Connect with us

CULINAR

Top 4 alimente cu efecte antiinflamatoare, pentru dieta ta zilnică

Published

on

Inflamația este un răspuns complex și necesar al sistemului nostru imunitar la agresiunile externe și la semnalele de disfuncție internă. Această reacție poate fi văzută ca o armă cu două tăișuri: pe de o parte, este un mecanism vital de apărare împotriva invadatorilor patogeni, cum ar fi bacteriile și virusurile, dar poate fi și o sursă de probleme atunci când devine cronică și nu poate fi ținută sub control.

Pentru a preîntâmpina complicațiile, primele măsuri pe care ar trebui să le iei privesc alimentația zilnică și modul în care ea poate răspunde disfuncțiilor create de inflamații.

Advertisement

Din fericire, natura abundă în alimente antiinflamatoare, iar pe cele mai eficiente ți le prezentăm în rândurile care urmează.

  1. Roșiile

Unul dintre cei mai importanți compuși din roșii care luptă împotriva inflamației este licopenul, un carotenoid care le oferă culoarea roșie caracteristică. Acesta este un puternic antioxidant, capabil să neutralizeze radicalii liberi din organism. Prin protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, licopenul contribuie la reducerea riscului de inflamație cronică și a bolilor asociate, cum ar fi cele cardiovasculare sau cancerul.

Pe lângă licopen, roșiile conțin și alte substanțe antiinflamatorii, cum ar fi vitamina C și acidul folic. Vitamina C sprijină sistemul imunitar și ajută la vindecarea țesuturilor, iar acidul folic este responsabil pentru buna funcționare a sistemului nervos.

Poți consuma roșiile sub formă de suc, în salate și sosuri, în ratatouille, o reteta cu multe legume, în supe și ciorbe, dar și în aperitive, unde le poți folosi proaspete sau uscate.

  1. Ardeiul gras și ardeiul iute

Compusul din ardeiul iute, care îi conferă, de altfel, și gustul iute, este capsaicina, un antiinflamator puternic, care inhibă unele substanțe din corp, numite „substanțe P”. Acestea transmit către creier semnalele inflamației. 

Ardeiul gras este și el o sursă bogată de vitamine și antioxidanți, cum ar fi vitaminele C și E, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi și la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, reducând astfel inflamația și riscul de boli asociate. 

În plus, ardeiul gras mai conține și alte substanțe nutritive importante, cum ar fi carotenoizii și flavonoidele, care au fost, de asemenea, asociate cu efecte antiinflamatorii și cu protecția împotriva bolilor cronice.

Advertisement

Poți introduce ardeii în dietă ca adaos în mâncăruri, umpluți sau sub formă de salată, copți pe grătar cu vinegretă sau în diferite preparate care necesită un gust picant.

  1. Cacaua și ciocolata neagră

Ambele alimente, atât de plăcute gustului, sunt bogate în flavanoli, un tip de antioxidanți prezenți în mod natural în boabele de cacao și în produsele derivate. Aceste substanțe ajută la reducerea inflamației prin neutralizarea radicalilor liberi din organism, care pot provoca daune celulare și declanșa răspunsuri inflamatorii.

Studiile au arătat că un consum regulat de flavanoli poate reduce nivelurile de markeri inflamatori în sânge, cum ar fi proteina C reactivă și factorul de necroză tumorală alfa. Prin urmare, includerea cacauei și a ciocolatei negre în alimentația zilnică poate ajuta la menținerea unui nivel scăzut al inflamațiilor și la reducerea riscului de boli cronice asociate acestora.

Este bine, totuși, să consumi ciocolată cu un procent cât mai mare de cacao, de regulă, peste 75%, pentru a profita de toate beneficiile sale.

  1. Uleiul extravirgin de măsline

Uleiul de măsline extravirgin este o alegere excelentă pentru combaterea inflamațiilor în organism datorită conținutului său bogat de polifenoli, acizi grași mononesaturați și alte substanțe nutritive benefice.

Oleuropeina, în special, a fost studiată pentru efectele sale antiinflamatorii și pentru capacitatea sa de a reduce markerii inflamatori în sânge. 

Uleiul de măsline este și o sursă bogată de acizi grași mononesaturați, în special acidul oleic. Acest tip de grăsime sănătoasă are, de asemenea, efecte antiinflamatorii și poate ajuta la reducerea riscului de inflamații cronice și boli asociate, cum ar fi cele cardiovasculare și diabetul.

Advertisement

Îl poți folosi în salate, supe de zarzavat, mâncăruri cu legume și carne, în sosuri sau, pur și simplu, poți lua câte o lingură de ulei de măsline dimineața sau seara, înainte de culcare.

Sănătatea noastră este o investiție prețioasă și fiecare pas mic pe care îl facem pentru a ne îmbunătăți dieta aduce cu sine beneficii semnificative. Este bine, așadar, să fim conștienți de alegerile noastre alimentare și să ne bucurăm de hrana minunată pe care ne-o oferă natura pentru a ne menține sănătatea și vitalitatea.

Sursa foto: Shutterstock

Advertisement

top-shop.ro%20
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Trending