Connect with us

Sanatate

Sănătatea dulce! Iată ce afecţiuni poate provoca consumul de zahăr!

Published

on

Foto Credit: Exquis.ro

Este aproape imposibil să nu legăm gustul dulce al zahărului de copilărie. Chiar primele amintiri pe care le avem sunt legate de prăjiturile, dulcețurile, gemurile sau alte preparate delicioase pe care mama, mătușa sau bunica ni le pregătea.

 

Totuși, astăzi știm că pe cat de dulce este zaharul, pe atât de neiertătoare sunt efectele sale secundare asupra sănătății. Numărul celor care dau crezare avertismentelor medicilor în privința riscurilor consumului de zahăr este încă foarte mic, dar, din fericire, în creștere, iar principiile alimentației sănătoase încep să devină o reală preocupare pentru tot mai mulți oameni. Majoritatea persoanelor, însă, depășesc cu foarte mult acel bun simt acceptat în privința consumului zilnic de zahăr, astfel încât își pun în pericol propria sănătate.

 

Nu mai e de mult un secret că zahărul consumat zilnic nu este doar cel pe care îl adăugăm în cafeaua sau ceaiul de dimineață, ci este cel conținut de produsele consumate cu regularitate – sosuri, paste, sucuri, patiserii etc.  Acesta este chiar mai periculos decât zahărul granulat (și a cărui cantitate o putem controla), fiind supus unor procese multiple de procesare. Astfel, un adult poate ajunge să consume nu mai puțin de 30-50 de lingurițe de zahăr pe zi, toată această cantitate fiind “ascunsă” exclusiv în produsele alimentare obișnuite.

Consumul mare de zahăr are efecte negative atât asupra sănătății și a felului în care arătam, dar și asupra comportamentului și stării de spirit. Există, însă, câteva boli foarte grave care pot amenința foarte grav sănătatea și asupra cărora medicii avertizează cu cea mai mare seriozitate.

 

Diabet

 

Dacă în mod frecvent consumăm băuturi dulci, pline de zahăr, riscul de a face diabet de tip 2 este mult mai mare decât în cazul celor care nu beau sucuri, ceaiuri îndulcite, băuturi energizante și alte lichide pline de zahăr. Un studiu recent apărut în Jurnalul de diabet, realizat cu ajutorul a 310.000 de subiecți, a arătat că cei care beau 1-2 căni de lichide dulci pe zi sunt cu 26% mai predispuși la diabet față de cei care se feresc de acestea și nu le consumă mai des de două ori pe lună. Mai mult decât atât, cercetătorii de la Universitatea din California estimează că toate cazurile noi de diabet, apărute între 1990 și 2000, sunt cauzate de consumul acestor lichide. Ele duc la luarea în greutate, fapt ce se află printre primele cauze ale producerii diabetului. Mulți oameni țin diete și se abțin de la mâncare, dar uită că lichidele pot avea mult mai multe calorii.

 

Acnee

 

In timp ce dermatologii au avertizat mulți ani la rând că grăsimile nesănătoase pot cauza adevărate crize acneice, un studiu din 2008 atestă, în mod clar, faptul că ceea ce mâncăm afectează și calitatea pielii. Toate băuturile și alimentele rafinate ce conțin zahăr în exces, dar și fructele consumate în cantități prea mari, pot duce la probleme ale tenului. Cercetătorii spun că persoanele care și-au corectat dieta și au eliminat zahărul în exces, au observat o ameliorare cu 50% a acneei de care sufereau, în timp ce aceia care au continuat cu o dietă hiperglicemică s-au confruntat cu probleme și mai mari la nivelul tenului.

 

Probleme de inimă

 

Nu doar grăsimile afectează inima, ci și zahărul. Jurnalul American de Sănătate spune că persoanele care își iau 17,5% din calorii din zahăr sunt cu 20-30% mai predispuse la ridicarea nivelului de trigliceride, un tip de grăsime nocivă care se găsește în sânge. Atunci când consumăm mai mult zahăr decat arde corpul, acesta este stocat în celule și, în timp, face foarte mult rău. Același studiu arată că oamenii care își iau 25% din calorii din zahar sunt de 3 ori mai predispuși la scăderea colesterolului “bun”, HDL, care previne depunerea plăcilor de grăsime pe artere, față de cei care iau doar 5 procente calorii din zahăr.

 

Risc mai mare de depresie

 

Consumul de zahăr și carbohidrați poate îmbunătăți pe moment starea de spirit, ducând la eliberarea de serotonină. Cercetatorii de la Colegiul de Medicina Baylor au găsit o legatură, însă, între zahăr și depresie, dupa cum o arată studiile lor realizate în 6 țări. Iar un raport publicat în Jurnalul Britanic de Psihiatrie arată că persoanele diagnosticate cu schizofrenie și care mâncau mult zahăr aveau, un risc de două ori mai mare să fie spitalizate în decursul a 2 ani. “Schimbările de comportament sunt destul de mult influențate de zahăr”, spune dr. Teitelbaum, căci pe cât de repede crește bucuria în momentul consumului, pe atât de rapid și dramatic scade apoi.

 

Infecții

 

Infecțiile cresc, hrănindu-se cu zahăr, astfel încât candidozele, atât la nivelul organelor genitale, cât și la nivel bucal, vor fi mult mai puternice și greu de tratat. Bacteriile care provoacă Candida se găsesc în mod normal în organism, dar sistemul imunitar le ține sub control. Totuși, atunci când ai prea mult zahăr în sânge, acesta crează mediul propice pentru dezvoltarea bacteriei.

 

Cancer

 

Legatura dintre cancer și zahăr este destul de înfricoșătoare, fiind indicată de studiile in vitro, care arată în mod clar că substanța dulce duce la înmulțirea mai rapidă a celulelor tumorale. Mai multe studii arată o relație între acestea două. Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au monitorizat peste 60.000 de pacienți de peste 14 ani, dintre care unii beau mai mult de două porții de suc dulce pe săptămână. Aceștia aveau un risc cu 87% mai mare de a face cancer pancreatic, față de restul. In plus, cei de la Universitatea din Buffalo au descoperit că femeile diabetice prezentau un risc cu 39% mai mare de a face cancer la sân decât celelalte.

Cancerul, în special cel de colon. Studii recente au evidențiat faptul că cei care consumă multe dulciuri și alte produse cu zahăr sunt mult mai predispuși la cancer localizat mai ales în tubul digestiv. Incidența cancerului de colon (intestin gros) este de până la cinci ori mai mare la consumatorii de dulciuri decât la persoanele care consumă foarte rar sau deloc zahăr.

 

Caria dentară

 

Dacă la începutul secolului al XX-lea doar 5-10% din populația sub treizeci de ani era afectată de aceste probleme, pe măsură ce zahărul a fost adoptat în alimentație s-a ajuns ca în țările “dezvoltate” aprox. 95% din populație să sufere de afecțiuni ale danturii. Popoarele care din motive de tradiție sau dezvoltare economică slabă nu consumă acest produs, prezintă o incidență a cariei de 10-20 de ori mai mică, în schimb se confruntă cu o explozie a problemelor dentare atunci când ajung să consume zahăr.

 

Obezitatea

 

Obezitatea se instalează frecvent la marii consumatori de dulciuri. Acest lucru se produce deși zahărul nu este atât de bogat în calorii pe cât se crede, dar are capacitatea de a afecta echilibrul hormonal, ceea ce duce la creșterea apetitului și la dezvoltarea țesutului adipos și a celulitei.

 

Osteoporoza și probleme legate de asimilarea calciului

 

Una din problemele majore generate de consumul de zahăr este dereglarea metabolismului calciului. S-a constatat, în schimb, la persoanele care renunță complet la zahăr și trec la o dietă cu multe fructe și legume crude, ca treptat calciul este din nou bine asimilat.

 

Scăderea imunității

 

Scăderea imunității, concretizată în creșterea receptivității organismului la diverse boli: viroze, candidoze, cistite, dermatoze infecțioase etc. Se pare că zaharoza afectează sinteza unor hormoni direct implicați în coordonarea activității sistemului imunitar.

 

Alte boli cauzate de consumul mare de zahar sunt: alergiile, scleroza, cardiopatiile, gastrita, colita de fermentație, tulburările de ciclu menstrual la femei, reumatismul, anemia, astenia, sinuzita, rinita. La copii, consumul frecvent de dulciuri influențează procesele de creștere, duce la apariția rahitismului și a fragilității osoase, declanșează pubertatea prematură, generează probleme de comportament (scăderea voinței, predispune la violenâă, scade capacitatea de concentrare etc.)

 

Cea mai sănătoasă alternativă la consumul de zahăr este Green Sugar, un îndulcitor 100% natural, pe baza de stevia rebaudiana care, spre deosebire de alți îndulcitori pe baza aceluiași ingredient principal, este singurul de pe piață cu gustul stabilizat. Acest lucru înseamnă că îndulcește precum zahărul, dar fără să schimbe gustul alimentelor în care este folosit, fie reci sau calde, și are 0 calorii și 0 indice glicemic.

 

Green Sugar este o combinație de produse naturale: stevioside extrase din Stevia și eritritol, un zahăr non-caloric obținut prin fermentație biologică și câțiva compuși naturali ai borului, care au fost identificați de Institutul nostru în Stevie. Această combinație îi conferă atât gradul de dulce, similar zahărului, dar cel mai important lucru este că asigură un necesar zilnic de nutrient, antioxidanți și antiinflamatori. Personal cred că în secolul XXII, oamenii nu vor mai cultiva sfeclă și trestie de zahar, ci Stevie! Există studii clinice care arată că extractul de Stevie și eritritolul sunt agenți nutritivi puternic antioxidanți, iar borul natural conținut în Stevie este puternic antiinflamator.”, afirmă domnul Dl. Romulus Ioan Scorei, profesor la Universitatea din Craiova, cercetator și fondator al Institutului de cercetare Bioboron (Podari, jud. Dolj).

 

 

“Urmează-ţi fericirea şi Universul îţi va deschide uşi acolo unde erau doar ziduri” –Josep Campbell

Sanatate

Dolorgiet® Gel Analgezic – Pentru tratamentul durerilor musculare sau articulare acute!

Published

on

Fie că ți-ai întins mușchii sau articulațiile la maxim, ultima oară când ai fost la sală sau când ai făcut curățenia de Sărbători, fie rutina zilnică și-a pus amprenta asupra corpului, este posibil să ai nevoie de Dolorgiet® Gel analgezic pentru tratamentul adjuvant al durerilor musculare și articulare acute. 

Sedentarismul, stresul și suprasolicitarea mușchilor și articulațiilor provoacă probleme ale acestora, ducând astfel la apariția durerilor. În majoritatea cazurilor, durerile musculare și articulare sunt provocate de folosirea greșită sau supraîncărcarea articulațiilor și a mușchilor, dar și de înaintarea în vârstă. Activitățile zilnice și poziția de la birou pot, de asemenea, duce la astfel de afecțiuni, însă, cum nu le putem evita complet, Dolorgiet® Gel vine în întâmpinarea ta cu un complex de ingrediente active, menit să acționeze intens la nivelul zonei afectate, pentru eliminarea rapidă a durerii.

 

Dolorgiet® Gel aduce calitatea germană, la cele mai înalte standarde, mai aproape de tine, printr-o formulă testată dpvd al calității! Dolorgiet® este un gel răcoritor pentru uz extern, utilizat pentru tratamentul de susținere în cazul durerilor musculare și articulare acute, în special în cazul contuziilor, întinderilor, entorselor și suprasolicitării musculare. Aplică Dolorgiet® Gel pe regiunea afectată de dureri de maximum 3 ori pe zi și masează până când gelul se absoarbe în piele. Conținutul de ingrediente naturale precum extractele de arnică, jneapăn, rozmarin și salvie, reduce stările inflamatorii, calmează durerea și stimulează circulația. Arnica este o plantă recunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii, analgezice și de calmare a sistemului muscular. Uleiul de jneapăn și de salvie ameliorează durerile musculare și articulare, iar uleiul de rozmarin are efect analgezic și stimulează circulația periferică.  Dolorgiet® Gel este disponibil  doar în farmacii în 2 forme  – 50 ml și respectiv 100 ml.

 

Profită acum de promoția Dolorgiet® din farmacii!

Caută acum în farmacii pachetul promoțional Dolorgiet® Gel analgezic 100 ml + cartea „GHID PENTRU PACIENȚI  – Cum să citești și să înțelegi rezultatele analizelor medicale.” in valoare de 19 lei CADOU!!!

Pentru majoritatea oamenilor, abrevierile analizelor medicale, chiar și a celor uzuale pot reprezenta câteodată o enigmă. În paginile cărții „GHID PENTRU PACIENȚI”  veți descoperi informații utile structurate pe fiecare sistem anatomic, în care sunt prezentate pe scurt anumite tipuri de afecțiuni, investigații medicale, cele mai frecvente analize medicale și o primă interpretare a lor. Informațiile prezentate ajută la identificarea valorilor normale și patologice alături de explicarea termenilor medicali. Ghidul reprezintă o sursă rapidă și la îndemână de informații utile oricui. Datorită formatului său, este ușor de consultat, cititorul înțelegând cu rapiditate referințele necesare.

Această carte are caracter pur informativ pentru cititor și nu poate înlocui consultația la medicul specialist pentru interpretarea analizelor medicale, identificarea eventualelor afecțiuni și aplicarea tratamentului corespunzător și personalizat. Interpretarea analizelor reprezintă un proces complex, pentru că fiecare valoare poate fi influențată de diverse alte elemente, de la starea de oboseală la alimentele consumate înaintea recoltării. Este bine ca atunci când se observă valori anormale ale anumitor tratamente, să consultați medicul, nu să încercați să tratați problema prin automedicație. Analizele medicale sunt recomandate a fi făcute o dată la 3-5 ani pentru persoanele sub 30 de ani și anual după această vârstă.

Dolorgiet® Gel AnalgezicȚine durerea departe încă de la primele aplicări!

Continue Reading

Sanatate

Dr. Ion Bogdan Codorean dezvaluie secrete de prim ajutor in cazul accidentelor la schi

Published

on

Reputatul medic ortoped specializat in traumatologie sportiva, Ion Bogdan Codorean, care i-a ajutat “sa se intoarca in joc” pe Presedintele Romaniei Klaus Iohannis, Catalina Ponor, Mirel Radoi, Ciprian Marica, Alex Chipciu, Raul Rusescu, Monica Davidescu, Alina Puscas sau Dorian Popa, dezvaluie cateva secrete de prim ajutor, esentiale in cazul accidentelor la schi.

 

“Cele mai multe accidente grave la nivelul genunchiului la schi apar la viteze mici sau stand pe loc pentru ca in aceste situații nu sar schiurile. La viteze mari schiurile sar si nu se mai face pârghie la nivelul genunchiului”, spune specialistul, avand in vedere deschiderea noului sezon de schi.

 

In cazul nefericit al unui accident pe partia de schi, dr. Codorean recomanda: “Dacă ai o accidentare la nivelul genunchiului trebuie sa te opresti din schiat, sa imobilizezi genunchiul (sa nu-l mai îndoi) si sa te sprijini cât mai puțin in el pana când ajungi la medic. Altfel, o entorsa sau o fractura mai ușoară se poate transforma in ceva grav. In cazul unei entorse, genunchiul trebuie imobilizat intr-o orteza fixa sau mobila in funcție de gravitatea entorsei. Aplicațiile locale reci scad inflamația si durerea. Poate fi folosit protocolul RICE: Rest (repaus), Imobilization (imobilizare), Compresion, Elevation (ridicarea piciorului deasupra nivelului inimii).”

 

Preventia este si ea foarte importanta: “Pregatirea pentru distractia pe partia de schi trebuie sa fie una foarte serioasa si ar trebui sa constea in exercitii fizice pentru incalzirea mushilor si a articulatiilor, gradul de dificulitate a partiei alese ar trebui sa fie direct proportional cu experienta fiecaruia, iar alegerea echipamentului de schi si legaturile corect facute joaca un rol essential in preventia unui accident”, explica dr. Ion Bogdan Codorean.

 

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped, doctor în medicină, domeniul de interes in traumatologia sportivă.  A activat timp de 6 ani ca Șef al secției Clinicii de Ortopedie – Traumatologie a spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, iar începând din 2015 este șef de lucrări în cadrul Universității de Farmacie și Medicină Carol Davila București.

Dr. Codoreanu este seful comisiei medicale din Federatia Romana de Fotbal si membru in comisia medicala a Comitelului Olimpic Sportiv Roman.

 

Dr. Ion Bogdan Codorean trateaza afectiuni ale genunchiului (ruptura de menisc, ruptura de ligament incrucisat anterior (LIA), ruptura de ligament incrucisat posterior (LIP), instabilitate, femuro- patelara), afectiuni ale umarului si alte diverse afectiuni.

 

Cu o vasta experienta in domeniu, Dr. Ion Bogdan Codorean si echipa sa de specialisti in traumatologie sportiva au tratat cazuri grave si foarte grave, reusind sa aiba la final pacienti sanatosi si recuperati integral.

Continue Reading

Sanatate

Cancerul de col uterin, soluții de prevenție!

Published

on

Radioterapia, combinată cu o nutriție corectă și suportul unui psiholog, poate face minuni în cazul celor care suferă de boli incurabile.

România se clasează în continuare pe un neonorant loc întâi la capitolul deceselor cauzate de cancerul de col uterin. Cum reușim însă să preîntâmpinăm această boală? “Susțin necesitatea vaccinării HPV la fetițe. Cred că este o modalitate foarte bună de prevenție. Tot la capitolul prevenție se adaugă vizitele anuale la ginecolog si efectuarea unui test Papanicolau.  Suntem în top în Europa în privinta cancerului de col uterin, un cancer al zonelor defavorizate unde exista un bazin de HPV. Incidența este mai mare în Estul Europei, America Latină și sud-estul Asiei.  Nu știu dacă a crescut incidența în ultima perioadă, dar a crescut numărul pacientelor tinere care au acest tip de cancer’’, spune medicul ELENA CIUBOTARU – MEDIC PRIMAR ONCOLOGIE MEDICALĂ AMETHYST.

Pacientul bolnav de cancer are necesități complexe și, doar oferindu-i tratamentul, nu este suficient. Un pacient are nevoie de suport, de ingrijire. “Dacă recurge la terapii precum chimioterapia sau radioterapia pacientul trebuie să înțelegă de ce trebuie să treacă prin această suferință, să fie optimist și îngrijit cum trebuie. Ne referim la nutriție, la tratamente suportive. Trebuie să avem în vedere mintea și apoi trupul”, spune medicul ELENA CIUBOTARU – MEDIC PRIMAR ONCOLOGIE MEDICALĂ AMETHYST

Dr. Elena Ciubotaru este medic primar oncologie medicală cu o experiență de peste 25 de ani în domeniu. Elena Ciubotaru este membră a Societății Europene de Oncologie Medicală din 2003 și a susținut prezentări la congrese și conferințe naționale și internaționale dedicate tratamentului pacienților bolnavi de cancer. În anul 2005 a dobândit competența și a devenit Formator în Îngrijiri Paliative.

Detalii pe http://amethyst-radiotherapy.ro

Continue Reading
Advertisement
Sanatate1 lună ago

Dolorgiet® Gel Analgezic – Pentru tratamentul durerilor musculare sau articulare acute!

Sanatate1 lună ago

Dr. Ion Bogdan Codorean dezvaluie secrete de prim ajutor in cazul accidentelor la schi

Culinar1 lună ago

Rețete festive pentru Crăciun și Anul Nou de la PrăjiturEla

Terapii1 lună ago

Ce este masajul terapeutic?

Sanatate1 lună ago

Cancerul de col uterin, soluții de prevenție!

Life Style2 luni ago

Noul gust EXTRA-SEC în gama ZAREA Diamond Collection

Stiri2 luni ago

La cine apelam pentru auditul de mediu

Sanatate2 luni ago

Dr. Serban Atanasiu: “Romanii din diaspora vin acasa de sarbatori si pentru rezolvarea problemelor stomatologice”

Evenimente2 luni ago

Alimentatie rationala pentru sanatate, editia a 3-a

Sanatate2 luni ago

De ce Suplimente Organice?

Sanatate2 luni ago

Cum faci față anunțului că suferi de o boală incurabilă?

Frumusete3 luni ago

Salon de infrumusetare. Vezi toate beneficile!

Sanatate3 luni ago

NU mai ține durerea în gât!

Sanatate3 luni ago

Cancerul de colon, cum il tratam!

Timp Liber3 luni ago

Scapa de grija colivei pentru inmormantare comandand-o online

Sanatate3 luni ago

Cobză de răcit? Treci pe natural!

Psiho3 luni ago

Alexandru Pleșea: 8 tehnici de întinerire

Sanatate3 luni ago

Pășește încrezătoate într-o nouă etapă din viață, cu Mastrelle Meno

Frumusete3 luni ago

Gama SantaDerm ParasiteS împotriva păduchilor, o soluție naturală, sigură și eficientă

Timp Liber4 luni ago

ZAREA 7 Stele, istoria ce merită povestită

Trending