Connect with us

Culinar

Um Ali, un desert arabesc delicios!

Published

on

Desertul “Um Ali” este una dintre cele mai populare dulciuri arabesti. E foarte aromat si consistent,nelipsit de la ocaziile speciale si de la restaurantele hotelurilor de 5 stele din lumea araba.

Practic este o budinca de paine care se poate prepara din paine, cornuri, aluat de placinta sau aluat frantuzesc. Exista mai multe legende referitoare la originea acestui desert. In timpul ocupatiei otomane sultanul care vana in delta Nilului a avut pofta de un desert. S-a oprit intr-un mic sat. Acolo pentru a-i face pe plac sultanului satenii au rugat-o pe cea mai vestita bucatareasa sa pregateasca ceva special. Aceasta a incropit un desert din ce a avut in casa: putina paine uscata inmuiata in lapte cu zahar nuca de cocos, fistic, migdale. Se povesteste ca atat de mult i-a placut sultanului acest desert ca la urmatoarea vizita in sat a cerut sa fie servit cu “Um Ali”. Bucatarul chef de la restaurantul Cocosu Rosu ne invata cum sa pregatim acest desert uimitor.

 

Ingrediente:

  • -8 felii de paine toast
  • -3 pahare de lapte
  • -1 pahar de zahar
  • -1 pahar de smantana grasa( l.araba:”ghemar”)
  • -1/2 pahar de stafide
  • -1/2 pahar fulgi de nuca de cocos
  • -1/4 pahar de migdale zdrobite
  • -1/2 pahar fistic zdrobit
  • -2 linguri apa de roze
  • -2 linguri apa de flori de portocal
  • -4 linguri scortisoara macinata
  • -un vas termorezistent 25/35 cm

 

Mod de preparare:

Painea se rupe in bucati de cca 3-4 cm si se aseaza in vasul termorezistent.
Se presara cu stafidele,fulgii de cocos,midalele,fisticul ,zaharul( se pastreaza 3 linguri de zahar pentru smantaman) si scotisoara.
Laptele se pune la fiert si cand clocoteste se ia de pe foc si se adauga apa de roze si apa de flori de portocal.
Se toarna peste paine.
Smantana se freaca bine cu 3 linguri de zahar si se repartizeaza uniform peste painea cu lapte.
Se presara cu scortisoara si se da la cuptorul preincalzit la 180 grade cca 20 de minute sau pana s-a rumenit.
Se decoreaza dupa gust si imaginatie.

Pofta buna!

“Urmează-ţi fericirea şi Universul îţi va deschide uşi acolo unde erau doar ziduri” –Josep Campbell

Culinar

Rețete festive pentru Crăciun și Anul Nou de la PrăjiturEla

Published

on

Mihaela Sava ne propune cateva retete de parajituri pentru Craciun si Anul Nou. 

La PrajiturEla (http://www.laprajiturela.ro/ http://www.lapraji.ro/)

Tort tiramisu

Ingrediente (pentru o tava cu diametrul de 26 de cm)

300 g piscoturi de sampanie

500 g mascarpone

4 oua

200 g zahar

200 ml cafea tare

200 ml apa

200 ml lichior amarui

1 lingura cacao

Cum procedam:

Punem galbenusurile impreuna cu zaharul intr-un bol termorzistent, apoi il punem pe un vas in care fierbe la foc mic apa (avem grija ca bolul sa nu atinga apa – tehnica se numeste bain marie sau baie de aburi

Amestecam incontinuu in bol pana cand se topeste zaharul

Dupa ce zaharul s-a topit, luam de pe aburi si mixaam pana cand se raceste bolul

La fel porcedam si cu albusurile si 100 g zahar – dupa ce s-a topit zahaul, luam de pe foc, mixam pana cand se raceste bolul si albusurile s-au intarit

Adaugam galbenusurile si 100 ml din lochior peste branza mascarpone, amestecam, apoi inglobam cu grija compozitia in albusurile batute – dam deoparte

Amestecam cafeaua cu apa si 100 ml lichior si le punem intr-un bol cu gura larga

Pregatim o forma de tort cu fund detasabil (daca avem, punem de jur imprejur folie de acetofan)

Scufunam scurt cate un piscot in acest lichid si il punem in forma de tort, creand astfel baza tortului

Adaugam un strat de crema, apoi revenim cu piscoturile

Mai adaugam un strat de piscoturi, iar ultima treime de crema o punem intr-un pos cu dui (sau intr-o punga taiata la colt) si facem gramajoare de crema/moate.

Punem cacaoa intr-o sita mica/strecuratoare de ceai si pudram tortul.

Sugestie

Tiramisu este cel mai bun dupa ce a stat o noapte in frigider.

 

Prajitura cu ciocolata, ardei iute si whisky

Ingrediente (pentru doua tavi in forma de inima sau pentru o tava cu diametrul de 28 cm):

300 g ciocolata amaruie (sau de menaj)

125 g unt

150 g zahar

6 oua

6 linguri whisky sau cognac

1 ardei iute uscat, maruntit sau 1/2 lingurita boia de ardei iute

1 praf de sare

Cum procedam:

Rupem ciocolata bucatale, taiem untul cuburi, apoi le punem intr-un bol termoreistent si le topim pe baie de aburi (punem bolul pe o cratita in care fierbe putin apa, cu grija ca bolul sa nu atinga apa)

Separam ouale

Batem galbenusurile impreuna cu jumatate din cantitatea de zahar si albusurile cu cealalta jumatate

Dupa ce untul si ciocolata s-au topit, le amestecam bine si le lasam sa se raceasca

Dupa amestecul de unt cu ciocolata s-a topit, il incorporam in compozitia cu galbenusuri, apoi adaugam whisky-ul si ardeiul iute (sau boiaua)

La final incorporam cu miscari usoare de sus in jos, albusul in restul compozitiei

Turam compozitia in tavile pregatite si coacem pentru 30 de miute in cuptorul incins in prealabil la 180 de grade

Servim pudrata cu cacao, alaturi de inghetata de vanilie

Nota

Nu va speriati daca tarta va creste si apoi se va lasa/crapa, este normal.

Tarta este asemanatoare prajiturii brownie – densa si cremoasa.

 

Macarons din alune de padure

Ingrediente (pentru 80 de cochilii – 40 macarons):

Pentru cochilii

200 g alune de padure sau faina din alune de padure (alunele trebuie sa fie crude si, de preferat fara coaja. Eu am avut cu coaja, au iesit si asa :)) Am folosit alune crude de la Solaris.

200 g zahar pudra (obligatoriu din comert pentru ca are adaos de amidon)

200 g zahar tos

150 g albus de ou, impartit in doua parti egale 75g + 75g (neaparat cantarit)

50 g apa

1 praf de sare

1/4 lingurita colorant pudra rosu. Eu il cumpar de pe www.pastaidevanilie.ro

Pentru crema

200 g Nutella sau Finetti

100 g unt de arahide

Cum procedam:

Daca nu am gasit faina de alune de padure, amestecam alunele cu zaharul pudra, apoi le dam prin blender pana obtinem faina

Trecem prin sita (cea pe care o folosim pentru faina alba) faina de alune + zaharul (daca ne raman bucatele de alune, le dam iar prin blender si le cernem din nou)

Adaugam o parte din albus (75 g) peste compozitia din alune, colorantul, daca folosim, apoi amestecam pana obtinem o pasta – dam deoparte

Intr-o craticioara punem zaharul tos si apa, apoi dam la foc mic

Fierbem siropul pana acesta ajunge la temperatura de 116 grade (atentie 116, nu 160!)

In bolul mixerului (curatat f bine in prealabil) punem restul de albus si praful de sare, apoi mixam pana cand albusul se tranforma intr-o spuma usoara, dar totusi lichida

Cand siropul a ajuns la temeperatura dorita, il turnam in fir subtire(!) peste albusurile din bol, mixand incontinuu. Lsam la mixat pana cand bolul mixerului (automat si compozitia) se raceste, adica ajung la temperatura camerei.

Cand bezeaua italiana este gata, adaugam peste ea compozitia cu alune de padure si amestecam cu miscari ample cu ajutorul unei spatule pana cand compozitia devine cremoasa si, daca ridicam spatula, ea curge ca o panglica

(Daca aveti incredere in voi, puteti face aceasta actiune cu paleta mixerului, atentie, nu cu para!)

Punem compozitia intr-un pos cu dui mic sau pur si simplu taiem un pos (orificiul sa aiba aproximativ ½ cm)

In tava cuptorului punem hartie de copt, apoi cu ajutorul posului turnam compozitia in tava Pentru ca cochiliile sa aiba dimensiuni cat mai aporpiate, tinem posul perpendicular pe tava si “presam” compozitia pana numaram la 5. Trebuie sa avem in vedere ca dupa posare, compozitia se dilata deci e nevoie sa lasam spatiu intre cochilii

Dupa ce am disribuit compozitia, lovim discret de blat tavile de 2-3 ori pentru a scoate bulele de aer din macarons

Lasam macaronsii la tempertatura camerei 30-40 pentru a se usca. Stim ca pojghita protectoare este cand, la atingerea cu degetul, compozitia nu se lipeste de deget

Coacem la cuptorul preincalzit la 130 de grade pentru 13 minute, obligatoriu functia ventilatie

Lasam macaronsii sa se raceasca pe hartia de copt, de abia apoi ii dezlipim.

Pentru crema

Amestecam Nutella cu untul de arahide, o punem intr-un pos si o punem intre doua cochilii imperecheate in prealabil.

Note

Pentru aceasta reteta avem neaparat nevoie de termometru

Un albus are in medie 30 g (deci pentru aceasta reteta avem nevoie de 5-6 oua)

Macaronsii pot fi congelati pentru o perioada de 2-3 luni (ei chiar se fragezesc prin congelare)

Se decongeleaza la frigider

 

 

Continue Reading

Culinar

Reteta unica de papanasi

Published

on

Toamna se apropie cu pasi repezi iar la moda in materie de dulciuri, revin celebrii papanasi. Bucatarul chef de la restaurantul Cocosu Rosu ne invata cum sa pregatim acasa cei mai deliciosi papanasi.

 

Papanasi  (9 bucati) – Ingrediente

 

•300 g branza de vaci

•200 g faina

•1 ou mediu

•50 g zahar

•1 lingurita praf de copt (4 g)

•1 lingurita plina coaja rasa de portocale

•1 varf cutit sare

•1 pastaie vanilie/1 plic zahar vanilat

•500 – 600 ml ulei de arahide sau ulei de floarea soarelui

 

Papanasi prajiti – Mod de preparare

 

•Punem branza de vaci la scurs, intr-o sita tapetata cu tifon, pentru 1 ora. Chiar daca branza pare bine scursa, este bine sa facem acest lucru. Dupa ce branza s-a scurs, o punem intr-un vas, adaugam oul, sarea coaja rasa de portocale, semintele unei pastai de vanilie, zaharul si sarea. Amestecam pana la omogenizare.

•Amestecam faina cu praful de copt si o dam de doua ori prin sita. O adaugam treptat aluatului de papanasi si amestecam pana cand obtinem un aluat moale, dar compact. Eu, la inceput, amestec cu lingura, apoi framant aluatul cu mana usor pudrata cu faina.

 

Papanasi prajiti, preparare aluat

 

•Este foarte important ca aluatul final sa aiba o consistenta moale, usor lipicioasa. Daca aluatul are o consistenta prea densa, papanasii nu vor fi pufosi.

•Punem aluatul pe planul de lucru pudrat cu faina. Il aplatizam cu mana, apoi il intidem, cu grija, cu facaletul pudrat cu faina, intr-o foaie de cca 1.5 cm grosime. Cu o forma rotunda de cca 4 cm , decupam papanasii si apoi, cu o forma mai mica, decupam centrul fiecarui papanas.

•Punem uleiul intr-o cratita cu fund gros pe foc mic si, cand s-a incalzit, adaugam papanasii. Eu am prajit cate doi papanasi deodata. Ii prajim pe ambele parti, pana cand se rumenesc uniform.

 

Papanasi prajiti, pufosi si deliciosi

 

•Ii scoatem pe o farfurie tapetata cu hartie absorbanta de bucatarie si ii lasam sa se scurga bine.

•Servim papanasii cu smantana si dulceata de fructe de padure sau cirese amare. Eu am ales dulceata de cirese amare si i-am pudrat cu scortisoara.

Continue Reading

Culinar

Reteta delicioasa de broccoli gratinat

Published

on

Pentru cei care nu au timp sa petreaca ore in sir in bucatarie exista si preparate simple, sanatoase si extrem de delicioase. Bucatarul chef de la restaurantul Cocosu Rosu ne prezinta o reteta minunata ce este gata in mai putin de 30 de minute. 

 

Broccoli gratinat

 

INGREDIENTE:

300g broccoli

100g branza mozzarela rasa

2 oua

2 linguri de smantana

3 linguri de faina

100ml lapte 

unt 

 

 

MOD DE PREPARARE:

Broccoli se fierbe separat timp de 10 minute. Se bat ouale pana se fac spuma apoi se adauga faina, smantana, laptele si branza pana se face un amestec omogen. Intr-un vas de Iena uns cu unt se asaza broccoli apoi se adauga amestecul. Se baga la cuptor preincalzit la temperatura de 180 grade timp de 25 minute pana capata o culoare aurie. Se serveste cald. Pofta buna!

 

Continue Reading
Advertisement
Naturiste2 ore ago

Locuri și oameni dedicați vieții sănătoase și de calitate

FrumuseteO săptămână ago

PREMIERA! Dermalinfusion – tehnologie revolutionara cu 3 acțiuni simultane, acum si in Romania!

Life Style1 lună ago

Caută rețete sănătoase pe NutritionMixLife, scapă de grija meniului zilnic

Timp Liber2 luni ago

ANA Hotels SPA Collection inaugurează centrul ANA Wellness & SPA din cadrul Hotelului Crowne Plaza Bucharest

Life Style2 luni ago

Cum să alegi comoda tv perfectă pentru living

Frumusete3 luni ago

Tratament hydrafacial Bucuresti. Ce este si de ce a devenit atat de popular

Sanatate3 luni ago

Aquatique, frumusețe din apă

Sanatate4 luni ago

Sistemul tău imunitar este în impas? Întărește-ți imunitatea cu Detrical!

Sanatate5 luni ago

Dolorgiet® Gel Analgezic – Pentru tratamentul durerilor musculare sau articulare acute!

Sanatate5 luni ago

Dr. Ion Bogdan Codorean dezvaluie secrete de prim ajutor in cazul accidentelor la schi

Culinar5 luni ago

Rețete festive pentru Crăciun și Anul Nou de la PrăjiturEla

Terapii5 luni ago

Ce este masajul terapeutic?

Sanatate5 luni ago

Cancerul de col uterin, soluții de prevenție!

Life Style6 luni ago

Noul gust EXTRA-SEC în gama ZAREA Diamond Collection

Stiri6 luni ago

La cine apelam pentru auditul de mediu

Sanatate6 luni ago

Dr. Serban Atanasiu: “Romanii din diaspora vin acasa de sarbatori si pentru rezolvarea problemelor stomatologice”

Evenimente6 luni ago

Alimentatie rationala pentru sanatate, editia a 3-a

Sanatate6 luni ago

De ce Suplimente Organice?

Sanatate6 luni ago

Cum faci față anunțului că suferi de o boală incurabilă?

Frumusete6 luni ago

Salon de infrumusetare. Vezi toate beneficile!

Trending