După un diagnostic cu autism orice părinte este alert în a găsi formele de terapie potrivite pentru copil. Va găsi sprijin și ghid în mâinile celor care au experiență în domeniu. Terapia este de altfel singura cale de a ajuta astfel de copii să aibă o viață normală și să se integreze în societate. Terapia îi ajută să devină conștienți asupra sinelui, a propriului corp, să devină autonomi.
Printre altele, terapia 3C este o abordare benefică. Iată și cum și de ce este aceasta de ajutor.
Conştientizare – Coordonare – Concentrare, o terapie prin mișcare
Terapia 3C implică conștientizarea, coordonarea și concentrarea, aspecte necesare pentru recuperarea psihomotorie a copiilor cu autism. Vorbim de fapt despre exerciții complexe menite să îi facă pe copii să își dorească și să aibă capacitatea de a iniția anumite acțiuni, independente. Metoda este una inovatoare și cu rezultate dovedite.
Astfel de programe de recuperare se desfășoară și în cadrul centrelor specializate, cum este cazul Centrul Pas cu Pas Suceava.
Conștientizare – copilul cu autism practic nu își conștientizează propriul corp. Are așadar și o tulburare de percepție, ba chiar una pronunțată. Acesta este și primul pas în terapia 3C, de a conștientiza, pentru ca mai apoi mișcările să poată fi coordonate.
Coordonare – în cazul unui copil cu autism nu putem vorbi de achiziții firești în raport cu vârsta. Copiii diagnosticați cu TSA (tulburare de spectru autism) nu au spre exemplu reflex de ocolire, nu își dau seama de obstacole, nu le depășesc, nu au reflex de echilibru.
Concentrare – înțelegând ce se întâmplă și coordonându-și mișcările, copilul se poate raporta contextului.
Din toate aceste 3 elemente copiii cu autism dezvoltă comportamente social adaptive, adică baza pentru ca evoluția lor în ceea ce privește mecanismele de exprimare, gândire, emoționale și perceptiv-motrice.
Terapia continuă și acasă
Trebuie menționat că fie că vorbim despre terapia 3C sau de orice altă variantă, eforturile depuse de echipe de psihologi, logopezi, specialiști în terapiile pentru copiii cu autism trebuie să continue și acasă, dincolo de orele efective de terapie.
Una din frecventele greșeli pe care părinții le fac este să vadă în copil doar boala și necesitatea, preocupându-se intens de terapiile necesare. Copilului cu autism i se impune să fie liniștit și cuminte, pentru a nu face ceva greșit. Ori un astfel de context îl împiedică pe copil să experimenteze, să aibă mecanisme de gândire, emoționale.
Greșit este și a renunţa înainte de vreme la terapii sau de a lăsa toată baza evoluției unui copil numai în acele câteva ore de terapie în centru. Pentru rezultate sunt necesare ore constante, terapie continuă, în funcție și de gradul de severitate a tulburării.
Terapia 3C poate începe imediat din momentul în care există în mod cert un diagnostic pus de către specialist. Pentru o evaluare corectă, cei din Suceava pot programa o vizită la Centrul Pas cu Pas. Detaliile de contact le regăsim în cadrul paginii oficiale – centrulpascupas.ro.
Similare