Connect with us

Sanatate

Sănătatea dulce! Iată ce afecţiuni poate provoca consumul de zahăr!

Published

on

Foto Credit: Exquis.ro

Este aproape imposibil să nu legăm gustul dulce al zahărului de copilărie. Chiar primele amintiri pe care le avem sunt legate de prăjiturile, dulcețurile, gemurile sau alte preparate delicioase pe care mama, mătușa sau bunica ni le pregătea.

 

Totuși, astăzi știm că pe cat de dulce este zaharul, pe atât de neiertătoare sunt efectele sale secundare asupra sănătății. Numărul celor care dau crezare avertismentelor medicilor în privința riscurilor consumului de zahăr este încă foarte mic, dar, din fericire, în creștere, iar principiile alimentației sănătoase încep să devină o reală preocupare pentru tot mai mulți oameni. Majoritatea persoanelor, însă, depășesc cu foarte mult acel bun simt acceptat în privința consumului zilnic de zahăr, astfel încât își pun în pericol propria sănătate.

 

Nu mai e de mult un secret că zahărul consumat zilnic nu este doar cel pe care îl adăugăm în cafeaua sau ceaiul de dimineață, ci este cel conținut de produsele consumate cu regularitate – sosuri, paste, sucuri, patiserii etc.  Acesta este chiar mai periculos decât zahărul granulat (și a cărui cantitate o putem controla), fiind supus unor procese multiple de procesare. Astfel, un adult poate ajunge să consume nu mai puțin de 30-50 de lingurițe de zahăr pe zi, toată această cantitate fiind “ascunsă” exclusiv în produsele alimentare obișnuite.

Consumul mare de zahăr are efecte negative atât asupra sănătății și a felului în care arătam, dar și asupra comportamentului și stării de spirit. Există, însă, câteva boli foarte grave care pot amenința foarte grav sănătatea și asupra cărora medicii avertizează cu cea mai mare seriozitate.

 

Diabet

 

Dacă în mod frecvent consumăm băuturi dulci, pline de zahăr, riscul de a face diabet de tip 2 este mult mai mare decât în cazul celor care nu beau sucuri, ceaiuri îndulcite, băuturi energizante și alte lichide pline de zahăr. Un studiu recent apărut în Jurnalul de diabet, realizat cu ajutorul a 310.000 de subiecți, a arătat că cei care beau 1-2 căni de lichide dulci pe zi sunt cu 26% mai predispuși la diabet față de cei care se feresc de acestea și nu le consumă mai des de două ori pe lună. Mai mult decât atât, cercetătorii de la Universitatea din California estimează că toate cazurile noi de diabet, apărute între 1990 și 2000, sunt cauzate de consumul acestor lichide. Ele duc la luarea în greutate, fapt ce se află printre primele cauze ale producerii diabetului. Mulți oameni țin diete și se abțin de la mâncare, dar uită că lichidele pot avea mult mai multe calorii.

 

Acnee

 

In timp ce dermatologii au avertizat mulți ani la rând că grăsimile nesănătoase pot cauza adevărate crize acneice, un studiu din 2008 atestă, în mod clar, faptul că ceea ce mâncăm afectează și calitatea pielii. Toate băuturile și alimentele rafinate ce conțin zahăr în exces, dar și fructele consumate în cantități prea mari, pot duce la probleme ale tenului. Cercetătorii spun că persoanele care și-au corectat dieta și au eliminat zahărul în exces, au observat o ameliorare cu 50% a acneei de care sufereau, în timp ce aceia care au continuat cu o dietă hiperglicemică s-au confruntat cu probleme și mai mari la nivelul tenului.

 

Probleme de inimă

 

Nu doar grăsimile afectează inima, ci și zahărul. Jurnalul American de Sănătate spune că persoanele care își iau 17,5% din calorii din zahăr sunt cu 20-30% mai predispuse la ridicarea nivelului de trigliceride, un tip de grăsime nocivă care se găsește în sânge. Atunci când consumăm mai mult zahăr decat arde corpul, acesta este stocat în celule și, în timp, face foarte mult rău. Același studiu arată că oamenii care își iau 25% din calorii din zahar sunt de 3 ori mai predispuși la scăderea colesterolului “bun”, HDL, care previne depunerea plăcilor de grăsime pe artere, față de cei care iau doar 5 procente calorii din zahăr.

 

Risc mai mare de depresie

 

Consumul de zahăr și carbohidrați poate îmbunătăți pe moment starea de spirit, ducând la eliberarea de serotonină. Cercetatorii de la Colegiul de Medicina Baylor au găsit o legatură, însă, între zahăr și depresie, dupa cum o arată studiile lor realizate în 6 țări. Iar un raport publicat în Jurnalul Britanic de Psihiatrie arată că persoanele diagnosticate cu schizofrenie și care mâncau mult zahăr aveau, un risc de două ori mai mare să fie spitalizate în decursul a 2 ani. “Schimbările de comportament sunt destul de mult influențate de zahăr”, spune dr. Teitelbaum, căci pe cât de repede crește bucuria în momentul consumului, pe atât de rapid și dramatic scade apoi.

 

Infecții

 

Infecțiile cresc, hrănindu-se cu zahăr, astfel încât candidozele, atât la nivelul organelor genitale, cât și la nivel bucal, vor fi mult mai puternice și greu de tratat. Bacteriile care provoacă Candida se găsesc în mod normal în organism, dar sistemul imunitar le ține sub control. Totuși, atunci când ai prea mult zahăr în sânge, acesta crează mediul propice pentru dezvoltarea bacteriei.

 

Cancer

 

Legatura dintre cancer și zahăr este destul de înfricoșătoare, fiind indicată de studiile in vitro, care arată în mod clar că substanța dulce duce la înmulțirea mai rapidă a celulelor tumorale. Mai multe studii arată o relație între acestea două. Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au monitorizat peste 60.000 de pacienți de peste 14 ani, dintre care unii beau mai mult de două porții de suc dulce pe săptămână. Aceștia aveau un risc cu 87% mai mare de a face cancer pancreatic, față de restul. In plus, cei de la Universitatea din Buffalo au descoperit că femeile diabetice prezentau un risc cu 39% mai mare de a face cancer la sân decât celelalte.

Cancerul, în special cel de colon. Studii recente au evidențiat faptul că cei care consumă multe dulciuri și alte produse cu zahăr sunt mult mai predispuși la cancer localizat mai ales în tubul digestiv. Incidența cancerului de colon (intestin gros) este de până la cinci ori mai mare la consumatorii de dulciuri decât la persoanele care consumă foarte rar sau deloc zahăr.

 

Caria dentară

 

Dacă la începutul secolului al XX-lea doar 5-10% din populația sub treizeci de ani era afectată de aceste probleme, pe măsură ce zahărul a fost adoptat în alimentație s-a ajuns ca în țările “dezvoltate” aprox. 95% din populație să sufere de afecțiuni ale danturii. Popoarele care din motive de tradiție sau dezvoltare economică slabă nu consumă acest produs, prezintă o incidență a cariei de 10-20 de ori mai mică, în schimb se confruntă cu o explozie a problemelor dentare atunci când ajung să consume zahăr.

 

Obezitatea

 

Obezitatea se instalează frecvent la marii consumatori de dulciuri. Acest lucru se produce deși zahărul nu este atât de bogat în calorii pe cât se crede, dar are capacitatea de a afecta echilibrul hormonal, ceea ce duce la creșterea apetitului și la dezvoltarea țesutului adipos și a celulitei.

 

Osteoporoza și probleme legate de asimilarea calciului

 

Una din problemele majore generate de consumul de zahăr este dereglarea metabolismului calciului. S-a constatat, în schimb, la persoanele care renunță complet la zahăr și trec la o dietă cu multe fructe și legume crude, ca treptat calciul este din nou bine asimilat.

 

Scăderea imunității

 

Scăderea imunității, concretizată în creșterea receptivității organismului la diverse boli: viroze, candidoze, cistite, dermatoze infecțioase etc. Se pare că zaharoza afectează sinteza unor hormoni direct implicați în coordonarea activității sistemului imunitar.

 

Alte boli cauzate de consumul mare de zahar sunt: alergiile, scleroza, cardiopatiile, gastrita, colita de fermentație, tulburările de ciclu menstrual la femei, reumatismul, anemia, astenia, sinuzita, rinita. La copii, consumul frecvent de dulciuri influențează procesele de creștere, duce la apariția rahitismului și a fragilității osoase, declanșează pubertatea prematură, generează probleme de comportament (scăderea voinței, predispune la violenâă, scade capacitatea de concentrare etc.)

 

Cea mai sănătoasă alternativă la consumul de zahăr este Green Sugar, un îndulcitor 100% natural, pe baza de stevia rebaudiana care, spre deosebire de alți îndulcitori pe baza aceluiași ingredient principal, este singurul de pe piață cu gustul stabilizat. Acest lucru înseamnă că îndulcește precum zahărul, dar fără să schimbe gustul alimentelor în care este folosit, fie reci sau calde, și are 0 calorii și 0 indice glicemic.

 

Green Sugar este o combinație de produse naturale: stevioside extrase din Stevia și eritritol, un zahăr non-caloric obținut prin fermentație biologică și câțiva compuși naturali ai borului, care au fost identificați de Institutul nostru în Stevie. Această combinație îi conferă atât gradul de dulce, similar zahărului, dar cel mai important lucru este că asigură un necesar zilnic de nutrient, antioxidanți și antiinflamatori. Personal cred că în secolul XXII, oamenii nu vor mai cultiva sfeclă și trestie de zahar, ci Stevie! Există studii clinice care arată că extractul de Stevie și eritritolul sunt agenți nutritivi puternic antioxidanți, iar borul natural conținut în Stevie este puternic antiinflamator.”, afirmă domnul Dl. Romulus Ioan Scorei, profesor la Universitatea din Craiova, cercetator și fondator al Institutului de cercetare Bioboron (Podari, jud. Dolj).

 

 

“Urmează-ţi fericirea şi Universul îţi va deschide uşi acolo unde erau doar ziduri” –Josep Campbell

Sanatate

Aquatique, frumusețe din apă

Published

on

Sezonul rece aproape a trecut și, ca întotdeauna, ne lasă lipsiți de vlagă, însă cu speranța redobândirii tonusului pe care ni-l va aduce soarele. În această perioadă, din punct de vedere alimentar, s-au consumat alimente din congelator sau din conservele toamnei, iar gama de fructe și legume de bună calitate a fost limitată, însă consumul de carne și sodiu a fost la cote înalte. Acest lucru se vede pe starea noastră generală, pe rezistența imunitară și mai ales pe aspectul fizic: ten obosit, păr uscat, unghii casante.

Un proces blând de detoxifiere este binevenit în această perioadă, iar hidratarea corectă este primordială în acest sens. Este bine știut faptul că apa constituie 50-60 % din masa noastră corporală. În decursul a 24 de ore, organismul consumă peste 200 ml de apă numai pentru procesul de respirație. Prin transpirație și diureză se pierd totuși cele mai însemnate cantități de apă, de aceea, ceea ce pierdem trebuie să și înlocuim, altfel există riscul deshidratării. Este foarte adevărat, faptul că senzația de sete și necesarul real de apă care trebuie consumată nu se sincronizează, în sensul că la momentul la care organismul transmite creierului mesajul referitor la senzația de sete, celulele acestuia sunt deja deshidratate.

De aceea, chiar dacă afară sunt temperaturi scăzute, trebuie consumate cantități de apă de bună calitate la fiecare 20-30 de minute. O apă de calitate trebuie aleasă după o serie de criterii cum ar fi: originea, puritatea, compoziția și constanța acesteia în timp, precum și condițiile de îmbuteliere. Ideal este să se consume o apa minerală naturală pentru că este o apă microbiologic pură, netratată și strict monitorizată. Atunci însă când e vorba de hidratarea pe termen lung precum și de îngrijirea locală a pielii, părului și unghiilor, apa recomandată este Aquatique. Apa oligominerală naturală plată Aquatique îndeplinește criteriile de compoziție și puritate pentru a putea fi consumată pentru o bună hidratare pe termen lung, fiind o apă cu un grad scăzut de mineralizare (98 mg/L) și un pH ușor bazic de 7,8. Aquatique îşi are izvorul în inima munţilor Carpaţi, la o altitudine de 1.100 m în zona protejată Parcul Natural Bucegi, rezervaţia naturală Abruptul Prahovean. În anul 2008, la numai un an de la lansarea pe piață, Aquatique a primit distincţia “Grand Gold Medal” de la Institutul Internaţional de Selecţie a Calităţii, Monde Selection, Bruxelles, fiindu-i recunoscute astfel calitățile deosebite.

Continue Reading

Sanatate

Sistemul tău imunitar este în impas? Întărește-ți imunitatea cu Detrical!

Published

on

Oboseala, apatia și lipsa de energie îți descriu starea generală pe parcursul sezonului rece?
Una dintre cauze poate fi slăbirea sistemului imunitar – cel mai important sistem al organismului atunci când vine vorba de prevenirea bolilor. Așa că, pentru a ne proteja, putem să alegem să petrecem cât mai mult timp în confortul propriei case, deși acest lucru este dificil de realizat, sau putem să luăm atitudine și să ne întărim imunitatea.

Unul dintre factorii care cauzează aceste stări neplăcute, poate că sună surprinzător dar este deficitul de vitamina D.

Ce este vitamina D?
Vitamina D sau „vitamina soarelui”, este sintetizată în piele în urma expunerii la razele solare. Un interval de 15-20 de minute zilnic e suficient pentru ca vitamina D să fie produsă. Însă, din cauza activităților cotidiene, petrecem din ce în ce mai puțin timp în aer liber, iar în sezonul rece, expunerea la soare este evident limitată. De exemplu, iarna, rezervele de vitamina D acumulate pe timpul verii datorită expunerii la soare, se diminuează considerabil. Astfel, pentru a oferi sistemului nostru imunitar susținerea de care are nevoie, vitamina D trebuie administrată în lunile de toamnă și iarnă în perioada septembrie – aprilie (sau asa-zisele luni cu R).

Care sunt sursele de unde putem lua Vitamina D?
Ținând cont de nevoile și stilul de viață al fiecărui individ, precum și în funcție de vârstă și de greutatea corporală, doza zilnică de vitamina D recomandată pentru copii și adolescenți este de 400 – 600 UI, iar pentru femei și bărbați este de 800 – 2000 UI. Adulții și seniorii cu surplus de greutate au nevoie de o doză mai mare, respectiv 1600 – 4000 UI/zi. Pe lângă expunerea la soare, există mai multe alimente ce conțin această vitamină esențiala cum ar fi somonul, tonul, sardinele, uleiul de ficat de cod sau lapte, ouă, pâine și cereale, dar în cantități mici, sau putem apela la suplimente alimentare care ne ajută sa obținem necesarul zilnic de vitamina D.

Protejează-ți sistemul imunitar și îmbunătățește-ți starea de spirit prin asigurarea necesarului zilnic de vitamina D3 cu Detrical!

Încearcă acum Detrical!
Produsele din gama Detrical conțin o doză mare de vitamina D3, ce contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar, la menținerea sănătății sistemului osos și la menținerea funcției normale a sistemului muscular, atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Pentru a te asigura că obții sigur aportul zilnic necesar de vitamina D3, caută în farmacii produsele Detrical – suplimentul alimentar pe care trebuie să-l ai la îndemână pentru întărirea imunității și pentru funcționarea optimă a întregului organism.

Detrical aduce beneficiile soarelui din vară în lunile mohorâte de iarnă!

Continue Reading

Sanatate

Dolorgiet® Gel Analgezic – Pentru tratamentul durerilor musculare sau articulare acute!

Published

on

Fie că ți-ai întins mușchii sau articulațiile la maxim, ultima oară când ai fost la sală sau când ai făcut curățenia de Sărbători, fie rutina zilnică și-a pus amprenta asupra corpului, este posibil să ai nevoie de Dolorgiet® Gel analgezic pentru tratamentul adjuvant al durerilor musculare și articulare acute. 

Sedentarismul, stresul și suprasolicitarea mușchilor și articulațiilor provoacă probleme ale acestora, ducând astfel la apariția durerilor. În majoritatea cazurilor, durerile musculare și articulare sunt provocate de folosirea greșită sau supraîncărcarea articulațiilor și a mușchilor, dar și de înaintarea în vârstă. Activitățile zilnice și poziția de la birou pot, de asemenea, duce la astfel de afecțiuni, însă, cum nu le putem evita complet, Dolorgiet® Gel vine în întâmpinarea ta cu un complex de ingrediente active, menit să acționeze intens la nivelul zonei afectate, pentru eliminarea rapidă a durerii.

 

Dolorgiet® Gel aduce calitatea germană, la cele mai înalte standarde, mai aproape de tine, printr-o formulă testată dpvd al calității! Dolorgiet® este un gel răcoritor pentru uz extern, utilizat pentru tratamentul de susținere în cazul durerilor musculare și articulare acute, în special în cazul contuziilor, întinderilor, entorselor și suprasolicitării musculare. Aplică Dolorgiet® Gel pe regiunea afectată de dureri de maximum 3 ori pe zi și masează până când gelul se absoarbe în piele. Conținutul de ingrediente naturale precum extractele de arnică, jneapăn, rozmarin și salvie, reduce stările inflamatorii, calmează durerea și stimulează circulația. Arnica este o plantă recunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii, analgezice și de calmare a sistemului muscular. Uleiul de jneapăn și de salvie ameliorează durerile musculare și articulare, iar uleiul de rozmarin are efect analgezic și stimulează circulația periferică.  Dolorgiet® Gel este disponibil  doar în farmacii în 2 forme  – 50 ml și respectiv 100 ml.

 

Profită acum de promoția Dolorgiet® din farmacii!

Caută acum în farmacii pachetul promoțional Dolorgiet® Gel analgezic 100 ml + cartea „GHID PENTRU PACIENȚI  – Cum să citești și să înțelegi rezultatele analizelor medicale.” in valoare de 19 lei CADOU!!!

Pentru majoritatea oamenilor, abrevierile analizelor medicale, chiar și a celor uzuale pot reprezenta câteodată o enigmă. În paginile cărții „GHID PENTRU PACIENȚI”  veți descoperi informații utile structurate pe fiecare sistem anatomic, în care sunt prezentate pe scurt anumite tipuri de afecțiuni, investigații medicale, cele mai frecvente analize medicale și o primă interpretare a lor. Informațiile prezentate ajută la identificarea valorilor normale și patologice alături de explicarea termenilor medicali. Ghidul reprezintă o sursă rapidă și la îndemână de informații utile oricui. Datorită formatului său, este ușor de consultat, cititorul înțelegând cu rapiditate referințele necesare.

Această carte are caracter pur informativ pentru cititor și nu poate înlocui consultația la medicul specialist pentru interpretarea analizelor medicale, identificarea eventualelor afecțiuni și aplicarea tratamentului corespunzător și personalizat. Interpretarea analizelor reprezintă un proces complex, pentru că fiecare valoare poate fi influențată de diverse alte elemente, de la starea de oboseală la alimentele consumate înaintea recoltării. Este bine ca atunci când se observă valori anormale ale anumitor tratamente, să consultați medicul, nu să încercați să tratați problema prin automedicație. Analizele medicale sunt recomandate a fi făcute o dată la 3-5 ani pentru persoanele sub 30 de ani și anual după această vârstă.

Dolorgiet® Gel AnalgezicȚine durerea departe încă de la primele aplicări!

Continue Reading
Advertisement
Life StyleO săptămână ago

Cum să alegi comoda tv perfectă pentru living

Frumusete1 lună ago

Tratament hydrafacial Bucuresti. Ce este si de ce a devenit atat de popular

Sanatate1 lună ago

Aquatique, frumusețe din apă

Sanatate1 lună ago

Sistemul tău imunitar este în impas? Întărește-ți imunitatea cu Detrical!

Sanatate3 luni ago

Dolorgiet® Gel Analgezic – Pentru tratamentul durerilor musculare sau articulare acute!

Sanatate3 luni ago

Dr. Ion Bogdan Codorean dezvaluie secrete de prim ajutor in cazul accidentelor la schi

Culinar3 luni ago

Rețete festive pentru Crăciun și Anul Nou de la PrăjiturEla

Terapii3 luni ago

Ce este masajul terapeutic?

Sanatate3 luni ago

Cancerul de col uterin, soluții de prevenție!

Life Style4 luni ago

Noul gust EXTRA-SEC în gama ZAREA Diamond Collection

Stiri4 luni ago

La cine apelam pentru auditul de mediu

Sanatate4 luni ago

Dr. Serban Atanasiu: “Romanii din diaspora vin acasa de sarbatori si pentru rezolvarea problemelor stomatologice”

Evenimente4 luni ago

Alimentatie rationala pentru sanatate, editia a 3-a

Sanatate4 luni ago

De ce Suplimente Organice?

Sanatate4 luni ago

Cum faci față anunțului că suferi de o boală incurabilă?

Frumusete4 luni ago

Salon de infrumusetare. Vezi toate beneficile!

Sanatate5 luni ago

NU mai ține durerea în gât!

Sanatate5 luni ago

Cancerul de colon, cum il tratam!

Timp Liber5 luni ago

Scapa de grija colivei pentru inmormantare comandand-o online

Sanatate5 luni ago

Cobză de răcit? Treci pe natural!

Trending