Connect with us

Culinar

Si noi azi ce mai mancam?

Published

on

Ai pus si ai raspuns la aceasta intrebare de zeci, sute sau mii de ori. Pe cat de simpla pare, pe atat de greu ii gasesti cateodata raspunsul. O pui si cand iti lipseste inspiratia, si cand iti lipseste timpul sa gatesti sau ingredientele din care sa incropesti ceva. Pana si tonul cu care o pui poate trada o stare ascunsa in spatele celor sase cuvinte: „Si noi azi ce mai mancam?!”

 

Probabil ca, deschizand acest subiect, te astepti sa iti dam o idee stralucita. Sa iti propunem o reteta complexa si complicata, coborata din gastronomia moleculara. Sau una in stil fusion. Ori poate una exotica. Nici macar mediteraneana. Vrem sa te intorci, impreuna cu noi, la cel mai simplu si aparent (doar aparent!) banal preparat: mancarea de cartofi. Fara carne. Simpla. Si totusi ce o va face speciala, diferita de tot ce ai mancat pana acum? Aroma care va imbogati gustul cartofului. Iar in aceasta privinta ai de ales intre Vegeta Natur Adaos universal pentru mancaruri si Vegeta Natur Condimente pentru cartofi cu ierburi. Ambele sunt produse fara adaos de conservanti si monoglutamat de sodiu, fara gluten, adaos de arome si coloranti artificiali. Sunt doar legume si condimente care fac dintr-o mancare cat se poate de simpla una de-a dreptul fabuloasa. Asadar, gatim impreuna, doua portii, da?!

 

Ai nevoie de: opt cartofi rosii (nu se vor sfarama in timpul fierberii), doua cepe rosii, un ardei gras verde si un ardei kapia, un morcov mare, 4-5 rosii bine coapte, 3-4 catei de usturoi.

 

Mod de preparare:

Se taie ceapa si ardeii julienne, iar morcovul se da pe razatoarea fina. Cele trei ingrediente se pun intr-o tigaie in care se toarna 3-4 linguri de ulei. Se lasa la calit la foc mic, sub capac, pana se inmoaie bine.

 

Cartofii se curata si se taie in sferturi, pe lungime, si se adauga peste legumele inabusite. Se toarna apa fierbinte cat sa ii acopere, se adauga Vegeta Natur si se lasa sa fiarba la foc moderat, sub capac. Cand cartofii sunt aproape fierti se pun rosiile oparite, decojite si tocate marunt si se mai lasa inca zece minute sa fiarba (se poate folosi si suc de rosii sau pasta de tomate).

La final se adauga usturoiul zdrobit si se opreste imediat focul. Daca ai folosit Vegeta Natur adaos universal, poti asezona cu patrunjel verde sau marar tocat, dupa preferinta. Daca ai folosit Vegeta Natur Condimente pentru cartofi cu ierburi, nu mai este nevoie sa pui verdeata pentru ca acesta contine combinatia perfecta de ierburi care să pună în valoare gustul cartofului.

 

 

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Culinar

De ce sunt oalele din inox preferatele bucatarilor

Published

on

Otelul inoxidabil este adesea considerat cel mai bun dintre cele mai bune atunci cand vine vorba de vase de bucatarie. Folosit in gospodariile si bucatariile din intreaga lume si de bucatarii profesionisti, exista si cateva motive pentru care oalele din otel inoxidabil sunt o alegere buna. Exista si cateva minusuri, dar acestea sunt in general umbrite de avantaje.

Ce este otelul inoxidabil?

Otelul este un aliaj de fier, in mare parte, combinat cu pana la 1,7% din greutate de carbon. Otelul este mult mai puternic decat fierul simplu, dar poate rugini si coroda. Pentru a-l face rezistent la rugina si coroziune, este combinat cu crom si alte elemente pentru a forma otel inoxidabil.

Otelul inoxidabil, in cea mai simpla forma, este un aliaj de otel cu 10,5% sau mai mult de crom in greutate. Cromul face ca otelul inoxidabil sa fie „pasiv” (adica non-reactiv) prin combinarea cu oxigenul si formarea imediata a unui strat de oxid de crom care impiedica oxidarea (adica ruginirea) fierului prezent in otelul inoxidabil. Cu cat continutul de crom este mai mare, cu atat rezistenta la coroziune a otelului inoxidabil este mai mare.

Cantitatea de crom din otel inoxidabil variaza in functie de utilizare. Otelul inoxidabil isi ia numele de la faptul ca nu pateaza sau nu rugineste ca otelul. In otel inoxidabil se adauga si alte elemente precum molibdenul, nichelul si azotul.

Oalele si, in general, vasele de gatit din otel inoxidabil sunt foarte apreciate. Acestea pot fi achiztionate ca produse separate sau ca seturi de oale de la magazine specializate precum kitchenshop.ro. Este indicat sa achiztionati astfel de articole din locatii speciale, deoarece doar asa veti avea o garantie a calitatii si a rezistentei in timp. Seturile contin del a 3 pana la 12 piese, pentru utilizari si cu marimi diferite, toate necesare in orice bucatarie moderna si functionala.

De ce sunt recomandate oalele din inox?

Avantajele ustensilelor din otel inoxidabil includ:

* Durabilitate. Otelul inoxidabil tinde sa fie foarte rezistent. Acest tip de vase nu rugineste si nici nu pateaza. Otelul inoxidabil este, de asemenea, rezistent la zgarieturi. Este practic imposibil de distrus. In general, este foarte usor de curatat. Aceasta ustensila este sigura pentru a fi bagata in masina de spalat vase, poate sta in frigider la temperaturi mici si multe altele.

* Conservarea aromelor. Un vas sau o oala din inox tinde sa nu-si elimine niciuna dintre proprietatile sale metalice in alimente. Acest lucru inseamna ca vesela in sine nu afecteaza calitatea aromelor. De asemenea, intrucat tinde sa nu aiba un invelis protector, antiaderent, nu exista riscul ca acest material sa se desprinda in alimente.

* Capacitate de transfer la caldura. Cand avem oale sub presiune din otel inoxidabil de calitate superioara, precum cele de la kitchenshop.ro, o baza de aluminiu sau cupru este utilizata pentru a imbunatati transferul la caldura. Aceasta asigura o gatire uniforma a alimentelor. Atunci cand vasele de gatit sunt bine facute, proprietatile in ceea ce priveste gatitul pot fi aproape imposibil de egalat sau de depasit.

* Aspect. Otelul inoxidabil este destul de frumos si este usor de mentinut acel aspect. Finisajul oglindit are nevoie doar de o frecare sau stergere blanda pentru a-l face sa straluceasca.

* Reciclabil. Otelul inoxidabil este complet reciclabil. Daca o tigaie reuseste sa fie distrusa, ea poate fi salvata prin alte mijloace. Acest lucru face ca otelul sa fie una din materiile preferate ale celor care se ocupa de reciclari.

Cu cat otelul inoxidabil este mai bun, cu atat tinde sa fie mai scump. Totusi, trebuie sa luati in considerare faptul ca un set foarte bun de vase inox poate dura o viata. Multi oameni considera ca aceasta este o achizitie unica, care merita investitia.

Cand sunt alese seturi de oale din otel inoxidabil, exista cateva sfaturi de curatare. In general, inoxul trebuie spalat dupa utilizare pentru a evita orice risc, oricat de mic, de patare. Curatarea de baza in chiuveta sau in masina de spalat vase va functiona. Pentru a va asigura ca finisajul ramane frumos, folositi un curatator obisnuit de metale pe partea exterioara a oalei. Mancare lipita se va elimina, in general, cu putin detergent. Nu utilizati o perie de sarma pentru ca veti distruge oala.

Vesela din otel inoxidabil este o achizitie excelenta. Este preferata gospodinelor si a bucatarilor profesionisti din intreaga lume pentru durabilitatea, frumusetea si calitatile de conservare a gustului alimentelor. Desi cele mai bune vase pot fi mai scumpe decat alte optiuni, va asiguram de faptul ca aceasta cheltuiala merita!

Continue Reading

Culinar

Ce mâncare nu te plictisește? Cea care conține pește!

Published

on

Peștele este un aliment atât de complet, de sănătos și de inofensiv pentru stomac sau nivelul de colesterol, încât îl pot consuma fără grijă și cei ”condamnați” la regim alimentar din motive medicale, și cei aflați la dietă din motive… estetice.

Când este vorba despre pește, cumva oamenii susțin că preferă peștele proaspăt. Ceea ce scapă din vedere – sau e pur și simplu neștiință – este că la prepararea conservelor tot pește proaspăt se folosește. Cel puțin pentru conservele de pește EVA. Asta pentru că un producător renumit precum Podravka nu își permite să înșele încrederea clienților săi – pe care o construiește și cultivă de zeci de ani, din 1934 -, care i-a adus meritatul succes: brand alimentar de top din regiunea Adriatica.

Variatele produse din pește EVA nu numai că sunt sănătoase și gustoase, dar sunt deopotrivă excelente pentru a fi consumate ca atare sau pentru a reprezenta ingredientul de bază al unor delicioase mâncăruri mediteraneene ce pot fi preparate rapid. Și, totodată, ele mai pot fi transformate în antreuri la mesele festive sau gustări numai bune de servit la întâlnirile între prieteni, cu un pahar de vin alb alături. Nici nu știi câte minunății se pot prepara din conservele de pește EVA… Tocmai de aceea ne-am gândit că ți-ar prinde bine două idei.

Chifteluțe din ton

Fierbe trei cartofi și doi morcovi și zdrobește-i cu furculița pentru a obține un piure. Adaugă peste el trei cutii de EVA Ton în suc propriu (peste care ai stors zeama de la un sfert de lămâie), un ou crud, o legătură de mărar tocat mărunt și patru căței de usturoi zdrobiți. Amestecă bine, pentru a omogeniza compoziția. Ia câte o linguriță de compoziție și, cu mâinile umezite cu apă rece, modelează bile pe care apoi le tăvălești prin făină sau pesmet și le prăjesti în baie de ulei. Scoate chifteluțele când devin aurii și pune-le pe un prosop de hârtie pentru a se scurge excesul de ulei. Le poți servi pe o farfurie în care ai așezat frunze de salată sau le poți înfige pe bețe de frigărui, alternând cu măsline negre și verzi, fără sâmburi.

Salată de cartofi dulci cu macrou

Fierbe doi cartofi dulci și, după ce s-au răcit, taie-i în cuburi și asezonează cu sare și piper. Adaugă și 2-3 căței de usturoi tăiați rondele foarte fine. Desfă o cutie de EVA File de macrou în sos tomat, scoate numai bucățile de pește și taie-le în bucățele mai mici. Pune peste cartofi peștele, o ceapă mică și o jumătate de lămâie, ambele tăiate rondele, și două linguri de măsline negre feliate. Sosul tomat amestecă-l cu două linguri de ulei și zeama de la o jumătate de lămâie, apoi toarnă-l peste salată. Ceva așa de bun n-ai mâncat niciodată!

Continue Reading

Culinar

Tagliatelle cu dovleac copt – o reteta sanatoasa pentru toamna

Published

on

Toamna vine cu o multime de legume pline de aroma si vitamine. Printre legumele vedeta ale acestui sezon se inscrie si dovleacul placintar. Cu un nivel scazut de calorii, bogat in fibre si vitamine antioxidante precum vitaminele A, C si E ar fi si pacat sa nu il includem in meniul nostru de toamna.

Daca dovleacul placintar ne duce cu gandul mai mult la prajituri sau placinte, acesta este excelent si in supe sau alte mancaruri gatite precum si in retete de paste. Una dintre cele mai delicioase si usor de realizat retete paste este cea de Tagliatelle cu dovleac copt ce poate fi gasita pe site-ul www.pastebaneasa.ro, fiind realizata in colaborare cu Teo’s Kitchen.

Pentru aceasta reteta paste au fost folosite tagliatelle din grau dur, o idee excelenta pentru cei care isi doresc un stil de viata sanatos. Pastele din grau dur sunt o alternativa mai sanatoasa pentru ca au o cantitate mai mare de proteine, un indice glicemic mai mic si cantitati mai mici de amidon si apa. De asemenea, sunt usor de gatit “al dente” pentru ca isi pastreaza forma la fierbere si nu se lipesc.

Pentru 2 portii de Tagliatelle cu dovleac copt sunt necesare urmatoarele ingrediente:

  • o lingura ulei de masline
  • o lingura unt
  • o ceapa alba mica, tocata fin
  • un catel de usturoi trecut prin presa
  • 200g dovleac copt
  • 100ml lapte sau smantana dulce
  • condimente dupa gust: sare, piper, nucsoara, scortisoara
  • 50g parmesan dat pe razatoare
  • 200g tagliatelle din grau dur Baneasa

Mai intai coacem dovleacul la cuptor timp de 50-60 de minute. Intre timp calim ceapa si usturoiul in uleiul si untul incins, pana ceapa devine translucida. Dupa ce dovleacul s-a copt, il dam prin blender impreuna cu laptele sau smantana dulce, ceapa si usturoiul calite si condimentele. Punem la fiert tagliatellele in 2 litri de apa clocotita in care adaugam putina sare. Intre timp gatim si piureul de dovleac obtinut, il punem in tigaie si il lasam sa dea de cateva ori in clocot. Adaugam tagliatelle fierte al dente peste sosul de dovleac copt, iar daca sosul este prea gros putem pune putin din apa in care au fiert pastele. La final punem parmesanul ras, iar pastele pot fi servite.

Acesta reteta este ideala petru zilele racoroase de toamna si datorita numeroaselor calitati nutritive este potrivita atat pentru cei mari, cat si pentru cei mici.

Continue Reading
Advertisement
Culinar2 zile ago

De ce sunt oalele din inox preferatele bucatarilor

CulinarO săptămână ago

Ce mâncare nu te plictisește? Cea care conține pește!

Naturiste2 săptămâni ago

Descoperă Ceaiul de la munte, o infuzie ușoară, din ingrediente 100% naturale

Naturiste3 săptămâni ago

Ceaiuri din plante naturiste: 6 ceaiuri care alunga raceala si gripa

Culinar3 săptămâni ago

Tagliatelle cu dovleac copt – o reteta sanatoasa pentru toamna

Frumusete3 săptămâni ago

Află și tu cum să scapi de grăsimea nedorită

Evenimente3 săptămâni ago

Simpozionul European “Rehabilitation Synergies for Optimal Esthetics Results in Digital Dentistry” a avut loc la Bucuresti

Evenimente3 săptămâni ago

Se deschide Delicios Gourmet!

Culinar3 săptămâni ago

Si noi azi ce mai mancam?

Culinar3 săptămâni ago

Călătorii culinare în… ton cu gusturile tale

Culinar3 săptămâni ago

Ce mancam azi: trei preparate gustoase, sanatoase si rapide pentru familia ta

Culinar4 săptămâni ago

Top 10 orașe cu cea mai bună pizza din lume

Sanatate1 lună ago

Cele mai bune idei pentru un mic dejun gustos si satios

Frumusete1 lună ago

Masti pentru eliminarea punctelor negre: retete cu ingrediente din bucatarie

Timp Liber2 luni ago

Latte Art și percepția românilor despre cafea

Frumusete2 luni ago

Vara aceasta se poartă SensoDays

Frumusete2 luni ago

Atunci când îți colorezi părul și îi împiedici căderea

Frumusete3 luni ago

Starea de bine nu cunoaste varsta – noul concept de vacanță balneo

Culinar3 luni ago

Top 3 tipuri de pizza cu reteta simbolica

Timp Liber4 luni ago

Preparatele potrivite pentru pauza de pranz de la birou

Trending