Connect with us

UTILE

Trei lucruri pe care le poți face pentru a trece cu bine peste o criză financiară

Published

on

Economia funcționează ciclic, ceea ce înseamnă că pe parcursul unui interval de timp vom avea atât perioade de creștere, cât și de stagnare, recesiune sau chiar criză. Aceste perioade alternează și ideal ar fi să păstrăm un fond de rezervă pentru a depăși cât mai ușor perioadele de criză.

Suntem martorii unei asemenea perioade de încetinire economică. Timpul ne va arata dacă situația va fi pe termen lung, transformându-se într-o criză financiară, sau economia va avea doar o perioadă de recesiune, revenindu-și rapid.

În timp ce nu putem influența evoluția economică, ne putem pregăti la nivel personal pentru a depăși mai ușor perioadele dificile. Ce putem face în acest sens? Ai mai jos câteva idei care sperăm să te ajute.

  1. Analizează situația familiei tale: venituri, cheltuieli, credite și carduri de credit

Nu doar firmele pot beneficia de pe urma unei analize atente a bugetului. E bine să facem acest lucru periodic și cu finanțele noaste. Începutul de an este cel în care mulți dintre noi facem un bilanț și stabilim o serie de obiective – dar putem face acest lucru și în situațiile speciale sau o dată la câteva luni.

În momentul redactării acestui articol, parcurgem o asemenea situație. România a încheiat o perioadă de două luni, a stării de urgență, în care economia a fost blocată. Starea de alertă, pe care o parcurgem acum, a însemnat întoarcerea la lucru a multora dintre noi. Multe persoane se află în continuare în șomaj tehnic însă, iar specialiștii avertizează că doar o parte dintre ei se vor întoarce la lucru.

Advertisement

Ce a însemnat pentru tine și familia ta această primă etapă a coronacrizei? Au fost veniturile afectate? Cât de stabile sunt locurile de muncă ale fiecăruia? Ce cheltuieli lunare aveți, inclusiv cele cu ratele la credite sau la cardurile de credit? Ce puteți reduce, care dintre acestea sunt cheltuieli esențiale?

Sunt doar câteva întrebări  care să te ajute să înțelegi mai bine situația familiei tale. Un plan de redresare financiară sau unul de back-up pentru cazul în care lucrurile evoluează în mod negativ te va ajuta, cu siguranță.ard

  1. Credite, carduri de credit și cumpărături… Cum alcătuiești un plan pentru datoriile tale

E greu atunci când o criză financiară te surprinde cu credite, mai ales dacă acestea pun deja presiune pe bugetul tău. Ceea ce poți face este să elimini cât poți de repede o parte dintre ele. Ideal ar fi să rămâi doar cu creditul ipotecar și, eventual, cu un card de cumpărături cu dobândă zero. Pentru acesta va trebui să fii atent să plătești la timp suma necesară pentru ca dobânda să rămână 0.

Cum poți achita rapid datoriile? O soluție este metoda „bulgărelui datoriilor”, pe care multe persoane au folosit-o pentru a-și achita datoriile mai repede. Dave Ramsey, un cunoscut om de afaceri și autor de cărți de finanțe personale american, este cel care a introdus acest concept.

Ideea este să achiți rapid toate creditele, mai puțin cel ipotecar. Ideea este să ordonezi crescător, în funcție de suma datorată, creditele de nevoi personale sau cardurile de credit pe care le ai. Apoi le achiți, începând cu creditul cel mai mic, făcând plăți în avans pentru acesta. Eliminând cel mai mic dintre credite, te vei descurca mai bine cu următoarele. Metoda este una ingenioasă și a funcționat pentru multe persoane, așa că merită să o încerci dacă ai diverse credite.

  1. Economisește sau suplimentează fondul de rezerve al familiei

Situația ideală este cea în care ai deja un fond de rezerve. Specialiștii ne recomandă să păstrăm echivalentul a trei până la șase venituri lunare într-un fond ușor accesibil familiei. Pentru a fi ușor de accesat, banii pot fi păstrați într-un cont de economii, într-un depozit pe termen scurt sau chiar în contul curent.

În funcție de situația familiei tale, poți decide să suplimentezi în această perioadă fondul de rezervă. Da, este dificil, mai ales că multe persoane și-au văzut deja veniturile diminuate, dar dacă ne îndreptăm către o perioadă mai lungă de scădere economică, economiile la cumpărăturile cu cardul și fondul de rezervă îți vor oferi siguranța de care ai nevoie pentru a depăși perioadele dificile.

Advertisement

Așadar: analizează atent situația familiei tale pentru a-ți face un plan pentru finanțele tale în perioada următoare, încearcă să îți achiți mai repede creditele, rămânând doar cu cel pentru casă, mai greu de achitat rapid și economisește un fond de rezervă sau suplimentează-l pe cel existent. Sunt idei simple, dar care puse în aplicare te vor ajuta să treci cu bine peste o perioadă dificilă din punct de vedere financiar.

top-shop.ro%20

“Urmează-ţi fericirea şi Universul îţi va deschide uşi acolo unde erau doar ziduri” –Josep Campbell

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.




Trending