuie să le fie frică să strice lapte si cafea pentru a învăța și pentru a găsi rețeta perfectă pe gustul lor, pe care să o poată împărtăși cu din ce în ce mai numeroșii consumatori de cafea din România.

 

  1. Cum influențează ingredientele folosite în prepararea băuturii pe bază de cafea și desenul Latte Art?

 

În industria cafelei și a preparatelor pe bază de cafea, ingredientele folosite de fiecare barista influențează major și modelează produsul final. Doar utilizând produse corecte, aparate și ustensile profesionale, dar și materii prime atent alese putem obține o calitate superioară a produsului în sine. Începând de la calitatea apei folosite până la proteina și grăsimea laptelui, toate ingredientele dar și ustensilele au un rol important în îmbunătațirea calității produsului finit.

Pentru Latte Art este recomandată folosirea unui lapte de calitate ce poate fi frotat (aerat) mult mai bine, permite eliminarea bulelor de aer în scopul integrării perfecte cu cafeaua, devenind astfel o masă omogenă și formând o chimie perfectă și un gust deosebit, un liant între cafeaua de buna calitate, bine preparată si rezultatul final, gustul! Și pentru că obișnuim să sorbim din ochi okfea, aspectul estetic și desenul în cafea aduc în mod automat un zâmbet pe buze oricărui client pasionat de cafea, care înțelege și apreciază implicarea unui barista în ceea ce face zilnic. Este vorba de serviciile conexe unei cafenele, atât de importante în industria Horeca, pentru mulțumirea și încântarea zilnică a clienților. Un desen în cafea se poate realiza doar cu o cremă perfectă de lapte și necesită o perioadă de exersare dar și un pic de talent propriu!

 

  1. Ce criterii trebuie să îndeplinească Latte-ul perfect din punctul de vedere al gustului și al consistenței?

 

Perfecțiunea unui produs pe bază de cafea este greu de deslușit, pentru că fiecare persoană în parte are percepții diferite când vine vorba de gust. Totuși, pentru a obține un Latte perfect (sau aproape perfect), trebuie să pornim de la câteva premise general acceptate. Ca și criterii de bază putem enumera calitatea apei, calitatea boabelor de cafea și gradul de prăjire al acestora, densitatea cremei laptelui dar și temperatura acestuia.

Laptele folosit face o diferență majoră, deoarece prin încâlzire dezvoltă anumite proprietăți și gusturi, îndulcindu-se sau, dacă ajunge la temperaturi peste limita recomandată, poate dezvolta un gust acrișor spre amărui. Un Latte preparat corect nu ar trebui să necesite un adaos de zahăr, deci crema de lapte ar trebui să fie suficient de dulce pentru a acoperi parțial gustul impunător al cafelei. Pe de altă parte, un Latte nu trebuie să fie fierbinte, iar pentru asta, crema de lapte trebuie să echilibreze temperatura cafelei, în niciun caz să fie la fel de fierbinte ca aceasta. Un Latte bine preparat trebuie să fie echilibrat, dulce și consistent, putând constitui echivalentul unui mic dejun. Consistența lui ar trebui să fie una cremoasă, densă, iar laptele și cafeaua să formeze un singur element.

 

  1. Cât de popular este Latte-ul în țara noastră?

 

Rețeta de Caffe Latte a prins foarte repede la consumatorul român, fiind o băutură pe bază de cafea destul de echilibrată, ce poate fi consumată de mai multe ori pe zi, chiar și de la vârste fragede. Rețeta activează de foarte mulți ani la noi în țară dar explozia conceptului de coffee shop din ultimii 6 ani, a pus-o pe un piedestal bine meritat.

În istoria noastră, datorită influențelor turcești în ceea ce privește cafeaua, s-a pus amprenta pe consumul cafelei la ibric, cu caimac sau fără, de cele mai multe ori neagră, astfel consumatorul român de cafea s-a obișnuit cu un anumit gust, în principiu simplu și uzual, mai mult de necesitate decât de plăcere. Apariția coffee shop-urilor în schimb, tot mai des întâlnite în ultimii ani, are un rol important în schimbarea acestei percepții, a educării gusturilor și a papilelor consumatorilor spre o altă etapă. Cunosc foarte multe persoane care nu obișnuiau să bea cafea, pentru că nu apreciază gustul ușor amărui al acesteia, neîndulcită. În schimb, servesc cu plăcere un Latte, unii chiar devenind dependenți în mod pozitiv și făcându-și un obicei zilnic din asta.

Prin această nouă etapă, cafeaua în combinație cu laptele dă posibilitatea iubitorilor de cafea să descopere și alte modalități de consum, noi rețete și combinații, noi încântări ale gustului. În același timp, în paralel s-a dezvoltat și o nouă industrie – cea a aromelor pentru cafea, recomandate în principal pentru Latte-uri. Pentru a schimba din când în când rutina zilnică, putem opta să adaugăm o aromă în Latte-ul nostru, scorțișoară, cacao, fulgi de cocos, topping, frișcă sau alte ingrediente delicioase. Iar cum la okfea folosim siropuri naturale cu o mare diversitate de arome, ne putem bucura de un gust nou în fiecare zi.

 

  1. De ce este atât de popular Latte-ul printre clienții voștri?

 

Întărind cele spuse mai devreme, părerea mea este că cei mai mulți clienți aleg acest tip de băutură și din cauza unei temeri vis-à-vis de gustul cafelei, pentru că mulți comercianți sunt axați doar pe câștig și folosesc boabe de cafea de proastă calitate. Implicit, gustul cafelei preparate de ei nu este tocmai unul de apreciat, și clienții aleg să diminueze acest gust puternic și ars cu o cantitate mai mare de lapte. Pe altă parte, alți comercianți nu se pricep excelent în alegerea sortimentului optim de cafea care să se îmbine perfect cu cantitatea de lapte, astfel încât rezultatul final să fie unul deosebit care să te încânte. Noi la okfea, ne facem mereu timp să explicăm clientului ce fel de cafea i se potrivește cel mai bine, în funcție de așteptările și gusturile sale, de momentul zilei în care este servită și nu ne temem nicicând să recomandăm un espresso simplu pentru a simți aroma intensă a cafelei noastre, sau un cappuccino la fel de delicios și cu un desen la fel de frumos.

Tocmai pentru că folosim o cafea de calitate, clienții noștri fideli aleg și celelalte tipuri de preparate pe bază de cafea, iar Latte-ul nu este neapărat cel mai popular produs la okfea, cel puțin nu în toate locațiile noastre. Clienții apreciază dedicarea cu care bariștii noștrii prepară fiecare cafea în parte, păstrând de fiecare dată aceeași rețetă implementată și atenția la detaliu. Într-adevăr, printre clienții mai tineri sau cei nehotărâți, Latte-ul este cea mai des întâlnită alegere.

 

Ionuț Levențu se ocupă de trainingul noilor angajați ai lanțului de cafenele Okfea, business ce se află într-o continuă expansiune, recrutând și instruind constant noi barista pentru cafenelele în curs de lansare. În momentul de față, Okfea deține 5 cafenele proprii, 2 francize funcționale și alte 7 francize în curs de implementare.

Continue Reading

MEDIA NEWS

Muzicao săptămână ago

S-a lansat iLO feat. Doddy – “Vrei sau nu vrei”, o piesă fierbinte rău

Muzicao săptămână ago

S-a lansat Balkan feat. Glorya – “Spune Ceva”

Culinar2 săptămâni ago

Reţetă de sănătate: iată beneficiile unui pahar de prosecco pe zi!

Muzica3 săptămâni ago

Mr Vik a lansat “Disco”, noua piesă din proiectul Friday Raggaeton

Muzica3 săptămâni ago

Karina a lansat videoclipul piesei “Toca”

UTILE4 săptămâni ago

Nu stii ce model de aparatori patut sa alegi? Iata sugestiile noastre!

Muzicao lună ago

S-a lansat Mr. VIK feat. Alex Mica – “Travesuras”, piesă care face parte din proiectul Friday Raggaeton

Stirio lună ago

Glorya a lansat videoclipul piesei “Totdeauna”

Culinaro lună ago

Candy barul de nuntă, a doua “vedetă” a serii după mireasă!

UTILEo lună ago

De ce facilitati poti beneficia atunci cand achizitionezi un dulap metalic ?

Evenimenteo lună ago

Sănătate mintală și provocările după pandemie,la Mastering the Music Business VI

UTILE2 luni ago

Top 7 hub-uri de tehnologie la nivel global

Frumusete2 luni ago

Cum să nu te îngrași în vacanță de vară și cum să supraviețuim vacanțelor all inclusive? Sicuro Slim este rețeta perfectă!

Sanatate2 luni ago

5 reguli pentru un concediu fără kilograme în plus

Life Style2 luni ago

De ce este important să dormi într-o lenjerie de pat curată şi cât de des ar trebui spălată / schimbată ?

Sanatate3 luni ago

De ce e important să-ți cunoști harta alunițelor și să o verifici anual?

Culinar4 luni ago

Top 10 echipamente frigorifice care nu pot lipsi din cadrul unei bucătării profesionale!

Frumusete5 luni ago

Clinica stomatologică Punto Dental din Capitală se mută intr-o nouă locație în zona Dorobanți, după o investiţie de peste 500.000 euro

Life Style5 luni ago

Cum se mentin in forma modelele de videochat din Bucuresti ?

UTILE5 luni ago

Nu lasa birocratia sa iti puna frana: ia-ti rapid fisa medicala auto!

Trending