Connect with us

Sanatate

Sănătatea dulce! Iată ce afecţiuni poate provoca consumul de zahăr!

Published

on

Foto Credit: Exquis.ro

Este aproape imposibil să nu legăm gustul dulce al zahărului de copilărie. Chiar primele amintiri pe care le avem sunt legate de prăjiturile, dulcețurile, gemurile sau alte preparate delicioase pe care mama, mătușa sau bunica ni le pregătea.

 

Totuși, astăzi știm că pe cat de dulce este zaharul, pe atât de neiertătoare sunt efectele sale secundare asupra sănătății. Numărul celor care dau crezare avertismentelor medicilor în privința riscurilor consumului de zahăr este încă foarte mic, dar, din fericire, în creștere, iar principiile alimentației sănătoase încep să devină o reală preocupare pentru tot mai mulți oameni. Majoritatea persoanelor, însă, depășesc cu foarte mult acel bun simt acceptat în privința consumului zilnic de zahăr, astfel încât își pun în pericol propria sănătate.

 

Nu mai e de mult un secret că zahărul consumat zilnic nu este doar cel pe care îl adăugăm în cafeaua sau ceaiul de dimineață, ci este cel conținut de produsele consumate cu regularitate – sosuri, paste, sucuri, patiserii etc.  Acesta este chiar mai periculos decât zahărul granulat (și a cărui cantitate o putem controla), fiind supus unor procese multiple de procesare. Astfel, un adult poate ajunge să consume nu mai puțin de 30-50 de lingurițe de zahăr pe zi, toată această cantitate fiind “ascunsă” exclusiv în produsele alimentare obișnuite.

Consumul mare de zahăr are efecte negative atât asupra sănătății și a felului în care arătam, dar și asupra comportamentului și stării de spirit. Există, însă, câteva boli foarte grave care pot amenința foarte grav sănătatea și asupra cărora medicii avertizează cu cea mai mare seriozitate.

 

Diabet

 

Dacă în mod frecvent consumăm băuturi dulci, pline de zahăr, riscul de a face diabet de tip 2 este mult mai mare decât în cazul celor care nu beau sucuri, ceaiuri îndulcite, băuturi energizante și alte lichide pline de zahăr. Un studiu recent apărut în Jurnalul de diabet, realizat cu ajutorul a 310.000 de subiecți, a arătat că cei care beau 1-2 căni de lichide dulci pe zi sunt cu 26% mai predispuși la diabet față de cei care se feresc de acestea și nu le consumă mai des de două ori pe lună. Mai mult decât atât, cercetătorii de la Universitatea din California estimează că toate cazurile noi de diabet, apărute între 1990 și 2000, sunt cauzate de consumul acestor lichide. Ele duc la luarea în greutate, fapt ce se află printre primele cauze ale producerii diabetului. Mulți oameni țin diete și se abțin de la mâncare, dar uită că lichidele pot avea mult mai multe calorii.

 

Acnee

 

In timp ce dermatologii au avertizat mulți ani la rând că grăsimile nesănătoase pot cauza adevărate crize acneice, un studiu din 2008 atestă, în mod clar, faptul că ceea ce mâncăm afectează și calitatea pielii. Toate băuturile și alimentele rafinate ce conțin zahăr în exces, dar și fructele consumate în cantități prea mari, pot duce la probleme ale tenului. Cercetătorii spun că persoanele care și-au corectat dieta și au eliminat zahărul în exces, au observat o ameliorare cu 50% a acneei de care sufereau, în timp ce aceia care au continuat cu o dietă hiperglicemică s-au confruntat cu probleme și mai mari la nivelul tenului.

 

Probleme de inimă

 

Nu doar grăsimile afectează inima, ci și zahărul. Jurnalul American de Sănătate spune că persoanele care își iau 17,5% din calorii din zahăr sunt cu 20-30% mai predispuse la ridicarea nivelului de trigliceride, un tip de grăsime nocivă care se găsește în sânge. Atunci când consumăm mai mult zahăr decat arde corpul, acesta este stocat în celule și, în timp, face foarte mult rău. Același studiu arată că oamenii care își iau 25% din calorii din zahar sunt de 3 ori mai predispuși la scăderea colesterolului “bun”, HDL, care previne depunerea plăcilor de grăsime pe artere, față de cei care iau doar 5 procente calorii din zahăr.

 

Risc mai mare de depresie

 

Consumul de zahăr și carbohidrați poate îmbunătăți pe moment starea de spirit, ducând la eliberarea de serotonină. Cercetatorii de la Colegiul de Medicina Baylor au găsit o legatură, însă, între zahăr și depresie, dupa cum o arată studiile lor realizate în 6 țări. Iar un raport publicat în Jurnalul Britanic de Psihiatrie arată că persoanele diagnosticate cu schizofrenie și care mâncau mult zahăr aveau, un risc de două ori mai mare să fie spitalizate în decursul a 2 ani. “Schimbările de comportament sunt destul de mult influențate de zahăr”, spune dr. Teitelbaum, căci pe cât de repede crește bucuria în momentul consumului, pe atât de rapid și dramatic scade apoi.

 

Infecții

 

Infecțiile cresc, hrănindu-se cu zahăr, astfel încât candidozele, atât la nivelul organelor genitale, cât și la nivel bucal, vor fi mult mai puternice și greu de tratat. Bacteriile care provoacă Candida se găsesc în mod normal în organism, dar sistemul imunitar le ține sub control. Totuși, atunci când ai prea mult zahăr în sânge, acesta crează mediul propice pentru dezvoltarea bacteriei.

 

Cancer

 

Legatura dintre cancer și zahăr este destul de înfricoșătoare, fiind indicată de studiile in vitro, care arată în mod clar că substanța dulce duce la înmulțirea mai rapidă a celulelor tumorale. Mai multe studii arată o relație între acestea două. Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au monitorizat peste 60.000 de pacienți de peste 14 ani, dintre care unii beau mai mult de două porții de suc dulce pe săptămână. Aceștia aveau un risc cu 87% mai mare de a face cancer pancreatic, față de restul. In plus, cei de la Universitatea din Buffalo au descoperit că femeile diabetice prezentau un risc cu 39% mai mare de a face cancer la sân decât celelalte.

Cancerul, în special cel de colon. Studii recente au evidențiat faptul că cei care consumă multe dulciuri și alte produse cu zahăr sunt mult mai predispuși la cancer localizat mai ales în tubul digestiv. Incidența cancerului de colon (intestin gros) este de până la cinci ori mai mare la consumatorii de dulciuri decât la persoanele care consumă foarte rar sau deloc zahăr.

 

Caria dentară

 

Dacă la începutul secolului al XX-lea doar 5-10% din populația sub treizeci de ani era afectată de aceste probleme, pe măsură ce zahărul a fost adoptat în alimentație s-a ajuns ca în țările “dezvoltate” aprox. 95% din populație să sufere de afecțiuni ale danturii. Popoarele care din motive de tradiție sau dezvoltare economică slabă nu consumă acest produs, prezintă o incidență a cariei de 10-20 de ori mai mică, în schimb se confruntă cu o explozie a problemelor dentare atunci când ajung să consume zahăr.

 

Obezitatea

 

Obezitatea se instalează frecvent la marii consumatori de dulciuri. Acest lucru se produce deși zahărul nu este atât de bogat în calorii pe cât se crede, dar are capacitatea de a afecta echilibrul hormonal, ceea ce duce la creșterea apetitului și la dezvoltarea țesutului adipos și a celulitei.

 

Osteoporoza și probleme legate de asimilarea calciului

 

Una din problemele majore generate de consumul de zahăr este dereglarea metabolismului calciului. S-a constatat, în schimb, la persoanele care renunță complet la zahăr și trec la o dietă cu multe fructe și legume crude, ca treptat calciul este din nou bine asimilat.

 

Scăderea imunității

 

Scăderea imunității, concretizată în creșterea receptivității organismului la diverse boli: viroze, candidoze, cistite, dermatoze infecțioase etc. Se pare că zaharoza afectează sinteza unor hormoni direct implicați în coordonarea activității sistemului imunitar.

 

Alte boli cauzate de consumul mare de zahar sunt: alergiile, scleroza, cardiopatiile, gastrita, colita de fermentație, tulburările de ciclu menstrual la femei, reumatismul, anemia, astenia, sinuzita, rinita. La copii, consumul frecvent de dulciuri influențează procesele de creștere, duce la apariția rahitismului și a fragilității osoase, declanșează pubertatea prematură, generează probleme de comportament (scăderea voinței, predispune la violenâă, scade capacitatea de concentrare etc.)

 

Cea mai sănătoasă alternativă la consumul de zahăr este Green Sugar, un îndulcitor 100% natural, pe baza de stevia rebaudiana care, spre deosebire de alți îndulcitori pe baza aceluiași ingredient principal, este singurul de pe piață cu gustul stabilizat. Acest lucru înseamnă că îndulcește precum zahărul, dar fără să schimbe gustul alimentelor în care este folosit, fie reci sau calde, și are 0 calorii și 0 indice glicemic.

 

Green Sugar este o combinație de produse naturale: stevioside extrase din Stevia și eritritol, un zahăr non-caloric obținut prin fermentație biologică și câțiva compuși naturali ai borului, care au fost identificați de Institutul nostru în Stevie. Această combinație îi conferă atât gradul de dulce, similar zahărului, dar cel mai important lucru este că asigură un necesar zilnic de nutrient, antioxidanți și antiinflamatori. Personal cred că în secolul XXII, oamenii nu vor mai cultiva sfeclă și trestie de zahar, ci Stevie! Există studii clinice care arată că extractul de Stevie și eritritolul sunt agenți nutritivi puternic antioxidanți, iar borul natural conținut în Stevie este puternic antiinflamator.”, afirmă domnul Dl. Romulus Ioan Scorei, profesor la Universitatea din Craiova, cercetator și fondator al Institutului de cercetare Bioboron (Podari, jud. Dolj).

 

 

“Urmează-ţi fericirea şi Universul îţi va deschide uşi acolo unde erau doar ziduri” –Josep Campbell

Sanatate

De ce Suplimente Organice?

Published

on

Suplimentele de slabit, organice sunt alegerea cea mai bună pentru completarea unui antrenament fizic, a unei diete sau pur și simplu pentru a te ajuta să  arăți mai bine sau să fii în formă pentru o perioadă cât mai mare de timp.

Cu o industrie producătoare de suplimente care este în continuă expansiune însă, alegerea unui supliment alimentar 100% natural devine din ce în ce mai grea pentru fiecare dintre noi.

Poate fi o soluție să alegi la întâmplare ghidându-te după ambalaj sau datorită unei recomandări făcute de un prieten sau te poți documenta despre componenții fiecărui produs pe care alegi să-l cumperi.

Specialiștii recomandă suplimentele organice extrase din surse 100% naturale și  insistă asupra excluderii definitive a celor cu un conținut mare de chimicale.

 

Cu ce ne ajută suplimentele organice?

Dacă în trecut mesele noastre nu erau atât de bogate în alimente procesate și ne puteam lua nutrienții din alimentele proaspete, în ziua de astăzi lucrurile nu mai sunt la fel, dar nevoile au rămas aceleași.

Rolul suplimentelor organice este tocmai acela de a oferi organismului exact acei nutrienți de care corpul nostru are nevoie, fără a introduce alături de aceștia alți compuși chimici care, pe termen lung, pot fi factorii declanșatori ai unor boli  extrem de grave precum cancer, boli de ficat sau afecțiuni ale aparatului gastro-intestinal.

Suplimentele organice oferă garanția clară că în compoziția lor nu vei întâlni E-uri, coloranți artificiali, îndulcitori artificiali sau alte substanțe cancerigene.

Astfel, dacă vei administra corect suplimentele pentru masa musculara, nu-ți vei distruge flora intestinală și antioxidanții deja existenți, iar inima și vasele de sânge nu vor fi afectate.

 

Beneficii recunoscute ale suplimentelor organice

Scopul suplimentelor nutritive preparate pe cale naturală este acela de a susține, prin aport de vitamine, minerale si nutrienti, un ritm de viata accelerat dar mai ales sănătos.

Indiferent dacă ești sportiv de performanță, vrei să slăbești sau să-ți tonifici musculatura sau pur și simplu să ai un păr și o piele mai frumoasă, alegerea suplimentele organice este soluția de care ai nevoie, de data aceasta fără să te temi de eventualele efecte negative.

Suplimentele 100% organice completează cu succes o alimentație sănătoasă și aduc aportul de care corpul tău are nevoie.

Poți alege suplimente care au un singur compus sau mixte, ambele variante fiind la fel de eficiente.

Suplimentele 100% bio sunt destul de greu de identificat din multitudinea de produse de pe rafturile magazinelor de profil sau din farmacii, dar, cu puțină informare, poți alege cele mai bune produse care să te facă să te simți în formă fără a-ți face griji în legătură cu efectele negative.

BIOLEVEL este solutia, astfel a luat nastere acest magazin in dorinta de a oferi ce este mai bun pentru cei mai buni.

Totul tine de ce alegi? Poate anumite produse sunt mai scumpe, altele mai ieftine, insa daca TII LA SANATATEA TA SI DORESTI sa folosesti suplimente care sa te ajute in Transformarea ta Corporala, atunci BIOLEVEL este locul #1 in strategia ta pe termen lung.

Toate produsele afisate pe www.BIOLevel.ro sunt selectate de Rainz Academy din milioanele de produse existente pe piata, fiecare in parte a fost analizat pentru a fi siguri ca am ales ce este mai bun, sanatos si benefic pentru tine.

Continue Reading

Sanatate

NU mai ține durerea în gât!

Published

on

Senzaţia de gât iritat şi dureros poate fi una dintre cele mai neplăcute, mai ales atunci când te împiedică să mănânci, să vorbeşti…sau chiar să cânţi.

În acesta perioadă este mai posibil să răcim, iar mucoasa gâtului să se inflameze. Durerea, indiferent de forma ei, de la senzaţie de gât iritat, uscat, până la senzaţia de arsură sau sensibilitate la înghiţire, poate fi simptomul unei răceli, al unei infecţii sau al unei sensibilităţi, precum o alergie.

Răceală, inflamaţii/ infecţii orofaringiene (laringită, faringită), aer rece, uscat sau poluat, praf, fum – toate acestea pot provoca disconfort.

Indiferent de cauza durerii, aceasta trebuie tratată.

Proposept® Med –comprimate de supt şi Proposept® – spray oral sunt două dispozitive medicale cu rol în calmarea durerilor şi iritaţiilor din gât. De asemenea, previn infecţiile prin restabilirea funcţiei de barieră a mucoasei orofaringiene şi reduc utilizarea de decongestionante, analgezice şi antiinflamatoare de sinteză, fără a avea reacţii adverse.

Extractul de nalbă din Proposept® spray oral și Proposept® Med comprimate de supt are acţiune emolientă şi protectoare, iar tinctura de propolis, cu un conținut bogat de bioflavonoide, este responsabilă pentru efectul antiinflamator, antimicrobian şi cicatrizant.

Comprimatele Proposept® Med conţin şi  extract din tal de lichen islandez, ingredient natural cu acţiune protectoare, regeneratoare şi calmantă. Din compoziţia comprimatelor mai fac parte vitamina C (cu efect antioxidant, stimulator) şi extractul de propolis (rol antiinflamator, antiseptic), uleiurile esenţiale de mentă şi de eucalipt, caee au efect antimicrobian si de împrospătare a respiraţei.

Pentru mai multe informaţii despre produsele Fiterman Pharma din gama Proposept®, accesaţi http://www.stopraceala.ro.

Tratează durerea cât ai zice puf!

Continue Reading

Sanatate

Cancerul de colon, cum il tratam!

Published

on

O boală tăcută, care însă face ravagii în organism. Cancerul de colon este una dintre cele mai des întâlnite forme ale boliii în România. Cum îl depistăm și, mai ales cum îl tratăm?

Ne oferă răspunsuri medicul Carmen Bodale, medic specialist Oncologie Medicală, AMETHYST CLUJ, ROMÂNIA. “În momentul de față nu este pe deplin clar de ce apare cancerul de colon. S-au identificat mai. mulți factori de risc. Principali factori de risc sunt alimentari:  dietă bogată în grăsimi, carne roșie și carne procesată; obezitatea, sedentarismul; diabetul zaharat tip 2, fumatul . Alți factori: boli inflamatorii ale intestinului, polipi colorectali, antecedente personale de alt cancer. Majoritatea (80 %) sunt sporadice, adică nu sunt legate de o moștenire genetică. Aproximativ 20% apar în context familial, din cauza moștenirii genetice de la unul/ ambii părinți.  Sindroamele ereditare cele mai cunoscute  sunt  PAF – polipoza adenomatoasa familială sau Lynch- cancerul colorectal non-polipozic ereditar”, spune medicul.

Când însă trebuie să ne îngrijorăm? Mai ales că vorbim despre o formă de cancer care nu provoacă dureri sau simptome. “Sunt câteva semne: prezența sângelui în materiile fecale; sângele poate fi roșu sau negru. Sângerările pot fi uneori neobservabile cu ochiul liber, acestea pot duce la deficient de fier și/sau anemie și la simptome precum oboseală, dispnee și paloarea pielii. Pacientul trebuie să se prezinte la medic dacă prezintă schimbări în obiceiurile de tranzit intestinal, disconfort abdominal general, scădere inexplicabilă în greutate sau oboseală prelungită”, spune medicul Carmen Bodale.

Cum poate fi diagnosticat acest tip de cancer? Aici specialistul are mai multe variante la dispoziție. “Examen clinic: examinarea abdomenului și rectului , eventuală mărire a ficatului sau acumulare de lichid în abdomen. Examinarea  rectală permite palparea tumorii rectale sau urme de sânge. Sau investigații de laborator: hemoleucograma și testarea funcțiilor ficatului și rinichilor.  Recurgem și la testare marker tumorali ACE – antigen carcinoembrionar. Nu vor lipsi nici investigațiile radioimagistice: colonoscopia, colografia CT sau RMN abdomen și pelvis. Toate acestea permit vizualizarea ficatului, rectului și eventualilor ganglion metastatici în mezorect sau iliaci/ mezenterici inferiori”, spune medicul specialist Carmen Bodale.

Tratament

Tratamentul este o combinație de terapii care acționează local, precum intervenția chirurgicală sau radioterapia, precum chimioterapia și terapiile biologice țintite.  Planificarea tratamentului implică o echipa multidisciplinară.

Poate fi cancerul de colon prevenit? Da!  “Prin aplicarea unui program de screening la nivel național, alegerea unui stil de viață sănătos, dietă cu aport redus carne roșie, grăsimi; evitare alimente prăjite, afumate sau sărate, dietă bogată în legume, fructe cu conținut crescut de cereale integrale, efectuare de exerciții fizice cu regularitate, evitarea supraponderii/ obezității și un aport zilnic de aspirina în doză redusă – numai la recomandarea medicului, putem evita acest tip de cancer”, spune Dr. Carmen Bodale, Medic specialist Oncologie Medicală, AMETHYST CLUJ, ROMÂNIA. Detalii pot fi accesate pe www.amethyst-radiotherapy.com

Continue Reading
Advertisement
Sanatate2 zile ago

De ce Suplimente Organice?

Frumusete2 săptămâni ago

Salon de infrumusetare. Vezi toate beneficile!

Sanatate2 săptămâni ago

NU mai ține durerea în gât!

Sanatate2 săptămâni ago

Cancerul de colon, cum il tratam!

Timp Liber2 săptămâni ago

Scapa de grija colivei pentru inmormantare comandand-o online

Sanatate3 săptămâni ago

Cobză de răcit? Treci pe natural!

Psiho1 lună ago

Alexandru Pleșea: 8 tehnici de întinerire

Sanatate1 lună ago

Pășește încrezătoate într-o nouă etapă din viață, cu Mastrelle Meno

Frumusete1 lună ago

Gama SantaDerm ParasiteS împotriva păduchilor, o soluție naturală, sigură și eficientă

Timp Liber2 luni ago

ZAREA 7 Stele, istoria ce merită povestită

Sanatate2 luni ago

Victoria Asanache organizeaza primele cursuri de Navigatori de pacienti oncologici din Romania

Frumusete2 luni ago

Luptă împotriva îmbătrânirii tenului cu noua gamă ACM: Duolys

Life Style2 luni ago

Arcca, cel mai mare operator de campusuri private din România, pune la dispoziția studenților peste 2500 de locuri de cazare

Frumusete2 luni ago

Premiera – Onda, prima optiune pentru cei cu grasime localizata!

Life Style2 luni ago

S-a lansat platforma online myorganic.ro

Frumusete2 luni ago

Bucură-te de un păr bogat, sănătos și plin de vitalitate cu Plantur 39

Timp Liber2 luni ago

Crearea de noi locuri de joaca pentru copii

Life Style2 luni ago

De ce sa alegem incaltaminte de calitate?

Antreprenoriat2 luni ago

Cupio, succes 100% românesc pe piața autohtonă de beauty

Antreprenoriat2 luni ago

Importanta echipamentului de protectie in industria alimentara

Trending