Connect with us

Emisiuni

“Teleşcoala”, în sprijinul refugiaţilor din Ucraina

Published

on

Foto credit: tvr

„Teleşcoala”, în sprijinul refugiaţilor din Ucraina.

La TVR 2, proiectul „Teleşcoala” se extinde: din 6 mai vor fi difuzate lecţii de română pentru ucrainenii care vor să-şi îmbunătăţească cunoştinţele de limbă română.

Gândul de a ajuta țara vecină se regăsește și la „Teleșcoala”! La TVR 2, proiectul consacrat elevilor se extinde. Astfel, din 6 mai, în fiecare vineri, spațiul alocat emisiunii „Teleșcoala” va fi dedicat lecțiilor de limba română pentru refugiații ucraineni.

De la declanșarea războiului, peste 30 de mii de copii ucraineni au intrat și au și rămas în România. Pentru ei, Ministerul Educației a emis ordin privind repartizarea în unitățile de învățământ din țară sau posibilitatea de a asista la cursuri ca audienți, fără a fi înscriși la școala respectivă și fără a da examene.

Advertisement

În sprijinul celor care au fost nevoiți să fugă din calea războiului, Televiziunea Română va difuza, din 6 mai, pe TVR2, în cadrul proiectului „Teleşcoala”, lecții speciale de limbă română, ca limbă străină pentru ucrainenii aflaţi pe teritoriul ţării noastre.

Cursul, intitulat „LIMBA ROMÂNĂ PENTRU UCRAINENI”, este nivel A1, iar profesorii, Larisa Petretchi şi Loredana Luşcanu, se vor adresa în paralel, atât în limba română, cât şi în ucraineană.

Cuvintele simple și expresiile uzuale vor fi baza primelor lecții, apoi, treptat, vor fi introduse și noțiuni elementare de gramatică.  Vor fi difuzate două lecții pe săptămână, vinerea, de la ora 9:00 şi 9:30, cu reluare de la ora 15:00 și 15,30.

„Am văzut în zona noastră copii ucraineni care se integrează greu necunoscând limba română. Aşa că, am decis să le dăm o mână de ajutor, ca să înveţe pentru început limba română primul nivel. Lucrez într-o şcoală în care copiii studiază limba ucraineană ca limbă maternă şi avem şi clase cu predare bilingvă. Sunt două: una de gimnaziu şi una de învăţământ primar.

Toate disciplinele sunt predate în limba ucraineană. E un avantaj pentru cei care vin din Ucraina să se înscrie în astfel de şcoli, unde sunt copii de etnie ucraineană, pentru că vor socializa mult mai bine şi se vor integra mai repede”, a spus profesoara Loredana Luşcan.

Advertisement

Cursurile „Teleșcoala” pot fi urmărite și online, live sau înregistrate pe următoarele canale: TVR+, canalul de YouTube al TVR, pagina de facebook „Telescoala” sau tvr.ro.

top-shop.ro%20
Trending