Connect with us

Sanatate

Sănătatea dulce! Iată ce afecţiuni poate provoca consumul de zahăr!

Published

on

Foto Credit: Exquis.ro

Este aproape imposibil să nu legăm gustul dulce al zahărului de copilărie. Chiar primele amintiri pe care le avem sunt legate de prăjiturile, dulcețurile, gemurile sau alte preparate delicioase pe care mama, mătușa sau bunica ni le pregătea.

 

Totuși, astăzi știm că pe cat de dulce este zaharul, pe atât de neiertătoare sunt efectele sale secundare asupra sănătății. Numărul celor care dau crezare avertismentelor medicilor în privința riscurilor consumului de zahăr este încă foarte mic, dar, din fericire, în creștere, iar principiile alimentației sănătoase încep să devină o reală preocupare pentru tot mai mulți oameni. Majoritatea persoanelor, însă, depășesc cu foarte mult acel bun simt acceptat în privința consumului zilnic de zahăr, astfel încât își pun în pericol propria sănătate.

 

Nu mai e de mult un secret că zahărul consumat zilnic nu este doar cel pe care îl adăugăm în cafeaua sau ceaiul de dimineață, ci este cel conținut de produsele consumate cu regularitate – sosuri, paste, sucuri, patiserii etc.  Acesta este chiar mai periculos decât zahărul granulat (și a cărui cantitate o putem controla), fiind supus unor procese multiple de procesare. Astfel, un adult poate ajunge să consume nu mai puțin de 30-50 de lingurițe de zahăr pe zi, toată această cantitate fiind “ascunsă” exclusiv în produsele alimentare obișnuite.

Consumul mare de zahăr are efecte negative atât asupra sănătății și a felului în care arătam, dar și asupra comportamentului și stării de spirit. Există, însă, câteva boli foarte grave care pot amenința foarte grav sănătatea și asupra cărora medicii avertizează cu cea mai mare seriozitate.

 

Diabet

 

Dacă în mod frecvent consumăm băuturi dulci, pline de zahăr, riscul de a face diabet de tip 2 este mult mai mare decât în cazul celor care nu beau sucuri, ceaiuri îndulcite, băuturi energizante și alte lichide pline de zahăr. Un studiu recent apărut în Jurnalul de diabet, realizat cu ajutorul a 310.000 de subiecți, a arătat că cei care beau 1-2 căni de lichide dulci pe zi sunt cu 26% mai predispuși la diabet față de cei care se feresc de acestea și nu le consumă mai des de două ori pe lună. Mai mult decât atât, cercetătorii de la Universitatea din California estimează că toate cazurile noi de diabet, apărute între 1990 și 2000, sunt cauzate de consumul acestor lichide. Ele duc la luarea în greutate, fapt ce se află printre primele cauze ale producerii diabetului. Mulți oameni țin diete și se abțin de la mâncare, dar uită că lichidele pot avea mult mai multe calorii.

 

Acnee

 

In timp ce dermatologii au avertizat mulți ani la rând că grăsimile nesănătoase pot cauza adevărate crize acneice, un studiu din 2008 atestă, în mod clar, faptul că ceea ce mâncăm afectează și calitatea pielii. Toate băuturile și alimentele rafinate ce conțin zahăr în exces, dar și fructele consumate în cantități prea mari, pot duce la probleme ale tenului. Cercetătorii spun că persoanele care și-au corectat dieta și au eliminat zahărul în exces, au observat o ameliorare cu 50% a acneei de care sufereau, în timp ce aceia care au continuat cu o dietă hiperglicemică s-au confruntat cu probleme și mai mari la nivelul tenului.

 

Probleme de inimă

 

Nu doar grăsimile afectează inima, ci și zahărul. Jurnalul American de Sănătate spune că persoanele care își iau 17,5% din calorii din zahăr sunt cu 20-30% mai predispuse la ridicarea nivelului de trigliceride, un tip de grăsime nocivă care se găsește în sânge. Atunci când consumăm mai mult zahăr decat arde corpul, acesta este stocat în celule și, în timp, face foarte mult rău. Același studiu arată că oamenii care își iau 25% din calorii din zahar sunt de 3 ori mai predispuși la scăderea colesterolului “bun”, HDL, care previne depunerea plăcilor de grăsime pe artere, față de cei care iau doar 5 procente calorii din zahăr.

 

Risc mai mare de depresie

 

Consumul de zahăr și carbohidrați poate îmbunătăți pe moment starea de spirit, ducând la eliberarea de serotonină. Cercetatorii de la Colegiul de Medicina Baylor au găsit o legatură, însă, între zahăr și depresie, dupa cum o arată studiile lor realizate în 6 țări. Iar un raport publicat în Jurnalul Britanic de Psihiatrie arată că persoanele diagnosticate cu schizofrenie și care mâncau mult zahăr aveau, un risc de două ori mai mare să fie spitalizate în decursul a 2 ani. “Schimbările de comportament sunt destul de mult influențate de zahăr”, spune dr. Teitelbaum, căci pe cât de repede crește bucuria în momentul consumului, pe atât de rapid și dramatic scade apoi.

 

Infecții

 

Infecțiile cresc, hrănindu-se cu zahăr, astfel încât candidozele, atât la nivelul organelor genitale, cât și la nivel bucal, vor fi mult mai puternice și greu de tratat. Bacteriile care provoacă Candida se găsesc în mod normal în organism, dar sistemul imunitar le ține sub control. Totuși, atunci când ai prea mult zahăr în sânge, acesta crează mediul propice pentru dezvoltarea bacteriei.

 

Cancer

 

Legatura dintre cancer și zahăr este destul de înfricoșătoare, fiind indicată de studiile in vitro, care arată în mod clar că substanța dulce duce la înmulțirea mai rapidă a celulelor tumorale. Mai multe studii arată o relație între acestea două. Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au monitorizat peste 60.000 de pacienți de peste 14 ani, dintre care unii beau mai mult de două porții de suc dulce pe săptămână. Aceștia aveau un risc cu 87% mai mare de a face cancer pancreatic, față de restul. In plus, cei de la Universitatea din Buffalo au descoperit că femeile diabetice prezentau un risc cu 39% mai mare de a face cancer la sân decât celelalte.

Cancerul, în special cel de colon. Studii recente au evidențiat faptul că cei care consumă multe dulciuri și alte produse cu zahăr sunt mult mai predispuși la cancer localizat mai ales în tubul digestiv. Incidența cancerului de colon (intestin gros) este de până la cinci ori mai mare la consumatorii de dulciuri decât la persoanele care consumă foarte rar sau deloc zahăr.

 

Caria dentară

 

Dacă la începutul secolului al XX-lea doar 5-10% din populația sub treizeci de ani era afectată de aceste probleme, pe măsură ce zahărul a fost adoptat în alimentație s-a ajuns ca în țările “dezvoltate” aprox. 95% din populație să sufere de afecțiuni ale danturii. Popoarele care din motive de tradiție sau dezvoltare economică slabă nu consumă acest produs, prezintă o incidență a cariei de 10-20 de ori mai mică, în schimb se confruntă cu o explozie a problemelor dentare atunci când ajung să consume zahăr.

 

Obezitatea

 

Obezitatea se instalează frecvent la marii consumatori de dulciuri. Acest lucru se produce deși zahărul nu este atât de bogat în calorii pe cât se crede, dar are capacitatea de a afecta echilibrul hormonal, ceea ce duce la creșterea apetitului și la dezvoltarea țesutului adipos și a celulitei.

 

Osteoporoza și probleme legate de asimilarea calciului

 

Una din problemele majore generate de consumul de zahăr este dereglarea metabolismului calciului. S-a constatat, în schimb, la persoanele care renunță complet la zahăr și trec la o dietă cu multe fructe și legume crude, ca treptat calciul este din nou bine asimilat.

 

Scăderea imunității

 

Scăderea imunității, concretizată în creșterea receptivității organismului la diverse boli: viroze, candidoze, cistite, dermatoze infecțioase etc. Se pare că zaharoza afectează sinteza unor hormoni direct implicați în coordonarea activității sistemului imunitar.

 

Alte boli cauzate de consumul mare de zahar sunt: alergiile, scleroza, cardiopatiile, gastrita, colita de fermentație, tulburările de ciclu menstrual la femei, reumatismul, anemia, astenia, sinuzita, rinita. La copii, consumul frecvent de dulciuri influențează procesele de creștere, duce la apariția rahitismului și a fragilității osoase, declanșează pubertatea prematură, generează probleme de comportament (scăderea voinței, predispune la violenâă, scade capacitatea de concentrare etc.)

 

Cea mai sănătoasă alternativă la consumul de zahăr este Green Sugar, un îndulcitor 100% natural, pe baza de stevia rebaudiana care, spre deosebire de alți îndulcitori pe baza aceluiași ingredient principal, este singurul de pe piață cu gustul stabilizat. Acest lucru înseamnă că îndulcește precum zahărul, dar fără să schimbe gustul alimentelor în care este folosit, fie reci sau calde, și are 0 calorii și 0 indice glicemic.

 

Green Sugar este o combinație de produse naturale: stevioside extrase din Stevia și eritritol, un zahăr non-caloric obținut prin fermentație biologică și câțiva compuși naturali ai borului, care au fost identificați de Institutul nostru în Stevie. Această combinație îi conferă atât gradul de dulce, similar zahărului, dar cel mai important lucru este că asigură un necesar zilnic de nutrient, antioxidanți și antiinflamatori. Personal cred că în secolul XXII, oamenii nu vor mai cultiva sfeclă și trestie de zahar, ci Stevie! Există studii clinice care arată că extractul de Stevie și eritritolul sunt agenți nutritivi puternic antioxidanți, iar borul natural conținut în Stevie este puternic antiinflamator.”, afirmă domnul Dl. Romulus Ioan Scorei, profesor la Universitatea din Craiova, cercetator și fondator al Institutului de cercetare Bioboron (Podari, jud. Dolj).

 

 

“Urmează-ţi fericirea şi Universul îţi va deschide uşi acolo unde erau doar ziduri” –Josep Campbell

Naturiste

Ceaiuri din plante naturiste: 6 ceaiuri care alunga raceala si gripa

Published

on

Sa bei un ceai cald atunci cand esti racit nu este doar reconfortant, ci ajuta si sistemul imunitar sa lupte impotriva bolii. Descopera in randurile de mai jos cateva metode de prevenire a racelii doar cu plante naturiste pe care le puteti achizitiona de oriunde.

Raceala si gripa sunt doua boli care pot fi cu greu evitate, pentru tratarea acestora sunt indicate ceaiurile cat mai naturale. Incearca si tu urmatoarele ceaiuri din plante naturiste, care te ajuta sa lupti cu bolile de sezon.

Remedii de sezon din plante naturiste: 6 ceaiuri care iti vor alunga raceala si gripa!

  • Ceaiul de ghimbir

Ceaiul de ghimbirul este un remediu utilizat de mii de ani in medicina si are efecte fabuloase in combaterea indigestiei. Unele persoane folosesc ghimbirul pentru a scapa de infectiile respiratorii, artrita sau dureri musculare, nu doar ca detoxifiaza si curata organismul in intregime, ci poate fi aliatul tau perfect in raceala si gripa. Alimentul se consuma cu mere si cu suc de lamaie. Ulterior, daca ai luat cateva kilograme in plus in perioada sarbatorilor, te poate ajuta sa le dai jos intr-o clipita.

  • Plante naturiste: Ceaiul de busuioc

Ceaiul de busuioc este folosit ca leac inca din timpurile antichitatii, este o bautura foarte sanatoasa si ajuta organismul sa invinga boala. Busuiocul este bogat in uleiuri esentiale, antioxidanti si alti nutrienti ce ofera energie si productivitate organismului. Medicii recomanda atat in timpul racelilor, cat si in crizele de ulcer. Busuiocul are la baza efect anti-inflamator, scade febra si calmeaza durerile abundente de gat.

  • Ceaiul de tei un bun calmat

Nu numai ca este foarte bun in calmarea racelii, ceaiul de tei este unul din cele mai cunoscute si folosite ceaiuri de la noi, scade febra si vindeca afectiunile productive ale gatului. Mai mult, poate actiona ca un sedativ, te face sa te relaxezi si sa ai un somn cat mai placut si odihnitor. Florile de tei sunt bune luptatoare cu tensiunea arteriala si unele migrene in timpul racelii, dar detin un rol important in lupta cu celulita.

  • Ceai din coji de ceapa

Poate fi socotit un adevarat elixir si un antioxidant minune. Nimeni nu a stiut despre pana cand medicii au descoperit acest remediu ce a facut furori in medicina romaneasca si peste hotare. Ceaiul din coji de ceapa face minuni in caz de tuse si raceala, se obtine din doua cepe ce se fierb cu tot cu coaja in 1,5 litri de apa, alunga raceala si durerile de cap, previne infarctul, tromboza si accidentul vascular.

  • Plante naturiste: Ceaiul de soc

Ceaiul de soc are beneficii miraculoase pentru sanatatea ta, este una dintre cele mai alese in categoria noastra de plante naturiste si, de altfel, cel mai bun medicament naturist. Folosit de mii de ani, socul este o planta ale carei beneficii nu au fost descoperite in totalitate ce elimina toxinele din organism, dar poate fi util si daca te simti rapus de o raceala de sezon. Socul poate fi folosit cu usurinta, atat sub forma de infuzie, cat si sub forma de tinctura sau suc de soc. Ba mai mult, poate vindeca si sinuzita.

  • Ceaiul de cimbru: aliat excelent impotriva virozelor

Ceaiul de cimbru este o minune pentru organism si are foarte multe proprietati senzationale, care sunt mai putin faimoase. Cimbrul s-a folosit pentru tratarea bolilor, incepand de la raceli si gripa pana la epilepsie, ani la rând. Acest ceai face minuni pentru sistemul respirator si foarte bun luptator impotriva virozelor. El tratează astmul, bronsita si stimuleaza sistemul nervos. Daca il consumi frecvent, starile de melancolie devin istorie. Asa ca, incearca-l cu incredere!

Acum, ca ai descoperit mai multe despre aceste remedii, te invitam sa citesti si despre tagliatelle cu dovleac copt – o reteta sanatoasa pentru toamna.

Foto: iStock.com

Continue Reading

Sanatate

Cele mai bune idei pentru un mic dejun gustos si satios

Published

on

In fiecare dimineata, atunci cand va treziti, aveti pofta sa serviti un mic dejun atat gustos, cat si satios? Iti prezentam in randurile de mai jos ale articolului cateva idei pentru un mic dejun gustos, dar si sanatos.

Tin sa va anunt ca micul dejun este foarte esential, datorita faptului ca ne sustine energia din prima parte a zilei si, de asemenea, ne ajuta sa evitam micile gustari mai mult sau mai putin constiente. Asa ca, iata cateva idei pentru un mic dejun gustos usor de preparat.

Adaugati seminte de in la micul dejun

Poate ca nu stiati, insa semintele de in dau un gust de minune gustarii dumneavoastra. Presarati o lingurita de seminte de in peste cerealele integrale, iaurt, smoothie de fructe sau oua. Acestea vor completa perfect gustarea pe care ati ales sa o serviti.

O ceasca de ceai verde la micul dejun nu strica

Asadar, pe langa beneficiile cardiovasculare pe care le ofera ceaiul verde, acesta va mai poate ajuta la accelerarea procesului de ardere a caloriilor si poate contribui la pierderea in greutate intr-un timp record si la fel de sanatos.

Idei pentru un mic dejun gustos: cereale cu lapte de soia

Pentru un mic dejun mai gustos, poti acoperi cerealele cu lapte de soia. Lasand la o parte faptul ca este sanatos, laptele de soia este bogat in fitoestrogeni puternici si au efecte pozitive de la protectia oferita inimii, spun editorii de la sfatulmedicului.ro.

Acum, ca ai descoperit cele trei idei pentru un mic dejun gustos, citeste si despre masti pentru eliminarea punctelor negre: retete cu ingrediente din bucatarie.

Foto: iStock.com

Continue Reading

Sanatate

Primul Centru de Excelenţă în Stroke din România a fost inaugurat

Published

on

Primul Centru de Excelenta in Stroke din Romania s-a inaugurat în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Targu Mures, în parteneriat cu liderul mondial în tehnologie medicală, şi va deservi aproximativ 3 milioane de locuitori din 8 judeţe.

 

“Pentru aproximativ 3 milioane de oameni, locuitorii a 8 judete, existenţa acestui centru va da posibilitatea de a beneficia, în mod direct, de o terapie de înaltă performanţă, de top şi, totodată, va oferi accesul la o echipă medicală pregatită pentru a gestiona situatiile de urgenţă în cazul accidentului vascular cerebral (AVC) acut”, explică Dr. Lucian MĂRGINEAN, medic primar, coordonator al Compartimentului Radiologie Intervenţională din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

 

Centrul de Excelenta in Stroke din Targu Mures este primul din Romania in care medicii vor folosi Softul Rapid, o platforma standardizata si complet automatizata cu ajutorul careia diagnosticul si criteriile de eligibilitate pentru includerea in tratamentul AVC-ului ischemic acut se stabilesc in maxim 2 minute.

 

“Acest soft prelucrează imaginile fara echivoc, in 30 de secunde, maxim 2 minute, dându-ne o situaţie reală a stării creierului. Practic, ne arată acea zona din creier care nu este încă distrusă, este doar amorţită şi pe care, prin terapia pe care o iniţiem, putem să o salvăm. In acest sens, pacientul poate să beneficieze, în mod real, după nişte criterii bine stabilite, de şansa unei revascularizări. Totodată, rapiditatea şi lipsa echivocului în gestionarea şi analiza acestor imagini face o abordare cât mai corectă şi eficientă a pacienţilor cu AVC”, explică Dr. Lucian MĂRGINEAN şi exemplifică în video-ul din link-ul următor: https://www.youtube.com/watch?v=6MUbp9vfmSY.

 

“Noi nu vom putea numai sa salvam vieti, vom reda societatii prin astfel de centru oameni valizi care sa se intoarca la campul muncii, in loc sa devina oameni dependenti care depind de familiile lor si de asistenta sociala”, declara Dr Raed Arafat, Secretar de Stat MAI, Coordonator SMURD.

 

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş va fi, astfel, unic în România atat din punctul de vedere al tratării pacienţilor cu AVC, cât şi al echipei multidisciplinare care va prelua astfel de cazuri: “Alinierea României la standarde internaţionale, prin crearea acestui Centru de Excelenţă în Stroke, înseamnă o echipă multidisciplinară cu personal medical supraspecializat, care să poată să acţioneze în urgenţă, în timp util terapeutic, redând starea de bine a pacientului cu AVC acut. Înseamnă, de asemenea, o infrastructură cu o dotare materială, cu o aparatură performantă de ultima generaţie şi, nu în ultimul rând, înseamnă un registru unic în care pacienţii să fie incluşi, pentru a putea cuantifica beneficiul activităţii noastre şi necesitatea finanţării lor”, subliniază Dr. Lucian MĂRGINEAN.

 

“Infiinţarea primului Centru de Excelenta în Stroke în cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenţă Târgu Mureş reprezinta o onoare deosebită, pentru că pune spitalul nostru pe harta medicinei europene, chiar a medicinei mondiale”, declară Dr. Claudiu PUIAC, Manager Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

 

Centrul de Excelenţă în Stroke din Târgu Mureş va găzdui în luna iunie unul dintre cele mai importante evenimente medicale din Sud-Estul Europei, sub forma unei manifestări ştiinţifice de amploare pentru neuroradiologii interventionişti, medici neurologi, anestezişti şi urgentisti, la care vor fi prezenţi profesorul Jacques Moret, părintele neuroradiologiei intervenţionale, şi profesorul Laurent Spelle, pentru a împărtăţi din experienţa şi cazuistica lor.

 

Continue Reading
Advertisement ">
CulinarO săptămână ago

Pan Food lansează napolitanele spirală cu gust de copilărie

Evenimente2 săptămâni ago

Când vrei să faci lumea puțin mai frumoasă, donează!

Culinar4 săptămâni ago

De ce sunt oalele din inox preferatele bucatarilor

Culinar1 lună ago

Ce mâncare nu te plictisește? Cea care conține pește!

Naturiste1 lună ago

Descoperă Ceaiul de la munte, o infuzie ușoară, din ingrediente 100% naturale

Naturiste1 lună ago

Ceaiuri din plante naturiste: 6 ceaiuri care alunga raceala si gripa

Culinar1 lună ago

Tagliatelle cu dovleac copt – o reteta sanatoasa pentru toamna

Frumusete1 lună ago

Află și tu cum să scapi de grăsimea nedorită

Evenimente2 luni ago

Simpozionul European “Rehabilitation Synergies for Optimal Esthetics Results in Digital Dentistry” a avut loc la Bucuresti

Evenimente2 luni ago

Se deschide Delicios Gourmet!

Culinar2 luni ago

Si noi azi ce mai mancam?

Culinar2 luni ago

Călătorii culinare în… ton cu gusturile tale

Culinar2 luni ago

Ce mancam azi: trei preparate gustoase, sanatoase si rapide pentru familia ta

Culinar2 luni ago

Top 10 orașe cu cea mai bună pizza din lume

Sanatate2 luni ago

Cele mai bune idei pentru un mic dejun gustos si satios

Frumusete2 luni ago

Masti pentru eliminarea punctelor negre: retete cu ingrediente din bucatarie

Timp Liber2 luni ago

Latte Art și percepția românilor despre cafea

Frumusete3 luni ago

Vara aceasta se poartă SensoDays

Frumusete3 luni ago

Atunci când îți colorezi părul și îi împiedici căderea

Frumusete4 luni ago

Starea de bine nu cunoaste varsta – noul concept de vacanță balneo

Trending